Sök
FRAMTIDENS DAMKRONOR
Maria Lindberg.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Damhockey

Framtidens Damkronor: Maria Lindberg

Hon lämnade Skåne och Jonstorp för att satsa på hockeyn i Djurgården. Nu håller stockholmarnas 16-åriga talang Maria Lindberg på att växa in i SDHL-kostymen.
– Jag tycker att jag gjort det bra. I alla fall tycker jag det själv och jag tror att Alana (Blahoski) också gör det, säger Lindberg.

Hockeysverige.se:s serie Framtidens Damkronor rullar vidare med del 17. Där får ni träffa Djurgårdens 16-åriga talang Maria Lindberg som kom till Stockholmsklubben från Jonstorp inför den här säsongen. 

Nu är hon inte skånska i grunden utan är faktiskt född på Värmdö i utkanten av Stockholm, men det var i Jonstorp hon inledde sitt hockeyspelande även om hon gick på skridskoskola ute på Värmdö.
– Intresset för damhockeyn är stor i Jonstorp och det är många yngre som börjat spelat hockey där. Jonstorp är bra på det sättet att dom inte gör någon skillnad på killar och tjejer. Om man är tillräckligt bra så är det ingen som säger ”du ska inte spela där eftersom du är tjej”. Alla får samma förutsättningar och det är nog därför fler och fler börjar spela, berättar Maria Lindberg då vi slagit oss ner för en intervju på ett café i Globens köpcentrum.

Har du själv blivit ifrågasatt för att du spela hockey?
– Nej, det tror jag faktiskt inte att jag har. Det brukar vara vanligt att tjejer blir det, men jag tror inte att jag blivit det.

Var det flera tjejer som spelade i samma lag som dig i Jonstorp?
– Det var bara en 05:a, Julia Olsson. Hon spelade lite med oss äldre och är rätt duktig. Annars var jag ensam tjej i laget. Sedan kommer det många tjejer underifrån.

lindberg-2-1569572384.jpgMaria Lindberg.Foto: Ronnie Rönnkvist

BOR NÄRA TRÄNARLEGENDAREN

En av svensk damhockeys starkaste ledarnamn under stora delar av 2000-taler är Peter Elander. Han liksom Maria Lindberg bor i just Jonstorp.
– Jag har aldrig haft honom som tränare på heltid, men jag har varit med på några träningar som han hållit i. Det har fungerat bra och är duktig på det han gör.

Legendariska damtränaren bor inte heller långt ifrån Lindberg.
– Jag känner honom lite grann. Vi bor jättenära varandra och han brukar cykla förbi mitt hus när jag står på skottrampen (skratt). Jag brukar även träffa honom nere i ishallen.

Maria Lindbergs förebild inom hockeyn fanns inte så långt ifrån henne under uppväxten och idag hittar vi honom i SHL.
– Den största förebilden jag alltid haft är min storebror (Christian Lindberg) som spelar i Oskarshamn. Däremot har jag inte haft någon kvinnlig förebild förutom Sofie Lundin. Hon och min bror har dessutom spelat tillsammans då dom växte upp.
– Jag försöker kolla på alla matcher min bror spelar och har egentligen koll på allt han gör, skrattar Maria Lindberg.

Vad har Sofie Lundin och Elin Olovsson betytt för dig?
– Dom har såklart varit en form av förebilder eftersom dom varit med i landslaget. Det har gjort att jag pushat mig själv och känt att dit vill jag också komma.
– Det har betytt mycket att haft dom i föreningen så jag har haft några att se upp till. Elin har tyvärr slutat nu.

Har det varit skönt att ha Sofie Lundin i Stockholm när du flyttade upp hit?
– Ja, det har ändå varit som en liten trygghet. Vi känner varandra sedan tidigare. Nu jobbar hon och vi bor inte heller på samma ställe så det blir att jag hänger med henne så mycket. Det blir mer med dom som bor på samma ställe och ”junisarna” som vi alla nya 03:or kallar oss, säger Maria Lindberg med ett leende.

190913as006-1569572932.jpgMaria Lindberg i Djurgårdströjan.Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

"GETT MIG EN BÄTTRE UTVECKLING"

Senaste säsongerna har Maria Lindberg spelat både med killarna i Jonstorp och tjejerna i Troja, en kombination som 16-åringen tycker har fungerat bra.
– Ja, det har fungerat bra och jag tror att det har gett mig en bättre utveckling än om jag bara skulle spelat damhockey. Det går fortare och är tuffare hos killarna.

Hur ser du då på den fysiska nivån hockeyn i SDHL?
– SDHL skulle jag säga är mer likt killarna. Det går fort i SDHL och är mycket tacklingar vid närkamperna. Samtidigt händer det fula grejer som när jag fick en klubba här….

Maria Lindberg visar upp ett ärr på halsen innan hon fortsätter:
– Jag har halsskydd, men klubban tog ändå där. Det blev ett skrapsår, men den tjejen kom fram och sa förlåt. Jag tror inte att det var med flit som hon gjorde det.

LÄMNADE SKÅNE FÖR STOCKHOLM

Inför årets säsong valde juniorlandslagsspelaren att lämna Skåne och Jonstorp för att testa på spel i SDHL med Djurgården.
– Jag hade varit uppe och tränat några träningar med Djurgården redan förra säsongen. Jag tyckte att det kändes bra och blev välkomnad direkt trots att jag bara provtränade lite. Dessutom har jag ju bott här tidigare. Djurgården kändes som en bra förening men det verkade även bra med ”HG”-träningarna.

Hur kommer det sig att du var uppe hos Djurgården och provtränade förra säsongen?
– Jag blev tillfrågad. Sedan var jag uppe här på en camp. Jag körde alla passen på campen och på kvällen åkte jag och tränade med Djurgårdens damer, säger Lindberg med ett skratt.
– Första tiden här har varit bra. Vi är ett skönt gäng som skrattar mycket. Jag trivs, vilket är det viktigaste.

Så här långt har Maria Lindberg svarat för en assist på fyra matcher.
– Jag tycker att jag gjort det bra. I alla fall tycker jag det själv och jag tror att Alana (Blahoski) också gör det.
– Jag har kommit in i spelet bra, men det är en ganska stor skillnad jämfört med Troja. Jag tror att det lite snabbare och tuffare spelet passar mig bättre än ett mer avvaktande spel.

Ser du dig själv som en mer fysisk spelare?
– Med killarna har jag alltid varit den som tacklar, men sedan har jag försökt att slå av det då jag spelat med tjejerna eftersom det är så lätt att få en utvisning. Jag har ändå blivit mindre fysisk, men jag gillar att vara i närkamperna.

Borde det tillåtas med tacklingar och fysiskt spel i SDHL?
– Ja, det tycker jag. Men man ska ändå hålla hårt på det här med huvudtacklingar, vilket man även gör i SHL. Mer fysiskt kan det absolut bli för då blir det roligare att spela.

lindberg-3-1569572386.jpgMaria Lindberg.Foto: Ronnie Rönnkvist

SIKTAR PÅ JVM

Maria Lindberg har inte bara kommit in bra i Djurgården utan hon trivs bra vid sidan av också även om huvudstadens kommunikationsmedel rör till det för henne ibland.
– Det fungerar bra även om det kan vara svårt att hitta ibland. Jag har åkt fel några gånger med tunnelbanan när jag försökt ge mig ut och åka lite, skrattar Maria Lindberg och fortsätter:
– Den här biten med att laga mat och sådant tycker jag har fungerat bra. Ibland käkar vi i laget tillsammans och ibland är det bara vissa i laget som drar och äter ihop.

Vilka blir det att du umgås mest med i laget?
– Det är nog alla 03:orna. Annars är dom jag snackar mest med i laget är Josefine HolmgrenJulia Johansson och Felicia Linder av dom äldre. Vi klickar bra och har kul när vi ses, skrattar Maria Lindberg och fortsätter:
– Dom jag annars umgås mest med är Lova BlomIda BomanJulia Tärnblom och Selma Tyreskog.

Förra säsongen fick dessutom Maria Lindberg vara med på junior-VM som spelades i Japan.
– Själva resan var helt otroligt. Att åka till Japan var något jag inte hade gjort annars och att spela JVM var en dröm som gick i uppfyllelse och enormt stort.
– Vi var ett skönt gäng och som helhet var det ändå helt okej. Sedan vill man alltid prestera på topp så visst blev det en besvikelse att vi inte kom längre eftersom vi hade högre förhoppningar och höga förväntningar.

Det väntar ett nytt JVM den här säsongen, hur ser du på möjligheten att komma med dit?
– Jag vill såklart jättegärna komma med dit och hoppas att jag kommer göra det. Då kanske jag kommer få en större roll än förra gången.

Vill du ha en större roll?
– Ja, det vill jag verkligen, avslutar Maria Lindberg. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten