Kan Brent Burns och Erik Karlsson ta San José hela vägen?
Foto: Stan Szeto-USA TODAY Sports
NHL

San José Sharks: Klockan tickar – är det nu eller aldrig?

Ännu en stark säsong – ännu en gång bara ett snäpp från en Stanley Cup-final. San José Sharks fortsätter att vara ett av topplagen i NHL, men hur länge kan man vara en utmanare med nuvarande kärna? Uffe Bodin undrar om inte Stanley Cup-fönstret börjar stängas för Kaliforniens just nu bästa lag.

Det var till stora delar en sommar av förluster för San José Sharks. 

Efter att snöpligt ha tappat greppet om konferensfinalen mot St. Louis Blues tvingades man se några trotjänare lämna klubben. Inte minst då lagkaptenen Joe Pavelski som blev free agent och flyttade till Dallas efter närmare 1 000 matcher i klubben. Men sett till vad 35-åringen fick betalt av Stars i sitt nya kontrakt – tre år gånger sju miljoner dollar – var en fortsättning i San José helt enkelt omöjlig.

Förlusterna av Justin Braun och Joonas Donskoi tunnar också ut laget en smula. Men på det hela taget är det här priset som Sharks får betala för att kunna behålla spelare som Erik Karlsson och Logan Couture som båda hade kunnat bli unrestricted free agents i somras. 

Sharks är fortfarande en Stanley Cup-utmanare, men en åldrande sådan. Med merparten av nyckelspelarna runt 30-strecket eller över detsamma börjar det bli bråttom att vinna en mästerskapstitel. 

Är det här rent av sista chansen?

bb190519zz010-1-1569413611.jpgLogan Couture.Foto: Stan Szeto-USA TODAY Sports

POÄNGKUNGEN

Logan Couture

Den nyutnämnde lagkaptenen har blivit Sharks ansikte utåt i takt med att Joe Thornton blivit gammal och Joe Pavelski lämnat klubben. Vid 30 års ålder har Couture fortfarande inte maxat sin kapacitet. Känslan är att han är precis den sortens spelare som kan växa av att få ett "C" fastsytt på bröstet och att hamna ännu mer i rampljuset. Hans 70 poäng i fjol var personbästa. Måste antagligen överträffa det om han ska lämna Erik Karlsson och Brent Burns bakom sig i den interna poängligan.

MÅLVAKTSETTAN

Martin Jones

Vad är Martin Jones?
Den stabila målvakt som bidrog till att San José tog sig till Stanley Cup-final 2016? Eller den osäkra keeper som inte alls levde upp till förväntningarna i fjol? Svaret på den frågan kan bli avgörande för hur Sharks säsong gestaltar sig. Jones hade under 90,0 i räddningsprocent i både grundserien och slutspelet. Det håller inte om Sharks ska vinna Stanley Cup. Jones måste studsa tillbaka.

BACKESSET

Erik Karlsson

Första säsongen i nya klubben naggades rejält i kanten av den ljumskskada som förföljde Karlsson genom året. Han missade 29 matcher i grundserien innan han slutligen tvingades avbryta slutspelet på grund av sina smärtor. Olyckligt för Sharks som föll ihop likt ett korthus i Karlssons frånvaro under konferensfinalen mot St. Louis Blues. Nu är svensken opererad och förhoppningsvis återställd. Att Sharks har både Karlsson och Brent Burns på backplats ger dem ett av ligans offensivt sett vassaste försvar. Kan Karlsson hålla sig kry är det inte alls orimligt att han är med och slåss om Norris Trophy igen. Han har fortfarande den nivån i sig. 

GENOMBROTTSMANNEN

Kevin Labanc

Amerikanens 56 poäng i fjol skulle kunna klassas som ett genombrott, men efter Joe Pavelskis avsked finns det fog för att Labanc ska få ännu större utdelning i en ännu större roll. 24-åringen skrev under sommaren ett chockerande kontrakt värt bara en miljon dollar för den kommande säsong. Det kan bli ett av de kontrakt som ger bäst "bang for the buck" i hela ligan.

SVENSKARNA

Erik Karlsson

Se backesset.

Tim Heed

28-åringen hade i somras chansen att kliva ut på free agent-marknaden och kanske hitta en klubbadress där han hade kunnat få större utrymme för sitt offensiva register. Men efter att Sharks trejdat Justin Braun till Philadelphia valde Heed att förlänga kontraktet med Sharks med ytterligare en säsong. Efter att i princip ha fungerat som Erik Karlssons reserv i fjol får han nu chansen att bli en heltidsspelare i NHL. Men frågan är hur stor roll han kan få som offensiv rightback i ett lag som har de kanske två bästa offensiva rightbackarna i världen.

Marcus Sörensen

Spelade slutligen till sig en ordinarie plats i Sharks laguppställning i fjol och noterades för fina 17 mål i grundserien. Slutspelet blev inte lika lyckat för 27-åringen. Sörensen lyckades inte spräcka målnollan och fick se sig petad i vissa matcher. I sina bästa stunder är han en topp sex-forward i NHL, i sina sämre knappt ordinarie. Marcus Sörensen har blivit jämnare i sitt spel, men det finns fortfarande mer att hämta. Får han chansen att fortsätta bygga kemi med Joe Thornton? De såg ut att trivas ihop i fjol.

Melker Karlsson

Den hårt jobbande forwarden från Lycksele har gjort det mesta av chansen i San José. Nu går han in på sista året på kontraktet med Sharks och måste fortsätta visa att han kan bidra till lagets framgångar. Producerar i allt lägre takt samtidigt som istiden har sjunkit stadigt. 

Övriga svenskar i organisationen:
Joel Kellman, fw

DRAFTVALET

Artemij Knyazev

Sharks saknade förstaval i sommarens draft och plockade sin första spelare i andra rundan. Detta i form av den ryske backen Artemij Knyazev som 48:e spelare. 18-åringen spelar juniorhockey för Chicoutimi Saguenéens i QMJHL och är en rörlig, ganska kortvuxen offensiv back. Gjorde 34 poäng på 55 matcher under sin rookiesäsong i Nordamerika. 

COACHEN

Peter DeBoer

51-åringen går in på sin femte säsong som head coach för San José. Har fört både New Jersey Devils och Sharks till varsin Stanley Cup-final sedan 2012, men saknar fortfarande den eftertraktade ringen. En smart taktiker och inspiratör som lyckats få stjärnorna i Sharks att sträva åt samma håll. Kräver mycket och är inte rädd för att uttrycka sitt missnöje ens mot några av de största i sporten. 

PROGNOSEN

San José har bara missat slutspel två gånger på 22 år. De har helt enkelt blivit sinnebilden för laget som aldrig klappar igenom. Men samtidigt har de heller inte vunnit Stanley Cup en enda gång under de 28 år som klubben har existerat i NHL.

Fjolårssäsongen såg ut som tillfället när stjärnorna stod på rad och det slutligen skulle bli en ny Stanley Cup-final. Men trots en del medstuds i början av konferensfinalen mot St. Louis fick Sharks stjärnor gå hem tomhänta efter några tunga skador och darrigt målvaktsspel. 

Nu går Sharks in i säsongen minus tidigare kaptenen Joe Pavelski och några andra spelare som betytt en hel del för laget på senare år. Trots det måste man fortfarande se Sharks som en stark utmanare. Tillsammans med Vegas Golden Knights är de stora förhandsfavoriter i förhållandevis svaga Pacific Division, vilket skulle kunna öppna för en lite enklare väg genom slutspelet.

Men för att Sharks ska kunna gå snäppet längre än i fjol finns det åtskilliga saker som måste falla på plats. Hälsa blir en viktig detalj. Man kan inte låta bli att undra hur fjolåret hade gestaltat sig om inte Erik Karlssons ljumskar hade checkat ut i förtid. Karlsson var riktigt bra när han spelade på 90 procent av sin förmåga. Men i takt med att skadan blev värre och skridskoåkningen försämrades blev han en belastning snarare än en tillgång.

Den andra springande punkten är målvaktsspel. Sharks hade ligans lägsta räddningsprocent i grundserien med 89,74 i spel fem mot fem. Övriga lag på den nivån kom inte i närheten av slutspel. Martin Jones kommer med andra ord behöva lyfta sig flera snäpp för at det här ska kunna gå vägen.

Och slutligen det här med "sista chansen"... Om det är något general managern Doug Wilson har bevisat är det att han har förmågan att kräma ur en "sista chans" ur det här laget fler gånger än det borde ha varit möjligt. Men när Joe Thornton nu har hunnit bli 40 år, Brent Burns 34, Logan Couture 30 och Erik Karlsson 29 kommer det på sikt att krävas väldigt mycket av killar som Evander KaneTimo Meier och Kevin Labanc för att hålla det här skeppet flytande. 

Om inte annat är det bråttom om man ska vinna för "Jumbo Joes" skull. Thornton närmar sig 1 600 NHL-matcher och är antagligen inne på sin sista säsong som professionell hockeyspelare. Att se honom rida in i solnedgången med Stanley Cup under ena armen skulle vara den perfekta avslutningen på denna Hall of Fame-karriär. 

190413bb060-1562658063.jpgKevin Labanc.Foto: Stan Szeto-USA TODAY Sports

IN OCH UT   

Nyförvärv: Dalton Prout, b, Calgary, Mario Ferraro, b, UMass (Amherst), Tony Sund, b, Sport, Lean Bergmann, fw, Mannheim, Johnny Brodzinski, fw, Los Angeles, Joel Kellman, fw, Brynäs. 

Förluster: Justin Braun, b, Philadelphia, Joakim Ryan, b, Los Angeles, Tony Sund, b, TPS Åbo (lån), Francis Perron, fw, Vancouver, Joe Pavelski, fw, Dallas, Joonas Donskoi, fw, Colorado, Gustav Nyquist, fw, Columbus, Micheal Haley, fw, N Y Rangers, Rourke Chartier, fw, klubblös, Jonathan Dahlén, fw, Timrå (lån).

SAN JOSÈ SHARKS TRUPP 2019/20  

MÅLVAKTER
#30
Aaron Dell (G)301989Airdrie, AB, CAN18391L19/20$1,900,000
#31
Martin Jones (G)291990North Vancouver, BC, CAN19388L23/24$5,750,000
BACKAR
#88
Brent Burns (D)   “A”341985Barrie, ON, CAN195104R24/25$8,000,000
#4
Brenden Dillon (D)281990Surrey, BC, CAN193102L19/20$3,270,000
#72Tim Heed (D)281991Göteborg, SWE18284R19/20$960,000
#65Erik Karlsson (D)   “A”291990Landsbro, SWE18287R26/27$11,500,000
#5
Dalton Prout (D)291990LaSalle, ON, CAN191104R19/20$800,000
#51
Radim Simek (D)271992Mlada Boleslav, CZE18091L19/20$675,000
#44
Marc-Édouard Vlasic (D)321987Montréal, QC, CAN18593L25/26$7,000,000
FORWARDS
#22
Jonny Brodzinski (RW/C)261993Blaine, MN, USA18598R19/20$700,000
#39
Logan Couture (C)   “C”301989Guelph, ON, CAN18593L26/27$8,000,000
#7
Dylan Gambrell (C)231996Bonney Lake, WA, USA18388R20/21$700,000
#23
Barclay Goodrow (C/W)261993Toronto, ON, CAN18895L20/21$925,000
#48
Tomas Hertl (C/LW)   “A”251993Praha, CZE187100L21/22$5,625,000
#9
Evander Kane (LW)281991Vancouver, BC, CAN18896L24/25$7,000,000
#68Melker Karlsson (C/W)291990Lycksele, SWE18482R19/20$2,000,000
#62
Kevin Labanc (RW/LW)231995Staten Island, NY, USA18084R19/20$1,000,000
#28
Timo Meier (LW/RW)221996Herisau, SUI18498L22/23$6,000,000
#52
Lukas Radil (LW/RW)291990Caslav, CZE19191L19/20$700,000
#20Marcus Sörensen (LW/RW)271992Södertälje, SWE18179L20/21$1,500,000
#19


Joe Thornton (C)   “A”401979St. Thomas, ON, CAN193100L19/20$2,000,000
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten