Joe Cannata och Jonathan Dahlén är två som imponerat i upptakten.
Foto: Bildbyrån
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Intryck från säsongsinledningen
ANNONS
Hockeyallsvenskan har hunnit bli tre omgångar gammal. Hockeysveriges expert Joakim Englund delar med sig av sina analyser från säsongsinledningen.

Prestationerna blandas, högt och lågt. Förmodade topplag håller för pressen medan andra inte gör det. Vi har bottentippade gäng som överraskar positivt. Lagens ledarstaber bryter ner matcherna och analyserar vad som varit positivt respektive negativt. Det får dock inte läggas för stor vikt vid analysen av den senaste matchen då det snart är dags för nästa batalj i det tajta schemat. 

Lagens supportrar diskuterar, stöter och blöter lagens senaste match ner på molekylnivå. Vilka spelare har varit bäst, vilka har inte kommit upp i nivå? Bör klubben redan nu göra förändringar innan problemet blir för stort? Osv.

"MINST SAGT STARTAT I UPPFÖRSBACKE"

Med andra ord är det precis som vanligt i Hockeyallsvenskan.

Här kommer några reflektioner från mig angående lagens säsongsinledning, häng med!

* Tingsryd åkte på säsongens första förlust när man uddamålstorskade mot Timrå igår. Laget har inlett säsongen på ett övertygande sätt med två segrar på de inledande tre matcherna.

* Gällande det sportsliga i Timrå är allt i sin ordning. Tre raka segrar, en pånyttfödd Albin Lundin samt en poängkung i Jonathan Dahlén som suddat ut alla eventuella frågetecken. Men allt är inte riktigt frid och fröjd hos Sundsvallsklubben som nyligen sparkade sin klubbchef med motiveringen att ”förtroendet var förbrukat”. Vad det innebär mer exakt är i dagsläget oklart men frågan är hur turbulensen påverkar det sportsliga?

* Björklöven värvade en frälsare i form av Per Kenttä som tycks ha fått ihop en homogen grupp. I raden av intressanta nyförvärv är det målvakten Joe Cannata som övertygat mest i säsongsinledningen. Tre raka segrar, varav en derbyvinst över MoDo, imponerar och innebär en topplacering i tabellen.

* Mora stoltserar med ligans mest rutinerade backsida med Tomas SkogsViktor AmnérAdam Masuhr och Mattias Nørstebø i spetsen men har inte imponerat i inledningen. I gårdagens förlustmatch mot MoDo släppte dalaklubben in hela sju mål, vilket vittnar om ett försvarsspel i obalans. Tränare Jeff Jakobs har inte bara defensiven att bekymra sig över då laget endast mäktade med att avlossa 16 skott framåt i gårdagens match och står noterat för totalt tre mål efter tre spelade matcher. Återkomsten i Hockeyallsvenskan har minst sagt startat i uppförsbacke.

"HAR MÅNGA SPÄNNANDE INGREDIENSER"

* I Södertälje ställer fansen alltid höga krav på sitt lag. Med två inspelade poäng är varken klubben eller supportrarna nöjda över inledningen. Laget har dragits med (av olika orsaker) bortfall på bland andra nyckelspelarna Nick OlesenMartin JanolhsMarcus Fagerudd och en avstängning är även att vänta på Måns Lindbäck som kastade vantarna i senaste matchen. Ur SSK-ögon hade ett par segrar i rad varit att föredra, inte minst med tanke på tabelläget men även för arbetsrons skull. Några spelare bör dock kunna vara tillbaka inom kort.

* Likt SSK har även Västervik ett gäng spelare på frånvarolistan, bland andra Rob BordsonVictor ÖhmanHenrik MalmströmNiklas Folin och Adam Plant. Till skillnad från SSK har man däremot vunnit sina matcher. En riktigt bra start på serien med sju pinnar på tre matcher. Stabilt målvaktsspel från båda lagens nyförvärv i kassen.

* Karlskrona såg tidigt till att såga av en cancersvulst innan den hunnit växa sig alltför stor för att vara hanterbar. In kom sedan Mats Lusth som fått en bra start med sex poäng och ett spel där man inte bjuder på allt för mycket.

* I Örnsköldsvik har MoDo startat med två övertidsförluster där avgörandet kommit efter omdiskuterade domslut. Igår passade man därför på att göra processen kort med Mora när man inkasserade säsongens första seger. Laget har många spännande ingredienser där backsidan sticker ut i positiv bemärkelse.

"LAGOM MELLANMJÖLK"

* Vita Hästen har blandat högt med lågt där det stora frågetecknet är defensiven. Glädjande för Norrköpingslaget är att defensiven klaffade igår när man nollade BIK Karlskoga samt att lagets poängspelare levererar i stor stil. Idag gick klubben ut med att Dan ”Skummet” Björkman byter från kanslichef till klubbchef. Enligt mig ett klokt val av klubbchef där jag är övertygad om att Dan förstår värdet av arbetsro i klubben.

* I huvudstaden har AIK börjat säsongen minst sagt trevande med endast en seger på fyra matcher. Det är hög tid för tränare Jussi Salo att få fart på sina mannar innan det börjar ske förändringar. En (med AIK-mått) budgetlösning på spelartruppen till trots tror jag inte ledningen sitter med det största tålamodet. Laget måste även råda bot på problemet med ”för många spelare på isen” som är uppe i hela fem utvisningar redan.

* Förutom plumpen igår har BIK Karlskoga startat övertygande med två segrar. Helt klart ett lag för den övre halvan i tabellen.

* Nykomlingen Kristianstad kommer att bli svårslagen i vinter, inte minst i egna hemmaborgen. Fyra pinnar är sådär lagom mellanmjölk för en nykomling och får ses som en klart godkänd inledning.

* Topptippade Västerås öppnade med en seger över AIK och har sedan dess gått på två minor mot Västervik och Björklöven, båda på bortaplan. En trevande start där man redan imorgon får möjlighet att vända den negativa bortatrenden då Mora står för motståndet.

* Förra årets enda degraderade lag, Almtuna, har börjat årets säsong ungefär i paritet med hur man avslutade den förra. En poäng har man spelat in och inte ens lagets fruktade förstakedja med Tony Mårtensson i spetsen får till det i någon större utsträckning. Det finns stor förbättringspotential i power play som just nu står på 0%.

***

Full fredagsomgång imorgon där dessutom lönen hunnit ticka in bör innebära en stor, törstig och högljudd publik ute i ladorna. Fasen vad kul det är med hockey!

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch