Sök
Tex Williamsson.
Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån
SHL
KÅGSTRÖM: En framgångssaga att inspireras av
Tex Williamsson har varit målvaktsnamnet på allas läppar under säsongsinledningen. 28-åringens resa till toppen har varit långt ifrån rak och jag hoppas att ungdomar i dag kan hämta inspiration från en minst sagt imponerande karriärsresa.

Hade ni den där kompisen som aldrig var riktigt bra i någon sport som ung och man lite krasst tänkte att han eller hon borde ägna sin tid åt något annat? Att en vettig utbildning trots allt vore det klokaste alternativet?

Om jag hade varit kompis med Tex Williamsson när han var i 23-årsåldern hade jag förmodligen tänkt den tanken. Jag hade förmodligen aldrig sagt det åt honom, men jag hade tänkt tanken. 

Att fortsätta jaga drömmen om att bli hockeyproffs när man som 23-åring harvar runt i barackerna till islador i division 2 kan i teorin låta som en fin idé. En god tanke. Men när dygnets 24 timmar ska delas på ett socialt liv, träningar, jobb och timmar och åter timmar i lagbussen brukar de flesta nå en punkt där man känner att det får räcka. Jag själv hamnade där en gång i tiden och valde att lägga av.

Tur att Tex Williamsson inte gjorde det.

SPELADE I DIVISION 2

Efter att tiden på Växjö Lakers hockeygymansium kom till sitt slut 2010 lämnade Williamsson den då allsvenska klubben för spel i division 2-klubben Limhamn HC. Efter en imponerande säsong i Skåne fick Williamsson sedan chansen i Hockeyettan med Olofström, men säsongen efter var han tillbaka i division 2-gnugget igen.

Att spela hockey i divison 2 kan tyckas låta som en rätt lattjo grej att göra, och i ärlighetens namn är det väl också det, i alla fall där jag kommer från. Men det går inte bortse att de åtskilliga timmarna i hallen som ändå måste läggas ner. Hockeyspelandet betalar inte direkt hyran heller, så ett jobb – helst heltid – är att önska.

Jobba hela dagarna, träna hela kvällarna och bussa hela helgerna. Roligare saker kan man kanske ägna sin tid åt som ung vuxen.

Efter år av målmedvetet slit i de lägre divisionerna fick Williamsson till slut chansen i Hockeyallsvenskan för tre år sedan, när hans tidigare tränare i Limhamn Fredrik Hallberg, i dag assisterande tränare i Oskarshamn, tog honom till Pantern. Succén var omedelbar – och när säsongen summerades stod den då 26-årige Williamsson med riktigt starka statistiska papper (93,5 procent i räddningsprocent, bland annat) i ena näven och ett SHL-kontrakt med Malmö i den andra.

Två säsonger tidigare hade han harvat runt i division 2 Södra B med Tyringe. Kontrasterna hade knappast kunnat vara större.

SUCCÉMANNENS ADJÖ ÖPPNADE DÖRREN

Speltiden uteblev dock för Williamsson i Malmö, trots att han blivit lovad en plats som en av två målvakter i Skånelagets lagbygge. I stället lånades han ut till Leksand under sitt första kontraktsår med Malmö, för att under det andra året skriva på för Tingsryd, då Malmö, enligt honom själv, ”sket i hans andra år på kontraktet”.

Efter en av hans, också enligt honom själv, ”sämre säsonger” stod det i våras klart att Williamsson skulle återvända till Pantern för en ny sejour i Malmöklubben. På grund av de ekonomiska problemen som klubben stod inför gavs dock spelarna möjlighet att söka nya klubbadresser under våren, och efter att Oskarshamn tappat fjolårets succéman Christoffer Rifalk till Rögle valde SHL-nykomlingen att plocka in Williamsson.

Och på den vägen är det. 

För trots att Williamsson tillhört två SHL-klubbar (han var namngiven tredjemålvakt i Frölunda i våras) hade han inför tisdagens match mot Leksand aldrig spelat en minut SHL-hockey. När han väl fick chansen i Oskarshamns andra match för säsongen räddade han 32 av 33 skott.

Matchen därefter räddade han samtliga skott som Rögle bomberdarde mot honom och i helgens 3-2-seger mot Djurgården räddade han 29 av 31 skott. När jag i söndags satt och funderade på vilka som skulle ta plats i Veckans SHL-lag var Williamsson den första jag plitade ner på papperet.

FRÅN BARACKERNA TILL GLAMOUREN

Resan som Williamsson gjort genom seriesystemet är inte något annat än en ren och skär framgångssaga. Även om allt bara skulle gå utför nu, vilket jag så klart inte hoppas att det gör, så har Tex ändå visat att allt är möjligt. Jag vet, det är ett riktigt lökigt uttryck, men så är det också.

Jag hoppas att Williamssons resa kan vara en inspirationskälla för unga målvakter, eller utespelare för den delen, som kanske känner att de fastnat i seriesystemet. Att de kan titta på honom och se att det faktiskt är möjligt att ta sig från barackerna  i division 2 till glamouren i SHL. Att man trots uteblivet tv-pucksspel och ungdomslandslagsspel trots allt kan bli någon att räkna med på absoluta toppnivå.

Vägen till toppen kan vara lång ibland, men för att citera Karin Boye: 

”Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen, som är mödan värd”.

Fråga bara Tex Williamsson. 

Han ångrar förmodligen ingenting. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten