Semjon Varlamov ska försöka fylla tomrummet efter Robin Lehner.
Foto: Ron Chenoy-USA TODAY Sports
NHL

New York Islanders: En målvaktslösning som förbryllar

Robin Lehner ut – Semjon Varlamov in. New York Islanders valde överraskande att ändra spår mellan stolparna efter en av sina mest framgångsrika säsonger i modern tid. Det är en av anledningarna till att Uffe Bodin tvekar kring om fjolårets succé verkligen kan upprepas.

New York Islanders var fjolårets stora succélag i NHL. Under Barry Trotz ledning gick klubben från att ha släppt in flest mål av samtliga lag i NHL säsongen 17/18 till minst under 2018/19. Men det stannade inte där. Trotz strukturerade hockey gjorde Islanders till ett slutspelslag som tog sig till andra rundan efter att ha svept undan mattan under skridskorna på favorittyngda Pittsburgh Penguins i den första rundan.

Framgångarna gjorde att Barry Trotz fick Jack Adams Award som säsongens bästa coach medan målvaktsduon Robin Lehner och Thomas Greiss tog hem William Jennings Trophy som det målvaktspar som släppt in minst antal mål. Dessutom belönades Lehner med en Vezina Trophy-nominering och Bill Masterton Trophy för sin starka comeback efter att ha kämpat mot både missbruk och mental ohälsa.

Något starkt att bygga vidare på?

Islanders förlängde visserligen kontrakten med Anders Lee, Jordan Eberle och Brock Nelson – men inte med Lehner. Förhandlingarna om ett nytt avtal mellan den svenska målvakten och Islanders föll samman. Klubben valde att släppa ifrån sig honom och i stället skriva ett fyraårskontrakt värt 20 miljoner med ryssen Semjon Varlamov.

På pappret är det en betydande nedgradering. 

Men hur mycket kommer den verkligen att påverka Islanders? 

10-83-1562191594.jpegMathew Barzal.Foto: Icon Sportswire

POÄNGKUNGEN

Mathew Barzal

Poängmässigt sett tog han ett stort steg bakåt förra säsongen. Efter 85 poäng som rookie blev det "bara" 62 i fjol. Men frågan är om det inte gjort den 22-årige trollgubben till en bättre spelare ändå. Under rookiesäsongen var Barzal endimensionell, gjorde massor med poäng men var liksom resten av laget mer eller mindre oduglig defensivt. Barry Trotz kommer att hjälpa Barzal bli en mer komplett hockeyspelare. Jag tror att poängsumman kommer att öka efter hand, men i det defensiva system som Islanders tillämpar just nu är det svårt att se att någon spelare kommer att vräka in poäng.

MÅLVAKTSETTAN

Semjon Varlamov

Vad som egentligen hände under förhandlingarna mellan Islanders och Robin Lehner råder det delade meningar om. Klart är att klubben valde att gå i en annan riktning och satsa på 31-årige Semjon Varlamov framför sin svenske succémålvakt. Varlamovs karriär har varit lite i utförsbacke på senare år och i Colorado tappade han jobbet som förstakeeper till tysken Philipp Grubauer under fjolåret. Kanske är det en tysk som  snor förstaspaden från honom på Long Island också. Thomas Greiss kommer från en fin säsong och lär få sin beskärda del av starter. 

BACKESSET

Ryan Pulock

Det fanns en hel del skeptiker när Islanders draftade Pulock som 15:e spelare i draften 2013. Men med tiden har den hårdskjutande rightbacken vuxit ut till en riktigt bra NHL-spelare. De två senaste säsongerna har han varit över 30 poäng och det känns som det finns utrymme för mer i takt med att 24-åringen blir ännu mer bekväm i rollen som en av lagets toppbackar. 

GENOMBROTTSMANNEN

Noah Dobson

Blott 19 år gammal har han redan gjort allt man kan begära av honom på juniornivå. Backen kommer från två raka säsonger med QMJHL- och Memorial Cup-titlar för Acadie-Bathurst Titan och i våras Rouyn-Noranda Huskies. Dobson är en modern tvåvägsback som spelar med en pondus och ett lugn som gör väldigt trygg på isen. Med tanke på det gytter av backar som Islanders har att tillgå är det inte hundra procent säkert att han tar en plats i NHL-laget, men baserat på vad han redan har mäktat med i juniorligan skulle det kännas kontraproduktivt för hans utveckling att tvingas spela juniorhockey en säsong till. Han är helt enkelt överkvalificerad för det.

SVENSKARNA

Sebastian Aho

Spelade inte en enda NHL-match i fjol och kommer att få tufft i backkonkurrensen i år också. Med Devon Toews fina utveckling och Noah Dobson knackandes på dörren är det risk för att Aho hamnar långt ned i hierarkin även under den här säsongen. Det ryktas dock att Islanders ska vara ut efter att trejda Thomas Hickey eller Johnny Boychuk. Det skulle förbättra chanserna, men det ser fortfarande tufft ut för Aho.

Övriga svenskar i organisationen:

Linus Söderström, mv
Simon Holmström fw

DRAFTVALET

Simon Holmström

Islanders överraskade många med att välja HV71-talangen Simon Holmström som 23:e spelare. Det är ingen som ifrågasätter smålänningens talang. Han är en kreativ forward med förmågan att skapa målchanser på egen hand. Problemet i Holmströms fall har varit oförmågan att hålla sig hel. Skadorna har avlöst varandra tidigt i karriären, vilket gjort att många har viftat med röda flaggor. Men kan han bara hålla sig hel är det här en chansning som kan gå hem för Islanders. Potentialen är det sannerligen inga fel på.

COACHEN

Barry Trotz

Om någon undrar hur stor inverkan en coach kan ha på ett lag så är fjolårets New York Islanders ett bevis för hur struktur och system kan förändra det mesta. Efter att ha spelat högrisk-hockey under företrädaren Doug Weights ledning satte Trotz tydliga ramar för hur han ville att hans lag skulle uppträda. Det gjorde att Islanders blev ett av de mest svårspelade lagen i NHL – och att Trotz själv utsågs till årets coach i NHL. Nu står han inför den svåra uppgiften att upprepa fjolårssuccén. Det om något kommer att ge oss en fingervisning om exakt hur bra han är i båset.

PROGNOSEN

Det var en sommar det doftade kontinuitet om på Long Island. Om man bortser från Robin Lehner-fadäsen lyckades general managern Lou Lamoriello behålla tre nyckelspelare som satt på utgående kontrakt – och som riskerade att försvinna på free agent-marknaden.

Brock NelsonJordan Eberle och Anders Lee tecknade alla nya kontrakt med Islanders. Bra på kort sikt, men antagligen inte lika bra på längre sikt. Kontinuitet är sällan dåligt, men smakar det så kostar det också. Sex gånger sex miljoner dollar för Nelson och sju gånger sju miljoner dollar för Lee är mycket pengar för två spelare som mycket väl kan ha passerat peaken i respektive karriär.

När det gäller Varlamov kontra Lehner är det också svårt att svara på vad det egentligen kommer att betyda. I ett vakuum är det en försvagning av stora mått mätt, men kanske kan Varlamov – i likhet med Lehner – finna trygghet och växa i Barry Trotz system. Målvaktscoacherna Piero Greco och Mitch Korn har fått in andra puckmotare på rätt spår tidigare. Därför vore det förmätet att avfärda draget som överilat.

Vad som kan komma att slå tillbaka mot Islanders säsongen 2019/20 är turen. För vi ska ha klart för oss att väldigt mycket studsade deras väg i fjol. Dels hade de knappt några påtagliga skador över huvud taget under hela säsongen. Barzal, Josh Bailey, Nelson, Lee och Pulock spelade samtliga 82 matcher. Det är få förunnat att få ha sina största nyckelspelare helt friska under en hel säsong.

Sedan har vi det faktum att Islanders också hade många studsar med sig. De underliggande siffrorna laget visade upp efter grundserien var inte så vackra, men en hög utdelning och framför allt hög räddningsprocent hos målvakterna gjorde att det inte påverkade laget som det skulle ha påverkat andra lag. 

Kan de verkligen få med sig den turen på samma sätt igen? Barry Trotz magi till trots finns det mycket som tyder på att de måste det om de ska sno en slutspelsplats i snuskigt jämna Metropolitan Division. Jag tror att det blir svårt.

simon-holmstrom-1562179198.jpegSimon Holmström.Foto: Anne-Marie Sorvin-USA TODAY Sports

IN OCH UT   

Nyförvärv: Semjon Varlamov, mv, Colorado, Simon Holmström, fw, HV71, Derick Brassard, fw, Colorado.

Förluster: Robin Lehner, mv, Chicago, Dennis Seidenberg, b, klubblös, Valtteri Filppula, fw, Detroit, Stephen Gionta, slutat.

NEW YORK ISLANDERS TRUPP 2019/20  

MÅLVAKTER
#1
Thomas Greiss (G)331986Füssen, GER188105L19/20$3,333,333
#40
Semyon Varlamov (G)311988Samara, RUS18893L22/23$5,000,000
BACKAR
#55
Johnny Boychuk (D)   “A”351984Edmonton, AB, CAN188103R21/22$6,000,000
#45
Noah Dobson (D)192000Summerside, PE, CAN19383R21/22$894,167
#14
Thomas Hickey (D)301989Calgary, AB, CAN18283L21/22$2,500,000
#2
Nick Leddy (D)281991Eden Prairie, MN, USA18394L21/22$5,500,000
#24
Scott Mayfield (D)261992St. Louis, MO, USA195101R22/23$1,450,000
#3
Adam Pelech (D)251994Toronto, ON, CAN19199L20/21$1,600,000
#6
Ryan Pulock (D)241994Dauphin, MB, CAN18898R19/20$2,000,000
#21

Luca Sbisa (D)291990Ozieri, ITA19193LTry-out
#25
Devon Toews (D)251994Abbotsford, BC, CAN18587L19/20$700,000
FORWARDS
#12
Josh Bailey (RW/LW)291989Bowmanville, ON, CAN18596L23/24$5,000,000
#13
Mathew Barzal (C)221997Coquitlam, BC, CAN18385R19/20$863,333
#18
Anthony Beauvillier (LW)221997Sorel, QC, CAN18083L20/21$2,100,000
#10
Derick Brassard (C)311987Hull, QC, CAN18592L19/20$1,200,000
#53
Casey Cizikas (C)281991Toronto, ON, CAN18088L20/21$3,350,000
#15
Cal Clutterbuck (RW)   “A”311987Welland, ON, CAN18098R22/23$3,500,000
#28
Michael Dal Colle (LW/RW)231996Richmond Hill, ON, CAN19193L20/21$700,000
#7
Jordan Eberle (RW)291990Regina, SK, CAN18085R23/24$5,500,000
#32
Ross Johnston (LW)251994Charlottetown, PE, CAN195107L21/22$1,000,000
#47

Leo Komarov (W/C)321987Narva, EST18095L21/22$3,000,000
#14
Tom Kühnhackl (RW/LW)271992Landshut, GER18789L19/20$850,000
#16
Andrew Ladd (LW/RW)   “A”331985Maple Ridge, BC, CAN19087L22/23$5,500,000
#27
Anders Lee (LW)   “C”291990Edina, MN, USA191105L25/26$7,000,000
#17
Matt Martin (LW)301989Windsor, ON, CAN191100L19/20$2,500,000
#29
Brock Nelson (C)271991Minneapolis, MN, USA19196L24/25$6,000,000
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten