Sök
Lucas Ekeståhl Jonsson.
Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån
SHL

"Ska vara en producerande back i den här ligan"

Efter att ha imponerat i Björklöven tog Lucas Ekeståhl Jonson vägen till SHL via två produktiva år i Finland. Nu tänker den 23-årige backen ta SHL med storm den här säsongen.
– Jag ska vara en producerande back i den här ligan. Jag tror själv att jag har kapaciteten för att vara det, säger Ekeståhl Jonsson till hockeysverige.se.

SKELLEFTEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Med mamma, pappa, storebror och farfar på läktaren i Skellefteå Kraft Arena blev tisdagskvällens match mot Skellefteå AIK inte alls vad Färjestadsbacken Lucas Ekeståhl Jonsson hade hoppats på. 

23-åringen var uppsatt som sjundeback i Johan Pennerborns laguppställning och som om inte förlusten i sig var nog för att backen skulle hänga lite med huvudet efter matchen var det mot Skellefteå – en klubb som Björklöven-fostrade Ekeståhl Jonsson lärt sig att ogilla med modersmjölken.
– Ja, det var en lite speciell match att spela. Jag har ju "Löven" i hjärtat och det här är det värsta laget man kan möta. Skellefteå är det lag jag vill slå allra mest av allt i den här serien, så det var en jäkligt seg torsk att åka på, suckar Ekeståhl Jonsson när han möter upp undertecknad i Skellefteå Kraft Arena efter 1–3-förlusten uppe i Västerbotten.

"MÄRKS ATT DET ÄR EN STOR FÖRENING"

Matchen mot Skellefteå var den andra i SHL för 23-åringen, som efter två år i finska TPS skrev på för Färjestad i våras. Backen anslöt till laget under barmarksträningen i Karlstad och har sakta men säkert kommit in i sin nya omgivning i Karlstad. 
– Det har varit jättebra än så länge. Färjestad är en jättebra förening. Det märks att det är en stor förening med mycket folk som jobbar runt omkring. De vill spelarna väl och det känns som att det verkligen är en toppklubb i Sverige, även fast jag inte har så mycket att jämföra med från tidigare. Det är mitt första intryck kring klubben i alla fall, säger Ekeståhl Jonsson.

Karlstadslagets offensiva spelsätt var en stark bidragande orsak till att Ekeståhl Jonsson ville komma till Färjestad.
– Jag ser mig själv som en offensiv back och jag ser Färjestad som det lag som spelar mest offensivt i ligan, så det kändes helt enkelt som att deras spelsätt skulle passa mig riktigt bra.

190731fk019-1568905269.jpgLucas Ekeståhl Jonsson.Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

UTVECKLAT OFFENSIVEN

Efter att ha imponerat på Björklövens blålinje under två säsonger i Hockeyallsvenskan valde backen att lämna moderklubben för ett finskt äventyr i TPS.
– Jag ville ta nästa steg från Hockeyallsvenskan och då kändes den finska ligan som ett bra steg. Jag fick mycket speltid, både i fem mot fem och i powerplay, vilket var väldigt utvecklande för mig. Jag har även vuxit som människa under mina två år och jag är glad att jag tog chansen att spela där borta.

23-åringen blev snabbt en av TPS ledande backar och under sina 116 grundseriematcher för klubben stod Umeåsonen för 51 poäng (12+39), en poängnotering som gjorde honom till Åbo-lagets näst bästa poängplockande back under sina två år i klubben.
– Det var två väldigt lärorika år. Det var bra. Jag trivdes väldigt bra utanför isen och det gick även väldigt bra för mig på isen, så jag ångrar verkligen inte att jag tog chansen, säger han.
– Framförallt har jag utvecklat mitt offensiva spel. Jag har blivit bättre på att våga skapa saker med pucken. Ofta finns det mer isyta än vad man tror och det är någonting som jag lärt mig där. Sen har jag spetsat till mina spetsegenskaper i offensiven.

LAGKOMPIS MED KAKKO

När Ekeståhl Jonsson tog klivet över Bottenhavet hade elva svenska spelare spenderat säsongen innan i den finska ligan. Sedan dess har de svenska inslagen i vårt östra grannland ökat och denna säsongen återfinns 17 svenskar i ligan.
– Det börjar bli några svenskar där nu… Vad det beror på har jag inte något riktigt bra svar på, säger Ekeståhl Jonsson.

I en intervju med hockeysverige.se i våras gav spelaragenten Simon Olsson sin förklaring till varför allt fler svenskar börjat söka sig till Finland
– En av anledningarna är att det är en språngbräda ut i övriga Europa eller tillbaka till Sverige. Finland har bra tränare och bra faciliteter, det är en proffsig liga. Jag skulle säga att den är över allsvenskan och snäppet under SHL om ser på medel över ligan. 

bb190526jm138-1562179707.jpegEkeståhl Jonsson var lagkamrat med Kaapo Kakko förra säsongen.Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

För Ekeståhl Jonssons del var det framförallt en större roll i en större liga som lockade.
– Det kändes bäst för min egen utveckling. Förmodligen åker de unga spelarna dit för att de känner att det finns stora utvecklingsmöjligheter där, medan de äldre spelarna kanske åker dit för att få en lite större roll.
– Det är så klart svårt att svara för andra, men jag tror framförallt de yngre spelarna åker dit för att utvecklas och för att det är en riktigt bra liga.

Under sin tid i TPS fick Ekeståhl Jonsson dela omklädningsrum med en hel del namnstarka spelare. En av dessa var sommarens drafttvåa Kaapo Kakko, som till hösten kommer att spela NHL-hockey med New York Rangers.
– Det var många legender som jag fick chansen att spela med, skrattar Ekeståhl Jonsson.
– Kaapo (Kakko) är en av de bästa spelarna jag någonsin spelat med, sen fick jag även spela med Tomi KallioHenrik Tallinder… Men coolast av alla var nog ändå Kakko, att få följa honom på nära håll varje dag, det var riktigt häftigt.

"INTE NÖJD MED SPELTIDEN"

Topptippade Färjestad har inlett SHL-säsongen med två förluster och i tisdagens 1–3-förlust mot Skellefteå hade laget förtvivlat svårt att göra mål på Gustaf Lindvall i Skellefteåkassen. 

I kväll fortsätter matchandet med en hemmamatch mot Växjö och Ekeståhl Jonsson vet vad som krävs för att hitta in på vinnarspåret.
– Generellt sett måste vi bli ännu bättre på att utnyttja det vi är bra på. Vi måste bli bättre på att spela ut pucken säkert och kontrollerat, hitta bättre utgångar och komma mer samlade in i offensiv zon.
– Sen måste vi bli lite hetare runt kassen. Det känns som att vi haft många farliga chanser under de här två matcherna. Det är det där sista som saknats, kan man säga.

Efter att 23-åringen stod för två assist i premiärförlusten mot Örebro fick han sparsamt med speltid i tisdagens möte med Skellefteå. Han är så klart inte nöjd över situationen, men kommer att göra allt för att visa ledningen i Färjestad att han är en back att räkna med framöver.
– Jag är inte nöjd med speltiden just nu eller hur jag spelade idag (läs: i tisdags). Mitt mål med säsongen är att vara en topp 4-back i Färjestad och visa att jag är en duktig back som kan spela på den här nivån. Jag ska vara en producerande back i den här ligan. Jag tror själv att jag har kapaciteten för att vara det.
– Sen vill jag så klart få chansen att spela i powerplay också, men just nu har jag två tunga pjäser att kriga mot. Men jag kommer aldrig att ge mig, det kan jag lova.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten