Carey Price är nyckeln till framgång för Montréal Canadiens.
Foto: James Guillory-USA TODAY Sports
NHL

Montréal Canadiens: En pånyttfödd stjärna ger slutspelshopp

Trögstartad men suverän under andra halvan av säsongen. Om Carey Price tar vid där han avslutade i fjol kommer Montréal Canadiens att blanda sig i slutspelsstriden den här säsongen också, tror Uffe Bodin.

Försöket att "stjäla" Sebastian Aho från Carolina Hurricanes misslyckades. Men även om general managern Marc Bergevin inte lyckades ro hem den där offensiva stjärnan klubben suktar efter finns det fog för optimism i "Le Belle Province".

Montréal Canadiens tippades bli ett bottenlag i fjol men levererade över förväntan. Montréal Canadiens må ha missat slutspel förra säsongen, men framstegen man gjorde under 2018/19 visade tydligt att "Habs" efter många om och men är på väg i rätt riktning.

Och någonstans startar det mellan stolparna.

Carey Price ansågs under ett par år vara NHL:s bästa målvakt. Det var en inofficiell titel som han med en del skadebekymmer och formsvackor tappade längs vägen. Men kanske hittade han tillbaka till det vinnande spåret i fjol, då han var en av ligans hetaste målvakter under andra halvan av säsongen.

Orkar han bära Montréal Canadiens hela den här säsongen?

sdltda1faeb-nh-1562182423.jpegMax Domi.Foto: USA Today Sports

POÄNGKUNGEN

Max Domi

Det var inget dåligt lyft flytten från Arizona till Montréal gav den ettrige forwarden. Domi putsade till sitt personbästa rejält förra säsongen och landade på 72 poäng efter att ha gjort 52 som bäst i klubben som draftade honom. Det finns underliggande siffror som tyder på att Domi hade en hel del offensiva studsar med sig i fjol, men även om han inte gör över 70 poäng den här säsongen kommer han att finnas med i toppen av lagets interna poängliga. Domi går in på sista året på kontraktet och har alla möjligheter att spela till sig en rejäl löneökning.

MÅLVAKTSETTAN

Carey Price

Efter en trevande start på förra säsongen tycktes Carey Price i allt större utsträckning återfinna sin gamla goda form efter nyår. Från 1 januari och framåt stoppade 32-åringen 92,8 procent av skotten, vilket bara tre målvakter – Jordan BinningtonDarcy Kuemper och Robin Lehner – överträffade. Samma siffra innan årsskiftet låg på mediokra 90,4. Om det här är en indikation på var Price är på väg är det är extremt goda nyheter för Canadiens. För finns det en x-faktor som kan lyfta dem hela vägen till slutspel är det just målvakten.

BACKESSET

Shea Weber

Trots ett rejält skadeuppehåll kom Weber tillbaka och presterade överraskande bra hockey i fjol. På 58 matcher vräkte veteranbacken in 14 mål och landade totalt sett på 33 poäng. Han må inte vara av Norris Trophy-kaliber längre, men så länge han är någorlunda frisk och hel finns det mycket att gilla med hans spel. Oron är förstås stor att kaptenens 34 år gamla kropp inte ska klara av en hel säsong. Det är en fråga som vi lär få svar på ganska snart.

GENOMBROTTSMANNEN

Ryan Poehling

I Sverige minns vi honom kanske framför allt som amerikanen som gjorde hattrick på Juniorkronorna i den vilda gruppspelsmatchen på JVM i fjol. I Montréal är han känd som talangen som klev in och sköt ett hattrick på hatade rivalen Toronto Maple Leafs i den sista grundseriematchen förra säsongen. Poehling är ingen raket på skridskorna, men däremot en väldigt smart och positionssäker center som är svår att ta pucken ifrån. Rimligtvis går han rakt in i laget och har en bra rookiesäsong. Kanske kan han till och med bli en outsider i kampen om Calder Trophy.

SVENSKEN

Christian Folin

Folin kom till Montréal från Philadelphia Flyers under fjolårssäsongen och blev snabbt en uppskattad spelare i sin nya klubb. Så uppskattad att klubben förlängde hans kontrakt med en säsong. Lär få slåss om positionen som femte eller sjätte back i laguppställningen, men har goda möjligheter att få spela en del NHL-hockey den här säsongen efter att ha suttit en hel del på läktaren i Philly. 

Övriga svenskar i organisationen:
Gustav Olofsson, b
Lukas Vejdemo, fw

DRAFTVALET

Cole Caufield

Att Montréal kunde plocka den fruktade målskytten som 15:e spelare förvånade många. Caufield spåddes gå bland de tio första spelarna i draften efter att ha haft ett imponerade U18-VM i Sverige där han sköt 14 mål (!) på sju matcher och satte nytt turneringsrekord. 18-åringen är också en renodlad sniper som påminner en del om Chicagos prickskytt Alex DeBrincat. Liten till växten och endimensionell, men ett ständigt hot när han får pucken i anfallszonen. Caufield ska spela collegehockey på University of Wisconsin den här säsongen och det blir spännande att se om han kan fortsätta att vräka in mål även på den nivån. Borde vara minst två år från att vara redo för NHL-spel.

COACHEN

Claude Julien

Går in på fjärde säsongen under sin andra sejour i Montréal och har, trots ett par missade slutspel, hjälpt till att få klubben på rätt köl. Juliens vägvinnande coachning har, precis som var fallet när han coachade Boston, gett Montréal ett starkt grundspel som gör dem svårspelade. Det som fällde dem förra säsongen var det otroligt bleka spelet i numerärt överläge, där man var näst sämst i ligan. Kan Julien och hans stab hitta nycklar för att bättra på den utdelningen och bibehålla sitt stabila spel fem-mot-fem ser det bra ut.

PROGNOSEN

Hade konferenssystemet inte existerat i NHL hade Montréal Canadiens varit ett slutspelslag förra säsongen. Faktum är att laget spelade in sex poäng fler än Colorado Avalanche, som tog den sista wild card-platsen i Western Conference.

En klen tröst givetvis. Men säsongen 2018/19 var ett steg i rätt riktning och ger den anrika klubben hopp inför framtiden. Framför allt eftersom en ny generation yngre spelare introducerade sig på allvar. Max Domi gav laget förstacentern de har saknat medan fjolårets drafttrea Jesperi Kotkaniemis oblyga spel vid 18 års ålder inger stora förhoppningar. Lägg därtill Tomas Tatars revansch efter floppen i Vegas och Phillip Danaults utveckling så finns det en bredd i truppen att bygga vidare på. Detta även om man gick miste om Carolina Hurricanes-stjärnan Sebastian Ahos tjänster efter sommarens misslyckade offer sheet.

Sedan har vi förstås den allra största x-faktorn av dem alla i Carey Price. Om hans ojämna uppträdande under första halvan av säsongen gav fansen huvudbry var den andra halvan desto mer upplyftande. Den rutinerade puckmotaren borde ha några riktigt bra år kvar i kroppen och kan han ge Canadiens ett målvaktsspel i världsklass är de kanske inte garanterade en slutspelsplats, men i alla fall alldeles på gränsen.

Det största problemet för Montréal just nu är kanske att de spelar i NHL:s tuffaste division. Att frekvent tvingas stångas mot Atlantic-konkurrenterna Tampa, Toronto, Boston, och även kraftigt förstärkta Florida för den delen, gör att det här laget kommer att behöva spela på toppen av sin förmåga för att nå slutspel. 

Canadiens har inte alls samma offensiva spetskomptens som sina divisionsrivaler, men kanske har de återigen en målvakt som kan bräcka dem alla.

Slutspelshoppet lever.

bb190407bb116-1-1568819431.jpgRyan Poehling.Foto: Jean-Yves Ahern-USA TODAY Sports

IN OCH UT   

Nyförvärv: Keith Kinkaid, mv, Columbus, Ben Chiarot, b, Nick Cousins, fw, Arizona.

Förluster: Antti Niemi, mv, Jokerit, Jordie Benn, b, Vancouver, Brett Lernout, b, Vegas, ANdrew Shaw, fw, Chicago, Nicolas Deslauriers, fw, Anaheim.

MONTRÉAL CANADIENS TRUPP 2019/20  

MÅLVAKTER
#37
Keith Kinkaid (G)301989Farmingville, NY, USA19188L19/20$1,750,000
#31
Carey Price (G)321987Vancouver, BC, CAN19098L25/26$10,500,000
BACKAR
#8
Ben Chiarot (D)281991Hamilton, ON, CAN19199L21/22$3,500,000
#32Christian Folin (D)281991Kungsbacka, SWE19193R19/20$800,000
#17
Brett Kulak (D)251994Stony Plain, AB, CAN18885L21/22$1,850,000
#53
Victor Mete (D)211998Woodbridge, ON, CAN17583L19/20$748,333
#26
Jeff Petry (D)311987Ann Arbor, MI, USA19194R20/21$5,500,000
#28
Mike Reilly (D)261993Chicago, IL, USA18889L20/21$1,500,000
#6Shea Weber (D)   “C”341985Sicamous, BC, CAN193104R25/26$7,857,143
FORWARDS
#40
Joel Armia (RW)261993Pori, FIN19293R20/21$2,600,000
#41
Paul Byron (W/C)   “A”301989Ottawa, ON, CAN17573L22/23$3,400,000
#21
Nick Cousins (C/W)261993Belleville, ON, CAN18084L19/20$1,000,000
#24
Phillip Danault (C)261993Victoriaville, QC, CAN18588L20/21$3,083,333
#13
Max Domi (C/LW)241995Winnipeg, MB, CAN17888L19/20$3,150,000
#92
Jonathan Drouin (LW)241995Ste-Agathe-des-Monts, QC, CAN18392L22/23$5,500,000
#11
Brendan Gallagher (RW)   “A”271992Edmonton, AB, CAN17482R20/21$3,750,000
#54
Charles Hudon (LW/RW)251994Alma, QC, CAN17985L19/20$800,000
#15
Jesperi Kotkaniemi (C)192000Pori, FIN18888L20/21$925,000
#62
Artturi Lehkonen (LW/RW)241995Piikkiö, FIN18183L20/21$2,400,000
#63
Matthew Peca (C)261993Petawawa, ON, CAN17381L19/20$1,300,000
#25
Ryan Poehling (C)201999Lakeville, MN, USA18884L20/21$925,000
#90
Tomas Tatar (LW/RW)281990Ilava, SVK17984L20/21$4,800,000
#44
Nate Thompson (C/LW)341984Anchorage, AK, USA18597L19/20$1,000,000
#43
Jordan Weal (C/W)271992Saskatoon, SK, CAN17881R20/21$1,400,000
#22
Dale Weise (RW)311988Winnipeg, MB, CAN18893R19/20$2,350,000
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten