I samband med VM fick Shea Theodore ett besked som ingen vill få.
Foto: David W Cerny/Reuters/Bildbyrån
NHL

NHL-backen berättar – drabbades av testikelcancer

ANNONS

Under VM lämnade Shea Theodore ett positivt dopingtest. Vad han inte kunde ha förväntat sig då vad det som skulle komma. 
Testet visade att Vegas-backen hade drabbats av testikelcancer. 
"Hela mitt liv förändrades på ett ögonblick”, skriver 24-åringen i The Players Tribune

Shea Theodore har gjort nästan 200 NHL-matcher för Anaheim Ducks och Vegas Golden Knights. I våras fick han åka till VM för att representera Kanada för första gången i karriären. Nu berättar han dock om dopingtestet vid mästerskapet som förändrade hans liv. 

Efter finalförlusten mot Finland kom en man i kostym fram till Theodore och knackade 24-åringen på axeln. Han blev inkallat till ett dopingtest, inget ovanligt i samband med VM. Det olustiga var dock att Theodore redan hade lämnat ett dopingtest och det är sällsynt att samma spelare tvingas lämna flera tester. 

Upptäcktes vid ett positivt dopingtest

Anledningen var att hans första test var positivt för doping. 
”Det är omöjligt, tänkte jag. Jag har aldrig tagit något olagligt. Männen i rummet pratade i termer jag inte kunde förstå och det enda jag tänkte var: Hur är det möjligt? Vilken protein-shake har jag druckit? Drömmer jag?”, skriver Theodore i The Players Tribune.

Han hade nämligen testats positivt för graviditetshormomnet hCG, vilket bara kunde innebära två saker. Han var  antingen dopad, eller drabbad av cancer.

"Ett mirakel att det slutade som det gjorde"

Efter ett besök hos en doktor stod det klart att han hade drabbats av testikelcancer. 
”Min läkare var superlugn och pedagogisk, vilket borde ha gjort mig lugn, antar jag. Men när du får höra att du har cancer, ingenting kan förbereda dig på det. Jag blev rädd, hela mitt liv förändrades på ett ögonblick”, skriver Theodore och fortsätter:
”Sen väntade det absolut tuffaste: Att ringa till min flickvän och mina föräldrar. Det blev väldigt känslosamma samtal, speciellt det med min flickvän, för hon har nyligen förlorat familjemedlemmar på grund av cancer”.

Som tur var för Theodores del så upptäcktes cancern i ett väldigt tidigt stadium. Efter en lyckad operation ska 24-åringen nu vara helt återställd och redo för en ny säsong. 
”Efter allt jag gått igenom den här sommaren längtar jag tillbaka till det jag älskar allra mest. Jag ska verkligen njuta den här säsongen. Njuta av varenda match, träning, flygresa … allt det där som kunde ha tagits ifrån mig. Ärligt talat, det är ett mirakel att det här slutade som det gjorde”, skriver han.

Du kan läsa hela Shea Theodores text om händelsen här. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL