Sök
Philip Broberg och Brynäs imponerade på Rasmus Kågström i premiäromgången.
Foto: Bildbyrån
SHL
KÅGSTRÖM: Tio tankar efter premiärhelgen
Fyra och en halv månad efter att Joel Lundqvist höjt Raoul Le Mats pokal mot Globens tak var det i lördags äntligen dags för lite SHL-hockey igen.

Efter vad som känts som en evighet var det i lördags äntligen dags för SHL-hockey i arenorna runt om i landet. Jag själv var på plats i Skellefteå Kraft Arena där jag bevakade mötet mellan Skellefteå och de älskvärda nykomlingarna Oskarshamn, en match som i slutändan slutade med en 5–4-seger i sudden för hemmalaget

Under den 13 mil långa bilresan mellan Skellefteå hem till Umeå (som jag även måste få protokollföra är E4:ans SÄMSTA sträcka) under lördagskvällen försökte jag sortera ut lite tankar kring dels matchen uppe i Skellefteå, men även kring andra intryck jag fått från de andra matcherna under dagen och kvällen.

Här samlar jag några (tio, för att vara exakt) väldigt spretiga tankar som uppkommit under helgen när jag låtit premiärhelgen landa lite. 

1. Philip Brobergs debutshow  

Wow, wow, wow. 

Att Philip Broberg var en speciell spelare visste nog de flesta redan, men 18-åringens spel i premiären gjorde verkligen ett starkt avtryck på mig. Hans lugn med pucken, viljan att bära pucken upp i banan och sitt självklara lugn på blålinjen i powerplay gav intrycket att det var en ärrad SHL-veteran som stökade av sin typ fjortonde SHL-premiär, snarare än någon som gjorde sin allra första SHL-match i karriären.

Broberg lämnade förvisso premiären poänglös, men hade det inte varit för lite bristande effektivitet i Skellefteås anfallsspel hade den Örebrofostrade backen med enkelhet kunnat få både ett eller två passningspoäng på sitt konto.

Han var även nära på att avgöra matchen med en riktigt elegant soloprestation, när han i slutskedet av den tredje perioden, vid ställningen 4–4, snurrade upp Oskarshamnsförsvaret innan han sånär kunde överlista Fredrik Pettersson Wentzel i gästernas mål.

Nej, Broberg blir definitivt en spännande spelare att följa den här säsongen. Lite bara synd för de svenska hockeysupportrarna att hans sejour i SHL blir ettårig – för nästa säsong spelar han i NHL med Edmonton, var så säkra.

2. Oskarshamn – ingen slagpåse

Jag måste säga att jag verkligen blev imponerad av Oskarshamns insats i premiären. Kvar fanns det där ihärdiga presspelet som gjorde laget så framgångsrikt ifjol och det var på något vis skönt att se att Håkan Åhlund fortfarande vågar spela på samma vis, fastän nivån på motståndarna är högre. Tidigare sportchefen Per Kenttä satt några stolar bort på pressläktaren bara njöt.

Oskarshamn visade att de minsann inte kommer att bli någon slagpåse den här säsongen. Nu blev det "bara" en poäng i premiären efter att man tappat både 2–0- och 4–3-ledningar, men hade det inte varit för att en viss Joakim Lindström gjorde Joakim Lindström-iga aktioner i den tredje perioden hade Oskarshamn med största sannolikhet kammat hem samtliga tre poäng. 

Tummen upp, Oskarshamn!

3. Després hjärnsläpp

Nej, skallningen på Albin Eriksson i slutet av matchen mellan Skellefteå och Oskarshamn var inte vacker och skåda. Visst, Eriksson provocerar honom en aning, men det försvarar inte Simon Després idiotiska beslut att skalla honom. I slutändan var det också just Després skallning som sänkte Oskarshamn, då Skellefteå kunde avgöra i det efterföljande powerplayspelet. 

I går kom också domen mot kanadensaren, som stängs av i smålänningarnas nästkommande SHL-matcher – en rimlig dom, i mina ögon.

Tummen ner, Simon Després...

4. Johan Alms succéåterkomst  

Johan Alm hade inte gjort något SHL-mål under sina två sista säsonger i Skellefteåtröjan, men när han var tillbaka som Oskarshamnsspelare var det så klart han som öppnade matchens målskytte. Hockeygudarna jobbar liksom så. Inför matchen stod det också klart att Alm blir klubbens förste lagkapten i SHL. En händelserik återkomst till Skellefteå för 27-åringen, med andra ord.

5. Unleash Sebastian Wännström!

Jag har alltid varit lite oförstående till den undanskymda rollen Sebastian Wännström fick i HV71 förra säsongen, så när det stod klart att han var klar för spel i Leksand den kommande säsongen växte det något slags hopp hos mig att vi äntligen skulle få se vad han kan går för på SHL-nivå. 

Redan i premiären stod 28-åringen för två mål och var således en bidragande orsak till att Leksands premiärfest mot Malmö slutade i dur. Får vi se 30 poäng från Wännströms klubba den här säsongen? Jag tror det.

6. Kritiken mot Malmö?

Matchen mellan Leksand och Malmö försenades med tre timmar efter att Malmö haft strul med att få flygplanet som skulle ta laget till premiärmatchen. Olyckligt, så klart, men den kritik mot Malmö som gick att del av på diverse sociala medier var... oförståelig? Hur skulle Malmö kunna veta att ena motorn inte startade när de skulle till att lyfta? Skulle man åkt dagen innan? Nej, så klart inte. Har man möjligheten att ta flyget upp samma dag som matchen spelas gör man det. Nu blev situationen olycklig, men det kan knappast Malmö lastas för. 

Redhawks materialförvaltare Andy Fagerström sa det bra på sin Twitter, tycker jag:

7. Wow, Brynäs!

Det går inte att INTE säga något om Brynäs succépremiär mot Frölunda i lördags. Wow, vilken insats Gävle-laget stod för och wow, vilka mål man gör! 

Att Brynäs kommer vara bättre än förra säsongen är nog de flesta överens om, men att de skulle vara "leda-med-5–0-borta-mot-Frölunda-efter-två-perioder"-bra, nej, det såg jag nog inte komma. Sedan hade väl i ärlighetens namn Frölunda en rätt usel dag på jobbet vilket så klart bidrog till de stora siffrorna (5–2 i slutändan), men jag väljer snarare att se glaset som halvfullt än halvtomt i det här fallet. Hylla de som hyllas bör!

Premiärmatchen lovar mycket för Brynäs, som jag tror kommer att vara med och utmana om en topp 6-plats framåt vårkanten. 

8. Örebros premiärknall

Något annat jag inte såg komma var Örebros imponerande bortaseger mot Färjestad i premiären. Närkingarna har tappat tunga namn inför den här säsongen och har väl i ärlighetens namn inte ersatt dem med likvärdiga spelare. Eller?

Ett av lagets mest namnstarka nyförvärv, Tre Kronor-forwarden Mathias Bromé, stod för två mål i segermatchen och visade hur viktig han kommer att vara för laget den här säsongen. 

Även om jag har svårt att se att Örebro ska knipa en slutspelsplats den här säsongen måste jag ändå säga att jag ryggade till när jag såg slutresultatet från Karlstad. Mycket imponerande, Örebro.

9. Vem knäcker Luleås defensiv? 

Det är inte direkt någon hemlighet att norrbottningarnas försvarsspel är av yttersta klass i den här ligan, men lördagen blev en påminnelse om dess kapacitet efter några defensivt svajiga insatser i CHL-gruppspelet. 

I premiären mot Växjö släppte man bara till totalt 20 skott, mot ett lag med forwards som Emil PetterssonRichard GyngeJakob Forsbacka Karlsson och Roman Horák. Stabilt, är ordet att beskriva Luleås försvarsspel.

Luleå blir onekligen ett av lagen att slå den här säsongen och för att göra det måste lagen knäcka "Bulans" defensiva kod. Det finns lag med kapaciteten att göra det, men inte mer än en handfull sådana.

10. Wills drömdebut

Som den målvaktsvurmare jag är så är det alltid kul att se en målvakt gå in och hålla nollan i sin första match. Jag var lite osäker på Roman Will inför säsongen och är väl i ärlighetens namn fortfarande det, men hans insats i premiären mot HV71 lovade ändå gott. Som målvakt kan man inte göra så mycket mer än att stoppa ALLA puckar man får skickade mot sig. 

***

Nu rullar SHL-tåget vidare på tisdag med full omgång innan Hockeyallsvenskan drar igång på fredag (bortsett från tjuvstarten på onsdag). Vi har mycket roliga och spännande tider framför oss, hockeyvänner!

/@rasmuskagstrom

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten