Patrik Karlkvist, Tor Immo och Nick Olesen är tre av Joakim Englunds kandidater att bli allsvensk poängkung.
Foto: Bildbyrån
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: De hetaste kandidaterna att bli allsvensk poängkung
ANNONS

Nicolai Meyer, Emil Molin, Victor Ejdsell, Marcus Nilsson, Jakob Lagace, Joey Tenute, Evan Mcgrath och Broc Little. Där har ni ett knippe riktigt skickliga hockeyspelare. Men vad har egentligen dessa spelare för koppling till varandra?

Ni som följer Hockeyallsvenskan har säkert redan räknat ut att samtliga har vunnit den hockeyallsvenska poängligan en av de senaste åtta säsongerna. Faktum är att SAMTLIGA spelare även vandrat vidare till SHL säsongen efter vinsten i poängligan.

Nu tror jag inte att en poängligaseger i sig säljer in sig till SHL utan det är nog mer skickligheten och skillsen bakom alla poäng som ”säljer” in spelaren till den högre serienivån. Oavsett vilket, går det inte att bortse ifrån att allsvenska poängligavinnaren sedermera hamnat i SHL de senaste åtta säsongerna. Ett ganska starkt sammanträffande.

Med andra ord kan man nästan likställa en poängligaseger med ett SHL-kontrakt. 

Nåväl, här kommer mina starkaste kandidater till att vinna årets poängbörs:

5) Nick Olesen, Södertälje

Gjorde 37 poäng i Pantern förra säsongen och väntas nu axla manteln efter förra årets Södertälje-dansk, Nicolai Meyer. Föregående säsong matchade Ulf Lundberg sin förstalina väldigt hårt i offensiva situationer och man får väl anta att ett liknande scenario inte är osannolikt.

ishockey-hockeyallsvenskan-almtuna-vastervik-3-1562180336.jpegFoto: Bildbyrån/Tobias Sterner

4) Tony Mårtensson, Almtuna  

Mängder med rutin från högsta nivå men ändå fanns det frågetecken kring den forne landslagsspelaren inför förra säsongen. Hur mår en kropp som börjar närma sig 40? Kan han studsa tillbaka efter en ganska trött insats i LHC och SHL säsongen innan? Tony tog tjuren vid hornen direkt och var den härförare Almtuna hade hoppats på. Han gjorde 1 poäng per match i grundserien och 1,7 i kvalserien, men tyvärr räckte det inte med en fungerande formation och AIS blev degraderat ändå. Jag ser ett liknande scenario som förra säsongen där man med Mårtensson i spetsen kommer att kunna ställa en riktigt vass formation på benen, men där det är desto tunnare bakom.

3) Tor Immo, BIK Karlskoga  

Immo gjorde 40 pinnar under sin allsvenska debutsäsong 17/18 när han spelade för Troja/Ljungby och värvades därefter till Leksand. Tuff konkurrens och högre krav i Leksand gjorde att han inte alls blommade ut som förväntat förra säsongen. Det hela slutade med att han lämnade Dalarna för att avsluta säsongen i BIK. Även om hockey är lika mycket allvar var man än spelar tror jag att axlarna sänks lite på vissa spelare om trycket utifrån inte är lika högt. Där tror jag Karlskoga passar honom mycket bättre och att han studsar tillbaka med en bra säsong och en framskjuten placering i poängligan.

2) Patrik Karlkvist, Modo  

Han är en spelare som gör sina poäng på olika sätt. Förutom ett riktigt vasst handledsskott har han aviga finter och pauseringar som bidrar till att han slår sin motståndare. Lika väl som han kan skjuta sätter han även upp sina lagkamrater i fina lägen. Vi får heller inte glömma straffarna där känslan är att han sätter fler än han missar. Med en riktigt fin omgivning som han kommer ha i vinter finns inget annat att tro på än en topplacering i poängligan.

1) Jonathan Dahlén, Timrå  

Jag vet inte om jag hajpar Dahlén lite väl mycket då han i princip hamnar i topp på alla mina listor. Men det går inte att bortse från killens skicklighetsgrad och förmåga att skapa farligheter i nästan varje byte som han är på isen. Visst, han kommer ha en högre bevakning på sig än någon annan spelare, men det är inget nytt för Uffes grabb. Det har han förmodligen haft hela livet och vet inget annat än att alltid ha en handske i ansiktet, det är liksom vardag för honom. Med sin smartness och kvicktänkthet kommer han undkomma den högre bevakningen även den här säsongen.

bb190816po041-1-1568561952.jpgFoto: Bildbyrån/Pär Olert

Den här artikeln handlar om: