SHL-PREMIÄR
Lena Sundqvist, Dusan Umicevic och Sanny Lindström är några som tyckt till.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SHL

SHL-panelen: Experternas dom inför säsongen

Fyra och en halv månad sedan Joel Lundqvist lyfte Raoul Le Mat-pokalen mot Globens tak är det i dag dags för en ny SHL-säsong. Hockeysverige.se samlade ihop sex stycken experter och journalister för att få svar på vem som blir säsongens överraskning, vem som blir poängkung och vilka två lag som gör upp om SM-guldet framåt vårkanten, bland annat.

oldeen-1568450431.jpgBjörn Oldéen.Foto: Ronnie Rönnkvist

Björn Oldéen, C More

Årets Överraskning?
– Alexander Holtz. Han är uppsnackad redan, men grabben är 17 bast fortfarande. Den försäsongen han haft och med gubbarna han gått med där gör att det känns som han kan sätta ett rejält avtryck. 

Vem vinner Guldhjälmen?
– Det kommer nog vara Patrik Berglund i slutändan. Ryan Lasch kommer dominera i ligan, men Berglund vinner Guldhjälmen. Jag tror Patrik Berglund kommer vara bra i Djurgården, men framförallt göra en bra säsong, vilket krävs om dom ska vara med och tampas där uppe. 

Vem vinner poängligan?
– Ryan Lasch, som vanligt. Det är vi vana vid, karbonpapper på den. 

Vilka lag slutar på 13 och 14?
– Oskarshamn kommer vara med där nere och även Leksand. Samtidigt har Linköping en resa att göra, men just nu säger jag Leksand och Oskarshamn.

Vilka två lag spelar final?
– Djurgården och Luleå. Luleå har i stort sett samma lag som förra säsongen och även spetsat det lite grann. Killarna vet vad ”Bulan” (Thomas Berglund) står för. Han har varit otroligt bra på att driva sitt manskap och kommer vara ännu bättre på det den här säsongen. Djurgården har varit uppe och snuddat på guldet, har hungern och en väldig bredd. Anton Hedman och Tom Wandell lämnar en toppkedja i Örebro, men går bara in i en tredjekedja i Djurgården. Det säger lite om styrkan där. Sedan ska det bli spännande att se hur bra Patrik Berglund kommer vara. Kommer han vara Andreas Engqvist-bra som när han kom tillbaka då ser det bra ut. Djurgården vinner guldet. 

dusan-1568450604.jpgDusan Umicevic.Foto: Ronnie Rönnkvist

Dusan Umicevic, SVT

Årets Överraskning?
– Lucas Raymond eftersom han har allting. Han kan avsluta, passa fram pucken och han har ett temperament som jag inte sett på länge. Han påminner lite om Peter Forsberg i det här med viljan att vinna till varje pris. Han är en gudabenådad spelare. Jag tror han kommer bli topp tre i draften kommande sommar.

Vem vinner Guldhjälmen?
– Ryan Lasch. Han producerar år ut och år in. Han leder offensiven i Sveriges bästa lag, Frölunda. 

Vem vinner poängligan?
– Jag säger Ryan Lasch igen. Jag gillar honom. Han är otroligt skicklig och har sin roll på ett bra sätt i Frölunda. Alla har dessutom ställt upp bakom Lasch. Bland annat lyfter den stora ledaren i laget, Joel Lundqvist, alltid fram honom som katalysatorn framåt. Då förstår man att han är ganska given i alla offensiva situationer den här säsongen. 

Vilka lag slutar på 13 och 14?
– Det tror jag blir Örebro och Oskarshamn. Oskarshamn har värvat lite spännande på slutet, Johan AlmNichlas Hardt och så vidare, men jag tror inte dom kommer räcka till. Det var en lite för stor kostym att ta på sig redan från början med att ta sig upp i SHL. Dessutom har dom tappat en del viktiga spelare. Inte minst kaptenen (Jonas Engström) till Växjö. 

Vilka två lag spelar final?
– Det blir Djurgården och Frölunda. Det är en repris på förra säsongens final och jag tror det blir repris på slutresultatet också. Frölunda ser ruskigt bra ut. Johan Sundström är ren, skär klass och återvändare. En annan är Nicklas Lasu. Även om Frölundas trupp är löjligt bra tycker jag att dom ska göra plats för en spelare som Lucas Raymond. 

lena-1568450705.jpgLena Sundqvist.Foto: Ronnie Rönnkvist

Lena Sundqvist, CMore

Årets Överraskning?
– Alexander Holtz. Han har visat stora framsteg redan nu på försäsongen. Jag tror att han tar en ordinarie tröja i Djurgården. 

Vem vinner Guldhjälmen?
– Johan Sundström. Vi såg senast Johan var i ligan hur viktig han var sitt Frölunda. Jag tror han kommer vara lika viktig den här säsongen. Han känns också som en spelare som är uppskattad av motståndare genom sin spelstil och personlighet. 

Vem vinner poängligan?
– Jag säger samma som förra säsongen, Ryan Lasch. Han är outstanding med sin teknik samtidigt som jag tror på Frölunda den här säsongen också. 

Vilka lag slutar på 13 och 14?
– Jag har satt Oskarshamn sist och Örebro näst sist. Oskarshamn har som nykomling överlägset sämsta laget på pappret. Det är stormigt redan nu med spelare som lämnar innan säsongen. Det är inte mycket som talar för att dom ska komma på någon annan plats än sist. Örebro är svårbedömda. Dom skulle även kunna hamna mycket högre upp, men jag har svårt att se hur dom ska få ihop det. Jag tror att Leksand, som är ett annat bottenlag, ska kunna hålla Örebro bakom sig.  

Vilka två lag spelar final?
– Nu har jag satt SM-guld på Frölunda så dom måste jag sätta som ett finallag. Det skulle vara tråkigt att säga att vi får en repris på förra säsongens final så jag säger Frölunda mot Luleå istället.

sanny-1568450780.jpgSanny Lindström.Foto: Ronnie Rönnkvist

Sanny Lindström C More

Årets Överraskning?
– Fredrik Karlström i Växjö. Jag tycker att han sett ruggigt spännande ut på försäsongen, rörlig och spelskicklig. Han har inte fått ut någonting i Linköping jämfört med vad han fått ut på försäsongen i Växjö. Även Isac Brännström i Luleå har alla möjligheter att ta enorma kliv. Han känns jättespännande efter sin fina avslutning med HV71 förra säsongen. 

Vem vinner Guldhjälmen?
– Jacob Josefson. Han var ruggigt bra förra säsongen. Djurgården kommer att vara ett topplag och han kommer vara i en dominant kedja tillsammans med Patrik Berglund. 

Vem vinner poängligan?
– Den vinner Ryan Lasch. Han är så pass skicklig. Frölunda har ett ännu bättre lag än vad dom hade förra säsongen och kommer ha ett fungerade ”pp”. 

Vilka lag slutar på 13 och 14?
– Leksand och Oskarshamn. Oskarshamn har det sämsta laget på pappret. Dom kom in sent på marknaden och har inte ekonomiska förutsättningarna. Dom har 28 miljoner i budget att jämföras med ligasnittet på 42. En del lag har säkert en budget på över 50 miljoner. Som nykomling är det många i laget som inte heller spelat på den här nivån tidigare. Leksand är också nykomling. Jag tycker dom har förstärkt bra. Samtidigt är stommen kvar från förra säsongen, men det är dom två lag jag ser kommer tampas i botten.   

Vilka två lag spelar final?
– Där säger jag att det blir Frölunda mot Luleå. Det är dags att Luleå går till final, men det blir Frölunda som vinner. 

ekholm-1568450871.jpgPeter Ekholm.Foto: Ronnie Rönnkvist

Peter Ekholm, Hockeysverige.se

Årets Överraskning?
– Jag tror att Dominik Bokk kommer få ett rejält lyft i Rögle. Tysken har egenskaperna för att göra poäng, och jag tror att chanserna till en mer offensiv roll kommer bli fler i Ängelholm än vad han fick i Växjö. Inte omöjligt att han gör 30–40 poäng i den här säsongen.

Vem vinner Guldhjälmen?
– En svår fråga, men Jacob Josefson kommer återigen betyda supermycket för Djurgården. Jag lyfter fram honom.

Vem vinner poängligan?
– Ryan Lasch, Frölunda.

Vilka lag slutar på 13 och 14?
– Oskarshamn kommer få det svårt vare sig de vill erkänna det eller inte. Nykomlingarna hamnar sist. På 13:e plats tror jag Örebro placerar sig. 

Vilka två lag spelar final?
– Djurgården och Växjö.

nasman-1568450983.jpgRasmus Näsman.Foto: Ronnie Rönnkvist

Rasmus Näsman, Siljan News

Årets Överraskning?
– Eftersom jag bevakar Leksand säger jag att Andrée Hult är den som kommer överraska på ganska många. Jag hade ganska dålig koll på honom innan han kom till Leksand eftersom han varit utomlands många år, men det han har visat på försäsongen bådar gott. Trodde det skulle vara en ”brunkare”, men det finns väldigt mycket lir i honom.

Vem vinner Guldhjälmen?
– Johan Sundström. Han är en komplett hockeyspelare samtidigt som jag tror att Frölunda kommer vinna SM-guld igen den här säsongen. 

Vem vinner poängligan?
– Tråkigt nog gör Ryan Lasch det igen. Han är för bra för att slå i en poängliga. 

Vilka lag slutar på 13 och 14?
– Oskarshamn och Örebro. Oskarshamn har det svagaste laget på pappret. Visst, dom har ett bra spel, men det blir ändå en liten anpassning precis som det blir för Leksand. Sedan tror jag Oskarshamn kommer klara sig kvar efter kval. Örebro, det har pratats många år om att dom ska satsa mer svenskt, men det är fortfarande många utlänningar i laget. Som jag ser det är det alltid en risk att ha för många importer i ett lag. 

Vilka två lag spelar final?
– Samma lag som förra säsongen, Frölunda och Djurgården. Den här säsongen tror jag det kommer bli ännu tajtare och Djurgården kommer utmana Frölunda rejält. Trots det tror jag guldet kommer gå till Frölunda igen eftersom dom är för bra. 

Du kanske även vill läsa:
SKOGLUND: Så slutar SHL 19/20
SKOGLUND: Så slutar SHL 19/20
EKHOLM: Fjorton frågor inför SHL-premiären
EKHOLM: Fjorton frågor inför SHL-premiären
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten