Sök
SHL-PREMIÄR
Mats Edholm.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SHL

Oskarshamn – det nya Väsby? "Dom kommer få det tufft"

I dag inleds äntligen SHL-säsongen och för nykomlingen Oskarshamn är det en historisk match, då man gör sitt första framträdande i ligan. Smålänningarna är kraftigt nederlagstippade och har av vissa jämförts med "Vilda Väsby". En som kan sätta sig in i Oskarshamns situation är Mats Edholm som var med och spelade med Väsby under klubbens hittills enda säsong i högstaligan.
– Dom kommer få det tufft, men sedan tror jag starten blir viktig, är man med och tar poäng i början kan man hänga med, men dom kommer få kriga för att hålla sig kvar, säger Edholm. 

UPPLANDS-VÄSBY (HOCKEYSVERIGE.SE)
Domen har inte varit nådig från en nästintill enig ”expertkår”, Oskarshamn kommer få en tuff säsong i SHL. ”Ett nytt Väsby” drog till och en av journalisterna på SHL:s upptaktsträff till med. Väsby tog sig upp till dåvarande elitserien 1987. Väl där tog laget bara tre poäng och ramlade ur serien redan vid jul den säsongen. Nu tror ingen att Oskarshamn bara ska ta tre poäng. Tvärtom, trots dom dåliga oddsen tror jag många önskar att laget kan skrälla. 

Mats Edholm var med i det Väsby-lag som skrällde och tog klivet upp i elitserien för nu över 30 år sedan. Han minns tillbaka på glädjen när det stod klart att avancemanget var klart.

– Hur jag minns 23:e mars 1987? Vi var i Örebro då och vann med 2-4. Jag kommer ihåg att vi var tvungna att vinna den matchen. Vi stod där på isen och visste inte hur det hade gått mellan Västerås och Modo. Västerås var tvungna att vinna. Det räckte inte med oavgjort och det blev 2-2, berättar Mats Edholm då hockeysverige.se träffar honom utanför lejonets kula där Väsby sedan inledde sin korta elitseriesejour, Vilundahallen.
– Det var bara en spelare innan som sa ”vi ska gå till elitserien” och det var Håkan Persson

edholm12-1568443691.jpgMats Edholm utanför Vilundahallen.Foto: Ronnie Rönnkvist

EN "LAYED-BACK" NIKLAS WIKEGÅRD

Det blev stor glädje då det stod klart att Västerås bara fått 2-2 mot Modo och avancemanget var klart. – Vi stod där på isen och lyssnade på något radioreferat. Sedan slängde vi hjälmarna och kastade in (Anders) Sörensen i duschen.
– Efter det åkte vi upp hit till Scandic och käkade mat, men det var också lite saft och bullar på vägen hem i bussen (skratt). Vi fick inte åka förbi Västerås eftersom man var orolig för att det skulle bli stenkastning mot bussen.
– När vi hade ätit här på Scandic gick vi ner på Zamora och firade natten lång. Det var uppståndelse, mycket TV och tidningar. 

Väsby var i ordets rätta bemärkelse bra vid rätt tillfälle och var inte alls speciellt giftiga i början av kvalserien. Fyra av dom sex poängen laget tog i kvalet vann man i sista två omgångarna mot Västerås och Örebro.

– Vi var bra vid rätt tillfälle. Sedan handlade om gemenskapen, att alla kämpade för varandra. Speciellt efter jul fick vi ihop det och förlorade inte många matcher. Bland annat vann vi seriefinalen med mot Mora borta med 10-1 

Hur viktig var målvakten Stefan Sohlin för avancemanget?

– Väldigt viktig. Han var grymt bra. En av anledningarna till att det gick bra var att vi hade en riktigt bra målvakt. Man säger att en bra målvakt gör halva laget och han gjorde verkligen dom här avgörande räddningarna.
– Vi fick ihop allt kan man säga och umgicks även utanför isen, gick ut och käkade och så vidare.

Vilken nivå som tränare höll Niklas Wikegård vid den här tiden?

– Han var lite ”laid back” och inte som han är nu. Jag tror han pluggade på GIH. Han hade sina funderingar och en påverkan, men han har en större påverkan och är ett större namn idag än han var då. 

MÅLSKYTT I ENDA SEGERMATCHEN

I elitseriepremiären spelar Väsby 1-1 mot Brynäs borta. Per Bergman stod för det första historiska målet. Till hemmapremiären kom Björklöven på besök till Vilundahallen. Hela 3 683 åskådare kom för att se matchen, ett rekord som står sig än idag.
– Första matchen, det var nervöst eftersom vi inte visste vart vid stod. Sedan var vi glada över att ta ett poäng där uppe.
– När vi hade Björklöven i första hemmamatchen var det fullsatt redan på uppvärmningen. Det var väldigt nervöst att gå ut på isen till uppvärmningen. Björklöven fick en straff. Hela publiken skrek så han som lade straffen ramlade på blålinjen och missade straffen.
– Vi spelade många matcher i inledningen där vi förlorade med uddamålet. Oavsett om du spelar, ishockey, fotboll eller bandy så gäller det som nykomling att vara med från början. Tar du poäng i början så växer självförtroendet och du känner att du är med. 

Väsby vinner en match i elitserien, Modo hemma med 6-3. Mats Edholm gjorde 1-0-målet.

– Gjorde jag mål? Det kommer inte jag ihåg, skrattar Mats Edholm och fortsätter:

– Modo ledde serien och hade ett bra lag med bland andra Uffe Sandström och några andra landslagsspelare som man skrev mycket om. 

edholm2-1568443736.jpgMats Edholm blev målskytt i segermatchen mot Modo.Foto: Arkiv

Varför tror du att ni inte räckte till bättre?

– Alla var mycket bättre och snabbare. Man får inte så många chanser. På så vis var det skillnad. Jag hade spelat tio år i Djurgården fram till det jag var junior och jag upplevde att det var stor skillnad att ta steget upp. Sedan fick vi inga nya riktiga bra målskyttar och egentligen hade inga målskyttar direkt utan var mer ett hårt jobbande lag. 
– Det var egentligen bara Erik Ahlström och Torbjörn Mattsson som kom hit. Dessutom fick vi en del breddspelare, men det var inga som ville komma hit eftersom vi var avsågade redan innan serien började. Lite grann som Oskarshamn känns inför den här säsongen i SHL. Vi var dömda på förhand.
– Till saken hör att vi spelade hockey för att det var kul. Alla jobbade heltid vid sidan av. Jag jobbade på Hewlett Packard i Kista, på fastighetssidan som vaktmästare. Vi kanske som mest kunde gå lite tidigare för att träna. Idag är alla proffs och ingen i SHL eller Hockeyallsvenskan behöver jobba. Förutsättningarna är mycket bättre idag än det var då. 

FÖLJER HOCKEYN NÄRA

Mats Edholm spelade sin kanske bästa hockey i karriären under sin elitseriesäsong i Väsby. På 20 matcher svarade backen för sex mål och totalt åtta poäng. På det var han poängbäst bland backarna i Väsby.
– Det gick väl bra. Jag visste att jag gjorde mycket poäng, men inte att jag var bästa back. Jag brukade inte heller tänka på vem som gjorde poäng. Laget vann och laget förlorade. Någon måste även göra grovjobbet vid sidan. 

Mats Edholm lämnade sedan för spel en säsong i Rögle och en i Hammarby innan han återvände till Väsby.
– Väsby satsade på att gå upp igen, men vi var några som lämnade. Jag och Håkan Persson gick till Rögle, Peter Wallén till Djurgården, Mats Lindberg till AIK… Några lade av. Så blir det alltid, att det lag som åker ur där ryker dom bästa spelarna. 

Förra Väsby-backen följer fortfarande det som händer inom hockey på ganska nära håll då hans son spelar i Arlanda.
– Jag läser mycket hockey på nätet, ser på TV, men jag åker väldigt sällan in till stan på hockey. Någon gång då och då är jag här och kollar, men jag känner inte längre någon som spelar i laget. Det blir i så fall att vi är några gamla kompisar som brukar träffas på läktaren, Per Bergman, Christer Loom, Tomas Rosell, Patrik Sundin, alltså Mats Sundins storebror… Vi brukar stå här och snacka lite skit. 

edholm3-1568443962.jpgMats Edholm.Foto: Ronnie Rönnkvist

OSKARSHAMN JÄMFÖRS MED VÄSBY

Med tanke på den resan du var med om i Väsby, hur ser du på den resan Oskarshamn är ute på?

– Oskarshamn har också gjort en fantastisk resa, men jag tror dom har lite bättre förspänt då det gäller sponsorer och pengar för att köpa in spelare.
– Dom kommer få det tufft, men sedan tror jag starten blir viktig, är man med och tar poäng i början kan man hänga med, men dom kommer få kriga för att hålla sig kvar. 

Kan du känna igen dig lite i deras situation även om det nu är över 30 år sedan Väsby var i ungefär den samma?

– Ja, det kan jag göra. Det var väl ingen som trodde att Oskarshamn skulle gå upp? Timrå skulle bara ta det där, men jag tror dom får det tufft. Dom säger att Leksand kan få det tufft också, men man vet aldrig vad (Roger) Melin kan överraska med. Han har ju här i Väsby som spelare några säsonger.
– Hade vi gått upp idag kanske vi hade haft bättre med sponsorer och pengar. Hockeyspelare idag tar det mer som ett jobb och har inte, tycker jag, samma klubbkänsla som det var förr i tiden. Då åkte vi inte runt för pengarna utan vi spelade för att det var kul. 

Har du fortfarande ett stort hjärta för Väsby?

– Ja, ja… Väsby kör veteraner så jag är nere och tittar lite då och då. Dessutom har svärsonen, Markus Odén tränat Väsby.

Med tanke på att alla pratar om att pengarna styr och liga mer eller mindre är stängd, hur tänker du då kring att ändå en mindre klubb som Oskarshamn kan gå upp?

– Nu tycker jag det var för tidigt då vi åkte ur och egentligen började kvala efter jul. Jag vill se en kvalserie eftersom den oftast är jättespännande. SHL är en transportsträcka på 54 omgångar. Det är på slutet, tycker jag, då alla lag ska börja slåss för sina slutspelsplatser och uppåt och nedåt som det blir intressant.
– Det är bra att ett lag som Oskarshamn fortfarande gå upp. Stänger vi ligan kommer vi också döda hockeyn. Oskarshamn gjorde rätt för sig och gick upp. Många tycker att det skulle varit AIK, men dom vann inte. Dom måste visa sportsligt att dom ska vara med där. 

Vilka tror du vinner SM-guldet?

– Djurgården. Jag är ju djurgårdare och hoppas dom vinner. Nu får dom krav på sig och det hade dom inte lika mycket förra säsongen. Nu förväntar sig folk resultat.
– Jag tror serien sätter sig efter 15 omgångar och då ser vi vilka lag som är bra. Alla lag får svackor så det gäller att vara bra då det gäller som mest. 

Kommer du följa premiäromgången?

– Ja, det kommer jag göra, avslutar Mats Edholm med ett leende. 

Du kanske även vill läsa:
SKOGLUND: Så slutar SHL 19/20
SKOGLUND: Så slutar SHL 19/20
IK Oskarshamn: Ingen slagpåse – men hur ska de orka hela vägen?
Plus IK Oskarshamn: Ingen slagpåse – men hur ska de orka hela vägen?
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten