SHL-PREMIÄR
Mats Edholm.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SHL

Oskarshamn – det nya Väsby? "Dom kommer få det tufft"

ANNONS
I dag inleds äntligen SHL-säsongen och för nykomlingen Oskarshamn är det en historisk match, då man gör sitt första framträdande i ligan. Smålänningarna är kraftigt nederlagstippade och har av vissa jämförts med "Vilda Väsby". En som kan sätta sig in i Oskarshamns situation är Mats Edholm som var med och spelade med Väsby under klubbens hittills enda säsong i högstaligan.
– Dom kommer få det tufft, men sedan tror jag starten blir viktig, är man med och tar poäng i början kan man hänga med, men dom kommer få kriga för att hålla sig kvar, säger Edholm. 

UPPLANDS-VÄSBY (HOCKEYSVERIGE.SE)
Domen har inte varit nådig från en nästintill enig ”expertkår”, Oskarshamn kommer få en tuff säsong i SHL. ”Ett nytt Väsby” drog till och en av journalisterna på SHL:s upptaktsträff till med. Väsby tog sig upp till dåvarande elitserien 1987. Väl där tog laget bara tre poäng och ramlade ur serien redan vid jul den säsongen. Nu tror ingen att Oskarshamn bara ska ta tre poäng. Tvärtom, trots dom dåliga oddsen tror jag många önskar att laget kan skrälla. 

Mats Edholm var med i det Väsby-lag som skrällde och tog klivet upp i elitserien för nu över 30 år sedan. Han minns tillbaka på glädjen när det stod klart att avancemanget var klart.

– Hur jag minns 23:e mars 1987? Vi var i Örebro då och vann med 2-4. Jag kommer ihåg att vi var tvungna att vinna den matchen. Vi stod där på isen och visste inte hur det hade gått mellan Västerås och Modo. Västerås var tvungna att vinna. Det räckte inte med oavgjort och det blev 2-2, berättar Mats Edholm då hockeysverige.se träffar honom utanför lejonets kula där Väsby sedan inledde sin korta elitseriesejour, Vilundahallen.
– Det var bara en spelare innan som sa ”vi ska gå till elitserien” och det var Håkan Persson

edholm12-1568443691.jpgMats Edholm utanför Vilundahallen.Foto: Ronnie Rönnkvist

EN "LAYED-BACK" NIKLAS WIKEGÅRD

Det blev stor glädje då det stod klart att Västerås bara fått 2-2 mot Modo och avancemanget var klart. – Vi stod där på isen och lyssnade på något radioreferat. Sedan slängde vi hjälmarna och kastade in (Anders) Sörensen i duschen.
– Efter det åkte vi upp hit till Scandic och käkade mat, men det var också lite saft och bullar på vägen hem i bussen (skratt). Vi fick inte åka förbi Västerås eftersom man var orolig för att det skulle bli stenkastning mot bussen.
– När vi hade ätit här på Scandic gick vi ner på Zamora och firade natten lång. Det var uppståndelse, mycket TV och tidningar. 

Väsby var i ordets rätta bemärkelse bra vid rätt tillfälle och var inte alls speciellt giftiga i början av kvalserien. Fyra av dom sex poängen laget tog i kvalet vann man i sista två omgångarna mot Västerås och Örebro.

– Vi var bra vid rätt tillfälle. Sedan handlade om gemenskapen, att alla kämpade för varandra. Speciellt efter jul fick vi ihop det och förlorade inte många matcher. Bland annat vann vi seriefinalen med mot Mora borta med 10-1 

Hur viktig var målvakten Stefan Sohlin för avancemanget?

– Väldigt viktig. Han var grymt bra. En av anledningarna till att det gick bra var att vi hade en riktigt bra målvakt. Man säger att en bra målvakt gör halva laget och han gjorde verkligen dom här avgörande räddningarna.
– Vi fick ihop allt kan man säga och umgicks även utanför isen, gick ut och käkade och så vidare.

Vilken nivå som tränare höll Niklas Wikegård vid den här tiden?

– Han var lite ”laid back” och inte som han är nu. Jag tror han pluggade på GIH. Han hade sina funderingar och en påverkan, men han har en större påverkan och är ett större namn idag än han var då. 

MÅLSKYTT I ENDA SEGERMATCHEN

I elitseriepremiären spelar Väsby 1-1 mot Brynäs borta. Per Bergman stod för det första historiska målet. Till hemmapremiären kom Björklöven på besök till Vilundahallen. Hela 3 683 åskådare kom för att se matchen, ett rekord som står sig än idag.
– Första matchen, det var nervöst eftersom vi inte visste vart vid stod. Sedan var vi glada över att ta ett poäng där uppe.
– När vi hade Björklöven i första hemmamatchen var det fullsatt redan på uppvärmningen. Det var väldigt nervöst att gå ut på isen till uppvärmningen. Björklöven fick en straff. Hela publiken skrek så han som lade straffen ramlade på blålinjen och missade straffen.
– Vi spelade många matcher i inledningen där vi förlorade med uddamålet. Oavsett om du spelar, ishockey, fotboll eller bandy så gäller det som nykomling att vara med från början. Tar du poäng i början så växer självförtroendet och du känner att du är med. 

Väsby vinner en match i elitserien, Modo hemma med 6-3. Mats Edholm gjorde 1-0-målet.

– Gjorde jag mål? Det kommer inte jag ihåg, skrattar Mats Edholm och fortsätter:

– Modo ledde serien och hade ett bra lag med bland andra Uffe Sandström och några andra landslagsspelare som man skrev mycket om. 

edholm2-1568443736.jpgMats Edholm blev målskytt i segermatchen mot Modo.Foto: Arkiv

Varför tror du att ni inte räckte till bättre?

– Alla var mycket bättre och snabbare. Man får inte så många chanser. På så vis var det skillnad. Jag hade spelat tio år i Djurgården fram till det jag var junior och jag upplevde att det var stor skillnad att ta steget upp. Sedan fick vi inga nya riktiga bra målskyttar och egentligen hade inga målskyttar direkt utan var mer ett hårt jobbande lag. 
– Det var egentligen bara Erik Ahlström och Torbjörn Mattsson som kom hit. Dessutom fick vi en del breddspelare, men det var inga som ville komma hit eftersom vi var avsågade redan innan serien började. Lite grann som Oskarshamn känns inför den här säsongen i SHL. Vi var dömda på förhand.
– Till saken hör att vi spelade hockey för att det var kul. Alla jobbade heltid vid sidan av. Jag jobbade på Hewlett Packard i Kista, på fastighetssidan som vaktmästare. Vi kanske som mest kunde gå lite tidigare för att träna. Idag är alla proffs och ingen i SHL eller Hockeyallsvenskan behöver jobba. Förutsättningarna är mycket bättre idag än det var då. 

FÖLJER HOCKEYN NÄRA

Mats Edholm spelade sin kanske bästa hockey i karriären under sin elitseriesäsong i Väsby. På 20 matcher svarade backen för sex mål och totalt åtta poäng. På det var han poängbäst bland backarna i Väsby.
– Det gick väl bra. Jag visste att jag gjorde mycket poäng, men inte att jag var bästa back. Jag brukade inte heller tänka på vem som gjorde poäng. Laget vann och laget förlorade. Någon måste även göra grovjobbet vid sidan. 

Mats Edholm lämnade sedan för spel en säsong i Rögle och en i Hammarby innan han återvände till Väsby.
– Väsby satsade på att gå upp igen, men vi var några som lämnade. Jag och Håkan Persson gick till Rögle, Peter Wallén till Djurgården, Mats Lindberg till AIK… Några lade av. Så blir det alltid, att det lag som åker ur där ryker dom bästa spelarna. 

Förra Väsby-backen följer fortfarande det som händer inom hockey på ganska nära håll då hans son spelar i Arlanda.
– Jag läser mycket hockey på nätet, ser på TV, men jag åker väldigt sällan in till stan på hockey. Någon gång då och då är jag här och kollar, men jag känner inte längre någon som spelar i laget. Det blir i så fall att vi är några gamla kompisar som brukar träffas på läktaren, Per Bergman, Christer Loom, Tomas Rosell, Patrik Sundin, alltså Mats Sundins storebror… Vi brukar stå här och snacka lite skit. 

edholm3-1568443962.jpgMats Edholm.Foto: Ronnie Rönnkvist

OSKARSHAMN JÄMFÖRS MED VÄSBY

Med tanke på den resan du var med om i Väsby, hur ser du på den resan Oskarshamn är ute på?

– Oskarshamn har också gjort en fantastisk resa, men jag tror dom har lite bättre förspänt då det gäller sponsorer och pengar för att köpa in spelare.
– Dom kommer få det tufft, men sedan tror jag starten blir viktig, är man med och tar poäng i början kan man hänga med, men dom kommer få kriga för att hålla sig kvar. 

Kan du känna igen dig lite i deras situation även om det nu är över 30 år sedan Väsby var i ungefär den samma?

– Ja, det kan jag göra. Det var väl ingen som trodde att Oskarshamn skulle gå upp? Timrå skulle bara ta det där, men jag tror dom får det tufft. Dom säger att Leksand kan få det tufft också, men man vet aldrig vad (Roger) Melin kan överraska med. Han har ju här i Väsby som spelare några säsonger.
– Hade vi gått upp idag kanske vi hade haft bättre med sponsorer och pengar. Hockeyspelare idag tar det mer som ett jobb och har inte, tycker jag, samma klubbkänsla som det var förr i tiden. Då åkte vi inte runt för pengarna utan vi spelade för att det var kul. 

Har du fortfarande ett stort hjärta för Väsby?

– Ja, ja… Väsby kör veteraner så jag är nere och tittar lite då och då. Dessutom har svärsonen, Markus Odén tränat Väsby.

Med tanke på att alla pratar om att pengarna styr och liga mer eller mindre är stängd, hur tänker du då kring att ändå en mindre klubb som Oskarshamn kan gå upp?

– Nu tycker jag det var för tidigt då vi åkte ur och egentligen började kvala efter jul. Jag vill se en kvalserie eftersom den oftast är jättespännande. SHL är en transportsträcka på 54 omgångar. Det är på slutet, tycker jag, då alla lag ska börja slåss för sina slutspelsplatser och uppåt och nedåt som det blir intressant.
– Det är bra att ett lag som Oskarshamn fortfarande gå upp. Stänger vi ligan kommer vi också döda hockeyn. Oskarshamn gjorde rätt för sig och gick upp. Många tycker att det skulle varit AIK, men dom vann inte. Dom måste visa sportsligt att dom ska vara med där. 

Vilka tror du vinner SM-guldet?

– Djurgården. Jag är ju djurgårdare och hoppas dom vinner. Nu får dom krav på sig och det hade dom inte lika mycket förra säsongen. Nu förväntar sig folk resultat.
– Jag tror serien sätter sig efter 15 omgångar och då ser vi vilka lag som är bra. Alla lag får svackor så det gäller att vara bra då det gäller som mest. 

Kommer du följa premiäromgången?

– Ja, det kommer jag göra, avslutar Mats Edholm med ett leende. 

Du kanske även vill läsa:
SKOGLUND: Så slutar SHL 19/20
SKOGLUND: Så slutar SHL 19/20
IK Oskarshamn: Ingen slagpåse – men hur ska de orka hela vägen?
Plus IK Oskarshamn: Ingen slagpåse – men hur ska de orka hela vägen?
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan