Sök
Patrik Lundh är tillbaka i SHL efter ett ettårigt äventyr i Kina.
Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård
SHL

"Jag tror att jag hade ångrat mig under resten av mitt liv"

Vid 30 års ålder fick Patrik Lundh utlandsäventyret han suktat efter. Och det tog honom ända till Shanghai i Kina. För hockeysverige.se berättar han om sitt år i KHL.
– Det kändes som ett spännande äventyr, säger han.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)

Patrik Lundh, ”Peppe” kallad, inledde sin hockeybana ute på Lidingö. Efter det har han snurrat runt bland flera olika klubbar i Sverige. Bland annat Djurgården, Malmö, Almtuna, Bofors, Färjestad och Växjö. 

Inget ont om alla våra fina svenska städer och lag, men inför förra säsongen gav han sig ut på ett lite mer exotiskt uppdrag då han skrev på för Kunlun Red Star från Shanghai som spelar i KHL.
– Erbjudandet dök upp. Jag tillsammans med familjen tog ett beslut att nappa på det ganska snabbt, berättar 31-åringen då hockeysverige.se träffar honom på Globe Hotel i Stockholm.
– Jag tror att jag hade ångrat mig under resten av mitt liv om jag inte tagit chansen. Det kändes som ett spännande äventyr, vilket det blev också.
– Vi bodde i Shanghai. Där hade vi alla våra hemmamatcher förutom sista två som vi spelade i Peking. Det var mycket nytt, men Shanghai är ändå en ganska internationell stad. Jag kände igen mig hyfsat hemifrån även om det är en större stad, höga skyskrapor och hela den biten.

”Peppe” Lundh trivdes också med det lag han spelade med.
– Ja, jag umgicks mycket med grabbarna i laget. Det var finnar, kanadensare, amerikaner, så jag klarade mig bra på engelska. Det var inte mycket att jag var iväg runt omkring Shanghai så jag behövde använda någon kinesiska.

Om du hade varit tvungen att använda kinesiskan…?
– Då hade jag nog inte kommit särskilt långt (skratt). Jag kan någon hälsningsfras, men inte mycket mer än så. 

KINESISKA SPELARE

Det var även några med dubbla medborgarskap, ett kinesiskt och ett ytterligare, i laget.
– Vi hade en målvakt som är kines (Zehao Sun) och som var med. Sedan var det många som antingen hade en mamma eller pappa som härstammar från Kina.
– Dom flesta hade dubbla pass. Det var mest killar som vill vara med och tampas om platserna i det kinesiska OS-laget.

Patrik Lundh svarade för sex mål och totalt 21 poäng på 61 matcher under året i Kina.
– Min säsong var helt okej. Godkänd i alla fall. Jag började med en ganska defensiv roll i laget. Dom ville ha mig i boxplay och att spela mot andra lagets bästa femmor. Det var ganska tydliga instruktioner från början och jag tycker att jag gjorde det bra.
– Sedan fick vi ganska mycket skador så i slutet fick jag vara en lite mer offensiv spelare. Det var som alltid, att får jag en roll av en tränare i ett lag så är det bara för mig att acceptera den och köra på.

När Magnus Hellberg i en tidigare intervju pratade om sin tid som hockeyspelare i Kina mindes han framför allt alla långa resor. Det är något som sticker ut även för ”Peppe” Lundh.
– Flygresorna fungerade bra, men tidsomställningen kunde vara kämpig. Jag kände att jag var ganska trött ibland, men det var ingenting jag kunde göra något åt utan bara göra det bästa av situationen. När jag kände så var det bara att tuta och köra, Vila fick jag göra efteråt, men mycket flygresor blev det.

Bodde ni bra i Shanghai?
– Ja, vi bodde bra. Vi hade lite hjälp av en tjej som i början av säsongen åkte runt och kollade på lite lägenheter som gick att hyra. Sedan fick vi välja lite själva var vi ville bo.

patrik-lundh-1-1-1568266509.jpgFoto: Ronnie Rönnkvist

SVENSKA LAGKAMRATER

Patrik Lundh var inte ensam svensk i Kunlun. Även Tobias Viklund och Johan Sundström spelade där.
– Jag umgicks mycket med Tobias Viklund. Hans fru och två barn var med där och jag har också fru och två barn. Johans tjej var hemma och studerade eller jobbade hemma i Göteborg. Hon var över och hälsade på ibland. Det blev mer att jag hängde med Johan nere på hallen.
– Tobias, jag och våra familjer bodde i samma lägenhetskomplex. Då blev det att vi umgicks mycket också. Vi var ute och aktiverade barnen och så där.

Har du snackat med Niklas Persson om att ta Tobias Viklund till Linköping?
– Nej, jag har inte snackat med honom om det ännu, säger ”Peppe” Lundh samtidigt som Persson står ett kort bit ifrån oss och med all säkerhet tjuvlyssnar på vår intervju.

Det blev bara en säsong i KHL för Patrik Lundh innan han inför den här säsongen valde att återvända till Sverige. Ny klubbadress blev Linköping.
– I början hade jag lite tankar på att stanna utomlands. Det var inget som dök upp samtidigt som jag kände att jag inte ville gå och vänta längre på att något skulle dyka upp senare. Jag ville dra i gång när alla andra drog igång.
– Då ringde ”Pajen” (Niklas Persson) upp. Han pratade gott om Linköping och hela den biten med Bert Robertsson som tränare. Det var något som lockade och intresserade mig. Det ska bli kul att dra igång igen.
– Jag tycker att Berts filosofi på hockey känns spännande. Jag har spelat mot hans lag genom åren och jag tycker att dom har spelat ett roligt och fartfyllt spel med mycket skridskoåkning och puckinnehav. Samtidigt har hans lag haft ett stabilt och bra försvarsspel. Det är många av dom saker jag tycker passar bra i mitt spel.

"SJÄLVKLART KAN VI VINNA SM-GULD"

Innan Patrik Lundh skrev på för Kunlun spelade han för Djurgården och dom fanns med i bilden när han bestämt sig för att återvända till Sverige.
– Ja, lite grann, men det blev Linköping och det känns bra.

Känner du dig färdig med KHL?
Om chansen dyker upp igen skulle jag ta ställning till det. Det var ett äventyr och spännande att göra något annorlunda. Klart att dyker chansen upp får jag sätta mig ner med familjen och diskutera det, men just nu är mitt mål att göra det så bra som möjligt i Linköping. 
 
Du har vunnit två SM-guld – vad är nycklarna till att vinna ett SM-guld?
– Det är många bitar som ska falla på plats då, men självklart måste man börja med en trygghet i laget. I alla fall upplever jag det så från den erfarenhet jag har. Också, oavsett vilken roll man hamnar i att alla accepterar den till 100 procent, verkligen gör sin roll fullt ut och tror på den.
– Givetvis måste du även ha ett bra målvaktsspel, men det ska verkligen klicka med allting, ha ett bra försvarsspel och även spets framåt. Det är många bitar som kommer in i den helhetsbilden.
– Sedan vet jag hur det funkar med allting runt omkring då det blir slutspel, hur man förhåller sig utanför isen och alla dom bitarna. Jag har varit med tidigare och kan bidra med mina erfarenheter.

Känns det realistiskt nu då Linköping är tippade långt ner i tabellen att ni ska kunna gå hela vägen och vinna SM-guld?
– Vi har precis dragit igång säsong och det har varit lite upp och ner, men det är klart att vi spelar för att vinna. Om vi får ihop det här kommer vi bli ett svårt lag att möta. Sedan vet man inte redan nu hur långt det kan räcka beroende på hur vi får ihop allt. Det är lång säsong och vi ska fortsätta utvecklas och bli bättre för varje dag. Allt kan hända och självklart kan vi vinna SM-guld.

Tisdag 19:00
Frölunda Indians - IK Oskarshamn
1 1.47
X 5.20
2 6.45
Tisdag 19:00
Skellefteå AIK - Djurgårdens IF
1 2.20
X 4.30
2 2.90
Tisdag 19:00
Leksands IF - Rögle BK
1 4.15
X 4.50
2 1.77
Tisdag 19:00
Luleå HF - IF Malmö Redhawks
1 1.71
X 4.40
2 4.65
Tisdag 19:00
Örebro HK - Färjestads BK
1 2.45
X 4.75
2 2.45
Tisdag 19:00
Växjö Lakers HC - HV 71
1 2.50
X 4.05
2 2.60
Tisdag 19:00
Brynäs IF - Linköping HC
1 2.05
X 4.25
2 3.30
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten