Fjorton lag — lika många frågor
Bildbyrån
SHL
EKHOLM: Fjorton frågor inför SHL-premiären
Två dagar kvar till SHL-premiär. Visst är det härligt? Det finns dock en hel del frågor att fundera på inför helgens första nedsläpp. Närmare 14 stycken. 


MALMÖ REDHAWKS

Finns mönsterbrytarna?

Malmö har gjort sig känt som en gigantisk lagmaskin de senaste åren. I en intervju med Hockeysverige.se i våras efterlyste coach Peter Andersson dock några fler som kan göra det oväntade. Nyförvärven Nicolai Meyer och Jesper Jensen samt Konstantin Komarek och Carl Persson kan bli spelarna som kommer göra det. Komarek var lysande under fjolårssäongen, men behöver hjälp för att Malmö ska kunna gå längre än till semifinal som de ju lyckats med i två av de tre senaste säsongerna. 

VÄXJÖ LAKERS 

Vad innebär nybyggar-andra?

Under upptaktsträffen i måndags pratade coach Sam Hallam om att Lakers är på väg in i en ny era. Erik Josefsson är ny lagkapten, många nya spelare har tillkommit och bidragit till Hallams beskrivning av "det nya" Lakers. Efter besvikelsen och det tidiga uttåget redan i kvarten i våras är ett nybygge kanske just vad guldvinnarna från 2018 behöver — frågan är bara hur det kommer gestalta sig?

HV71

Kan nyförvärven verkligen ersätta tappen?

Mattias Tedenby och Markus Ljungh stod tillsammans för 72 poäng förra säsongen. De två är borta nu. In har en rad spelare kommit i förhoppning att de ska kunna ersätta poängmakarna. Kan Juuso IkonenAxel Holmström, eller Linus Sandin göra det – då ser det bra ut. Om inte? Ja, vad händer då?

FRÖLUNDA HC

Hur ska alla bli nöjda?

Regerande mästarna har ett delikat problem. Det finns kvalitet på varje position och att sätta någon utanför är svårt. Så länge truppen är frisk kommer tränare Roger Rönnberg få jobba hårt med att hålla alla sina spelare pigga, fräscha och glada. Det här är givetvis inte något dåligt. Konkurrens är alltid bra, och det talar för att göteborgarna kommer ha goda guldchanser även i den här säsongen.

bb190830mi037-1567716196.jpgLucas Raymond har briljerat för Frölunda under försäsongen.Foto: Michael Erichsen

LINKÖPING HC

Kan ni glömma försäsongen?

LHC har haft en trög försäsong. Segrarna ha knappast haglat för östgötarna som har många saker att fundera på. Nye tränaren Bert Robertsson har satt in ett nytt spelsätt och sådant tar såklart tid att få in. Men nu är det allvar – nu gäller det gör ”Cluben” att glömma träningsmatcherna och komma ut som ett enat premiärlag mot Djurgården. 

FÄRJESTAD BK

Vem tar rollen som ledande back?

Färjestad har kanske SHL:s bästa offensiva lineup. Bakåt ser det däremot inte lika stjärntätt ut, på pappret, ännu. Jesse Virtanen och Mikael Vikstrand är bara två av backarna som försvunnit sedan förra säsongen, och kommer bli tuffa att ersätta. Jonathon Blum och Vojtech Mozik är båda nya och välmeriterade. De förväntas och måste kliva fram som defensiva ankare, men också se till att bli ledande i offensiv del av banan. Kan Färjestad besvara ovan ställda fråga kan det bli en riktigt rolig säsong i Karlstad. 

DJURGÅRDEN IF

Vilka förväntningar ska vi ha på Patrik Berglund?

Patrik Berglund har gjort comeback. Ett glädjebesked för hela hockeysverige, naturligtvis. Kommer han upp i sin standard lär han vara ligans bästa spelare. Men ska vi förvänta oss det redan från omgång 1? Berglund har inte spelat tävlingshockey sedan han lämnade NHL och Buffalo i december förra året. Det medför såklart att startsträckan kan bli lite längre för 31-åringen – tålamod lär behövas från fans och media. 

berglund-1568280781.jpgPatrik Berglund tillbaka i svensk hockey. Bildbyrån

ÖREBRO HK

Hur hårda blir stjärntappen?

Rodrigo Abols, Aaron Palushaj och Nick Ebert har alla lämnat, och ska man omvandla det till mål är det lika med 41 av lagets totalt 130 under förra säsongen. Dessutom har Anton Hedman och Tom Wandell hittat nya klubbadresser vilket sätter klubben på prov. Örebro har fått se klass-spelare gå – den stora frågan är om de ersatt dem tillräckligt?

BRYNÄS IF

Är detta laget som smyger i vassen?

Brynäs har fått in många fina namn till årets säsong. Linus ÖlundGreg Scott och inte minst hemvändande lagkaptenen Anton Rödin. Ändå är Brynäs inte särskilt uppsnackade under försäsongen. Laget ser dock spännande ut och kanske blir det just Brynäs som blir en av säsongens stora överraskningar. Utan särskilt stor press på sig kan de smyga underifrån och förbättra sin elfteplacering från förra säsongen.

LEKSANDS IF

Räcker rutinen?

Johan FranssonPatrik ZackrissonJonas Ahnelöv. Leksand har lagt stålarna på meriterade namn för att säkra nytt kontrakt. De som ska leda laget är alla över 30 år och kanske på väg ur sina prime-år. Leksand kan bara hoppas att de får ut max från alla tre – då kan det bära långt för den hårdsatsande nykomlingen. 

LULEÅ HF

Är offensiven säkrad?

Uffe Bodin var inne på det i sina genomgångar av alla SHL-lagen. Förra säsongen hade Luleå bäst målvakts- och försvarsspel i hela SHL. Offensiven klev däremot inte fram när det gällde som mest vilket kostade en plats i finalen. Finska VM-gulduon Arttu Ilomäki och Juhani Tyrväinen har tillkommit för att spetsa till ett redan vasst lag. Håller de två den nivå Luleå önskar och vet finns känns de som en het guldkandidat. 

RÖGLE BK

Hur tät är målvaktssidan?

Roman Will och Christoffer Rifalk är båda rookies på SHL-nivå. Men hur står de sig mot övriga lags burväktare? Båda har gjort bra insatser under försäsongen, och det är fortfarande inte sagt vem som blir etta. Kommer de dela ansvaret? Kommer de bli så stabila som de måste bli för att Rögle ska nå bättre resultat än förra året? Ja, det är frågan?

bb190409sm035-1562926008.jpgOskarshamn firade SHL-platsen i våras. Bildbyrån

IK OSKARSHAMN

Kan de skrälla vidare?

De skulle inte gå upp i SHL. Men gjorde det ändå. Nu ska de med små medel försöka klara sig kvar. Det har hänt mycket i klubben under de senaste månaderna, veckorna, ja till och med dagarna. Hur har det påverkat truppen. Hinner de få ordning på allt? Att undvika kval skulle vara en stor skräll, har de vad som krävs för att till slut göra det?

SKELLEFTEÅ AIK 

Vem tar led på förstakedjan?

Oscar Möller och Joakim Lindström är stjärnorna, men bakom finns det desto fler frågetecken. Några måste kugga i och leverera bakom dem för att Skellefteå ska hamna högt i tabellen. Det är först till kvarn att ta de rollerna. 

***

Och just det ja. Hur kommer SHL sluta i år? Här är mitt tips:


1. Frölunda

2. Djurgården

3. Färjestad

4. Luleå

5. Växjö

6. Rögle

————————

7. Malmö

8. HV71

9. Brynäs

10. Skellefteå

————————

11. Leksand

12. Linköping

————————

13. Örebro

14. Oskarshamn


/@ekholmpeter

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten