Kan Alexander Wennberg, Corey Perry och Milan Lucic studsa tillbaka?
Foto: Bildbyrån/USA Today Sports
NHL
SIBNER: Comeback kids – NHL-spelarna som ska studsa tillbaka – del 1

Försäsongen är den bästa för en hockeyskribent, för den är alltid ett blankt papper. I september kan man tippa och tycka och tro och sticka ut hakan bäst man vill. Spelare har flyttat och tränare har sparkats och nya talanger ska luftas. Alla variabler har kastats om, inga teser och teorier är för galna för att testas. 

I mars har verkligheten och statistiken och de torra, vetenskapliga underlagen kommit ikapp och oftast bevisat att man hade fel. Sedan börjar slutspelet, som är voodoo. 

Istället för att tippa hur det går försöker jag sätta fokus på lite spännande stories. Den här helgen är temat revansch och återupprättelse. September är ju inte bara blankt papper för hockeyskribenter, utan också för hockeyspelare. 

Milan Lucic & Tobias Rieder, Calgary Flames

Milan Lucic med sina 107 kilo och makliga älgakliv är inte modellen för en modern hockeyforward. Men så FRUKTANSVÄRT mycket snabbare är inte ligan nu än för två år sedan. Speed och skills har varit grejen i många säsonger nu. 

Snabbheten har aldrig varit Lucics varumärke, men han har mejslat ut en riktigt fin karriär ändå. Så sent som 2016-17 petade han in 23 mål och 50 poäng.

Förra säsongen 20 poäng. Sex mål. Till ett pris av en miljon dollar per kasse. Katastrof.


Slutsatsen? Lucic är slut. För stor, för slö, för gammal. 

En spelare som varken är gammal eller långsam är Tobias Rieder. Tysken gjorde inte ett enda i Oilers. Fiasko. Han fick till och med höra från klubbens ordförande att det främst var hans fel att laget gick så dåligt.

Lucic och Rieder har inte särskilt mycket gemensamt som spelare. Men de fick båda utstå floder av spott och spe i Edmonton ifjol. Odågan Lucic skeppades till Calgary i utbyte mot floppen James Neal i somras. Där ska även Rieder försöka slå sig in via tryout när campen drar igång i nästa vecka.

Behövs de? Flames har både stora och snabba forwards och lär bli ett topplag i sin division. Men deras special teams var inte fantastiska och båda spelarna kan på olika sätt göra nytta där. I Lucics fall kan det inte gärna gå mycket sämre än det gjorde i Oilers. Han behöver inte vara någon bärande offensiv spelare i Calgary, han är redan utdömd av en enig tyckarkår och jag skulle inte bli förvånad om han bara därför studsar tillbaka och hänger in sisådär 45 poäng i en tredjekedja. Rieder kan bli en billig breddlösning för en klubb som måste klämma in Matt Tkachuk under lönetaket.

Båda lär vara fett sugna på att visa att det är Edmonton och inte dem det är fel på.

76811232016-providence-vs-rochester039-1562190812.jpegAlexander Nylander. Foto: Icon Sportswire

Alexander Nylander & Olli Määttä, Chicago Blackhawks

Det är kanske fel att snacka om revansch för en spelare som bara är 21 år. Men sätt er in i Nylanders situation: han valdes som nummer åtta i draften och blev bortbytt efter att ha fått spela 19 matcher på tre säsonger i ett notoriskt bottenlag.

Jag hade nog varit ganska så sur. Och ja, revanschsugen.

Nu kommer Nylander ”tillbaka” till Chicago, för det var ju faktiskt där han började sin hockeykarriär som lite knatte. Han gör det i utbyte mot backtalangen Henri Jokiharju. Inget snack: Blackhawks ville verkligen ha Nylander. Han kommer utan tvekan få chansen i Blackhawks, mest troligt i den offensiva roll han måste ha för att få utlopp för sin uppenbara talang som playmaker.

Att det inte funkat i Sabres och inte heller slagit gnistor i AHL måste såklart också handla om Nylander själv och hans egen mognadsprocess. Men jag tror han har klart bättre förutsättningar att lyckas i Jeremy Collitons spelfilosofi än hos Ralph Krueger i Buffalo. 

En annan spelare som vill få ny fart på karriären i ett spännande Chicago är finländaren Olli Määttä. Även han byttes bort mot en spelare Blackhawks hade noll skäl att göra sig av med, Dominik Kahun. Här handlar det om att Chicago kan avvara defensiv för att föryngra och förstärka ett läckande försvar. 25-åringen från Jyväskylä såg i sin ungdom ut som en framtida storback, men har stagnerat i Pittsburgh och behövde en nytändning. Han har alla möjligheter att få gott om motion i egen zon här i en roll som typ fjärde-femteback under Tomas Mitells ledning. Det tror jag passar Määttä perfekt. 

Alexander Wennberg, Columbus Blue Jackets

Wennbergs tunga period är förvånande. Jag gillade honom redan som junior, han tog gradvis kliv framåt via SHL till NHL och för två år sedan såg det rentav ut som om han hade kapacitet att utvecklas till en förstacenter. Inte en Sidney Crosby eller Connor McDavid såklart, men åtminstone typ en Ryan Johansen.

Förrförra säsongen kom en svacka och lite skador, men förra säsongen är mer av en gåta. John Tortorella har sagt att han gillar Alexander Wennberg och vill att han ska lyckas, och i ärlighetens namn fick också Wennberg sina chanser. Men produktionen uteblev och slutade till sist på 25 poäng och sex av tio slutspelsmatcher på läktaren.

Columbus har brandskattats hårt i sommar. Jag ser inte att Columbus vågar göra sig av med en spelare med den här högstanivån, med mindre än att de får något riktigt bra i utbyte. Och med en tung säsongen i ryggen är det knappast säljläge. 

Helt genomusla tror jag dock inte att de blir, Tortorella trivs bäst i motvind, och med så mycket offensiva förluster i sommar borde Wennberg få alla chanser att studsa tillbaka.

Corey Perry, Dallas Stars

Att bli utköpt med två år kvar på sitt kontrakt efter 988 matcher och 776 poäng för den enda klubb man representerat i NHL måste svida rejält för självkänslan. När Anaheim vann Stanley Cup 2007 var Perry och Ryan Getzlaf stommen i den framtid som många trodde skulle ge fler pokaler längs vägen.

Men så blev inte fallet. Anaheim var i perioder en solklar contender, men lyckades alltid snubbla på sig själva eller en starkare motståndare i slutspelet.

Förra säsongen blev fördärvad av skador och Perry var inte i spel förrän efter årsskiftet. Då hade han mycket svårt att göra sig själv rättvisa och till sist gjorde Ducks en Lecavalier av honom. Precis som med den situationen tror jag inte Perry kommer hålla någon evig grudge mot Anaheim, men så länge han fortsätter spela kommer han varje kväll försöka bevisa att de hade fel.

Anaheim lutade sig mot Corey Perry i över tio år. En målskytts självbild av att vara den som ska göra det varje kväll är nog svår att skaka av sig även med tilltagande ålder, om man varit cementerad i lagets förstakedja i ett decennium. Nu slipper han den tyngden.

I Dallas får han inte samma press på sig. Här är det mer som när man går på återvinningscentralens fyndhörna och plötsligt hittar en gammal fin flygel. Man offrar några småslantar på ett extra stort släp, köper en låda öl till grannen för att stämma och putsa schabraket och så baxar man hem den i hopp om att det ska fungera. 

Kan en frisk Corey Perry studsa tillbaka och hitta rätt i en biroll i Dallas? I så fall kan det nog ändå bli rätt så hyfsad hissmusik för ett lag som saknade bredd i sin offensiv.

bb171110bb634-1562179546.jpegMatt Duchene. Foto: Bildbyrån

Matt Duchene, Nashville Predators

Jagar man revansch när man kommer från sin kanske bästa säsong i karriären, med 31 mål och 70 poäng?

Ja, för med en stor roll och ett fett kontrakt hos topplaget Nashville Predators har Matt Duchene chansen att på allvar definiera sig själv och sin karriär. Nu kan han motbevisa alla de fans och experter som målat ut honom som en självisk och smått bekväm spelare utan vinnarskalle som inte heller är en särskilt bra lagkamrat. 

Cirkusen som uppstod innan han till sist lämnade Colorado skötte han kanske inte skitsnyggt. Ubergate i Ottawa var milt sagt olycklig. 

Efter tio år som fixstjärna i ett haltande Colorado och ett Ottawa i fritt fall stod han på 727 grundseriematcher och åtta (!) slutspelsmatcher när Columbus baxade sig in i slutspelet i sista sekund i våras. Olli Jokinen-vibbar på det, helt klart. 

Men Duchene var helt strålande. Jag skulle vilja påstå att han var lagets bästa spelare i slutspelet. Han rev och slet och krigade och pangade in tio poäng på tio matcher.

Nu landar han då äntligen i det Nashville där han säger sig alltid ha velat spela. Klubben har velat ha honom länge. För kanske första gången i hela sin karriär startar Duchene en NHL-säsong i ett lag som förväntas gå till slutspel och ges hyggliga chanser att vinna Stanley Cup. Och jag tror han är precis vad de behöver.

När jag förälskade mig i staden Nashville och laget Predators våren 2017 var det som att se Mando Diao typ 2005. Ett gäng banditer på is, det var rivigt och röjigt, både retro och framtid, det var actionpackat och fullt av oväntad talang och energi.

I vintras och våras var det mer som att se U2. En hyllad och väl sammansvetsad orkester där alla hade sina fasta roller, som sällan spelade fel och hade ett gäng publikfriare som funkade hyggligt. Men över två timmar och femton minuter varje kväll under en lång turné blev det alldeles för förutsägbart och fantasilöst och det… Ja, det hände ju liksom aldrig något? 

Med Matt Duchene i laget får Ryan Johansen avlastning vid mikrofonen vissa kvällar, och kan hjälpa till att driva på kören istället. 

Det kan nog bli väldigt bra.


Du kanske även vill läsa:
SIBNER: Kronwall från Järfälla, hej! Vi lärde oss mycket av dig
SIBNER: Kronwall från Järfälla, hej! Vi lärde oss mycket av dig
SIBNER: Random intressanta NHL-doldisar att hålla ögonen på – del 1
SIBNER: Random intressanta NHL-doldisar att hålla ögonen på – del 1
SIBNER: Random intressanta NHL-doldisar att hålla ögonen på – del 2
SIBNER: Random intressanta NHL-doldisar att hålla ögonen på – del 2
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten