Stefan Liv.
Bildbyrån
SHL
SKOGLUND: Idag minns vi en av de största
ANNONS
Idag är det åtta år sedan den fruktansvärda flygolyckan i Jaroslavl. En olycka som raderade ut ett helt ishockeylag. Henrik Skoglund minns i nedan rader Stefan Liv som var med på flygplanet.


Jag hade förmånen att känna Stefan Liv. Inte så att vi skickade julkort eller ringde till varandra, eller på något vis umgicks. Men sprang vi på varann på stan så stannade vi till och pratade en stund. En väldigt, väldigt ytlig bekantskap kan man säga. Men det var alltid lika kul att träffa på honom och ”tjöta” lite hockey, vilket väl hände ungefär var tredje år eller något i den stilen.

Jag minns sommaren 2004, strax efter HV71 tagit sitt andra SM-guld med en Stefan Liv i högform då han höll nollan i fyra av sju finalmatcher mot Färjestad. Liv var hjälte i stan och jag befann mig på dejt. När jag och mitt kvinnliga sällskap äntrade ett av stadens mest populära fik på den tiden så satt Stefan Liv och några av hans lagkamrater där. ”Tjena Henke, läget?”, utbrast han. Minns inte vad jag svarade eller hur samtalet fortlöpte, men man kan ju säga som så att Stefans hälsning fungerade som en rätt bra ”icebreaker” mellan mig och mitt sällskap.

"DAGS ATT GÅ HEM NU"

Ett annat minne från den våren och sommaren var skönsången han bjöd på i samband med guldfirandet. Har ni missat den så återupplev den här nedan.

 

Sista gången jag träffade Stefan Liv var något år innan olyckan. Jag kommer ihåg att jag frågade honom hur han orkade med att alltid ta sig tid att hälsa och stanna för att prata med folk han knappt känner. ”Äh, jag är inte mer än någon annan”, blev svaret. Jag är glad över att jag vid det tillfället berättade för honom vilken bra egenskap just det där är, att ta sig tid för och intressera sig för andra människor.

Dagen Stefan Liv dog kommer jag aldrig att glömma. Beskedet nådde mig på jobbet att hans hockeylag hade kraschat och att han troligtvis var med på planet. Det blev inte mycket jobbat resten av den dagen. Bekräftelsen från UD kom strax efter jag kommit hem till min och min sambos dåvarande bostad. Overkligt.
Jag, min sambo och några kompisar till oss åkte senare på kvällen upp till Kinnarps Arena där det utanför samlades tusentals människor för att hedra och minnas Stefan Liv. Supporterklubben North Bank supporters tågade från sin klubblokal, över E4:an, för att slutligen också dom ansluta till den sörjande församlingen. Jag tänker än idag på hur tyst det tåget var. Ett hundratal människor befann sig i det, men ingenting hördes om man bortser från skor mot asfalt och snyftanden. Det var surrealistiskt.

HJÄRTSKÄRANDE

Tyst var det också i Kinnarps Arena några dagar efter olyckan. Arenan var i det närmaste fullsatt, men tyst, kusligt tyst. Jumbotronen visade bilder från Stefans karriär och liv. Nere på isen samlades först delar av hans familj, gamla lagkamrater och övriga från HV71. Jag minns att det var hjärtskärande att se killar Stefan Liv spelat med ända sen junioråldern bryta ihop av sorg där nere på isen.

bb110910dm007-1567836658.jpgFrån minnesceremonin i Kinnarps Arena. Foto: Bildbyrån

För mig var den dagen en kontrasternas dag. Direkt efter ceremonin i Kinnarps Arena begav jag mig till en kyrka för att vara med när min sambos brorsdotter döptes. Dopet förvandlades senare till bröllop för de nyblivna föräldrarna och man kan väl säga ett det är en dag jag alltid kommer bära med mig för resten av mitt liv. Dagen som innehöll sorg, mörker och uppgivenhet. Men också glädje, lycka, kärlek och framtidstro. 10 september 2011.

JOURNALISTERNA GRÄT

Hela Jönköping sörjde, och sörjer fortfarande, Stefan Liv som var så omåttligt populär i stan. Hans favoritlag bland stadens lokala fotbollslag var Husqvarna FF vars hemmamatcher han alltid såg på plats om han hade tid. Det slog aldrig fel, varje gång Stefan Liv var på plats på Vapenvallens läktare så brukade alltid speakern annonsera det: ”Mina damer och herrar: På läktaren: Stefan Liv.”, vilket alltid följdes av applåder och jubel från publiken.

Jag hörde för något år sedan en lokal journalist som sa att hon och hennes kollegor satt och grät samtidigt som de skrev artiklarna om hans död. Han brukade vara uppe och ta en kaffe på deras redaktion och hade med tiden blivit som en kompis till dom.

Personligen är jag av den uppfattningen att Stefan Liv hade sin bästa säsong i karriären framför sig. Det vittnar om inte annat den finfina försäsong han hade gjort i Lokomotiv. Jag vet att jag helgen innan flygkraschen tänkte på just detta när han höll tre raka nollor i en turnering. Min känsla var att han på allvar skulle etablera sig som förstemålvakt (bland de svenska målvakter som spelade i Europa vid tillfället) i landslaget den säsongen och vara en av KHL:s bästa målvakter. Nu blev det inte så och varje gång jag är inne på hans profil på eliteprospects mår jag dåligt över att se korset där hans ålder egentligen ska stå. Jag tänker på allt han hade kvar att uppleva rent hockeymässigt, men mest av allt såklart all tragik i att han rycktes ifrån sin familj och sina vänner alldeles för tidigt.  Åt helvete för tidigt rent ut sagt.

bb090316jm016-1567836804.jpgStefan Liv och David Petrasek. Foto: Bildbyrån

I samband med femårsdagen av flygkraschen skrev jag denna artikel på Stefan Livs moderklubb HC Dalens hemsida och i intervjuerna med hans forna lagkamrater Pelle Gustafsson och David "Tuppen" Fredriksson summerar de rätt bra den gängse bilden av Stefan Liv: Vinnarskallen och medmänniskan.
– Av alla de jag spelat med så finns det ingen som kommer i närheten av hans vinnarskalle. Varje träning var som en slutspelsmatch för honom, han sköt puckar efter en på träning och man fick aldrig jubla när man gjorde mål, skrattar Fredriksson åt minnet från otaliga träningar tillsammans i HV71.
– Väldigt godhjärtad, svarar Stefans mångårige lagkamrat i HV71 Pelle Gustafsson på frågan om hur Stefan var som person och fortsätter.
– Han var alltid glad och brydde sig om alla, han tog ingen för varken mer eller mindre utan behandlade alla lika.

"HAN VAR EXTREM"

Det där med vinnarskallen är något David Petrasek också vittnade om i en intervju jag gjorde med honom inför att hans tröja skulle hissas i Kinnarps Arena i januari 2017. 
— Stefan var ju extrem. Extrem verkligen på det. Det gällde ju egentligen hela tiden och det kvittade  vem som åt en kebab snabbast eller till innebandyn på försäsongen. Han tävlade ju i allting och det gick inte prata med honom på hela dagen om han hade förlorat i någonting, log Petrasek när han berättade.

Stefan Livs extrema vinnarskalle innebar bland annat att han inte gillade när lagkamraterna jublade på träning efter att ha gjort mål på honom. Något David Petrasek gjorde en gång när hela Leksands lag satt på läktaren och följde morgonvärmningen inför lagens möte på kvällen.
— Liv åkte och jagade mig och drog en tvåhandssving med målvaktsklubban. Jag hann precis blocka den med klubban och sen låg vi och brottades på isen. Jag tror vi ledde serien med nio poäng och Leksand låg toksist och det är vi som slåss på träningen? skrattade Petrasek och berättade vidare att laget sen gick ut och vann klart över Leksand på kvällen.

Hela Jönköping befann sig i kollektiv chock och sorg dagarna, veckorna och månaderna efter flygkraschen. Jag kommer aldrig glömma rubrikerna i lokaltidningen dagen efter, hur de såg ut: Så svarta och fyllda med hopplöshet har jag endast sett rubriker en gång tidigare i mitt liv: När Olof Palme mördades 1986.

Stefan Livs minne lever kvar i allra högsta grad i Jönköping och hockeysverige. Förutom att TV- puckens bäste målvakt vinner Stefan Livs pris och SM-slutspelets mest värdefulle spelare vinner Stefan Liv Memorial Trophy, har han fått en gata uppkallad efter sig utanför Kinnarps Arena. Moderklubben HC Dalen arrangerar varje år cupen Stefan Livs minne och sedan ett par år samarbetar HC Dalen och HV71 i ett gemensamt projekt gällande målvaktsutbildning kallat Projekt Stefan Liv.

bb100424jm025-1567837389.jpgStefan Liv i samband med att slutsignalen går av den sjunde och avgörande SM-finalen 2004. Foto: Bildbyrån

Stefan Liv, som bland annat fick vinna tre SM-guld, ett OS- guld och ett VM- guld under sin karriär, är ett av de största bevisen på att man som hockeyspelare aldrig ska sluta kämpa och kriga. Han var inte sedd som någon större talang som pojk- och juniorspelare och spelade därför inte TV-pucken eller några juniorlandskamper. Men i HV71 trodde ledningen, med dåvarande sportchefen Dag Larsson i spetsen, på honom och strax efter han tog förstaspaden i klubblaget fick han också debutera i landslaget. Han kom till HV71 som 15-åring från HC Dalen och han lyfte luren själv för att ringa och fråga om han fick spela för HV.

Slutligen. Ett annat minne jag har från Stefan Liv är ett jag läst mig till. Tyvärr lyckas jag inte hitta artikeln nu. Men minns jag rätt har den funnits på Tranås AIF:s hemsida. Saken var den att Stefan Liv säsongen 99/00 var utlånad till allsvenskan och Tranås. Inför en match körde laget sedvanlig tvånudd och vinnarskallen Liv ville såklart vinna där. Men det bar sig inte bättre än att han kastade sig rakt ner i ett lerigt kärr. I artikeln jag läste så uttalade sig någon som var med vid tillfället att Stefan Liv efteråt kom inklafsande i ishallen, lerig från topp till tå.

Idag minns vi Stefan Liv.


Du kanske även vill läsa:
Ikväll ska ”22:an” upp i taket – Petrasek i stor intervju: ”Jag är som Klopp i Liverpool”
Ikväll ska ”22:an” upp i taket – Petrasek i stor intervju: ”Jag är som Klopp i Liverpool”
Johan Davidsson om Stefan Livs tuffa tid i Nordamerika: ”Här spelar jag i en ölliga”
Johan Davidsson om Stefan Livs tuffa tid i Nordamerika: ”Här spelar jag i en ölliga”
”Stefan Liv har alltid en speciell plats i mitt hjärta”
”Stefan Liv har alltid en speciell plats i mitt hjärta”
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 09 december
13:45 Modo - SDE SDHL
15:00 Luleå - AIK SDHL
15:15 Skellefteå - Malmö SHL
15:15 Örebro - Växjö SHL
15:15 Timrå - Oskarshamn SHL
16:00 TPS Åbo - Ässät Liiga
16:00 HPK - Tappara Liiga
16:00 Pelicans - Ilves Liiga
16:00 Vaasan Sport - JYP Liiga
16:00 SaiPa - Jukurit Liiga
16:00 Lukko - Kärpät Liiga
17:30 KalPa - KooKoo Liiga
18:00 Rögle - Leksand SHL
18:00 HV 71 - Frölunda SHL
18:00 Linköping - Luleå SHL
18:00 Färjestad - Modo SHL
19:00 Boston Bruins - Arizona Coyotes NHL
22:00 Calgary Flames - New Jersey Devils NHL
22:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
söndag 10 december
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:00 Detroit Red Wings - Ottawa Senators NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Nashville Predators NHL
01:30 New York Islanders - Los Angeles Kings NHL
02:00 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Colorado Avalanche - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Seattle Kraken - Tampa Bay Lightning NHL
12:00 Leksand - Frölunda SDHL
12:00 Djurgården - Linköping SDHL
15:00 Luleå - SDE SDHL
15:45 Davos - Langnau Tigers National League
16:00 Modo - AIK SDHL
19:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
22:00 Edmonton Oilers - New Jersey Devils NHL
måndag 11 december
01:00 Chicago Blackhawks - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Los Angeles Kings NHL
02:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Seattle Kraken - Minnesota Wild NHL
04:00 Vegas Golden Knights - San Jose Sharks NHL
tisdag 12 december
01:00 New York Islanders - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Buffalo Sabres - Arizona Coyotes NHL
02:00 Dallas Stars - Detroit Red Wings NHL
03:30 Colorado Avalanche - Calgary Flames NHL
17:30 Lukko - Pardubice Champions Hockey League
18:00 Vitkovice - Rapperswil Champions Hockey League
19:00 Växjö - Servette Champions Hockey League
19:00 Färjestad - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 13 december
01:00 Ottawa Senators - Carolina Hurricanes NHL
01:00 New York Rangers - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Arizona Coyotes NHL
01:30 St Louis Blues - Detroit Red Wings NHL
02:00 Nashville Predators - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Seattle Kraken - Florida Panthers NHL
04:00 Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Calgary Flames NHL
04:00 Vancouver Canucks - Tampa Bay Lightning NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
17:30 Ässät - JYP Liiga
17:30 Helsingfors IFK - Vaasan Sport Liiga
19:00 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Västerås Hockeyallsvenskan
torsdag 14 december
01:00 Montreal Canadiens - Pittsburgh Penguins NHL
01:30 New York Islanders - Anaheim Ducks NHL
01:30 New Jersey Devils - Boston Bruins NHL
04:00 Colorado Avalanche - Buffalo Sabres NHL
04:30 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
18:00 Tjeckien - Finland Swiss Ice Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Swiss Ice Hockey Games
fredag 15 december
01:00 Toronto Maple Leafs - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
02:00 Minnesota Wild - Calgary Flames NHL
02:00 St Louis Blues - Ottawa Senators NHL
03:00 Edmonton Oilers - Tampa Bay Lightning NHL
04:00 Vancouver Canucks - Florida Panthers NHL
04:00 Seattle Kraken - Chicago Blackhawks NHL
17:30 KalPa - TPS Åbo Liiga
17:30 Lukko - JYP Liiga
17:30 KooKoo - Kärpät Liiga
17:30 SaiPa - HPK Liiga
17:30 Ässät - Pelicans Liiga
17:30 Jukurit - Tappara Liiga
17:30 Ilves - Vaasan Sport Liiga
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Södertälje Hockeyallsvenskan
lördag 16 december
01:00 New York Rangers - Anaheim Ducks NHL
01:30 Carolina Hurricanes - Nashville Predators NHL
01:30 New York Islanders - Boston Bruins NHL
02:00 Dallas Stars - Ottawa Senators NHL
03:00 Arizona Coyotes - San Jose Sharks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Buffalo Sabres NHL
14:00 Finland - Sverige Swiss Ice Hockey Games
18:00 Schweiz - Tjeckien Swiss Ice Hockey Games
20:00 Minnesota Wild - Vancouver Canucks NHL