Sök
Marcus Karlberg
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

"Tycker det är en guldsituation"

Marcus Karlberg får vänta på SHL-chansen. Häromdagen kom beskedet att Leksandstalangen lånas ut till AIK i Hockeyallsvenskan - ett beslut han är nöjd med.
– Det var verkligen en sak jag tänkte på då det blev klart, att vad coolt det ska bli att komma in här och spela för fansen, säger han till hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var tänkt att 
Marcus Karlberg  skulle bli ett av Leksands utropstecken i den här säsongens SHL. Men i dagarna tog allt en snabb vändning då 19-åriga juniorlandslagsmannen blev utlånad till AIK i Hockeyallsvenskan. 

Sin första match med nya klubben kommer han spela i dag. För motståndet står Leksand.
– Jag, min agent (Marcus Isaksson), ”Tjomme” (Thomas Johansson), allihop tycker att jag är en spelare som måste ha mycket istid för utvecklas men även spela i offensiva situationer, berättar Marcus Karlberg då hockeysverige.se träffar honom vid hans nya hemmarink, Hovet i Stockholm.
– Leksand har värvat så pass bra spelare samtidigt som det är ett väldigt viktigt år att hänga kvar. Då kan det vara en bättre miljö för mig att komma hit och spela många minuter. Jag tycker att det är ett bra beslut som alla är nöjda med. 

19-åringen från Åkerö i Leksand ser det inte heller som något nedköp att spela kvar i Hockeyallsvenskan under ytterligare en säsong.
– Nej, Hockeyallsvenskan är en jättebra liga, vilket vi inte minst såg förra säsongen. Nästan varje år är det dessutom ett lag från Hockeyallsvenskan som slår ut ett SHL-lag. Här fanns möjligheten för mig att få spela mer så jag tycker att det är en guldsituation.

Känner du inte någon besvikelse över att inte få hänga med Leksand upp till SHL?
– Nej, nej… Jag ser bara positivt på det här. Det ska bara bli kul att få spela i AIK som dessutom är en så pass bra förening. 

"Gubblaget" Leksand

Marcus Karlberg är också imponerad över det lagbygge Leksand har satt ihop inför återkomsten till SHL.
– Leksandshjärtat kommer aldrig sluta slå och det är väldigt häftigt med spelarna värvats dit. Det är toppspelare på internationell nivå som tagits in. Jag hoppas verkligen vi kommer hålla
oss kvar i SHL.
– Jag tycker också att det märkts på träningarna att nivån höjts. Det är mycket högre fart än vad vi hade förra säsongen och bättre kvalité i allting. Det kommer av sig själv då spelarna är så pass skickliga. Samtidigt har det varit en väldigt bra för mig att fått vara med och träna där på försäsongen.

Många säger att Leksand är ett gubblag…
– (Skratt) Jag tror Leksand har SHL:s äldsta lag den här säsongen så vi får väl säga det. 

dsc-0837-1562180671.jpegMarcus Karlberg. 

Nu väntar alltså en säsong med AIK, en klubb som han alltid haft höga tankar om.
– Man har alltid kommit hit som bortalag med en jäkla dålig känsla i magen. Att komma hit och spela på ett fullsatt Hovet där AIK-fansen står och skriker är absolut inte kul.
– Det var verkligen en sak jag tänkte på då det blev klart, att vad coolt det ska bli att komma in här och spela för fansen.

AIK:s fans är ganska krävande också. Om det inte går bra kommer du och laget få höra det.
– Så är det, vilket jag är ganska van vid. Leksandsfansen är likadana. Dom är grymma men kräver mycket, vilket jag också tycker att dom ska göra. Både AIK och Leksand är dessutom lag som ska vinna mycket.

Hur var det att komma in här på Hovet förra säsongen som motståndare och spela mot AIK?
– När vi mötte AIK i playoff var jag nervös. Man spelar sämre då dom har det trycket från fansen.
– Vi lyckades hålla tillbaka AIK och vinna ändå eftersom vi hade ett bra försvar och en målvakt (Axel Brage) som stod på huvudet och räddade puckarna. Den energi som AIK hade och fansen skapade det är nog svårt att överträffa.
– Det är även SHL nivå på allt runtomkring här. Faciliteterna är grymma. Fansen och Hovet i sig är också grymt bra. 

Debuterar för AIK – mot Leksand

Marcus Karlberg var förra säsongen med och spelade bort sin nya klubb från chanserna att spela i SHL kommande säsong, men det har han så här långt talat ganska tyst om i omklädningsrummet.
– Det är en ganska vanlig grej att folk byter till lag som man mött tidigare, så det är inget jag tänker på. Dessutom är det inte många spelare kvar från det laget vi slog ut.
– Jag och ”Porse” (Johan Porsberger) har inte sagt något om det i omklädningsrummet. Det kanske inte passar så bra att göra det heller, säger Karlberg med ett leende.
– Det är också skönt att ha någon här (Porsberger) som jag kände redan innan jag kom hit. Då är det lättare att komma in i gruppen när han redan känner dom, vilket är en fördel och väldigt skönt.

bb190324dr080-1567421951.jpgMarcus Karlberg.

Första matchen i AIK-tröjan för Marcus Karlberg blir alltså mot Leksand.
– Det måste vara väldigt sällsynt att en som spelat hela livet i en förening, att då för första gången på annat håll får möta Leksand som är det enda lag spelat för. Det kommer att bli speciellt men väldigt kul också.

Kommer det vara en speciell jargong mellan dig och några av spelarna i Leksand?
– Det kommer säkert ropas lite här och var, men det är nog mest på skoj. Jag är grymt bra kompis med alla i det laget också så det ska bara bli kul att spela.

Vem tror du kommer vara på dig mest av deras spelare?
– (Skratt) 
August Berg. Jag och han kommer nog gnaga en del på varandra.

"Sjukt lärorik säsong"

Marcus Karlberg fick vara med om en väldigt speciell säsong i Leksand som började i moll, fortsatte med tränarbyten för att avslutas i dur.
– Det var en sjukt lärorik säsong och mitt första senior-år. Omgångarna innan jul var lite av en anpassningsperiod för mig. Det var nytt med vuxenhockey och allt vad det innebär.
– Efter jul höjde jag mig samtidigt som laget höjde sig och spelade bättre. Min bästa tid var också efter jul och i slutspelt.

Vad var det som hände med Leksand efter det att Roger Melin och Christer Olsson klev in som coacher tillsammans med Jens Nielsen och Jonas Levén?
– Roger tryckte inte på så mycket saker i spelet. Innan var vi många som hela tiden gick runt med en dålig känsla i magen över att vi förlorade så mycket. Han kom in med ett lugn och fick alla att må bra i den situation vi ändå var i.
– Då höjdes våra självförtroenden och i takt med det spelade alla bättre. Dom gånger man spelar som bäst är också då man har bäst självförtroende på isen. Det blev verkligen ett lyft när dom kom in och det bar verkligen frukt till slut. 

bb190324dr005-1562181540.jpegRoger Melin gjorde Leksand till ett självspelande piano.

Släppte ni alla förväntningar som var på er?
– Ja, så var det verkligen. Vi hade inga krav på oss att gå till slutspel eftersom vi hade förlorat så pass mycket. Klart att Leksand alltid har krav på sig, men vi inom gruppen sa att bara vi spelar bra kommer fansen tillbaka och vi kommer tycka det är kul att spela igen.
– Vi hade också jäkligt kul. Då började vi också vinna och sedan blev det som det blev.

Vad var skillnaden på Leksand och Mora när det kom till kvalet?
 – Det var samma där. Vi kände inte att vi måste slå ut Mora eller försvara något. Vi fortsatte rida på den våg vi red på under serien och slutspelsserien samtidigt som vi hade väldigt kul.
– Vi visste också att när vi spelar som bäst var vi väldigt bra. Är du dessutom ett SHL-lag i ett kval så har du också press på dig och blir nervös.
– Mora spelade dock väldigt bra, men Brage gjorde nog sina livs matcher i den här bäst av sju serien samtidigt som många i laget prickade formtoppen. Det var många faktorer som spelade in. Oavsett vad vi gjorde så flöt allting på och vi hade ett bra ”stäm” i gruppen. Den sköna känslan fortsatte och till slut kändes som att inget annat lag kunde slå oss. 

Kan plockas hem av Leksand

Gör du gärna om samma resa den här säsongen med AIK?
– Absolut, absolut… Det är vad jag siktar på den här säsongen. 

marcus-karlberg-hovet-13-1567762015.JPGSå här får vi vänja oss vid att se Marcus Karlberg.

Vad krävs det om AIK ska klara det?
– Egentligen det som visat sig krävas alla år i kvalet, allt handlar om att ha en jäkla stämning i gruppen och få alla att må bra eftersom det är då man presterar på topp och känner ingen anspänning.

Känns det som att AIK är ett lag som mår bra?
– Absolut. Det är grymt sköna killar i laget samtidigt som det är ett ungt lag. Alla är hungriga, tränar hårt och jag ser absolut att vi ska kunna lyckas med något stort den här säsongen.

Vad är sagt när det gäller utlåningen till AIK?
– Att jag ska fokusera på att spela i AIK den här säsongen. Skulle Leksand råka ut för många skador under en längre period är det sagt att dom kan plocka hem mig.
– Om det skulle bli så tar jag det då. Nu är jag fullt inställd på AIK i varje match.

Om jag säger att AIK vinner mot Leksand med 2–1 och du avgör matchen med ett snyggt mål bakom Axel Brage, tar du det då?
– Ja, det gör jag absolut, avslutar Marcus Karlberg med ett leende.

Du kanske även vill läsa:
ENGLUND: Extremt kännbart tapp och vanskligt try out-experiment
ENGLUND: Extremt kännbart tapp och vanskligt try out-experiment
JVM-aktuelle forwarden lånas ut till AIK
JVM-aktuelle forwarden lånas ut till AIK
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten