Peter Sibner ser fram emot att se vad Mathieu Joseph, Colin White och Dominik Kahun gör i NHL kommande säsong.
Foto: Bildbyrån/USA Today Sports
NHL
SIBNER: Random intressanta NHL-doldisar att hålla ögonen på – del 2
Så himla kul att vi fått en bra start på försöket med Hockeysverige Plus! De senaste dagarna har vi inte bara fått hundratals betalande prenumeranter – redaktionen har också fått många positiva kommentarer och hejarop på mail och sociala medier.

Roligt är det också att ni verkar gilla att ha mig tillbaka på Hockeysverige igen. Eller gilla och gilla. Det är kanske inte som när Foppa gjorde comeback i MoDo, men det är åtminstone ingen som bett mig fara åt helvete ännu.

Med det sagt fortsätter vi på gårdagens publikfriande trend och skriver om spelare ingen annan vill skriva om och som en del kanske aldrig hört talas om. Någon kulturskribent blev jag aldrig, så detta är min motsvarighet till djuplodande recensioner av svåra filmer som kanske aldrig gick upp på bio, men ändå har potential att trenda fett när de ploppar upp i ”Nytt hos oss” på Netflix. 

Let’s go!

Colin White, Ottawa Senators

Ännu en gång: White är ingen doldis för den som har stenkoll på prospects. Vi talar ändå om ett förstarundeval i en superstark draftkull. Men lite bortglömd är han nog trots allt. 41 poäng ifjol räckte till en femteplats i rookieligan, men ändå var det spelare som Elias PetterssonRasmus DahlinMiro Heiskanen och Brady Tkachuk som fick alla rubriker. 

White spelade U18-VM, gjorde två starka JVM-turneringar och var bäste målskytt i det amerikanska lag som slog Kanada i den högdramatiska finalen i Montreal. Men medan många av de amerikanska lagkamraterna och andra från 2015-kullen klev rakt in i NHL och blev stjärnor tämligen omgående, så tog Colin White lite tid på sig. Totalt blev det två år på college och merparten av ytterligare en säsong spenderades i AHL innan Colin White blev ordinarie i ett helt nedmonterat Ottawa Senators och på allvar började göra väsen av sig i NHL.

Det var ingen dum idé rent ekonomiskt, för honom. White hade redan fyllt 20 år när han skrev sitt första NHL-kontrakt och brände därmed sitt första år redan i NHL-debuten våren 2017. Totalt fick Senators alltså bara ut 94 matcher på hans entry level-kontrakt. 

För två veckor sedan hostade klubben upp 28,5 miljoner dollar för sex år, och med en sådan lönecheck lär White få alla tänkbara chanser att vara med och bära lagets offensiv.

Ottawa var inte mycket att hänga i julgranen förra säsongen. De lär inte vara det nu heller, men det ger Colin White en riktigt fin chans att blomma ut på allvar. Och om ni behöver skäl att titta på Senators så är han ett. En riktigt läcker forward att se på isen med sin fina skridskoåkning, och som så många andra spelare från USNTDP är han otroligt välskolad och har inga irreparabla svagheter i sitt spel. 

unnamed-43-1562181553.jpegFoto: Icon Sportswire

Victor Olofsson, Buffalo Sabres

Det saknas inte tålamod hos den vasse målskytten från Ö-vik. Han draftades av Sabres redan 2014 och var på hela fem raka utvecklingscamper innan han till sist lämnade Frölunda som 23-åring med 200 SHL-matcher och en skytteligatitel i bagaget.

Sabres skickade dock honom till AHL i höstas och han var… Ja, för bra för AHL. När han till sist fick debutera i ett rejält vingklippt Buffalo mot slutet av säsongen var han en av lagets vassaste forwards. Utan tvekan redo för NHL. 

Men se på fan: i juni var Olofsson lik förbaskat tillbaka bland tonåringarna och de betydligt mer bortglömda sjunderundorna på Sabres sommarcamp igen. Sin sjätte i ordningen. Att döma av reaktionerna från fans och journalister på Twitter lär det ha sett ut ungefär så här:

Med sitt tvåvägskontrakt riskerar Olofsson tyvärr att hamna i Rochester igen. Och visst finns det lite spännande forwards i Buffalo Sabres att konkurrera med. 

Men målskyttar växer inte på buskar och en sådan är Victor Olofsson. Målskytt alltså, inte en buske. Jag blir inte förvånad om han gör en riktigt, riktigt vass säsong högt upp i hierarkin hos ett Sabres som måste fortsätta ta steg framåt.

Dominik Kahun, Pittsburgh Penguins

Det är en rätt ovanlig story, det här. En odraftad spelare med en inte särskilt superimponerande juniorkarriär, som vid 23 års ålder kliver rakt in i NHL från Europas femte bästa liga. 

Sådana experiment går sällan väl. Men jag följde Chicago med intresse under våren eftersom de spelade en galet rolig hockey, och Kahun såg de flesta kvällar oförskämt skarp ut över i hela banan. Det blev nästan en halv poäng per match för tysken.

Så vad gör en klubb som på dagens hårt dammsugna talangmarknad lyckats snärja en sådan oslipad diamant till ett mycket överkomligt pris? Korkar upp finkonjak på GM-kontoret och skålar och skrålar?

Icke. De trejdar honom, såklart.

Absolut. Blackhawks behövde förstärka i försvaret. Olli Määtä kommer vara med på en senare lista på temat revanschlusta, men låt oss hålla oss till Kahun här. Hux flux tillhör han plötsligt Pittsburgh Penguins, och för tyskens framtida karriär öppnas en sanslös möjlighet.

En säsong bredvid Sidney Crosby är i regel superbra för ekonomin. Det är inte särskilt tokigt att spela bredvid Jevgenij Malkin heller. Och det är inte alls omöjligt att det är just där Kahun hamnar under detta kontraktsår.

Ka-ching!

grund-1567715077.jpgFoto: Jake Roth-USA TODAY Sports

Carl Grundström, Los Angeles Kings

Los Angeles Kings framtid är inte helt hopplös. Jag gillar verkligen Rasmus Kupari och Samuel FagemoAlex Turcotte har alla möjligheter att bli en stjärna i NHL på sikt. Men nutiden känns ungefär lika grå som de tredjetröjor klubben då och då ställer upp med. 

Det gäller att glädjas åt de guldkorn som finns, och ett av dem är Carl Grundström. 22-åringen från Umeå gjorde direkt ett starkt avtryck i Nordamerika när han tog klivet från Frölunda och blev Calder Cup-mästare med Toronto Marlies för ett drygt år sedan. Han fortsatte visa framfötterna under förra året, men någon plats i ett talangpackat Toronto Maple Leafs såg det inte riktigt ut att finnas. 

Trejden som skickade honom till Los Angeles Kings som en del av paketet för backresen Jake Muzzin ser alltså ut att bli Grundströms biljett till NHL. Han fick också debutera i NHL efter en månad och sköt två mål redan sin första helg i ligan.

Till kommande säsong talar mycket för att Grundström kan ta plats i någon av Kings toppkedjor. Kanske tillsammans med Adrian Kempe och veteranen Jeff Carter, men skulle det också kunna vara så att han hittar kemi med och i kraft av sin intensiva anfallshockey får liv i gamle storstjärnan Ilja Kovaltjuk?

Hur som helst är Grundström en välvuxen och rivig forward med fin målnäsa, som egentligen ser mer hemma ut i nordamerikansk hockey än på de breda rinkarna i SHL. Jag tror han har chans att bli en stor publikfavorit i ett Kings som är i skriande behov av sådana. 

Mathieu Joseph, Tampa Bay Lightning

Jag flyttade till västra Florida i julas och hockeymässigt var det länge en perfekt vår att få gå på Tampas hemmamatcher. Lightning är det bästa hockeylag jag sett sedan… Ja, sedan Detroit eller Colorado Avalanches absoluta glansdagar. 

Åtminstone fram tills den magiska slutspelsresan skulle börja. Det som skulle bli en två månader lång hockeyfeber i Tampa blev ju inte mer än en enda helg. Publiken i Amalie Arena buade ut sitt hemmalag efter noter redan två perioder in i den andra förlustmatchen mot Columbus. Sicket fiasko.

Kutjerov och Stamkos och Point och alla de där var såklart fantastiska. Men det visste jag ju. Det som var mer iögonfallande var vilken skön lirare Tampa har hittat i Mathieu Joseph.

Han ger alltid precis allt i varje byte. Är helt orädd både med och utan pucken, och Jon Cooper matchade honom hårt i många olika situationer. När Tampa framåt februari hade typ 50 segrar på kontot och stjärnorna i vissa matcher kunde kliva ut och göra 2-0 på fem minuter för att sedan sitta och halvsova på bänken i perioder, då var det killar som Joseph, Cirelli och Paquette som trummade på och såg till att segrarna ändå bärgades. Jag skrev om detta här.

Efter J.T. Miller och Adam Ernes utträde lär vi få se lite nya kedjekombinationer och roller öppna upp sig under Lightnings träningsläger. Här finns möjligheter för Joseph att ta mer plats.

13 mål och 26 poäng på 70 matcher under en rookiesäsong är kanske inga superstjärnesiffror. Men med Josephs oömma spelstil och offervilja framför mål tycker jag mig se en ny Wayne Simmonds i vardande. 

Det är alls ingen dålig karriärpotential. Och Simmonds hade faktiskt bara 23 poäng som rookie.

Du kanske även vill läsa:
SIBNER: Random intressanta NHL-doldisar att hålla ögonen på – del 1
SIBNER: Random intressanta NHL-doldisar att hålla ögonen på – del 1
SIBNER: Kronwall från Järfälla, hej! Vi lärde oss mycket av dig
SIBNER: Kronwall från Järfälla, hej! Vi lärde oss mycket av dig
Andra NHL-matchen – då kom SHL-skyttekungens första NHL-mål: ”Skönt att lägga det åt sidan”
Andra NHL-matchen – då kom SHL-skyttekungens första NHL-mål: ”Skönt att lägga det åt sidan”
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 13 maj
15:20 USA - Lettland VM
15:20 Frankrike - Slovakien VM
19:20 Finland - Norge VM
19:20 Tyskland - Kanada VM
01:00 Pittsburgh Penguins - New York Rangers NHL
01:30 Washington Capitals - Florida Panthers NHL
lördag 14 maj
03:30 Dallas Stars - Calgary Flames NHL
11:20 Danmark - Kazakstan VM
11:20 Sverige - Österrike VM
15:20 Schweiz - Italien VM
15:20 Tjeckien - Storbritannien VM
19:20 Slovakien - Tyskland VM
19:20 Lettland - Finland VM
22:30 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
söndag 15 maj
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
11:20 Italien - Kanada VM
11:20 Norge - Storbritannien VM
15:20 Frankrike - Kazakstan VM
15:20 Österrike - USA VM
19:20 Danmark - Schweiz VM
19:20 Tjeckien - Sverige VM
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
måndag 16 maj
03:30 Calgary Flames - Dallas Stars NHL
15:20 Lettland - Norge VM
15:20 Slovakien - Kanada VM
19:20 Finland - USA VM
19:20 Frankrike - Tyskland VM
tisdag 17 maj
15:20 Tjeckien - Österrike VM
15:20 Italien - Danmark VM
19:20 Sverige - Storbritannien VM
19:20 Schweiz - Kazakstan VM
onsdag 18 maj
15:20 Norge - Österrike VM
15:20 Frankrike - Italien VM
19:20 Finland - Sverige VM
19:20 Schweiz - Slovakien VM
torsdag 19 maj
15:20 Storbritannien - USA VM
15:20 Tyskland - Danmark VM
19:20 Tjeckien - Lettland VM
19:20 Kanada - Kazakstan VM
fredag 20 maj
15:20 Tyskland - Italien VM
15:20 Storbritannien - Finland VM
19:20 Lettland - Österrike VM
19:20 Kazakstan - Slovakien VM
lördag 21 maj
11:20 USA - Sverige VM
11:30 Danmark - Frankrike VM
15:20 Kanada - Schweiz VM
15:20 Österrike - Finland VM
19:20 Italien - Slovakien VM
19:20 Norge - Tjeckien VM

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten