Foto: Ronnie Rönnkvist.
SDHL

En unik veteran: "Hade jag inte trott själv när jag var liten"

Det är inte många inom svensk damishockey som fortsätter spela efter sin 30:e födelsedag. AIK:s veteran Erica Udén Johansson, nyss fyllda 30 år, är därför nästan unik inom SDHL.
– Det hade jag inte trott på själv då jag var liten, säger hon till hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Sundsvall är ett starkt hockeyfäste. Från trakterna kommer lag som Timrå, Heffners/Ortviken, Sundsvall, Njurunda och så vidare. Just Njurunda har bland annat fostrat spelare så som Henrik ZetterbergFredrik Modin och Erik Gustafsson. Därifrån kommer även en av Sveriges bästa spelare på damsidan, Erica Udén Johansson. Men för att hon ska kunna fortsätta spela elithockey har hon varit tvungen att flytta från sin hemstad och går nu in på sin andra säsong i AIK.
 Varför damhockeyns inte lyckas i Sundsvall? Jag vet faktiskt inte riktigt varför och har inget bra svar på det, säger förra OS-spelaren då vi slagit oss med på ett café inne på Karolinska Sjukhuset är hon just nu går på en utbildning för att bli fysioterapeuts.

Innan Udén Johansson flyttade ner till Stockholm var hon en säsong i Gävle, som även det är en stark hockeystad.
– Jag vet inte om jag tycker det är någon större skillnad på intresset för damhockeyn i Gävle jämfört med Sundsvall. Däremot hade Brynäs ett nära samarbete med Clockwork. Bland annat hjälpte dom min sambo med att få jobb i Uppsala.
– Det passade även bra nu då vi flyttade hit ner för då kunde han fortfarande jobba kvar i Uppsala. Brynäs hade kontakter som kunde hjälpa till så vi kunde få jobb.

Kände du det som ett nederlag att behöva flytta ifrån Sundsvall för att kunna fortsätta spela elithockey?
– Klart att jag känner så på ett sätt. Samtidigt hade jag flyttat därifrån tidigare också för att gå på college. Dessutom var jag en sväng i Modo och en i Segeltorp.
– Jag kände mer att det här var vad jag måste göra för att kunna fortsätta spela, så det blev ingen större grej ändå.

Liga för hockeygymnasier? "Varför inte"

Den som var damhockeyns staka person i Sundsvall under många år var Lars 'Sparven' Johansson, pappa till AIK-forwarden. Numera jobbar han på Sundsvalls Hockeys kansli.
– Han orkar inte längre hålla på med damhockeyn där eftersom han dragit det här lasset sedan jag var 15 år och dom startade damhockeyn, men innan dess också. Det blev för mycket och han orkade inte pusha länge.
– Han tycker att det ska finna möjligheter där uppe, men nu är det andra eldsjälar som ska få dra det lasset i stället.

Du som varit på college vad kan vi ta med oss därifrån för att kunna ge tjejer som spelar hockey bättre förutsättningar?
– Det är skillnad eftersom det är skola där och inte en klubb. På så vis är det även en enorm skillnad på budgeten.
– Sedan finns regeln i NCWA att samma sak som du ger till herrarna måste du ge till damerna och tvärtom. Bara en sådan sak gör att det blir bättre för damerna. Sedan beror det på vilken skola du kommer till, vilken ekonomi dom har och vilken sport det går bäst för just där. 

erica-uden-johansson-10-1567699456.jpgErica Udén Johansson tycker att det låter som en bra idé att starta upp en liga för Sveriges hockeygymnasier. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Kan det vara en idé att låta våra hockeygymnasier ha en egen liga där skolorna spelar mot varandra?
– Ja, varför inte. Jag ser inga större problem i att dom skulle kunna ha en serie. Då har man ändå laget att köra med där. Vi har ändå kvar problemet med att vi inte har tillräckligt med folk för seniorlagen. Då behövs tjejerna som går på gymnasiet i dom lagen.
– Får vi till en ökad mängd tjejer som spelar så vi kan få till en riktig juniorverksamhet där spelarna får ta tid på sig att utvecklas för att sedan gå över till senior, då tror jag att det skulle vara en jättebra idé eftersom tjejerna får både bättre och jämnare motstånd.

Nu sitter en del 15-16 åriga tjejer på bänken i SDHL utan att få speciellt mycket speltid, vilket inte gynnar varken den individuella spelarens eller svensk damhockeys utveckling.
– Exakt. Det hämmar deras utveckling eftersom dom tjejerna hamnar efter. Då måste dom ta igen det senare, det vill säga om tjejerna inte har den stenhårda disciplinen att hela tiden jobba stenhårt för att ta en plats.
– Jag tycker att det borde bli mer som killarna har, att få mer tid på sig till man kommer upp till J20 om man nu inte är en extrem talang.
–  Idag på damsidan ska man vara senior redan vid 15 år. Det säger sig själv att det inte riktigt fungerar. 

Pluggar på Karolinska

Erica Udén Johansson har haft förmånen att kunna spela hockey på heltid under delar av karriären, vilket är få förunnat.
– Ja, jag har kunnat göra det under två, tre säsonger. Däremot skulle jag inte säga att jag tjänade enorma summor. Jag tjänade så jag överlevde från månad till månad.
– Jag hade så pass att jag kunde lägga full fokus på hockeyn. Däremot får jag dras med det efteråt. Till exempel har jag noll i pension-spar då jag är 30 år. Jag kommer ungefär få jobba fram till det att jag dör, säger Udén Johansson med ett skratt och fortsätter:
– Det har i alla fall hjälpt mig att kunna ha den här tiden för återhämtning och köra det här finliret som jag kanske inte hade hunnit med annars, extraträning på vissa moment. Annars blir det kanske bara tid för det som du måste göra med laget i träning.
– Under senaste säsongen i Sundsvall kunde jag bara spela hockey, men det kunde jag göra även under min säsong i Brynäs. Då hade jag dessutom SOK-stöd. Hade jag inte haft det så hade jag fortfarande behövt jobba även om det inte varit full tjänst. 

Under hela karriären har 30-åringen från Njurunda till och från valt att plugga vid sidan av hockeyn. Just utbildningen är också något som hon tycker är en viktig bit.
– Utbildning har varit viktigt för mig. Dels för att jag inte riktigt vetat vad jag vill bli. Nu vet jag vad jag är inriktad på, men specifikt vet jag inte ännu. Jag tycker om att hjälpa till med idrottsrelaterade skador, vilket det mest varit så här långt. Jag har även fått upp ögonen mer för vad fysioterapeuter mer kan göra..
– Samtidigt har skolan varit ett sätt att få mer tid för hockeyn. Dels för att man kan studielån och få bidrag därifrån. Samtidigt blir man inte lika låst som på ett jobb. Det har funkat bättre för mig att spela och gå i skolan än att spela och ha ett jobb. 

erica-uden-johansson-2-1567698167.jpgErica Udén Johansson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur fungerar det nu då du spelar i AIK och pluggar på Karolinska?
– Det funkar ganska bra…

Hur ser en vanlig skol och hockey-dag ut?
– I morse ringde klockan 05.40. Efter det cyklade jag till hallen eftersom vi skulle på is klockan sju fram till åtta. Sedan cyklade jag hit. Här har vi haft föreläsning från nio. Idag slutar vi tidigare, vid två. Annars har vi föreläsningar till fyra.
– I och med att vi tränade på morgonen är jag klar med den, men då har jag istället har jag en massa plugg jag måste göra. Normalt är jag annars i hallen från fyra och några timmar framåt för is och fys. Oftast käkar jag middag vid halv nio, nio. Sedan är det bara hopp i säng.

När får du tid att träffa din sambo, Marcus?
– Vi har setts ganska mycket under sommaren, men han vet vad som gäller. Vi får ta vara på kvällarna vi har. I och med morgonträningarna vi har i AIK har det blivit lite enklare. Det blir inte bara ”Hej, god natt, vi ses imorgon”, säger Erica Udén Johansson med ett lätt skratt.

Idrottar din sambo?
– Nej, det gör han inte. Han är inte hockeyintresserad, men han är motorintresserad. Det har varit en resa för honom också.

Hur motorintresserad är du själv?
– Det har inte varit så mycket, men lite har jag blivit. Dessutom har jag tagit MC-kort, men jag har dock ingen hoj. Det kommer väl också, men än så länge får jag cykla till skolan och Ritorp. 

erica-uden-johansson-8-1567699626.jpgDet är inte många damspelare som fortsätter spela efter att ha fyllt 30 år. Erica Udén Johansson har nyss nått den åldern men planerar inte på att sluta i nuläget. Foto: Ronnie Rönnkvist.

"Jag känner att jag inte är riktigt klar ännu"

Erica Udén Johansson är nästan unik i svensk damhockey eftersom hon är 30 år och fortfarande spelar i SDHL.
– Det hade jag inte trott på själv då jag var liten…

Du har två år kvar på skolan, tror du att du spelar fortfarande då skolan är klar?
– Det vet jag inte. Nu blir det ett år i taget. Jag tycker att det är kul, men motivationsbristen finns i sommarträningen, skrattar 30-åringen och fortsätter:
– Jag vet vad som behövs för att spela på den nivå jag vill vara på. Där känner jag att det blir jobbigare och jobbigare för varje säsong. Som sagt var, ett år i taget så får jag se hur jag känner.

Hur ska vi få flera tjejer att inte lägga av för tidigt?
– En del är att inte få den här seniorexponeringen i för ung ålder. Många som är 15-16 år får prova på allt det som en seniorspelare gör. När du testat på det till du är 22 år, då har du ändå spelat i sju år, då finns det inte så mycket nytt att leta efter eller söka sig till.
– Det är den inre drivkraften man måste ha, att hitta ett sett att fortsätta utvecklas med. Hittar du inget att du vill till VM, landslaget, vinna SM guld eller komma till OS så tröttnar du. Varför ska man lägga ner den tiden då? Jag tror att våra tjejer exponeras för tidigt.
– Kan vi få juniorerna att stanna kvar som juniorer, utvecklas och få med sig hela paketet och inte bara få med sig spetskompetensen och jobba vidare med den, då tror jag tjejerna skulle hålla sig kvar längre.
– Sedan handlar det också om att få hjälp med att få vardagen att fungera. Vi som är över 25 år och fortfarande spelar kämpar dagligen med att få ihop vardagen. Unga tjejerna hör att vi klagar. Då tar dom till sig det, tänker jag, och vill också ha mer. Får dom inte det då skiter dom i det. Du ska inte behöva jobba arslet av dig för att kunna spela hockey.

Vad driver dig att fortsätta spela säsong efter säsong?
– Jag vet faktiskt inte riktigt (skratt). Jag tycker det är kul och skapar ett driv. Samtidigt har jag inte fått ut allt jag velat ge. Därför drivs jag framåt och fortsätta vill spela. Jag känner att jag inte är riktigt klar ännu.
– Jag kände efter OS att nu är det stopp. Sedan kände jag att det inte var så här jag ville avsluta min karriär. Då spelade jag ytterligare en säsong. Då kände jag att hockey faktiskt var kul igen och bestämde jag att det får bli minst ett år till.   

Du kanske även vill läsa: SDHL Update – Brynäs IF i fokus SDHL Update – Göteborg HC i fokus Säsongspremiär för SDHL Update – Linköping HC i fokus
Framtidens Damkronor: Linn Slottgård
Framtidens Damkronor: Linn Slottgård
SDHL-klubbens udda spelschema – spelar bara bortamatcher efter nyår
SDHL-klubbens udda spelschema – spelar bara bortamatcher efter nyår
Poängdrottningen jagar nya mål – och matupplevelser
Poängdrottningen jagar nya mål – och matupplevelser
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 19 mars
12:00 AIK - Frölunda SDHL
14:05 Luleå - Brynäs SDHL
14:05 Luleå - Brynäs SDHL
15:00 Frölunda - Färjestad SHL
15:00 Timrå - Örebro SHL
18:00 Västervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
18:00 Buffalo Sabres - Boston Bruins NHL
18:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
18:30 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Minnesota Wild - Washington Capitals NHL
21:00 Vegas Golden Knights - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New Jersey Devils NHL
00:00 New York Rangers - Nashville Predators NHL
00:00 St Louis Blues - Winnipeg Jets NHL
måndag 20 mars
01:00 Anaheim Ducks - Vancouver Canucks NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Växjö - Luleå SHL
00:00 Detroit Red Wings - Florida Panthers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators NHL
tisdag 21 mars
02:00 Colorado Avalanche - Chicago Blackhawks NHL
02:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Calgary Flames NHL
17:30 Tappara - KooKoo Liiga
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Örebro - Timrå SHL
19:30 Malmö - Brynäs SHL
20:00 Lugano - Servette National League
00:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
00:00 Montreal Canadiens - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 New Jersey Devils - Minnesota Wild NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Florida Panthers NHL
00:00 Buffalo Sabres - Nashville Predators NHL
00:00 Washington Capitals - Columbus Blue Jackets NHL
00:30 New York Islanders - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 22 mars
01:00 Winnipeg Jets - Arizona Coyotes NHL
01:00 St Louis Blues - Detroit Red Wings NHL
01:30 Dallas Stars - Seattle Kraken NHL
03:00 Vancouver Canucks - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Anaheim Ducks - Calgary Flames NHL
17:30 Ilves - Ässät Liiga
17:30 KalPa - Pelicans Liiga
17:30 Lukko - IFK Helsingfors Liiga
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Skellefteå SHL
torsdag 23 mars
01:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins NHL
03:30 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
19:00 Timrå - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
23:30 Philadelphia Flyers - Minnesota Wild NHL
00:00 Boston Bruins - Montreal Canadiens NHL
00:00 Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
00:00 Washington Capitals - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
00:00 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
fredag 24 mars
01:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
02:00 Calgary Flames - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
03:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Vancouver Canucks - San Jose Sharks NHL
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Islanders NHL
lördag 25 mars
02:00 Colorado Avalanche - Arizona Coyotes NHL
18:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
18:00 Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings NHL
19:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
21:00 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
21:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
22:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL
22:00 New York Islanders - Buffalo Sabres NHL
22:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten