Kan Niklas Svedberg studsa tillbaka efter det tunga fjolåret i Timrå?
Foto: Bildbyrån/Johan Bernström
SHL

Djurgårdens IF: En guldkandidat – om målvaktsspelet funkar

ANNONS
Bredd och spets på backsidan. Bredd och spets på forwardssidan. Djurgården har egentligen allt som krävs för att vara med och slåss om ett SM-guld igen. Förutsatt att Niklas Svedberg kan hitta tillbaka till svunna tiders form. 

Det känns som det var i går bedrövade djurgårdsspelare lämnade isen i Globen efter finalförlusten mot Frölunda. Sedan dess har laget genomgått en del förändringar. Några stora profiler har försvunnit i form av Adam ReidebornDaniel Brodin och Dick Axelsson, men trots det ser Djurgården på de flesta punkter ut som ett bättre lag nu jämfört med då.

Det finns frågetecken kring huruvida målkungen Emil Bemström (Columbus) spelar i SHL den här säsongen. Men nu har man värvat en hel del spännande spelare för att fylla det eventuella tomrummet. Patrik Berglund behöver vi knappt nämna i sammanhanget. Han är utan tvekan säsongens värvning i SHL. Men här finns också en spelare som backklippan Marcus Högström, tillbaka i svensk hockey efter en skadefylld sejour i Nordamerika, samt välmeriterade spelare som Tom Wandell och Anton Hedman. Lägg därtill att man får behålla Olle Alsing ett år till...

Mixen av spets och bredd i kombination med en stark coach gör årets upplaga av Djurgården väldigt intressant.

jj-1566387977.jpgJacob Josefson.Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

POÄNGKUNGEN

Jacob Josefson
Efter en NHL-karriär hämmad av skador hade djurgårdskaptenen sin beskärda del av åkommor och krämpor även under hemkomstsäsongen i fjol. Trots det tillhörde topparna i ligan, svarade för fina 35 poäng på 40 matcher och utsågs till ligans MVP. En Josefson som spelar 52 matcher skulle ha chansen att ta hem hela SHL:s poängliga. I årets upplaga av Djurgården har han en hel del utmanare om rollen som poängkung. Inte minst Patrik Berglund. Men Josefson får förhandstipset. Om han och Berglund får chansen att kampera ihop finns det goda skäl att tro att Djurgården har SHL:s bästa radarpar där.

MÅLVAKTSETTAN

Niklas Svedberg
Guldhjälten från 2012 har ett par tunga säsonger bakom sig. Återkomsten till Sverige och Timrå i fjol blev ingen rolig upplevelse för Svedberg. Den slutade med degradering till Hockeyallsvenskan – efter att den meriterade keepern petats i den sjunde och avgörande matchen mot IK Oskarshamn i kvalet. I Djurgården får han chansen att studsa tillbaka. Han kommer till ett betydligt bättre och mer strukturerat lag än Timrå var i fjol. Det bådar för framgång. Samtidigt tvingas han ta sig an det tuffa uppdraget att axla manteln efter publikfavoriten Adam Reideborn. Det är en stor utmaning i sig.

BACKESSET

Linus Hultström
När det kommer till offensiva kvalitéer har Hultström få övermän i SHL. Det här är en back som under rätt omständigheter skulle kunna göra 35-40 poäng under en SHL-säsong. Defensivt finns det brister, men med åren har den nu 26-årige backen hittat bättre balans i sitt spel. Ett stort plus för Djurgården att de lyckades förlänga hans kontrakt med en säsong. Med Hultström och även Olle Alsing kvar i laget ser försvaret riktigt spännande ut. 

PROFILEN

Patrik Berglund
Det är enkelt att utse den största och mest meriterade värvningen inför den här SHL-säsongen. Patrik Berglund hade visserligen ett tufft fjolår med personliga problem som i slutändan gjorde att han rev sitt NHL-kontrakt med Buffalo Sabres. Han har inte spelar hockey sedan i december, men även om det finns en del ringrost i den stora kroppen kan uppehållet ha gjort honom gott. En fräsch och till synes motiverad Patrik Berglund SKA vara en av om inte den allra bästa spelaren i SHL den här säsongen. Tar han över Jakob Liljas plats intill  Jacob Josefson känns han som en het kandidat att ta hem SHL:s målliga.

FRÅGETECKNET

Marcus Högström
Allt bygger på förväntningar. Senast Marcus Högström spelade i Djurgården var han en av ligans bästa backar, en spelare som användes i alla situationer och loggade enorma minuter. Nu kommer han från en säsong där han på grund av skador begränsades till tolv AHL-matcher för Calgary Flames farmarlag. Vilka spår har det satt? Jag tror ingen behöver oroa sig för att 30-åringen ska ha tappat spelet helt och hållet efter en mindre lyckad säsong. Frågan är bara hur mycket tid han behöver för att bli sig själv igen. Och hur höga krav man ska ställa på en spelare som har en jobbig säsong bakom sig.

GENOMBROTTSMANNEN

Alexander Holtz
Konkurrensen om speltid kommer att vara stenhård. Djurgården har runt 15 SHL-mässiga forwards i truppen. Men den här killen är helt enkelt för bra för att ignorera. Alexander Holtz är redan vid 17 års ålder en målskytt av rang, med ett skott som får de flesta andra SHL-spelares avslut att blekna i jämförelse.  Innan säsongen är över har han spelat JVM med Sverige, tagit en topp sex-roll i Djurgården och nästa sommar väljs han topp fem i NHL-draften. Jag tror inte att han kommer att gå att stoppa.

COACHEN

Robert Ohlsson
Snacka om att växa med uppgiften. Efter att ha klarat sig igenom ett tufft första år i SHL har Ohlsson vuxit ut som en av de bästa coacherna i ligan. Välartikulerad, smart och till synes en god pedagog som får spelarna att vara med på noterna. Det gäller bara att han och resten av coachstaben får fason på spelet i numerärt underläge den här säsongen. Det var Djurgårdens stora brist i framför allt slutspelet – och den kanske främsta anledningen till att laget i slutändan inte rådde på Frölunda i finalen.

PROGNOSEN

2018: Semifinal.
2019: Final.
2020: Guld?

Sett till hur laget är byggt finns det fog att tro att Djurgården kan räcka hela vägen. Men då kan detsamma sägas om minst tre SHL-lag till. Hur tråkigt och klyschigt det än låter handlar det i slutändan om lite tur och mycket bredd. Det förstnämnda är svårt att påverka. Skador kan urholka och sänka även de bästa av lag. Bredd däremot... Där har Djurgården det väl ställt.

För om vi börjar i den positiva änden ser lagbygget, alla tapp till trots, riktigt bra ut. Jag tror visserligen vi kan räkna bort Emil Bemström, som lär ta en plats i Columbus redan i år, men även om fjolårets målkung inte återvänder finns det många andra spelare att luta sig emot. Patrik Berglund, Jacob Josefson, Sebastian Strandberg och Tom Wandell skulle kunna vara lagets fyra centrar, men i stället har Robert Ohlsson lyxen att spela två av dem på kanten – Berglund och Strandberg? – för att på så vis maximera eldkraften offensivt. Ynnest!

Backsidan är också förhållandevis komplett, på gränsen till överbefolkad. Med lovande ynglingarna Tobias Björnfot och Simon Johansson inräknade har Djurgården nio backar när Jason Garrison ansluter på sitt artistkontrakt. Det kommer att innebära en stenhård konkurrenssituation som kan höja kvalitén. Det man möjligtvis kan oroa sig för här är hur förlusten av hyllade backcoachen Stefan Nyman, som flyttat till Schweiz, kommer att påverka gruppen. Men personalen finns under alla omständigheter där för att vara med i täten i april.

Det lämnar oss vid det kanske största frågetecknet: målvaktssidan. 

Jag tror att mycket av Djurgårdens öde i slutändan vilar på hur bra Niklas Svedberg kan vara. Jag räknar kallt med att han kommer att vara en betydligt bättre målvakt än han var i Timrå. Men kan han vara en matchvinnare som tar laget hela vägen till första SM-tecknet sedan 2001? 

IN OCH UT   

Nyförvärv: Niklas Svedberg, mv, Timrå, Olle Alsing, b, Ottawa (lån), Marcus Högström, b, Stockton, Tom Wandell, fw, Örebro, Anton Hedman, fw, Örebro, Kalle Östman, fw, Västerås, Michael Haga, fw, Mora, Patrik Berglund, fw, Buffalo.

Förluster: Adam Reideborn, mv, Ak Bars Kazan, Alexander Urbom, b, Düsseldorf, Olle Alsing, b, Ottawa, Bobbo Petersson, b, Södertälje, Daniel Brodin, fw, Gottéron, Marcus Davidsson, fw, Växjö, Emil Bemström, fw, Columbus, Jakob Lilja, fw, Columbus, Dick Axelsson, fw, klubblös, Petteri Wirtanen, fw, TPS Åbo, Dennis Svensson, fw, Kristianstad, Jonathan Davidsson, fw, Ottawa, Axel Jonsson Fjällby, Washington.

holtz-2-1562183476.jpegAlexander Holtz.Foto: Bildbyrån

DJURGÅRDENS IF:s TRUPP 2019/20  

MÅLVAKTER
35) Robin Jensen
89) Niklas Svedberg


BACKAR

3) Tobias Björnfot
4) Marcus Högström "A"
7) Jason Garrison
18) Simon Johansson
33) Linus Hultström
36) Olle Alsing
37) Jesper Pettersson "A"
43) Tom Nilsson
56) Robin Norell

FORWARDS
8) Anton Hedman
10) Niclas Bergfors
13) Kalle Östman
14) Tom Wandell
17) Henrik Eriksson "A"
21) Patrik Berglund
24) Erik Walli Walterholm
29) Sebastian Strandberg
40) Jacob Josefson "C"
44) Mattias Guter
46) Albin Grewe
61) Adam Falk
62) Manuel Ågren
80) Gustav Possler
85) Michael Haga
88) Alexander Holtz

Tränare: Robert Ohlsson


UFFE BODINS SHL-RANKING  


1) 

2)

3) Djurgårdens IF

4) 

5)

6)


7)

8) Brynäs IF: Obalans i bygget – men x-faktorerna kan lyfta Brynäs

9)

10)


11)

12)


13)

14)

Du kanske även vill läsa:
Välkommen till Hockeysverige Plus!
Välkommen till Hockeysverige Plus!
Brynäs IF: Obalans i bygget – men x-faktorerna kan ge ett lyft
Brynäs IF: Obalans i bygget – men x-faktorerna kan ge ett lyft
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM