Niklas Kronwall har tackat för sig efter en häftig karriär.
Foto: Raj Mehta-USA TODAY Sports
NHL
SIBNER: Kronwall från Järfälla, hej! Vi lärde oss mycket av dig

”Det sägs att varje resa måste få ett slut. Min resa som spelare för Detroit Red Wings slutar här.”

Med de orden meddelade Niklas Kronwall idag vad vi så gott som redan visste, att han lägger ner den aktiva spelarkarriären efter 953 NHL-matcher för Detroit Red Wings. Något mer överraskande är kanske att han direkt kliver in i en roll som rådgivare till klubbens nya general manager och efterlängtade hemvändare, ikonen Steve Yzerman

Jag vet för närvarande inte exakt vad den rollen innebär för Kronwall, men han förefaller inte vara den typen av hockeypensionär som klubbarna ibland flyger in för att mysa med VIP-kunder och hänga i baren under draften. Att döma av de uttalanden både Yzerman och Kronwall själv gjorde idag så tycks han och familjen bli kvar i Detroit på heltid.

Om vi dröjer oss kvar där ett ögonblick så vill jag mena att det är ett mycket klokt beslut. Jag gissar att ett kontrakt med Kronwall, oavsett skridskor eller myggjagare som arbetsskor, stod mycket högt upp på Steve Yzermans önskelista inför den kommande säsongen.  

Yzerman må vara en legendar i Detroit, men han har inte arbetat i klubben på nio år och det Red Wings han lämnade var något helt annat än det han nu återvänder till. 

När han flyttade till Tampa sommaren 2010 hade laget förlorat en sjunde avgörande Stanley Cup-final så sent som 12 månader tidigare. De var fortfarande ett av ligans powerhouses på isen, och även om stommen i laget redan då började bli till åren kan man med fog säga att de antagligen var ligans starkaste och mest respekterade klubb. Ägare, ledare och spelare hade i nästan 20 års tid levt i en kultur som gick ut på att samlas i september med målsättningen att vinna Stanley Cup. Alla free agents ville spela i Detroit. Ingen tränare ville möta dem i ett slutspel. De draftade bäst och värvade bäst och spelade ofta bäst

Jag säger alls inte att Yzerman återvänder till en klubb i kris, men det är likväl en organisation som behöver hitta tillbaka till sin identitet och vägen dit är i nuläget inte helt uppenbar. Efter ett kvarts sekel av oavbruten slutspelshockey, som dessutom resulterade i fyra Stanley Cup, talar det mesta för att de kommer att missa slutspel för fjärde året i rad. 

Kronwall har tillhört klubben genom både topparna och dalarna av den här resan. Han kom fram under glansdagarna på 00-talet, men har sett den i dagens NHL så gott som oundvikliga cykeln från mästarklubb till bottenlag från insidan. Visst, Kris Draper och Daniel Cleary finns också där. Men Kronwall var assisterande lagkapten så sent som i april och är den bästa tänkbara länken mellan stommen i dagens nybygge och klubbens förpliktigande historia. 

Det kan bli värdefullt för Steve Yzerman, som lämnade Detroit när Dylan Larkin fortfarande spelade pojklagshockey i trakten.

kron2-1567543629.jpgNiklas med lillebror Staffan i Djurgårdens omklädningsrum 2002.Foto: Bildbyrån

Men det finns också väldigt mycket för svenska hockeytalanger att lära av Niklas Kronwall och hans karriär.

Hos dagens unga svenska superbackar är det namn som Erik Karlsson, Oliver Ekman Larsson och John Klingberg som oftast nämns som idoler. Men när de här spelarna själva kom upp genom juniorleden var det Niklas Kronwall och hans monstertacklingar som var hetast på Youtube och den stora snackisen bland fjuniga backar i lagbussarna runtom i Sverige. 

Tacklingarna kommer alltid ligga kvar där på nätet som den mest notoriska delen av Kronwalls eftermäle, både bland svenska och nordamerikanska fans. Jag tror inte ens Linus Hugosson någonsin kommer att ta bort referatet från en av Kronwalls stjärnsmällar från introt till NHL-timmen. 

Men hans spel var betydligt större än bara propparna.

Visst, det är inte ett lika mycket slutet på en era som när Nicklas LidströmPeter Forsberg eller tvillingarna Sedin valde att lägga skridskorna på hyllan. Kronwall kommer kanske inte per omgående få sin tröja hissad i Detroit och blir nog inte invald i Hall of Fame. Två lockouter och en hel del skadebekymmer under karriären gör tyvärr att Kronwall missar den magiska gränsen om 1000 spelade matcher i NHL. 

Men som medlem i Triple Gold Club går Kronwall ändå till historien som en av svensk hockeys mest väldekorerade genom tiderna. Och det är inte bara hans meritlista som är imponerande. Han är också ett utmärkt exempel på hur en idrottsman hanterar både motgångar och framgångar. 

För det första: han var för liten  

Jo faktiskt, i synnerhet med den tidens mått mätt. Även om han alltid var en stor talang så blev han inte draftad under sitt draftår. Om det berodde på hans storlek eller andra faktorer är oklart, men 91 backar som inte hette Kronwall valdes i draften 1999 och ingen av dem hade en mer produktiv NHL-karriär. Det hade inte heller någon av de sex backar som valdes före honom när han till sist gick som 29:a i draften 2000, efter en säsong där han vann SM-guld med Djurgården och gjorde succé i JVM. 

För det andra: tålamodet och lojaliteten  

Han valde att stanna kvar i Sverige och göra fyra hela säsonger i Elitserien. Jag säger alls inte att det är vägen för alla, men här blev det rätt. Kronwall var en betydligt starkare, smartare och tuffare spelare när han väl lämnade, och i brist på storlek fått tid att utveckla sitt offensiva spelsinne som en av Elitseriens mest spännande tvåvägsbackar. 

Därmed hann han också med att vinna två SM-guld med klubben i sitt hjärta, något jag tror Kronwall själv ser tillbaka på med stor glädje nu när karriären är över. 

För det tredje: arbetsmoralen och skallen  

Trots att han åkte över vid 22 års ålder med två SM-guld och ett VM på meritlistan så fick han börja med mycket spel i AHL. Vid den här tiden var Detroit ligans mest stjärnspäckade lag med ärrade veteraner på alla positioner, och vägen till en plats i truppen även för färdiga spelare gick ofta via ännu mer tålamod, tålamod, tålamod under långa vintrar i Grand Rapids.

Kronwalls NHL-karriär startade också med idel motgångar. När han väl debuterat i ligan och skulle ladda inför sin första ordinarie NHL-säsong kom lockouten, vilket för rookien Kronwall innebar en hel säsong i Grand Rapids. När det väl blev dags för den efterlängtade debuten skadade han knät i en träningsmatch och missade mer än halva säsongen 2005-2006. Faktum är att han var över 25 år när han blev en ordinarie NHL-spelare.

Men något gnäll hördes aldrig. Tålamod och arbetsmoral hade Kronwall massor av och när han väl åkt över Atlanten var det Detroits organisation som gällde.

kron-1567543624.jpgNiklas Kronwall – världs- och olympisk mästare 2006.Foto: Bildbyrån

För det fjärde: uthålligheten  

Inte minst Kronwalls tuffa spelstil gjorde skadorna till en vardag. Vid endast ett tillfälle spelade han samtliga matcher under en NHL-säsong och totalt spenderade han nära nog två hela säsonger på skadelistan. Ändå förblev han en mycket duglig NHL-back långt upp i åren och spelade 79 matcher som 38-åring. Kronwall vet alltså en hel del om hur man lyssnar på kroppens signaler, återhämtar sig i gymmet och jobbar för att hålla igång kroppen på somrarna. 

För det femte: ödmjukheten och ledaregenskaperna  

Under sina bästa säsonger nosade Niklas Kronwall på NHL:s absoluta toppskikt bland tvåvägsbackarna. Han kunde användas i alla spelformer och tog ett stort ansvar över hela banan och i alla omklädningsrum han någonsin satte foten i. Vare sig det handlade om Detroit eller Tre Kronor har alla jag pratat med nämnt Niklas Kronwall med total respekt. Till och med när snackets vågor gick höga omkring hans många tunga tacklingar var det inte särskilt mycket anklagelser om att svensken skulle vara en feg eller utpräglat ful spelare.

Under första halvan av sin NHL-karriär stod han i skuggan av Niklas Lidström och delvis även Brian Rafalski. Även om Kronwall säkert trivdes utmärkt där är jag säker på att han under sina bästa säsonger hade kunnat fylla en roll som uttalad förstaback i väldigt många av NHL-lagen. Men det var inte vad han i första hand ville: han ville vinna och det fick han också chansen att göra.  

Så med det sagt: grattis Niklas Kronwall till en mycket fin spelarkarriär, och grattis till ett mycket spännande jobb. Jag hoppas få äran att springa på dig på pressläktarna här borta i NHL under hösten.

Du kanske även vill läsa:
Efter 15 säsonger i NHL – nu lägger Kronwall skridskorna på hyllan
Efter 15 säsonger i NHL – nu lägger Kronwall skridskorna på hyllan
Därför valde NHL-svensken Detroit: "Behöver tillföras litegrann på backsidan"
Därför valde NHL-svensken Detroit: "Behöver tillföras litegrann på backsidan"
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 augusti
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten