NHL

Anaheim Ducks: Omstart med näbbar och klor

En ny, modern coach rikare och en legendarisk veteran på dekis fattigare. Det var två drag som utmärkte Anaheim Ducks sommar efter fjolårets fiasko. Nu ska en generationsväxling leda laget mot ljusare tider. Och det finns onekligen en framtid att vara uppspelt över i Orange County, tycker Uffe Bodin.

Det började resultatmässigt okej, men Anaheim Ducks inledning på säsongen 2018/19 var egentligen bara en chimär. Hade det inte varit för John Gibsons spektakulära spel mellan stolparna under första halvan av säsongen hade laget antagligen fallit platt på näbben redan då.

För så dåliga var de.

Verkligheten kom ikapp laget, dess coach Randy Carlyle och hans old school-mentalitet. I takt med att Gibson och hans målvaktskollega Ryan Miller tappade ork och hälsa tappade Ducks också mark i tabellen. Efter 82 omgångar var de tio poäng från en slutspelsplats – efter att ha gjort minst antal mål (199) av samtliga lag i hela ligan.

Innan säsongen var över hade Carlyle, sent omsider, fått sparken och ersatts av general managern Bob Murray. Under sommaren ersatte Murray sig själv med Dallas Eakins som har stått på tillväxt i farmarlaget San Diego Gulls de fyra senaste säsongerna. Hans mer moderna tränarfilosofi ska leda ett yngre Ducks mot en ny tid där de unga spelarna tar över mer och mer av ansvaret efter Ryan Getzlaf, långtidsskadade Ryan Kesler och den nu utköpte Corey Perry. 

Hur ska det gå?

nhl-sharks-vs-ducks-anaheim-usa-14-apr-2018-2-1562188474.jpegJohn Gibson.Foto: Icon Sportswire/Peter Joneleit

POÄNGKUNGEN

Ryan Getzlaf

Till och med under en av sina sämre NHL-säsonger i karriären var Getzlaf Anaheims poängkung. Det säger en del om hur dålig Ducks bredd var i fjol när hans 48 poäng räckte så långt. Med det sagt är veterancentern, vid 34 års ålder, fortfarande den bästa spjutspets laget har. Det är ett problem i sig. Ur ett mer långsiktigt perspektiv skulle det därför vara bra om Rickard RakellOndrej Kase eller Jakob Silfverberg detroniserade Getzlaf. 

MÅLVAKTSETTAN

John Gibson

Hade han NHL:s mest otacksamma uppgift i fjol? Antagligen. Gibson hade en makalös första halva på säsongen där han ytterst sällan fick färre än 40 puckar per match emot sig. Han höll Ducks flytande på egen hand och var tack vare det en tidig Hart Trophy-kandidat. I slutändan orkade han inte trotsa naturlagarna och hålla sitt spel på samma höga nivå över hela säsongen. Den personliga statistiken tog stryk under de sista månaderna. Är tveklöst en av ligans bästa målvakter just nu och en spelare som kan (eller kanske till och med bör) vinna Vezina Trophy när Ducks är tillräckligt bra för att lyfta sig ur dyngan igen.

BACKESSET

Hampus Lindholm

Med sina 24 minuter i speltid per match var Lindholm den back som matchades hårdast. Han inledde starkt, men mattades liksom hela laget när spelet gick i baklås. Tack vare sin rörlighet och sitt smartness är han en av de främsta defensiva backarna i ligan. Hade han kunnat krydda det med mer poäng hade han antagligen fått mer kärlek i Norris Trophy-omröstningarna. Vid 25 års ålder ska han spela sin bästa hockey. Det känns som han skulle kunna lyfta sig ytterligare ett snäpp och åtminstone nosa på 40 poäng. 

GENOMBROTTSMANNEN

Ondrej Kase

Det har pratats om den begåvade tjecken som en genombrottskandidat under flera år, men det tycks alltid vara något som kommer emellan. I fjol fick han en flygande start på säsongen med elva mål och 20 poäng på 30 matcher innan en skada stoppade honom från november och framåt. Sett till produktion per spelad minut i NHL har Kase varit en synnerligen effektiv spelare. Får han bara en topp sex-roll och powerplay-minuterna han förtjänar kommer målen och poängen att komma i strid ström. Skickligheten finns där.

SVENSKARNA

Hampus Lindholm

Se backesset ovan

Jacob Larsson

Etablerade sig i Ducks försvar i fjol och bokfördes för 49 matcher. Får i första hand slita för att behålla den platsen. Är en enkelt spelande, effektiv back som har sina främsta egenskaper i defensiven. Kommer aldrig att bli en stor poängplockare i NHL.

Rickard Rakell

Efter att ha haft två riktigt fina säsonger med 33 respektive 34 mål stannade Rakell på 18 fullträffar under en skadefylld mellansäsong där pucken slutade studsa hans väg. Ska Anaheim bli att räkna med måste Rakell vara frisk och bidra med sina 30 mål och 60 poäng. 

Jakob Silfverberg

En av få ledande spelare i Anaheim som levde upp till förväntningarna i fjol. Satte personbästa med 24 mål och visade prov på det allroundspel som gör honom värdefull i mer än bara målprotokollet. Vi hade kanske trott att Silfverberg skulle producera ännu fler poäng i NHL, men hans allsidighet är i första hand det som gör honom så viktigt för Ducks. Och som gjorde att klubben valde att förlänga hans kontrakt till 2024 i stället för att riskera att förlora honom som free agent.  

Isac Lundeström

Hann spela i NHL, AHL och SHL plus JVM och göra några matcher i Tre Kronor innan säsongen 2018/19 var över. Nu får den tidigare Luleåspelaren ägna säsongen åt att försöka etablera sig i NHL. Han är ett av många alternativ Ducks har bland sina unga talanger. Vi kan nog räkna med en del pendlande mellan Anaheim och San Diego, NHL och AHL, under året för 19-åringen. 

Övriga svenskar i organisationen:
Olle Eriksson Ek, mv

DRAFTVALET

Trevor Zegras

Att Zegras fanns tillgänglig när Anaheim valde som nionde lag i draften kom som en överraskning för många. Det fanns många talangutvärderare som hade den smarte centern rankad betydligt högre, till och med så högt som tredje spelare bakom Jack Hughes och Kaapo Kakko. Zegras ska spela för Boston University i NCAA kommande säsong och är inte aktuell för NHL-spel än. Men räkna med att han kommer med till JVM, och bli inte förvånade om han spelar i NHL så tidigt som nästa år.

COACHEN

Dallas Eakins

Sejouren som head coach för Edmonton Oilers slutade illa. Eakins tog över laget under dess mest destruktiva fas och hade aldrig någon chans. Efter fyra år i AHL och Ducks farmarlag San Diego Gulls hade den tidigare brunkarbacken gjort sig förtjänt av en ny chans. Och den kommer i ett perfekt läge. Anaheim är förvisso på dekis efter fjolårets fiasko, men Eakins har varit med och fostrat många av organisationens yngre spelare i AHL och känner merparten av truppen innan och utan. Det gör att han kommer att kunna ta sig an den nya utmaningen med ett lite större lugn. Förespråkar en modern hockey och borde således bli raka motsatsen till föregångaren Randy Carlyle, som inte alls tycktes hänga med i sportens utveckling på slutet.

Kuriosa är att Eakins mer eller mindre har en dubbelgångare i den skotska skådespelaren David Tennant, känd från tv-serier som Broadchurch och Jessica Jones. 

PROGNOSEN

Att köpa ut en av de största spelarna i klubbens historia... Det är att sända ett budskap. 

När Anaheim Ducks meddelade att de skulle göra sig av med Corey Perry och hans tilltagna kontrakt möttes beskedet kanske framför allt av förvåning för att det handlar om en så pass prominent spelare. Perry har förvisso befunnit sig i brant utförsbacke de senaste åren, men hans namn är förknippat med några av de största framgångarna under Ducks existens. General managern Bob Murray lät sig inte luras av någon nostalgi, utan tryckte känslokallt på knappen och signalerade med det draget att botten var nådd.

Med Perry ur vägen och Ryan Kesler, som sannolikt spelat sin sista NHL-match, på långtidsskadelistan, kan generationsväxlingen ta fart på allvar. Valet av Dallas Eakins som ny coach är ytterligare ett bevis för det. 

Och Ducks har onekligen en hel del spelare som bådar för en ljus framtid. Talanger som Maxime Comtois, Sam Steel, Isac Lundeström, Troy Terry, Max Jones, Josh Mahura och Jacob Larsson – alla födda mellan 1997 och 1999 – testade på NHL-spel redan i fjol och kommer att få chansen att spela till sig framstående roller i laget redan i år. Det är ett kvitto på hur bra klubben har draftat de senaste åren.

Att det ska leda till slutspel redan den här säsongen känns osannolikt. Men det finns en x-faktor i John Gibson. Målvakten har visat att han har en närmast omänsklig högstanivå i sitt spel. Med ett bättre försvarsspel än det Ducks visade upp i fjol är det inte orimligt att amerikanen kan ta laget längre än man kan ana.   

En varning är utfärdad.

bb180406jm036-1562185691.jpegHampus Lindholm. Foto: Bildbyrån

IN OCH UT   

Nyförvärv: Olle Eriksson Ek, mv, Bik Karlskoga, Anthony Stolarz, mv, Edmonton, Jani Hakanpää, b, Kärpät, Michael Del Zotto, b, St. Louis, Chris Wideman, b, Pittsburgh, Nicolas Deslauriers, fw, Montréal, Blake Pietila, fw, New Jersey, Andrew Poturalski, fw, Carolina, Andreas Martinsen, fw, Chicago. 

Förluster: Andy Welinski, b, Philadelphia, Jaycob Megna, b, Vegas, Jake Dotchin, b, St. Louis, Corey Perry, fw, Dallas, Ben Street, fw, New Jersey, Kevin Roy, fw, Florida, Kalle Kossila, fw, Toronto.

ANAHEIM DUCKS TRUPP 2019/20  

MÅLVAKTER
#36
John Gibson (G)261993Pittsburgh, PA, USA18893L26/27$6,400,000
#30
Ryan Miller (G)391980East Lansing, MI, USA18876L19/20$1,125,000
BACKAR
#44Michael Del Zotto (D)291990Stouffville, ON, CAN18388L19/20$750,000
#4Cam Fowler (D)271991Windsor, ON, CAN18893L25/26$6,500,000
#2
Brendan Guhle (D)221997Edmonton, AB, CAN18889L19/20$697,500

Jani Hakanpää (D)271992Kirkkonummi, FIN19599R19/20$850,000
#5
Korbinian Holzer (D)311988München, GER19099R19/20$850,000
#32Jacob Larsson (D)221997Ljungby, SWE18888L19/20$894,166
#47Hampus Lindholm (D)251994Helsingborg, SWE18994L21/22$5,205,556
#76
Josh Mahura (D)211998St. Albert, AB, CAN18387L20/21$745,000
#42Josh Manson (D)271991Hinsdale, IL, USA19097R21/22$4,100,000
FORWARDS

Nicolas Deslauriers (LW/RW)281991LaSalle, QC, CAN185100L19/20$950,000
#18Patrick Eaves (RW/LW)351984Calgary, AB, CAN18092R19/20$3,150,000
#15
Ryan Getzlaf (C)   “C”341985Regina, SK, CAN193102R20/21$8,250,000
#38
Derek Grant (C/LW)291990Abbotsford, BC, CAN19198L19/20$700,000
#14
Adam Henrique (C)291990Brantford, ON, CAN18388L23/24$5,825,000
#49
Max Jones (LW)211998Rochester, MI, USA191100L20/21$863,333
#25
Ondrej Kase (RW/LW)231995Kadan, CZE18284R20/21$2,600,000
#17
Ryan Kesler (C)   “A”  351984Livonia, MI, USA18893R21/22$6,875,000
#67Rickard Rakell (W/C)261993Sollentuna, SWE18692R21/22$3,789,444
#37
Nick Ritchie (LW)231995Orangeville, ON, CAN189106L20/21$1,498,925
#24
Carter Rowney (C/RW)301989Sexsmith, AB, CAN18893R20/21$1,133,333
#64
Kiefer Sherwood (W/C)241995Columbus, OH, USA18388R19/20$925,000
#29
Devin Shore (C/LW)251994Ajax, ON, CAN18593L19/20$2,300,000
#33Jakob Silfverberg (RW)281990Gävle, SWE18692R23/24$5,250,000
#11Daniel Sprong (RW/LW)221997Amsterdam, NED18382R19/20$750,000
#34
Sam Steel (C)211998Sherwood Park, AB, CAN18084L20/21$863,333
#61
Troy Terry (RW/C)211997Denver, CO, USA18581R19/20$925,000

FÖLJ UFFE BODINS NHL-NEDRÄKNING!

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten