Sök
Rune Mases.
Foto: Jessica Ström
Old School Hockey

Mannen som byggde upp Leksands IF – Old School Hockey Rune Mases

Förra helgen blev han överraskad med en ceremoni under Leksands 100-årsmatch. I dag får ni möta legendaren Rune Mases, mannen som i stora drag låg bakom Leksands storhetsperiod – blev klubbens första guldtränare.

I dag ska vi gräva oss långt tillbaka i hockeyhistorien.

När man talar om traditioner och anor inom Leksands IF och svensk ishockey är Rune Mases ett namn som faller på mångas läppar. Han spelade tre säsonger i Leksand, men det är framför allt hans gärning som klubbens första guldtränare man minns honom för. 

I den här intervjun berättar den nu 91-årige legendaren om sitt mycket framgångsrika hockeyliv i Old School Hockey.
– När jag kom till Leksand 1950 spelade vi på det som i dag är parkeringen till nya arenan. Då var det en grusplan där byggde vi upp en rink på hösten som vi sen tog ner på våren eftersom det var fotbollsplan där på sommaren, berättar Rune Mases.
– Vi bytte om i omklädningsrummen som var till fotbollsplanen på den tiden. Det behövdes inte speciellt mycket utrymme för oss eftersom den enda utrustning vi fick av klubben var klubbor. Skridskor och annat fick vi stå för själva.

Du bodde väl dina första år i Leksand innan du flyttade ner till Hedemora som ung grabb. Var det i Leksand eller i Hedemora som du spelade din första hockeymatch?
– Ursprungligen kommer jag från Rättvik faktiskt. Men min far jobbade inom järnvägen så vi flyttade till Leksand då jag var sex år. Vi jämt uppe på ishockeyplanen och spelade. Det var rena ungdomsgården där då och vi tränade och spelade tre eller fyra timmar om dagen.
– Det fanns ju planer överallt i Leksand då, Noret, Övermo, Ullvi och Åkerö. Med tanke på det så är inte så konstigt att det kom fram så fantastiskt mycket bra spelare i Leksand vid den här tiden. Min första hockeymatch var nog trots allt i Hedemora någon gång kring 1947 eller 1948 eftersom vi hade flyttat dit då tack vare fars arbete.

Classe Westholm från Hedemora spelade för Leksand säsongen 1954/55, hur nära bekanta var ni båda nere i Hedemora?
– Vi var väldigt nära vänner och vi spelade tillsammans i Hedemora SK. Classe ringde och frågade om han fick komma hit upp till Leksand för att försöka ta en plats i laget. Det var den säsongen som jag försökte komma tillbaka efter min sjukdom så vi spelade tillsammans i någon B-lagsmatch det året.
– Classe var väldigt spelskicklig men det gick lite för långsamt. Jag tror att han bara stannade i Leksand under en säsong.

Rune Mases 2

Rune Mases.

Hur kom det upp att du skulle återvända till Leksand som spelare inför säsongen 1949/50?
– Det var tack vare fars jobb igen. Han hade fått tjänst inom järnvägen här uppe i Leksand igen och då flyttade vi tillbaka hit och jag började spela med Leksand.

Hur var träningarna under dina år som spelare?
– Det var med den tidens mått väldigt organiserade. Åke Lassas hade hand om träningarna och dom var hårda fysiskt och med mycket skridskoåkning och passningsträning. Sedan hade vi hjälp av Frank Trottier som jobbade på svenska ishockeyförbundet. Han var upp hit ibland och gav många bra tips och råd om hur vi skulle utveckla och förbättra oss individuellt som spelare.
– Just individuell träning är något som jag förespråkade en hel del under min tid som tränare. Jag kan i dag sakna att man inte har känslan i passningarna och puckbehandlingen. Jag kan inte först hur man kan missa ett pass på en meter eller inte klarar av att ta emot ett pass i fart.

Forwardsbesättningen 1950 bestod av Pelle Jacobson, ”Sigge” Bröms, Ingmar Lysén, ”Stickan” Påvels, Einar Jonsson och Björn ”Lollo” Lassas. Det kan inte ha varit direkt enkelt att slå sig in i laget direkt?
– Bland annat Vilgot Larsson och Åke Lassas var backar, minns jag. Visst var det nervöst i början, men det gick ganska snabbt att komma in i laget även om konkurrenssituationen var ganska tuff. Nu blev det bara tre säsonger i Leksand som jag var tvungen att sluta då jag blev sjuk.

Vad var det som hände?
– Jag drabbades av polio hösten 1952 och låg inlagd på epidemiavdelningen på Falu Lasarett fram till dagen före julafton. Jag var bra spak då jag kom hem igen och när jag väl kunde åka skridskor igen så hade sjukdomen gjort att jag inte hade samma balans kvar.
– Jag spelade någon B-lagsmatch med Leksand, men det fungerade inte eftersom jag inte hängde med längre, snabbheten hade försvunnit. I stället började jag så småningom träna orientering och blev ganska framgångsrik där i stället.

"HANN ALDRIG KOMMA IN I LEKSAND INNAN JAG BLEV SJUK"

Säsongen 1950/51 tar sig Leksand tillbaka till division 1. En serie som man hade fått lämna 1949 efter att bara spelat där en säsong. Allt kom att avgöras i den sista division 2 matchen mot Wifsta/Östrand uppe i Timrå. Leksand vann matchen med 9-6, men en bit in i första perioden ledde hemmalaget med hela 4-1.
– Jag blev utbytt efter första perioden eftersom jag var så nervös, skrattar Mases då han minns tillbaka på den här matchen och fortsätter:
– Det gick väl inte speciellt bra för mig. Efter några mindre lyckade byten bytte dom ut mig och lät i stället Anders Brisell ta min plats. Brisell var ju för övrigt en mycket skicklig fotbollsspelare i IK Brage. Åke Lassas gjorde en hel del mål i den matchen liksom Einar Jonsson, men bäst på planen var nog trots allt Stig Påvels som gjorde en fantastiskt fin match.

Rune Mases 3

Foto: Arkivbild

Var det stor skillnad mellan att spela i division 2 och division 1 vid den här tiden?
– Du kan inte jämföra med hur det är idag. Då var det nästan bara Stockholmslag i division 1, Djurgården, AIK, Hammarby, Nacka, Södertälje, Göta, MP och så vidare. Sedan kom vi, Mora, Gävle och några lag till. Det var inte alldeles enkelt för oss lag utifrån att ta en plats i högsta serien.
– Spelmässigt vet jag inte om man kan säga att det var stor skillnad. Vi spelade ju alltid vår typ av hockey med mycket passningar och bra skridskoåkning och den fungerade väl ganska bra.

Sista säsongen i Leksand kommer du tvåa i lagets skytteliga med sex mål, två mindre än Björn ”Lollo” Lassas. Hur skulle du beskriva dig själv som hockeyspelare?
– Det här en fråga som egentligen andra ska svara på, men jag var väl ganska duktig på att göra mål. Fast jag hann ju aldrig komma in riktigt i Leksand innan jag blev sjuk. Det tar ju ett par år innan du har lärt dig allt kring ett nytt lag.
– Det kändes väl som att jag hade något stort på gång innan jag blev sjuk och det är ganska tråkigt så här i efterhand att inte fått se hur långt det kunde räcka.

Du slog dig in på en tränarkarriär efter dina år som spelare.
– Leksand skickade ner mig på en tränar kurs i Borlänge som en major vid namn Bertil Rönnberg hade. Rönnberg jobbade även senare i Svenska Ishockeyförbundet. Sedan blev det ytterligare kurser i Stockholm och Göteborg minns jag och så småningom kom en förfrågan i fall jag ville jobba på Göteborgs Ishockeyförbund.
– Jag stod varje kväll, oftast i regn, från november till januari i ett hörn av Gamla Ullevi, där dom hade byggt en rink, och tränade alla möjliga lag. Så kom jag bland annat i kontakt med GAIS som var den starkaste klubben i staden då även om Frölunda också var på gång. Dagarna blev lite långsamma där nere och man väntade bara på att få ta spårvagnen från Koltorp där jag bodde ner till träningen.

Inför säsongen 1957/58 hade du tagit över som tränare i GAIS nere i Göteborg. Ni var nya i allsvenskan och du började med att värva Leksands stora landslagsstjärna ”Sigge” Bröms dit ner. Hur reagerade Gösta Mårtas, Pelle Ejendal och dom övriga starka inom klubben på det?
– Det var inte bara ”Sigge” som kom dit utan även Rickard Fagerlund spelade där liksom en av bröderna Adrian (Kjell) från Forshaga och målvakten Hivell.
– Själva övergången för ”Sigge” till GAIS var jag inte alls inblandad i utan det skötte folket över mig.

Hur blev det aktuellt att ta över som tränare i Leksand?
– När jag hade varit i GAIS som tränare under två säsonger fick jag ett brev från grabbarna i laget här uppe som dom hade skrivit ihop på ”Lollo” Lassas fik. Där undrade dom fall jag ville komma upp och träna Leksand i stället. Svårare än så var det inte på den här tiden, skrattar Mases.

rune3-1567326957.jpgRune Mases och Filip Forsberg.Foto: Jessica Ström

UTMANADE DJURGÅRDEN 1959

Leksand var nära att vinna sitt första SM-guld redan 1959. Inför den officiella publiksiffran, 11 870 åskådare, tog Leksand ledningen med 1-0 genom Stig Påvels, men Djurgården vände och vann med 3-1 och blev svenska mästare. Målskyttar för stockholmarna var Calle Lilja, Kurre Thulin och Lasse Björn.

Hur minns du idag den klassiska avgörande matchen mot 1959 mot Djurgården?
– Det var ju otroligt mycket folk och det publikrekordet slog Leksand först i den här utomhusmatchen mot Mora för några år sedan.
– Djurgården var ensamt i division 1 om att spela med tre kedjor och det kom att vara avgörande som jag ser det. Stig Påvels gjorde 1-0 och strax därefter hade ”Knutte” Knutsson ett mycket bra is-skott som var på väg in i Djurgårdens mål, men räddades på mållinjen. Vi hade bara ledningen i 55 sekunder, men hade vi gjort 2-0 på ”Knuttes” skott då hade det nog blivit en annorlunda matchbild. Nu förlorade vi med 3-1.
– Jag tror att framgången den säsongen kom ur den fina hockeykultur som vi har i Leksand samtidigt som vi hade ett lag med väldigt många bra spelare, Åke Lassas, ”Lollo” Lassas, ”Stickan” Påvels, ”Knutte”, Gunnar Hedbys, ”Sigge” Bröms och så vidare.

När började ni staka ut vägen mot det som senare skulle resultera i ett SM guld 1969?
– Vi hade som sagt var ett bra lag som gick till final redan 1959 och förlorade mot Djurgården med 3-1 Det var första året som jag tränare här i Leksand. Sen fick vi många nya bra spelare som fyllde på laget hela tiden. Mats Åhlberg kom från Avesta, Dan Söderström från Horndal, Kjell Brus nere i Borlänge, Hans Jax i Vikarbyn samtidigt som det kom massor med bra unga spelare under ifrån som Folke "Totte" Bengtsson och Lars-Erik Sjöberg. Men framför allt fick vi ju Nisse Nilsson från Forshaga och hans betydelse för Leksands IF och folket här på orten är inte mätbar.

Hur nära samarbete hade ni i ledararbetet med juniortränaren då, Vilgot Larsson?
– Vi jobbade jättenära varandra och Vilgot gjorde ett fantastiskt arbete med juniorverksamheten i Leksand. Vi hade samma spelsystem i både a-laget och juniorlaget så när vi ville få upp någon kille underifrån såg Vilgot till att han var förberedd.

bb160216zv014-1562193309.jpegDes Moroney Foto: Ronnie Rönnkvist

Vilka viktiga erfarenheter som ledare fick du från Leksands båda utländska tränare Des Moroney och Vladimir Zabrodsky?
– Jag blev tränare redan 1955 och Des kom till Leksand 1963. Han var ju en mycket trevlig pojk och en fantastiskt duktig hockeyspelare. Vi hjälptes åt med träningen och han lärde oss väldigt mycket. Des var ju väldigt tuff i rinken och gav gärna några tjuvnyp för att få igång lite bråk. Allt för publiken Rune, brukade han säga på sin amerikansk-svenska, skrattar Mases.

Hur delaktig var du i Vladimir Zabrodskys ankomst till Leksand?
– Han kom 1965 och stannade till 1967. Då var jag tränare först i Hedemora och sedan i Tunabro. Så jag hade ingenting med Zabrodsky att göra. Jag minns att vi vann serien med både Hedemora och Tunabro vilket är fina minnen för mig.

Hur hittade ni alla dom här ”pärlorna” runt om i Dalarna?
– Vi hade kontakter och folk som hjälpte oss över hela landet. Jag kan berätta om hur vi hittade några av spelarna.

rune2-1567326951.jpgRune Mases med Dan Söderström och Mats Åhlberg.Foto: Jessica Ström

"VI FÖLJDE EFTER HONOM I MIN BIL"

– Mats Åhlberg var som så att jag och Stig Påvels var ner till Avesta och tittade på en kvalmatch. Vi hade hört och läst om Mats i tidningarna och när vi såg honom spela bestämde vi oss direkt. Han promenerade hem efter matchen och vi följde efter honom i min bil under säkert en kilometer sakta, sakta innan vi åkte i kapp honom och frågade i fall han var intresserad av Leksand, skrattar Mases.
– Sen blev det många långa samtal med Mats föräldrar innan det blev klart. Det fanns ganska många klubbar som jagade honom då.
– När jag tränade Hedemora så hade vi mött Horndal i en match och i deras lag fanns en liten rödmosig krabat som kämpade som en galning. När Horndal skulle spela i Bjursås så bad jag Påvels åka och titta i fall det var något att ha. Påvels sa direkt att han kan vara något och så kom Dan Söderström till klubben.

– En dag ringde det en farbror från Dala-Järna minns jag och sa att dom hade en ung kille vid namn Gunnar Andersson som vi borde ha i Leksand. Jag och Pelle Ejendal åkte dit och gick på ett café tillsammans med Gunnar och den här farbrodern. Så fick vi klartecken för att få en av Leksands bästa backar genom alla tider hit.

28534590-10155627137773051-1334920766-n-1562192712.jpegChrister Abris. Foto: Ronnie Rönnkvist

– Bröderna Abrahamsson var också ett kapitel, skrattar Mases innan han fortsätter:
– Vi skulle träffa Thommy i Falun och bjuda på middag. Han kom där stapplande över torget och middagen flöt väl på. Han ville ju till Leksand så det var ganska enkelt att få honom att skriva på. Efter middagen sa Thommy att han hade en bror som var ganska duktig i mål och kunde inte han få prova på att spela i Leksand? Så fick vi alltså en blivande VM-målvakt till Leksand.

"NISSE FICK EN DALAHÄST I ÖVERGÅNGSPENG"

– Hasse Jax var nere i Leksand och spelade juniormatch med Vikarbyn minns jag. Vi var där och tittade och långa stunder höll han själv spelet uppe för sitt lag mot våra juniorer. Så på den vägen upptäckte vi honom.
– Vi hade en materialförvaltare i Leksand som hette Bengt Pettersson, ”Cykel-Pelle” kallade vi honom. Tyvärr har han gått bort nu, men han var ledare i en liten klubb i Borlänge som hette Bo/Do (Borlänge/Domnarvet) och en dag sa han till oss att det fanns en hel kedja där som borde spela i Leksand. Det var Mats MolinderStig Anderssonn och Kjell Brus. Jag hade haft alla tre i TV-pucken och självklart fick dom komma hit. Molinder var väl inte så intresserad av att satsa, Stig var fantastiskt bra i fotboll också och valde spel med Brage före Leksand, men Kjelle Brus blev ju en av klubben stora.

nisse-nilsson-13-1562224227.jpegNisse Nilsson. Arkivfoto

– Nisse Nilsson var också ganska lätt att få hit. Han jobbade på JOFA i Malung då och där hade vi bra kontakter med Henrik Mattsson som var vd. Han ville att Nisse skulle spela i Leksand eftersom det skulle vara lättare för honom att ta sig till jobbet om han bodde här.
– Nisse fick en dalahäst i övergångspeng och han brukar skoja och säga att det var en bra investering för dalahästarna är dyra nuförtiden.

Kom guldet 1969 som en överraskning för dig?
– Nej det kan jag inte påstå. Vi hade ett rätt bra lag och det var egentligen Brynäs och vi i Leksand som var dom starkaste lagen under dom här åren. Vårt mål var att nå fram till Brynäs och vi var nära under många år. Man kan väl säga att vi nådde fram till målet 1969.
– Vi hade en grupp som tränade riktigt hårt och där alla drev på varandra hela tiden. Alla ville framåt i utvecklingen och killar som Åhlberg, Abris, Sjöberg eller Gunnar Andersson sa direkt till om någon annan inte gjorde vad man skulle. Alla blev tvingade att ta ansvar för laget och för sig själv av sina lagkamrater.

I dag talar man ofta om delat ledarskap i båset. Guldåret 1969 var du tillsammans med tidigare storspelaren i Leksand, Gunnar Jönses, ledare för laget. Hur var fördelningen mellan er?
– Den var hur enkel som helst. Med ett så bra lag som vi hade kunde man bara inte misslyckas. Under matcherna var det mest jag som stod vid båsdörren och skötte bytena, men både jag och Gunnar var hela tiden överens om vilka som skulle spela.

Du slutade efter guldet 1969, hur kom det sig?
– Jag slutade som tränare i Leksand men jag jobbade kvar många år inom organisationen i klubben. I dag tillhör jag dom där så kallade experterna på läktaren som gärna har åsikter, haha…
– I dag tränar jag mycket själv fortfarande men jag ser även nästan alla matcher som Leksand spelar här hemma i Leksand.

rune1-1567326945.jpgRune Mases i båset under jubileumsmatchen.Foto: Jessica Ström


Läs fler av Ronnie Rönnkvists Old School Hockey-intervjuer. Kolla in vårt arkiv här: https://www.hockeysverige.se/kategori/old-school-hockey
Du kanske även vill läsa: Leksands IF 100 år - en historisk tillbakablick Plus RÖNNKVIST: Leksands IF - tidernas All-Star Team Blev ”Dubbel-Nisse” med hela svenska folket – Old Scool Hockey Nisse Nilsson Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten