Sök
FRAMTIDENS DAMKRONOR
Emma Forsgren.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån
SDHL

Framtidens Damkronor: Emma Forsgren

Hon är ett av SDHL:s stora backlöften. Men Brynäs 17-åring Emma Forsgren hade stor talang i en annan sport innan hon slutligen valde att satsa full ut på hockey. Hon har nämligen flera SM-guld i enhjuling.
– Jag tävlade i sju SM och har elva medaljer, berättar hon i artikelserien Framtidens Damkronor.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Nu är vi framme vid tolfte delen i serien ”Framtidens Damkronor”. Här ska vi möta U18-landslagets lagkapten, Emma Forsgren


Under sin uppväxt har hon spelat för SDE Hockey, men efter fjolårssäsongen valde hon att tacka ja till Erika Grahms erbjudande att komma till Brynäs. 
– Från början spelade jag med killarna SDE och har gjort så sedan hockeyskolan och hela vägen upp till U16. Sedan var jag även med någon match tillsammans med tjejerna i Ormsta, berättar Forsgren då vi slagit oss ner på en bänk utanför hennes lägenhet på Campus i Gävle. 

En bit ifrån oss spelar ett gäng killar basket i solen trots att det är närmare 30 grader ute. Forsgren fortsätter:
– Jag har alltid varit ensam tjej bland killarna. Det har varit väldigt utvecklande och nyttig samtidigt som det för mig har varit väldigt tufft, men också extremt lärorikt och roligt. Jag ångrar inte en enda träning jag gjort med killarna. 

När du säger tufft, vad tänker du främst på då?
– Både mentalt och fysiskt. Dom växte, blev stora och starka väldigt tidigt, men också det här med att inte vara och ha samma intressen som killarna.

Har du hela tiden varit respekterad bland killarna?
– Till och från. Jag tror det är väldigt olika från lag till lag. Det går inte att säga generellt om tjejer blir respekterade i ett killag för det är, som sagt var, olika.
– Jag har i alla fall blivit respekterad och varit en i laget, men kanske inte riktigt känt mig som vilken annan spelare som helst. Det har ändå varit okej. 

INSPIRERADES AV STOREBROR

En stor anledning till att Emma Forsgren började med hockey var att hennes storebror, Emil Forsgren, spelade.
– Han spelar i Sollentunas A-lag nu. Till tredje året på gymnasiet flyttade han till Västerås och började spela i deras J20-lag. Han spelade två år där.
– Han började spela hockey redan som jätteung genom en dagisfröken som hade en son som spelade. Först började Emil och sedan började även jag spela. På den vägen var det. 

Det kunde lika gärna varit så att Emma Forsgren valt en annan och lite annorlunda sport än ishockey.
– Jag höll på med lite allt möjligt som exempelvis segling eftersom min pappa (Patrik Forsgren) seglade väldigt mycket.
– Dessutom höll jag på med enhjuling ganska länge…

Enhjuling?
– Jag tävlade i sju SM i enhjuling (skratt). Det var mycket segling, enhjuling, någon fotbollsträning gick jag också på, dans, gymnastik, simning, truppgymnastik…

Hur gick det för dig i SM i enhjuling?
– Jag tror att jag har elva medaljer och tre av dom är guld.

Men du valde ändå att satsa på hockey?
– Enhjuling är ingen sport man kan bli stor i, skrattar Emma Forsgren. 

emma-forsgren-1567332750.jpg

INGEN VINNARSKALLE

Även om hon redan som 17-åring har ett par SDHL-säsonger bakom sig liksom erfarenhet av JVM-spel menar Emma Forsgren att hon egentligen aldrig haft några målbilder med sin hockey.
– Jag är inte, konstigt nog, inte jättemålmedveten som många kan vara. Jag skulle inte heller säga att jag är en vinnarskalle som många andra är, men jag har alltid tyckte det varit väldigt roligt att träna och spela hockey. Egentligen har jag hållit på eftersom jag tycker det är kul.
– Självklart tycker jag det är kul då det går bra, men jag skulle aldrig hålla på med hockeyn om jag inte tyckte det var roligt. 

En av Emma Forsgrens förebilder som hockeyspelare, vid sidan av sin bror, spelade hon med under senaste säsongerna i SDE Hockey.
– I SDE har jag alltid sett upp till Hanna Blomqvist. Hon har alltid varit peppande och stöttande. Dessutom fick jag spela med henne under två säsonger, vilket var jättekul. Hon är en jättebra person både på och utanför isen. 

Det A-lag Emma Forsgren kom upp till i SDE Hockey hade en väldigt internationell prägel vilket 17-åringen från Täby tyckte var kul även om det var lite tufft med språket inledningsvis.
– Jag började i SDHL-laget som 14-åring och spelade min första match där då jag precis fyllt 15 år. Det var ganska tidigt och jag gick fortfarande i grundskolan så jag var inte jättebra på engelska.
– Det blev att jag följde efter Hanna och frågade mycket. Dessutom pratade tränarna engelska (Maggie Litchfield Medd). På så vis var det spännande. Jag kände mig stor direkt, men det tycket inte dom andra i laget att jag var, skrattar Emma Forsgren som inte upplevde att det skulle varit speciellt svårt att komma in i det laget.
– Nej, SDE är som en familj man dras in i direkt, så det var inte svårt alls. Det var en sjukt bra sammanhållning som många tyvärr inte får ta del av. 

emma-forsgren-12-1567333097.JPGEmma Forsgren.Foto: Ronnie Rönnkvist

HÅRT SATSANDE BRYNÄS

Senaste säsongen svarade Emma Forsgren för tre mål och totalt fyra poäng på 33 matcher i SDE Hockey.
– Jag gick från första säsongen vara den nya junioren i laget till att faktiskt vara en ganska ledande spelare och jag utvecklades jättemycket.

Ny klubbadress blir nu Brynäs som satsat hårt med värvningar av bland andra Maja Nylén PerssonMichela CavaEmma MurénLara StalderJohanna OlofssonAgnes ÅkerMariam El-Mahmadi, tjeckiskorna Denisa Krizova och Katerina Mrazova.
– Jag trivs fantastiskt bra i Brynäs och tror att jag kommer utvecklas ännu mer här. Som jag sa har jag spelat i SDE sedan hockeyskolan. Jag tror att ett miljöombyte är vad jag behöver för att få den här kicken.

Förra säsongen fick ni spela mycket i egen zon, tror du det blir en stor kontrast att nu spela i ett lag som förväntas att föra matcherna?
– Ja, jag tror att det kommer vara en ganska stor omställning. Brynäs är ett spelande lag med många spelskickliga spelare. Vi vill alltid ha pucken och styra spelet.

Vilken nivå tror du det här profilstarka laget kommer att hålla?
– Jag tror vi kommer gå riktigt lång, i alla fall hoppas jag det.

Hur långt?
– Det är svårt att säga, men jag tror att vi absolut kommer vara med bland topplagen och kriga om SM-guld. 

Emma Forsgren kom nyligen hem från Tjeckien där hon var lagkapten för det U18-landslag som vann hela fyranationersturneringen.
– Vi verkligen växte in i turneringen. Vi förlorade träningsmatchen mot Tjeckien innan turneringen och även premiären mot Ryssland. Egentligen gjorde vi en bra match mot Ryssland, men det blev ändå en förlust. Vi kom mer och mer ihop som gäng och vann sista två matcherna och hela turneringen.

Hur ser du på din egen insats?
– Klart att alltid kan bli bättre, men jag är ändå nöjd.

Nästa steg för dig är Damkronorna, hur tänker du kring det?
– Jag har inte tänkte jättemycket på det, men det har alltid varit en dröm att få spela i Damkronorna. Jag tänker bara på nästa träning och att utvecklas. Sedan får vi se om jag hamnar där, vilket jag hoppas, avslutar Emma Forsgren med ett leende.   

Du kanske även vill läsa: Framtidens Damkronor: Lova Blom Framtidens Damkronor: Maja Beverin Framtidens Damkronor: Estelle Forsberg Framtidens Damkronor: Annie Silén Framtidens Damkronor: Linnea Johansson Framtidens Damkronor: Felizia Wikner Zienkiewicz Framtidens Damkronor: Nicole Hall Framtidens Damkronor: Amanda Johansson Framtidens Damkronor: Jennifer Carlsson Framtidens Damkronor: Tindra Holm Framtidens Damkronor: Vendela Olsson Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten