"Gubbar" som Andreas Hjelm och Andreas Frisk kryddar Hockeyallsvenskan, menar Joakim Englund.
Foto: Bildbyrån
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: "Gubbarna" ger ligan en högre status
ANNONS

Vi är mitt uppe i försäsongen där många av lagen varit på is i fyra veckor. Ringrostigheten är på väg bort och pucken börjar mer och mer bete sig som spelarna önskar. Utrustningen börjar kännas bekväm och alla nya och gamla spelare börjar känna varandra rätt bra vid det här laget efter en månads ganska tuff och intensiv träningsperiod tillsammans.

Lite upplyftande i gyttret bland träningsmatcher är alla mer eller mindre prestigefyllda försäsongsturneringar som spelas så här års. Just nu pågår SCA-cupen i Sundsvall där Timrå, Mora, MoDo och Björklöven gör upp om segern i den anrika turneringen.

I Västervik gjorde hemmalaget, Vimmerby och Tranås upp om Sandström Trophy som nyligen avslutades. Där säkrade Västervik seriesegern efter segrar mot båda Hockeyettan-klubbarna.

Nästa helg drar Skoda Trophy i Södertälje igång med SSK, Brynäs, Leksand och AIK. Som krydda på moset belönas turneringssegraren med en prissumma på 101 000:-.

Dessa turneringar är ett litet ljus i mörkret bland träningsmatcher. Förutom lång rivalitet mellan klubbarna blir det även lite mer allvar när det ligger prispengar i potten.

***

När vi ändå är inne och nuddar ämnet pengar faller det sig mer och mer uppenbart att Hockeyallsvenskan inte är en liga för ”gubbar” som jobbat upp en bra lön och ett bra CV genom åren men har sina bästa säsonger bakom sig.

Jag tänker bland annat på Daniel Josefsson som inför förra säsongen inte fick nytt kontrakt hos Vita Hästen men anslöt ändå efter halva serien var spelad för att stärka upp försvaret. Daniel har nu avslutat sin karriär.

Jag har även Andreas Hjelm i åtanke som inte fick förnyat förtroende i AIK men som mer än gärna fortsätter karriären i allsvenskan.

LÄS ÄVEN: Allsvenska veteranen klubblös - trots starka säsongen

Andreas Frisk har även han ett gediget CV men står fortfarande utan kontrakt efter en skadefylld fjolårssäsong. Han har hållit igång med Mörrum under säsongsupptakten där känslan säger mig att det endast är i väntan på ett kontrakt på högre nivå.

Jag skrev en text om Daniel Widing för några dagar sedan om att det knappast är troligt att han hamnar i ligan trots att han var öppen för det om det skulle kännas rätt. HÄR kan ni läsa texten om ni missat den.

***

Jag kan tycka att det är lite tråkigt att det inte finns utrymme för spelare som passerat zenit. Det är klart att klubbarna gör en avvägning med den egna ekonomin samt hur mycket hockey man får ut per krona. Fullt förståeligt och klokt att man tänker på ekonomin som idag är en direkt avgörande faktor för serietillhörigheten. Men jag tror att ligan skulle bli både bättre, få en högre status samt bli profilstarkare med karaktärer som har mångårig erfarenhet från ligan. 

Du kanske även vill läsa:
ENGLUND: Hur troligt är det att Widing hamnar där?
ENGLUND: Hur troligt är det att Widing hamnar där?
Allsvenska veteranen klubblös - trots starka säsongen
Allsvenska veteranen klubblös - trots starka säsongen
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch