Linus Johansson hade ett svårt beslut att ta under sommaren.
Foto: Bildbyrån
SHL

Valde bort NHL-möjligheten för Färjestad

Med klockan tickande mot en deadline hade Linus Johansson ett svårt val att göra. Antingen skulle han skriva på NHL-kontraktet som han blivit erbjuden eller så skulle han stanna i Färjestad. På sätt och vis trotsade han sin dröm genom att göra det sistnämnda.
– Det pillrade till lite extra där och innerst inne ville jag ta chansen, åka bort dit och se vad man kan gå för, berättar han för hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Småländskan går det inte att ta miste på när man pratar med Linus Johansson. Men det är numera Skåne och närmare bestämt Båstad som är hemmaplan när Ljungbysonen inte håller till i Karlstad under hockeysäsongen. Hans föräldrar bor numera där permanent efter att ha haft en sommarbostad där under flera år. 

Därför blev det ännu en "Båstadvecka" för 26-åringen den här sommaren.
– Den kan jag. Den var skitbra i år igen, säger Färjestads center med ett brett flin när hockeysverige.se träffar honom i samband med Champions Hockey Leagues upptaktsträff i Stockholm.

Med ledighet och nöjen överstökade står Johansson och hans FBK inför en ny säsong. Den startar inofficiellt med kvällens möte med slovakiska Banska Bystrica i CHL. Och trots att vi fortfarande är inne i augusti och sommarvärmen är intakt känner han sig påslagen.
– Till och med träningsmatcherna har man känt sig investerad i. Man blir arg på domare, motspelare och medspelare, höll jag på att säga, säger han med ett skratt. 
– Men det brukar vara ett gott tecken, för annars kommer det lite senare. Men nu har jag känt mig het redan från början. Jag är i alla fall glad att det är så, för det är svårt att trycka på den där knappen att "nu är jag på gång” och ”nu bryr jag mig på riktigt”. Det har kommit från början, det är roligt.

TUNGT SLUT PÅ SÄSONGEN

Kanske hänger det ihop med hur säsongen 2018/19 slutade. Både för egen del och för Färjestad. En hjärnskakning tvingade Linus Johansson att avstå från den sjunde och helt avgörande semifinalen mot Djurgården i Löfbergs Arena, en semifinal som FBK förlorade.
– Det är det värsta jag upplevt hittills, erkänner han utan omsvep.
– Jag missade en eller två matcher under hela serien och även då var man rätt less, men att missa även den matchen… Det var tråkigt som fasen.

Hur lång tid tog det innan du mådde bra igen? Dels i huvudet och dels i hjärtat.
– Huvudet var rätt bra två dagar efter. Det blev aldrig så illa ändå. Sedan måste man ha en läkare som är objektiv oavsett om det är november eller om det är inför en avgörande match, för annars fyller den personen inte någon funktion.
– Då tog det längre tid för hjärtat att läka, att man inte fick vara med när det avgjordes med alla man hade spelat med i Färjestad under året. Det är klart att det tog ett par veckor att komma över det.

Jag kan tänka mig att det måste ha varit svårt eftersom du som spelare vill spela till varje pris samtidigt som hjärnskakningar inte är att leka med. Hur svårt är det som spelare att acceptera att man inte "får" spela i ett sådant läge?
– Jag tror jag tog upp det tre eller fyra gånger med vårt medical team och massören att de får kolla igen och höra med alla läkare. Sista gången var ett par timmar innan matchen. Men alla – jag tror det var sex eller sju personer involverade – sa nej så då fick jag ge mig till slut. Klart man kunde ha försökt spela och hoppats att ingenting skulle hända, men det vet man inte heller. Om det hade hänt något hade man kanske inte stått här nu heller. Man får vara glad att det blev som det blev någonstans.

ishockey-shl-semifinal-6-djurgarden-farjestad-2-1562180900.jpegLinus Johansson får hjälp av isen efter sin hjärnskakning under semifinal sex.Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

HADE NHL-KONTRAKT PÅ BORDET

Hjärnskakningen kunde potentiellt ha blivit det sista som hände Linus Johansson i Färjestads tröja. Under andra halvan av säsongen gick det allt starkare rykten om att han var högaktuell för ett NHL-kontrakt. Och det fanns intresse in i det sista.
– Det var sista dagarna där innan deadlinen som jag satt och funderade… Sedan kände jag att jag trivdes så bra i Färjestad och Karlstad och då avgjorde det. Men det pillrade till lite extra där och innerst inne ville jag ta chansen, åka bort dit och se vad man kan gå för.
– Men den drömmen lever fortfarande och jag tänker att om jag stärker mina aktier ytterligare, varför skulle jag då inte få chansen någon annan gång?

Före detta lagkamraten Joakim Nygård är ett exempel på det. Han hade anbud från NHL redan efter säsongen 2017/18, men valde att stanna i Färjestad. Ett år senare sköt han 21 mål och NHL-intresset växte sig ännu större.
– Jag känner att jag har något år till på mig, men hans fall var extremt i att han hade så många klubbar efter sig. Det var han värd så bra som han var, säger Linus Johansson. 
– I mitt fall var det bara ett lag som det var konkret med till slut. Men för mig kändes det bra att stanna. Ska jag över vet jag att jag verkligen måste vilja det, verkligen lägga ned jobbet och vara beredd på att det förmodligen blir AHL och kämpa mig till en plats därifrån.

Hur var det att sitta där med beslutet att åka eller inte åka? Ångestladdat?
– Det blir lite ångest när man sitter där med klockan tickande, men samtidigt har jag lite perspektiv till det där… Var har jag varit innan liksom? Jag har spelat långt ner i hierarkin i Sverige, då kan jag inte klassa det här som en ångestgrej. Ångestladdat beslut är om man kanske måste sluta eller spela i ett annat lag i Sverige. Till slut var det bara häftigt att man över huvud taget har en chans att nå NHL över huvud taget.

linus-1566553405.jpgFoto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

"SKITCOOLT"

I stället för Nordamerika och en chans att spela NHL-hockey blir det Färjestad. Och inte bara det. Kommande säsong kommer Linus Johansson att vara lagkapten.

Efter att haft ett "A" på bröstet redan under sin första säsong i klubben har han nu tagit över "C:et" efter Mikael Wikstrand, som flyttat till Ak Bars Kazan i KHL.
– Det är skitcoolt, häftigt att få den här chansen, säger han.
– Man hör ofta att det blir press utifrån på en lagkapten, men än så länge tycker jag att allt är sig likt och att jag kan vara samma kille hela tiden. Jag tror ändå att det är det det handlar om, att man som lagkapten är sig själv hela tiden. Har man en lagkapten som ändrar sig hela tiden tycker jag inte att han är rätt val.
– Det handlar om att vara sig själv, tänka lite extra på hur man beter sig i vissa lägen, inte vara lika hetsig mot domare som jag är i vissa lägen (skratt). Jag får försöka jobba på att skapa en lite bättre relation till dem, men jag är inte heller sen att be om ursäkt om jag tycker att jag går för långt heller. Jag kommer ändå att behöva tona ner mig lite grann. Det kommer jag att behöva lära mig under den här säsongen.

Vilka kaptener har du haft som du kan ta inspiration och lärdom av?
– Andreas Engqvist i Djurgården. Han kom inte in som kapten den säsongen, utan det var Calle Ridderwall. Men han tog över under säsongen och var så jäkla bra.
– Han hade gjort sina år i Ryssland, tjänat ihop sina pengar och haft en bra karriär. Det är väldigt enkelt att bara lägga ned några procent då och vara lite nöjd. Men han var väldigt pådrivande, snäll och glad, snackade med alla och tog sig alltid tid. Jag hade det ganska tufft i början när jag kom till Djurgården, men han pratade med mig och uppmuntrade mig. Han involverade alla på lagfester och lagmiddagar, satt aldrig bara med sitt gäng och sina kompisar, utan umgicks med 18-åringarna också. Det är en bra ledare för mig.

Känner du att du har tagit efter det?
– Ja, jag tycker att jag har varit så innan också, försökt umgås med och uppskatta alla i laget oavsett hur de är. Jag tycker det är viktigt att alla känner sig delaktiga.

Kommer det naturligt för "vanliga Linus" eller måste du anstränga dig?
– Jo, men det är det jag känner, att jag kan vara jag. Och det var det första jag frågade när jag fick frågan, om de ville ha mig för den jag är. Svaret jag fick då var att de vill att jag ska vara den jag är och att det är därför jag får vara kapten. Då kände jag att det blev en naturlig sak.

Du kanske även vill läsa:
Vaktmästaren i Nittorp har blivit SHL-stjärna: ”Drömde om att spela i allsvenskan”
Vaktmästaren i Nittorp har blivit SHL-stjärna: ”Drömde om att spela i allsvenskan”
Nobbade NHL:s locktoner – nu blir han Färjestads lagkapten
Nobbade NHL:s locktoner – nu blir han Färjestads lagkapten
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 30 september
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
lördag 01 oktober
13:00 AIK - Luleå SDHL
15:15 Luleå - Växjö SHL
15:15 Timrå - Färjestad SHL
15:15 HV 71 - Oskarshamn SHL
15:30 Linköping - Brynäs SDHL
16:00 Göteborg - Djurgården SDHL
17:30 SDE - Modo SDHL
18:00 Rögle - Linköping SHL
18:00 Örebro - Skellefteå SHL
18:00 Frölunda - Leksand SHL
18:00 Västerås - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Boston Bruins - Philadelphia Flyers NHL
söndag 02 oktober
13:00 HV 71 - Djurgården SDHL
14:00 Göteborg - Linköping SDHL
15:00 Malmö - Brynäs SHL
15:30 AIK - Modo SDHL
16:10 SDE - Luleå SDHL
måndag 03 oktober
03:00 Ostersund - Vastervik Hockeyallsvenskan
03:00 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
tisdag 04 oktober
18:00 Ålborg - Luleå Champions Hockey League
18:05 Rögle - Zürich Champions Hockey League
19:00 Kristianstad - Djurgården Hockeyallsvenskan
20:00 Belfast - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 05 oktober
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Boston Bruins NHL
torsdag 06 oktober
19:00 Brynäs - Leksand SHL
19:00 Skellefteå - Timrå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Färjestad - Rögle SHL
19:00 Malmö - Luleå SHL
19:00 Örebro - HV 71 SHL
19:00 Linköping - Oskarshamn SHL
fredag 07 oktober
19:00 BIK Karlskoga - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Brynäs SDHL
19:00 Vastervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
lördag 08 oktober
12:00 Djurgården - Brynäs SDHL
13:00 Linköping - Leksand SDHL
15:00 Almtuna - Djurgården Hockeyallsvenskan
15:15 Frölunda - Luleå SHL
15:15 Timrå - Örebro SHL
15:15 Leksand - Malmö SHL
15:15 Oskarshamn - Färjestad SHL
17:30 SDE - Modo SDHL
18:00 HV 71 - Linköping SHL
18:00 Växjö - Rögle SHL
18:00 Brynäs - Skellefteå SHL
18:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
18:00 AIK - Luleå SDHL
18:00 Björklöven - Modo Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten