Några återvändare.
Bildbyrån
SHL
KARLSSON: Varje dag är en juldag för Brynäs
Sedan starten av Silly Season inför säsongen 18/19, alltså förra säsongen, har tio spelare och tre ledare återvänt till Brynäs. Det är som att varje dag är juldagen i Gävle.

När Michael Sundlöv avgick som sportchef för Brynäs för fem år sedan tog man ett helt nytt grepp i föreningen. De hade fastnat i en klubb för inbördes beundran där kompisar anställde kompisar, och värvade i stället in Stefan Bengtzén som sportchef. Ett beslut som, så här i efterhand, förtjänar både beröm och kritik. Beröm för att klubben tänkte utanför boxen och faktiskt tog in en erkänt skicklig sportchef, snarare än plocka in en gammal klubbikon för personens spelarmeriter. Kritik för att Brynäs under Bengtzéns sista år började tappa sin identitet.

Man kan lugnt säga att klubben gjort sitt för att hitta den identiteten igen. Jag skrev en tweet för ett tag sen som ganska väl personifierar den rundgång som pågått det senaste året.

Om det är rätt eller fel får väl framtiden utvisa förstås, men ur ett "snacket på stan"-perspektiv känns det som att det gör rätt. Det finns en annan vibe i Gävle än det funnits de senaste åren, är känslan jag får. Något som också, faktiskt, kan tillskrivas den stora damsatsning de gjort. 

En tionde återvändare

Men det är inte bara på ledarsidan det varit något av en rundgång. När Adam Brodecki igår värvades plockade Brynäs in sin tionde återvändare på spelarsidan, på ett år. Då har jag ändå inte räknat med Marcus Westfält  vars kontrakt bröts ifjol för att KHK inte skulle bryta mot lånereglerna, återvände i år, och direkt lånades ut till Västervik.

På målvaktssidan är både Joacim Eriksson och Samuel Ersson återvändare. Eriksson spelade för Brynäs som junior, 2007-2009, och Ersson som junior åren 2015-2018.

På backsidan inledde Niclas Andersén för ett år sedan sin tredje sejour, efter att ha varit i klubben 2007-2012 och 2014-2015. Dessutom gjorde Adam Deutsch en ny sejour i Brynäs förra säsongen efter att ha varit där 2010-2015. Han är dock borta på nytt nu, i Nottingham.

Framåt är sex spelare återvändare från det senaste året. Nicklas Danielsson var i klubben 2001-2005 och återvände 2018. Joachim Rohdin var i Brynäs 2006-2012 och återvände ifjol. Linus Ölund var där 2011 till 2018 och är tillbaka nu, precis som Adam Brodecki som var i Gävle 2011 till 2015. Och så har vi då Anton Rödin som gör sin tredje sejour i Brynäströjan (2006-2011 och 2013-2015) samt Greg Scott som spelade där 2013-2016. Det ska dock sägas att Stefan Bengtzén värvade tillbaka tre av de återvändande. Men det var också han som släppte exempelvis Brodecki, Deutsch och Ersson.

Adam Brodecki återvände till klubben igår och uttryckte det bäst i en intervju med Gefle Dagblad:

– Det känns som att det är mitt gamla Brynäs jag kommer tillbaka till. Det är många gamla ansikten från min tid och jag känner nästan alla som går förbi här. 

– Det känns lite sjukt att komma tillbaka och att det nästan är samma killar som är här. Det är som om att jag inte varit borta överhuvudtaget trots att det gått nästan fyra år.

Det allra sjukaste är att de flesta av de där som är kvar sen Brodecki var där sist också har varit borta en sväng och sedan kommit tillbaka. Jag skrev en liknande blogg om HV71 för ett drygt år sedan, om hur imponerande det är att så många spelare vill komma tillbaka. Detsamma kan sägas om Brynäs, och ett par andra SHL-klubbar. Däribland Skellefteå som även dem gör en liknande satsning och som inför förra säsongen "återanvände" Tommy Samuelsson som coach.

Brodecki sa det bäst

Ironiskt nog sa Adam Brodecki det bäst även när han lämnade Brynäs. I en intervju med kollega Ronnie Rönnkvist uttryckte han oro över vart Brynäs var på väg, när flera egna spelare tvingades lämna och just Dackell och Molin fick sparken.

Skärmdump från den intervjun som du kan läsa hela av här.

skarmavbild-2019-08-27-kl-174205-1566920535.png

Man kan säga att Adam Brodecki och Brynäs IF verkar resonera på nästan exakt samma sätt. Så var inte fallet för några år sedan.

Återvändande ledare

Det som gör att Brynäs sticker ut extra mycket är ju att ledarna också kommer tillbaka. Andreas Dackell satt visserligen i styrelsen innan han återvände i en sportslig roll, men var ändå borta från den sportsliga delen efter att ha fått sparken som assisterande tränare. Han har även varit spelare 1991-1996 samt 2004-2012. Därefter har han varit: Utvecklingsansvarig, assisterande tränare, styrelseledamot, parkeringsvakt, kioskpersonal, t.f. sportchef och sportdirektör.

Ove Molin var spelare 1991-1996 samt 1997-2010 (stor guldhjälte 1999). Sedan har han haft roller som U16-tränare, J20-tränare, utvecklingscoach och assisterande coach. 

Michael Sundlöv var spelare 1987-1999 och har efter det varit både assisterande tränare och sportchef innan han försvann iväg från klubben för fem år sedan. Han och Andreas Dackell var stora guldhjältar för Brynäs redan 1993.

Varje dag är en juldag

Ofta snackas det ju om juldagen som den stora återföreningsdagen. Folk som är iväg och pluggar eller jobbar på annat håll kommer hem kring jul, och går sen ut på krogen på juldagen för att ha kul med sina "riktiga" vänner i hemstaden och vaknar upp på annandagen bredvid någon gammal klasskompis man knappt minns namnet på, men som åldrats väl.

 Men i Brynäs fall är varje dag på jobbet en enda stor återförening. Utöver de tio spelare och tre ledare jag nämnt har även Jacob Blomqvist och Johan Alcén varit i klubben som unga, varit borta i många år, och sedan kommit tillbaka. Som jag sa tidigare behöver det ju inte ge någon fördel när pucken väl släpps, men det finns åtminstone en medveten satsning i Brynäs som är spännande och till stora delar helt rätt. Om det ger resultat eller inte får vi se på isen. För de spelarna och ledarna som nu värvats tillbaka har ju inte lyckats göra Brynäs framgångsrika över tid.

Men en sak är säker. Snart kan Brynäs byta namn från Brynäs IF till Brynäs ÅF. För Brynäs Idrottsförening börjar mer och mer likna Brynäs Återförening. Nu kan i alla fall inte den kräsna Gävlepubliken gnälla på att Brynäsandan försvunnit. Nu kommer Tord Lundström- Wille Löfqvist-, Stig Salming-vepan och de övriga i taket faktiskt betyda någonting för i princip halva laget.

Det kanske inte ska underskattas.

FAKTA

ÅTERVÄNDARNA I BRYNÄS DET SENASTE ÅRET

Ledare: Andreas Dackell, Sportdirektör Michael Sundlöv, Sportchef Ove Molin, Spelarutvecklare Spelare: Joacim Eriksson, målvakt Samuel Ersson, målvakt Adam Deutsch, back Niclas Andersén, back Anton Rödin, forward Greg Scott, forward Linus Ölund, forward Adam Brodecki, forward

Du kanske även vill läsa: KARLSSON: Där vill alla klubbar vara som HV71
Efter kritiken – Tre Kronor-forwarden klar för återkomst
Efter kritiken – Tre Kronor-forwarden klar för återkomst
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 09 augusti
20:00 Tjeckien - Slovakien JVM
00:00 Lettland - Finland JVM
onsdag 10 augusti
04:00 USA - Tyskland JVM
20:00 Sverige - Schweiz JVM
00:00 Lettland - Kanada JVM
torsdag 11 augusti
04:00 Tyskland - Österrike JVM
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten