Ryan Lasch är sugen på fler framgångar med Frölunda.
Foto: Bildbyrån
SHL

Guldhjälte i våras – nu står han på gränsen till att skriva SHL-historia

Han är redan Champions Hockey Leagues överlägsna poängkung under turneringens femåriga historia. Snart kommer Ryan Lasch att ha skrivit in sig i SHL:s historiebok också.
– Han är unik som spelare, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till hockeysverige.se.


STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Champions Hockey League känns inte bara som Frölundas turnering. Det är på många sätt även Ryan Laschs turnering. Göteborgslaget har vunnit mästerskapet tre av de fem gånger som turneringen spelats och Lasch har varit poängkung två av gångerna.

Tittar man över turneringen totalt sett är 32-åringen från Kalifornien överlägsen ett poängmässigt med sina 69 poäng på 47 matcher. Radarpartnern Joel Lundqvist är tvåa – 26 poäng (!) bakom Lasch.

Men det är inte bara i stundande CHL som Ryan Laschs dominans märks av. I SHL har den kreative amerikanen och satt sina spår sedan han anlände till Sverige för spel i Södertälje 2010. Efter två SM-guld och två poängligatitlar står han på gränsen till att bli historisk under säsongen 2018/19.

Lasch är nämligen bara två poäng efter Brynäs legendar Tom Bissett i tidernas poängliga. När han passerar landsmannen blir han den poängrikaste nordmamerikanen i svenska högstaligans historia.

– Jaså? Jag hade ingen aning om det, skrattar Lasch när hockeysverige.se träffar honom under Champions Hockey Leagues upptaktsträff vid Globen i Stockholm.
– Jag håller inte koll på den sortens statistik, åtminstone inte min egen statistik. Men det är riktigt häftigt nu när du säger det.

"VILL VARA KILLEN LAGET FÖRLITAR SIG PÅ"

Lasch har samlat ihop 241 poäng på 277 matcher med SSK, Växjö och Frölunda. Bissett gjorde 243 poäng på 243 poäng på 280 matcher.
– Vad poäng betyder för mig? Det betyder mest att jag gör mitt jobb. Det är därför jag är här. Och om jag gör mitt jobb och sätter mina lagkamrater i en position där vi kan vinna då gör det mig upprymd, ler Frölundastjärnan. 
– Jag vill vara killen som laget kan förlita sig på, men det handlar också om att ha ett framgångsrikt lag. Det krävs bra lagkamrater. Jag har spelat i rätt bra lag under min tid i Sverige så det är därför jag har den här möjligheten (att ta över rekordet). Jag antar att det finns en del hungriga killar bakom mig också som kommer närmare (skratt).

fs-1566917817.jpgFredrik Sjöström.Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

För Frölundas del kan Laschs betydelsen inte underskattas. Han kom ursprungligen till klubben från finska TPS Åbo under säsongen 2014/15, vann SM-guld med göteborgarna 2016 innan han drog till Schweiz och blev mästare med Bern året därpå. 2017 återvände han och går nu in på sin femte säsong med klubben.
– För mig är han en unik spelare, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström om stjärnan. 
– Hans spelintelligens, spelsinne och driv, framför allt. Han vill vinna matcher såklart, men han vill också leverera i de här matcherna. Det är kul att titta på honom i de här gruppspelsmatcherna i CHL. Han går verkligen in för att leverera. Det är en jäkla styrka som han besitter.

Att Ryan Lasch är lite kort i rocken med sina 170 centimeter är Frölundas stora lycka, tror Sjöström.
– Hade han varit längre tror jag säkert att han hade spelat i NHL. Han har en otroligt spetsegenskap och det får han såklart cred för, men jag tycker nästan ibland att han skulle kunna spela i en bättre liga.

KRITISERADES 

Under karriären har Ryan Lasch då och då anklagats för att inte leverera tillräckligt bra i slutspel. 19 poäng på 16 matcher och Stefan Liv Memorial Trophy, som han fick som slutspelets mest värdefulla spelare i våras, tystade de sista kritikerna en gång för alla.
– Jag har också hört det där att han inte skulle vara bra i slutspel, men jag skulle hävda den absoluta motsatsen. Vår erfarenhet är att han kliver fram när det gäller som mest. Något slutspel har han kanske haft där han var mindre bra, men det tror jag inte att han är ensam om. Vi känner en jäkla tilltro till honom och vad han bidrar med. Och han gillar den pressen, säger Sjöström.  

Pressen finns där den här säsongen också. Frölunda går in 2019/20 som regerande CHL-mästare och svenska mästare.
– Det blir inte lätt att återupprepa sådana bedrifter, men vi har fått sommaren på oss att återhämta oss. Det här är något vi älskar att göra. Då finns det inga ursäkter. Vi har vunnit och vi vill vinna igen, säger Ryan Lasch utan tvekan.

laschen-1566918035.jpgRyan Lasch i Södertäljes tröja 2010.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Det har gått nio år sedan han kom till Sverige för första gången och han är på väg att skriva in sig i hockeyhistorien som den kanske bästa nordamerikanska importen genom tiderna. Men det är i första hand i Sverige som gjort att han har gjort så många säsonger i just SHL.
– Nej, jag skulle faktiskt inte säga att Sverige är anledningen till det. Det är snarare Frölunda, säger han. 
– Jag kan ärligt talat säga att jag inte skulle vilja spela någon annanstans i Sverige. Det beror på att organisationen behandlar oss så väl och hur framgångsrika vi har varit. Vi har ett bra lag på isen varje säsong och en chans att vinna varje år. Sedan tycker jag att vi har den bästa staden i Sverige, sättet de behandlar och stöttar oss är fantastiskt. Det är den största faktorn för mig. Göteborg känns som vårt andra hem nu.

Har du andra drömmar än att vinna saker med Frölunda? Ditt kontrakt går ju ut efter säsongen.
– Jag har inte tänkt på det. Jag är mer en kille som lever i nuet. Vi får se när den dagen kommer vad jag beslutar mig för att göra och vilken riktning jag och min fru vill ta. Det är oklart nu.

FAKTA

De mest poängrika nordamerikanerna i SHL-historien

  • 1) Tom Bissett, Brynäs 243 poäng (280 matcher)
  • 2) Ryan Lasch, Södertälje/Växjö/Frölunda 241 poäng (277 matcher)
  • 3) Chris Abbott, Rögle/Luleå 239 poäng (429 matcher)
  • 4) Bud Holloway, Skellefteå 223 poäng (280 matcher)
  • 5) Broc Little, AIK/Linköping 210 poäng (238 matcher)
Du kanske även vill läsa:
Ryan Lasch mest värdefull – vann Stefan Liv Memorial Trophy
Ryan Lasch mest värdefull – vann Stefan Liv Memorial Trophy
KÅGSTRÖM: Hur ska Frölunda göra med supertalangen?
KÅGSTRÖM: Hur ska Frölunda göra med supertalangen?
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 30 september
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
lördag 01 oktober
13:00 AIK - Luleå SDHL
15:15 Luleå - Växjö SHL
15:15 Timrå - Färjestad SHL
15:15 HV 71 - Oskarshamn SHL
15:30 Linköping - Brynäs SDHL
16:00 Göteborg - Djurgården SDHL
17:30 SDE - Modo SDHL
18:00 Rögle - Linköping SHL
18:00 Örebro - Skellefteå SHL
18:00 Frölunda - Leksand SHL
18:00 Västerås - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Boston Bruins - Philadelphia Flyers NHL
söndag 02 oktober
13:00 HV 71 - Djurgården SDHL
14:00 Göteborg - Linköping SDHL
15:00 Malmö - Brynäs SHL
15:30 AIK - Modo SDHL
16:10 SDE - Luleå SDHL
måndag 03 oktober
03:00 Ostersund - Vastervik Hockeyallsvenskan
03:00 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
tisdag 04 oktober
18:00 Ålborg - Luleå Champions Hockey League
18:05 Rögle - Zürich Champions Hockey League
19:00 Kristianstad - Djurgården Hockeyallsvenskan
20:00 Belfast - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 05 oktober
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Boston Bruins NHL
torsdag 06 oktober
19:00 Brynäs - Leksand SHL
19:00 Skellefteå - Timrå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Färjestad - Rögle SHL
19:00 Malmö - Luleå SHL
19:00 Örebro - HV 71 SHL
19:00 Linköping - Oskarshamn SHL
fredag 07 oktober
19:00 BIK Karlskoga - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Brynäs SDHL
19:00 Vastervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
lördag 08 oktober
12:00 Djurgården - Brynäs SDHL
13:00 Linköping - Leksand SDHL
15:00 Almtuna - Djurgården Hockeyallsvenskan
15:15 Frölunda - Luleå SHL
15:15 Timrå - Örebro SHL
15:15 Leksand - Malmö SHL
15:15 Oskarshamn - Färjestad SHL
17:30 SDE - Modo SDHL
18:00 HV 71 - Linköping SHL
18:00 Växjö - Rögle SHL
18:00 Brynäs - Skellefteå SHL
18:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
18:00 AIK - Luleå SDHL
18:00 Björklöven - Modo Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten