DAMKRONORNAS BOJKOTT
Anna Borqvist är besviken på förbundet.
Bildbyrån / Ronnie Rönnkvist
SDHL

Tidigare landslagsstjärnans kritik: "Kände oss mer i vägen"

Hon är en av alla de svenska spelare som avslutat sin landslagssatsning på grund av de bristande förutsättningarna för spelarna i Damkronorna. I en lång intervju med hockeysverige.se utvecklar HV71-stjärnan Anna Borgqvist sin kritik mot hur svensk hockey styrs.
–  Vi kände oss mer i vägen än att vi kände att dom tyckte det var bra att vi fanns, säger hon om förbundet.

Inför fyrnationersturneringen i Finland valde spelarna i Damkronorna att inte ställa upp och spela. Anledningen till det var att det inte var ekonomiskt hållbart för spelarna att åka med landslaget eftersom det inte utgick någon ersättning för förlorad arbetsinkomst. 

Även bemötandet från ledningen inom Svenska Ishockeyförbundet var något som landslagsspelarna såg och ser som svagt. Nu tycks ändå det ändå närma sig en lösning på konflikten i och med att SHL har gått in med pengar till ersättning för förlorad arbetsinkomst till Damkronorna.
– Ja, det känns bra att det tycks klart med den biten nu. Det visar också att det var ett bra och rätt beslut av tjejerna i laget att inte ställa upp i landslaget, allt för att få till en förändring, säger HV71:s tidigare landslagsspelare Anna Borgqvist, som valde att sluta i Damkronorna då villkoren gjorde att det inte var hållbart för henne att vara med där och spela.
– Anledningen till att jag slutade i Damkronorna var att jag inte orkade jobba så mycket att det skulle fungera ekonomiskt. När det inte fanns någon stöttning bakom tyckte jag inte att det var värt det heller.
– Det krävdes att vi skulle vara borta nästan en vecka varje månad. Då skulle det bli ganska mycket pengar som skulle gå förlorat. Dessutom skulle det tas ganska mycket tid från mitt privatliv för att jag ens skulle kunna spela hockey. Där var gränsen nådd för min del. 

"Ska visa intresse för alla sina landslag"

Det måste ändå ha varit ett tufft beslut att tacka nej till spel för Sverige?
– Framför allt eftersom det varit en så stor del av mitt liv. Jag älskar att spela hockey och att vara iväg med landslaget där jag bara kunde spela hockey. Visst tog det emot eftersom jag ville spela, men samtidigt kände jag mig klar hockeymässigt med Damkronorna.
– Samtidigt var det så att jag blev klar med Damkronorna på grund av förutsättningarna som var där. Det var ett tufft beslut på det sättet, men samtidigt ett enkelt beslut att ta eftersom det inte fungerade längre.

Spelarna i Damkronorna har pratat om det svaga bemötandet från förbundets sida, hur upplevde du det under din tid i landslaget?
– På samma sätt som dom andra uttalat sig. Det var sällan att några av dom var på plats och vi kände oss mer i vägen än att vi kände att dom tyckte det var bra att vi fanns.
– Vi kunde se att dom ofta var med andra landslag, men var aldrig på plats då vi hade något. Det är ändå högsta hönsen och jag tycker att dom ska visa intresse för alla sina landslag oavsett om det är Tre Kronor, U16 eller vad det än är.
– Visst, det kanske hände att dom var på plats någon gång och hade andra uppgifter, men jag hade velat se att dom verkligen brydde sig och visade att dom var med oss på något sätt. Det är något jag har saknat. 

Blickar mot Finland

Klubbarna i SDHL har en stor del i hanteringen av er spelares förutsättningar, hur upplever du att dom hanterat det?
– Jag tycker klubbarna är med på det här med att ge bra förutsättningar. Inte alla klubbar, men många vill betydligt mycket mer nu än tidigare. Det blir mer och mer att klubbarna vill gynna så du som damspelare kan spela mer. På så vis tycker jag klubbarna är mer på rätt väg än vad förbundet är.
– Sedan tycker jag att det måste ske ett bättre samarbete mellan förbundet och SDHL. Alla måste dra åt samma håll så vi kommer någonstans. 

bb160901bb572-1562201995.jpegAnna Borgqvist. 

Vilka förändringar vill du se?
– Nu har förbundet dragit igång bra grejer med tjejsatsningar och så vidare, men dom får inte glömma bort oss som är 20 plus. Vad händer oss som behöver arbeta?
– Ge oss chansen att fortsätta. Det är ändå vi som sitter på rutinen. Se till att behålla oss några år till så våra yngre kan växa till sig samtidigt som vi kan bidra med vår erfarenhet.
– Det handlar om pengar, att vi kan gå till träningarna, vara professionella och fokusera på hockeyn. Nu spelar jag i HV71 med 
Sanni Hakala och Rosa Lindstedt som är från Finland. Idag kan dom enbart fokusera på hockeyn. Finland är ändå vårt grannland och jag tycker att även vi borde ha kommit så långt.

Vilka krav tycker du är rimligt att ställa på Svenska Ishockeyförbundet?
– Dom går ut och säger att det är jämställt, men jag vet inte om det är jämställt när herrarna drar in miljoner medan vi drar in några tusenlappar. Jag tycker att förbundet då borde hjälpa oss mer så att det blir mer jämställt på den fronten.
– Jag vill också se att det finns en plan för vad dom vill med Damkronorna. Nu är det väldigt tråkigt att vi trillade ur A-VM, men vad ska göra och hur ska vi satsa för att komma upp dit igen? Det är första steget. Vi måste i framtiden även kunna vara med och tävla om medaljerna. Alla tjejer som spelar hockey vill vinna en medalj. Det måste finnas en plan och ett intresse från förbundet på hur vi ska nå dit. 

Stöttar strejken

Du återkommer ofta till intresset för Damkronorna från Svenska Ishockeyförbundets sida, är det nästan viktigare än den ekonomiska biten?
– Går förbundet in med pengar så visar dom intresse samtidigt. Det är också vad som krävs för att vi ska kunna lägga ner mer tid på hockey.
– Tittar vi på andra nationer och då vi var på OS 2018 så var vi näst sämsta nation då det gällde förutsättningsbiten rent ekonomiskt. Därav kommer placeringarna också. Det är svårt att mäta sig med heltidsproffs när du själv måste jobba upp till 75 procent. Det är en ganska enkel matematik, att det då blir svårt att vinna mot ett professionellt lag. 

anna-borgqvist-6-1566570953.JPGFoto: Ronnie Rönnkvist.

Hur tänker du kring att spelarna just innan en turnering gå ut i strejk?
– Det är tråkigt att dom inte kunde delta, men jag tror att det var vad som behövdes för att visa att dom verkligen inte kommer att ställa upp. Då såg förbundet att ”shit, dom kommer verkligen inte åka”.
– Alla landslag, internationella ishockeyförbundet, media, alla ser att vårt landslag inte är på plats. Jag tror att det ger ett större världseko att strejka innan en turnering.
– Klart att dom även kunde inleda strejken även efter turneringen, men jag tror att det ändå är bra att dom drar i handbromsen tidigt på säsongen så tjejerna sedan kan fokusera på VM så dom kan ta sig upp igen. Det är ändå några månader dit. 

Många anser att tjejerna först ska prestera för att sedan ”ha rätten” att ställa krav, hur tänker du kring det?
– Jag ser inte att det skulle gå i hand riktigt. Jag som varit i landslaget vet hur mycket tid dom krävs och det är väldigt svårt att mäta sig med dom som är proffs. Klart att du blir bättre på hockey om det är det enda du behöver fokusera på.
– Jag förstår att man vill se resultat om man ska ”proppa” in pengar, men du kanske måste lägga in pengar först för att kunna få ett resultat.  

bb150331lt008-1562225906.jpegAnna Borgqvist och Erika Grahm. 

Många jämför dam- och herrhockeyn, känns det som ett bra sätt att utveckla svensk hockey?
– Damhockeyn är inte riktigt där ännu. Herrhockeyn har funnits betydligt längre och drar in mer pengar än vad damhockeyn gör. Jag tycker snarare att vi behöver hjälp av damhockeyn.
– Om vi ser till hur Brynäs jobbar, det har verkligen tagits krafttag i föreningen sedan jag gick därifrån och 
Erika (Grahm) kommit in. Jag vet även att (Johan) Cahling gör ett bra jobb kring det här. Jag tror att en klubb behöver jobba lika med dam och herr. Sedan kommer det inte vara samma pengar, men ska herrarna göra någonting är det självklart att även damerna ska få samma förutsättningar. Ska damerna göra någonting ska herrarna också få samma sak. Att man är ett, vilket jag tror kommer göra att klubbarna hittar mer fans och så vidare.
– Under Svarta mot Vita-matchen som Brynäs arrangerade, där det var tjejer med på isen och spelade väcktes det nog hos många att dom vill komma och kolla på Damhockeyn. Jag tror att det är så man behöver jobba i det långa loppet. Nu tror jag inte någonsin vi kommer komma ikapp herrhockeyn, men jag tror det kan vara ett steg i rätt riktning, avslutar tidigare VM- och OS-spelaren Anna Borgqvist.

Du kanske även vill läsa:
Efter SHL:s besked: "Detta förändrar ingenting"
Efter SHL:s besked: "Detta förändrar ingenting"
KLART: De går in med ekonomiskt stöd till Damkronorna
KLART: De går in med ekonomiskt stöd till Damkronorna
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten