Sök
Roger Rönnberg har ett "lyxproblem" i Lucas Raymond.
Foto: Bildbyrån
SHL
KÅGSTRÖM: Hur ska Frölunda göra med supertalangen?
Lucas Raymond är en av världens bästa spelare i sin ålder. Ändå har 17-åringen inte direkt någon given plats i Frölundas forwardsuppställning när vi går in till säsongen 2019/20. Hur ska Frölunda och Roger Rönnberg egentligen göra med sin supertalang?

Lucas Raymond är en av de mest spännande forwardstalangerna som dykt upp i Sverige på länge. Den 17-årige Frölundaforwarden tippas gå bland de tre första i nästa sommars draft av de allra flesta och av enligt TSN:s draftguru Craig Button är han en legitim kandidat att faktiskt gå först av alla i draften. Det säger en hel del om den nivå Raymond befinner sig på.

Trots att jag bor i de nordligare delarna av vårt avlånga land hade jag förmånen att kunna bevittna Raymonds spel på nära håll mer än en handfull gånger förra säsongen. Först befann jag mig i Skellefteå Kraft Arena den kväll han med en elegant backhand mellan benskydden på Gustaf Lindvall kunde göra sitt första SHL-mål, 16 år gammal.

Sedan hade jag äran att som Hockeysverige.se:s utsände på U18-VM i Örnsköldsvik och Umeå se Raymond dominera Fjällräven Centers is mot toppspelare i 01-kullen – spelare ett år äldre än Raymond själv. Jag kommer nog aldrig glömma hans insats i finalen mot Ryssland när han i mångt och mycket på egen hand sköt det historiska guldet till Sverige med sitt hattrick.

LYXPROBLEM

Roger Rönnberg har med andra ord ytterligare en supertalang på sina händer. Rönnberg har handskats med sådana här exceptionella talanger förut – han gav Rasmus Dahlin stort förtroende under hans draftår ­och det med all rätt, så klart. Frågan är bara hur mycket förtroende Frölundatränaren kommer att kunna ge Raymond den här vintern?

Missförstå mig rätt här, Rönnberg ska så klart inte bara ”ge” förtroende till Raymond. Förtroende är självklart något man förtjänar. Rönnbergs uppgift är att ställa det mest konkurrenskraftiga Frölundalag han bara kan på isen för att vinna matcher åt sitt lag. De bästa ska spela – svårare än så är det egentligen inte.

Rönnberg har ett lyxproblem i den otroligt breda forwardssida som han får styra över. Johan SundströmRyan LaschJoel LundqvistSamuel FagemoSimon Hjalmarsson… Ja, Rönnberg har som synes en hel del producerande forwards till sitt förfogande. Var kommer Lucas Raymond in i den här ekvationen?

DOMINERADE I J20-LAGET

I dagsläget är Raymond en av 14 a-lagsforwards, lyckas Fagemo ta en plats i Los Angeles går han in på 13 forwards. Men jag har tyvärr lite svårt att se att han kniper en plats högt upp i laguppställningen. Han kommer så klart få chansen, det är jag helt övertygad om, men om det blir i någon större utsträckning är jag mer osäker på.

Samtidigt måste man komma ihåg att Lucas Raymond fortfarande bara är 17 år gammal. Det är lätt att glömma i sammanhanget. För fasen, grabben glider ju fortfarande runt med galler på hjälmen ytterligare en säsong. Han kommer sannolikt att matchas rätt hårt i J20-laget, men med tanke på att han mer eller mindre varvade J20-serien som 16-åring är jag lite frågande till hur det ska hjälpa hans utveckling.

I slutändan är dock allting upp till Raymond själv. Lyckas han ta steget upp till seniorhockeyn på ett bra sätt så finns det ingenting som kan stoppa honom från att göra avtryck i SHL. Lyckas han inte fullt så bra så finns alltid juniorhockeyn kvar. En utlåning till Hockeyallsvenskan? Ptja, kanske – men det är väl mer eller mindre en sanning att Raymond hade knipit en ordinarie tröja i de flesta andra SHL-klubbarna. På något vis hade det därför känts bortkastat, i brist på ett bättre ord, att han skulle lånas ut till en allsvensk klubb.  Att Raymond skulle lämna Frölunda för spel i någon annan SHL klubb under säsongen känns dock… Hundra procent osannolikt.

TÅLAMOD OCH LUGN

Så, vad ska Roger Rönnberg och Frölunda göra med Raymond? Jag hoppas så klart att han ska visa att han är redo (och framförallt mogen) för spel på SHL-nivå på heltid, men det är så klart svårt att sia om. Rönnberg har som sagt suttit i den här sitsen förut när han hade Rasmus Dahlin i laget – en situation som Frölundatränaren skötte exemplariskt. Situationen var dock annorlunda vid det tillfället, då Dahlin var given på Frölundas blålinje. Just nu är Raymond inte given i Frölundas forwardsuppsättning.

Hur det än blir är jag säker på att Rönnberg gör det som är bäst, både för Raymond och för Frölunda. Att stressa fram något genombrott tjänar ingen på. Tålamod och lugn. Är Raymond redo så är han det, är han inte det så är han inte det. Säsongen är lång, mycket kan hända.

Hur som helst är jag väldigt spänd på att se Lucas Raymond på SHL-isarna i vinter. För en sak är säker – det är en mycket speciell spelare som Roger Rönnberg har till sitt förfogande den här säsongen.

Du kanske även vill läsa: Tre svenskar på draftguruns första draftranking Forwardstalangen har hittat mentor i guldhjälten: ”Har hjälpt mig jättemycket” Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten