Sök
Färjestad och Rögle slutade i olika ändar av försäsongstabellen och SHL:s grundserie den gångna säsongen.
Bildbyrån
SHL
KÅGSTRÖM: Vad kan man dra för slutsatser av försäsongen?
Försäsong är försäsong är försäsong… Skrönan brukar säga att man inte kan utläsa speciellt mycket från försäsongens matcher, men vad kan man egentligen utläsa från de grundserieförberedande matcherna? Jag tog en närmare titt på förra säsongens försäsongstabell för att försöka utröna några slags tendenser.

Sedan någon vecka tillbaka är försäsongsmatchandet i full rullning för de 14 SHL-lagen. Lagen har blandat förluster mot Hockeyettan-lag med vinster mot storklubbar i vårt östra grannland.

Högt och lågt – precis som det brukar vara under försäsongen.

Jag gjorde en intervju med Skellefteås forward Jonatan Berggren häromdagen, som förra veckan gjorde sin första match i Skellefteåtröjan sedan den stressfraktur han ådrog sig i ryggen och tvingade honom att avsluta fjolårssäsongen redan i november. Matchen mot Modo var Skellefteås första träningsmatch för säsongen, och han sade något i stil med att försäsong är försäsong och att man inte kan dra några större slutsatser av försäsongens matcher.

Det kan förvisso vara sant, men det han sade väckte en tanke i mig. 

Vad KAN man egentligen dra för slutsatser av försäsongen? Jag valde därför att analysera försäsongstabellen från förra årets försäsong för att kunna se om det finns något som helst samband mellan insatser på försäsongen och resultat i grundserien och slutspel.

FÖRSÄSONGSTABELLEN 2018:

(plats i försäsongstabellen, lag, spelade matcher, poängsnitt, (placering i SHL-tabellen), skillnad i placeringar)

1. Rögle, 7, 2.29 (9) -8
2. Skellefteå, 7, 2.29 (5) -3
3. Djurgården, 8, 2.25 (4) -1
4. HV71, 7, 2.14 (8) -4
5. Malmö, 6, 2.00 (6) -1
6. Timrå, 10, 1.90 (14) -8
7. Örebro, 7, 1.86 (10) -3
8. Linköping, 7, 1.86 (12) -4
9. Färjestad, 7, 1.86 (1) +8
10. Luleå, 7, 1.71 (2) +8
11. Frölunda, 8, 1.63 (3) +8
12. Brynäs, 6, 1.50 (11) +1
13. Växjö, 8, 1.38 (7) +6
14. Mora, 7, 0.43 (13) +1

Så, vad kan man egentligen utläsa från den här tabellen?

Det är förstås vanskligt att dra några större slutsatser av en försäsongstabell. Dels är sex, sju matcher ett alldeles för liten sample size för att urskilja några tydliga tendenser, dels tar inte tabellen hänsyn till nivån på motstånden som lagen ställs mot. Lagen luftar också betydligt friskare under dessa matcher, där mer eller mindre samtliga spelare får chansen i special teams, juniorer får visa vad det går för och spelarna är mer eller mindre ringrostiga.

Med allt detta i beaktning – jag gör ett försök ändå.

TOPPTRION – ALLA PÅ NEDRE HALVAN

Rögle hade tillsammans med Skellefteå den bästa försäsongen sett till poängsnitt, där Ängelholmslagets målskillnad gav de fördel över västerbottningarna. Om minnet inte sviker mig var Rögle även rätt så uppsnackade inför den gångna säsongen, men hade svårt att få spelet att lossna ordentligt och fick nöja sig med en niondeplats när SHL:s grundserie sedan skulle summeras.

Av de fyra lagen som slutade topp fyra i försäsongstabellen var det bara Djurgården som bibehöll en plats i toppen av tabellen när grundserien var färdigspelad. Bara tre av lagen som slutade på övre halvan i försäsongstabellen kunde sedan även ta en plats på den övre halvan i den riktiga grundserien. 

Noterbart är också att förra säsongens topptrio Färjestad, Luleå och Frölunda alla slutade på den nedre halvan av försäsongstabellen för att sedan bli maktfaktorer i grundserien. Alla dessa tre lag "plussade" också åtta placeringar från försäsongstabellen till SHL-tabellen. Något annat som är noterbart är att inget lag slutade på samma placering i försäsongstabellen som i grundserien.

190418fk043-1566400318.jpgTrots en trög försäsong kunde Färjestad vinna SHL:s grundserie ifjol.Fredrik Karlsson/Bildbyrån

JONATAN KANSKE HAR RÄTT…

Tittar man till botten av försäsongstabellen går det att se att Mora hade en hemsk, hemsk försäsong. Laget tog bara tre poäng totalt och lyckades inte vinna någon av sina sju träningsmatcher på ordinarie matchtid. Dalaklubben slutade senare på negativ kvalplats i grundserien innan man som bekant trillade ur SHL efter kvalförlust mot ärkerivalen Leksand. Så kanske ska varningsklockorna börja ringa, i alla fall en aning, om man har en så pass dålig försäsong?

Faktum är att åtminstone ett lag som slutat bland de fyra sämsta lagen i försäsongstabellen de senaste tre säsongerna har åkt ur SHL (Leksand 2016, Karlskrona 2017, Mora 2018). Samtidigt har inget av lagen som vunnit försäsongstabellen de senaste tre säsongerna heller vunnit SHL:s grundserie eller vunnit SM-guld.

Så, vad kan man dra för slutsatser från detta? Från fjolårets försäsongstabell kan man i alla fall konstatera att ”vinna” försäsongen inte på något vis garanterar någon framgång i grundserien samtidigt som man mycket väl kan ha en framgångsrik säsong även om försäsongen går lite trögt (fråga bara Frölunda). I mångt och mycket tror jag dock att Jonatan Berggren har rätt trots allt – det går inte dra några större slutsatser av försäsongens prestationer. 

Men försäsongens matcher i all ära – allt detta är i ärlighetens namn bara en lång transportsträcka innan det roliga drar igång den 14 september. 

Bara 24 dagar kvar nu...

/@rasmuskagstrom

Du kanske även vill läsa: Så förbereder sig lagen inför SHL-säsongen – alla tränings- och CHL-matcher Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten