Sök
Anthony Camara, Tim Erixon och Tom Pyatt är tre spelare som Uffe Bodin är nyfiken på.
Bildbyrån/Pelle Börjesson
SHL
BODIN: Fem SHL-värvningar jag är väldigt spänd på att se
Vädret har blivit allt mer höstlikt och i ishallar runtom i Sverige har försäsongen börjat ge sig till känna. Med en knapp månad kvar till första nedsläpp i SHL har Uffe Bodin botaniserat i trupperna och hittat fem frågetecken till nyförvärv som han finner extra stor anledning att intressera sig för.


Rankingar av SHL-lagens nyförvärv har ni kunnat läsa i kubik vid det här laget. Så i stället för att lista de bästa värvningarna har jag beslutat mig för att plocka ut fem namn som jag av olika anledningar har fastnat för.

Mest på grund av att jag har svårt att veta hur jag ska förhålla mig till dem. Och det är det som gör det så intressant att fördjupa sig i vilken kravbild man bör ha. För oavsett om jag i grund och botten är positivt eller negativt inställd till värvningen i fråga finns det en intressant diskussion kring var och en av spelarna.

Vi börjar längst bak.

Niklas Svedberg

Målvakt, Djurgården
Fågel, fisk eller mittemellan? Jag har inte den blekaste aning om var vi har Niklas Svedberg just nu. Det går inte att påstå annat än att fjolåret var en enorm besvikelse för den snart 30-årige målvakten. Han rankades inför säsongen som en av de största och viktigaste nyförvärven i ligan, men klarade inte av att leva upp till det. 

Med det sagt spelade han då i ett lag utan någon vidare bra struktur defensivt. Timrå ska ha cred för att de som nykomlingar försökte lira underhållande och frejdig hockey, men med facit i hand kanske det inte var optimalt. Framför allt inte för Svedberg och hans målvaktskollega Victor Brattström, som inte fick mycket till support i defensiven. 

I Djurgården kommer Svedberg in under helt andra omständigheter. Ett strukturerat lag med bra styrning som har en SM-final i ryggen. Förutsättningarna för honom att lyckas lyfta sig kommer att finnas där. Men han spelar återigen med stor press på sig. Den här gången handlar det om att axla manteln efter fansens stora kelgris Adam Reideborn. Lättare sagt än gjort.

Tim Erixon

Back, Växjö
Det har gått mer än åtta år sedan vi såg Tim Erixon i SHL. Då lämnade han ligan som en synnerligen lovande back, draftad av Calgary Flames i första rundan och sedermera trejdad till New York Rangers organisation. Efter 93 matcher i NHL, åtskilliga trejder och 331 AHL-matcher startar han nu om i Växjö. 

Det är jättesvårt att veta var man ska sätta förväntningsribban här. Speciellt efter en säsong där han bara spelade 28 AHL-matcher i Pittsburghs organisation. Det känns orättvist att förvänta sig under från en back som inte fått karriären att lyfta, hans tidigare talangstatus till trots. Samtidigt tänker jag att hemkomsten till Sverige och ett riktigt starkt Växjö kanske kan locka fram lite av den där potentialen som funnits där.

Med en nyfiken inställning känns ovissheten kring Erixon mer spännande än oroande.

Jaedon Descheneau

Forward, Brynäs
Har Andreas Dackell hittat ett fynd här? Även om vi lärt oss den hårda vägen att framgång i tyska ligan inte är lika med framgång i SHL finns det anledning att känna optimism här. Kanadensaren Descheneau, som trots det franskklingande namnet härstammar från Alberta och inte Québec, har levererat på de flesta nivåer han har spelat på. Vore det inte för en lika olycklig som oturlig axelskada under hans sista år i juniorligan WHL kan karriären ha kommit att se lite annorlunda ut för den av St. Louis Blues draftade 24-åringen.

Nu har han initialt matchats med Greg Scott och Anton Rödin i Brynäs toppkedja. Kan han hålla fast vid den positionen, och visar att den skicklighet han besitter håller i den svenska toppligan, då kan det här bli en succé. Spontant känns det här som en spelartyp som måste spela högt upp i hierarkin om det ska bli jackpott.

Tom Pyatt

Center, Skellefteå
Jag blir alltid en smula skeptisk när SHL-klubbar plockar in NHL-veteraner som tillbringat större delen av sina karriär som utfyllnadsspelare/brunkare i Nordamerika. Så också här. 

Men i Tom Pyatts fall handlar allt om vad man har för ingångsvärde – vad man förväntar sig att han ska göra för Skellefteå. Jag har svårt att se att det här är en spelare som kommer att göra skillnad i poängprotokollet. På seniornivå har Pyatt aldrig varit en producerande spelare av den sorten. Och vid 32 års ålder är det svårt att se att han ska börja blixtra till. 

Det bidrar till att jag inte såld på  värvningen. Däremot ser jag spänt fram emot att få se om han kan visa mig fel. Eller om han kanske har andra kvalitéer som gör honom till en gångbar SHL-spelare. 

Anthony Camara

Forward, HV71
Mina starkaste minnen av Anthony Camara är från JVM 2012/13 där han for fram som en vettvilling och tacklade allt i sin väg. I Nordamerika blev kanadensaren aldrig mer än en rollspelande brunkare. Han fastnade tidigt i det facket och kom aldrig ur det. Åtminstone inte förrän han kom till Europa.

För i den snart 26-årige forwardens fall finns det ett tydligt före och efter. Sedan han flytten över Atlanten 2017 har han i rask takt klättrat på ligastegen från danska ligan till Österrike och vidare till Tyskland innan han slutligen landade ett SHL-kontrakt. Och han har gjort det genom att producera. 23 mål i DEL är verkligen inte kattpiss, men som jag nämnde i samband med analysen av Jaedon Descheneau är tyska framgångar inget likhetstecken med framgång i Sverige.

Det som gör Camara så spännande i sammanhanget – och bidrar till att jag tar med honom här – är att han allt jämt har en fysisk framtoning i sitt spel. Han är kort och gott inte den som lägger fingrarna emellan. Att få in en powerforward i SHL känns på ett sätt uppfriskande eftersom det i allt större utsträckning känns som en utrotningshotad spelartyp. Om Camara sedan klarar av undvika att hamna på disciplinnämndens bord, det återstår att se.

Du kanske även vill läsa:
KARLSSON: SHL:s 15 bästa värvningar
KARLSSON: SHL:s 15 bästa värvningar
SKOGLUND: SHL:s 15 bästa värvningar
SKOGLUND: SHL:s 15 bästa värvningar
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten