Måns Carlsson ansluter till Mora. …
HockeyAllsvenskan

"Jag och Frölunda gick inte riktigt hand i hand"

ANNONS
Han gjorde bra med poäng i Frölundas juniorlag men fick inget A-lagskontrakt. I stället tog han klivet in i elithockeyn via Hockeyettan. I en intervju med hockeysverige.se berättar Måns Carlsson om tiden i Frölunda och Hockeyettan, och vad som ska få honom att lyfta i HockeyAllsvenskan.

Måns Karlsson intervjuar Måns Carlsson.  Ja, så föll det sig faktiskt ut häromdagen. Även om det inte direkt kryllar av elitidrottande Måns finns det en Måns Carlsson på hög nivå inom ishockeyn och en Månz Karlsson på hög nivå inom fotbollen.

Måns med C kommer i kväll möta Belfast på bortaplan med sitt Mora. Han kommer spela i det som står som tredjekedja, tillsammans med Matej Galbavy och Jesper Ylivainio i debuten för den nya klubben.

– Det blir skithäftigt. Det är kul att få komma utanför Sveriges gränser och spela och det verkar som att de har bra faciliteter och sånt där också, och en hyfsat nybyggd arena. Jag tror de ska spela i CHL den här säsongen, så det är ett bra motstånd, sade Måns Carlsson till hockeysverige.se strax före avresan.

"En familjär stämning"

Andra Moraspelare har vittnat om att klubben tappade sin identitet förra säsongen och nu vill hitta tillbaka till den familjära känslan som tidigare gjort dem framgångsrika. Just den känslan har Carlsson känt under sin första tid i klubben.

– Jag har fått jäkligt bra intryck faktiskt. Men det har jag fått ända sedan jag snackade med Peter Hermodsson och Peter Iversen för första gången faktiskt. De har gett ett lugnt intryck och klubben har en familjär stämning. Alla ska trivas och ha kul samtidigt som de spelar så jag har en jättebra känsla.

För dig som kommer in utifrån - har du märkt av något av att det var lite rörigare förra säsongen?

– Nja, jag skulle inte säga att det märkts för mig. Däremot så vill de ju hitta tillbaka till det de hade förut, när de tog steget upp med (Jeremy) Colliton. De vill tillbaka till det de kommande åren och det blir jäkligt häftigt att få vara med på den resan. Jag vet ju inte vad de hade innan - men det märks redan nu att de börjar hitta tillbaka dit. 

Redan när Mora var kvar i SHL scoutade de Måns Carlsson, som då var i Hockeyettan. Något som chockade Vimmerbystjärnan.

– Haha, ja...Jag blev verkligen förvånad. Det var Jakob Karlsson,  Vimmerbys kapten, som drog till sig mig och sa att "Mora kommer och tittar på dig i helgen". Då blev man liksom: "Oj, jaha...okej". Det var ingenting jag trodde på. Det var svårt att ta in det, kände jag, och svårt att veta var jag skulle göra av den informationen. Hur skulle jag ta det? Men jag försökte bara ta det med en nypa salt.

Blev det svårt att fokusera på Vimmerby, när du visste att det fanns SHL-intresse?

– Nej, inte så svårt ändå. Jag brukar inte ha så mycket nerver och påverkas så mycket av tryck och press. Men det är klart att det fanns i bakhuvudet.

Det kanske mer blev en positiv effekt av det?

– Ja, jag kände ju att jag hade gjort något bra. Jag förstod att jag hade gjort avtryck och fått fram mitt namn. Det var en skitskön känsla.

"Fick inte vara den spelaren som jag ville vara"

Måns Carlsson hann spela i både Lysekil och Kungälv som junior innan han slog sig in i Frölundas J20-lag säsongen 15/16. Det blev 13 respektive 32 poäng i SuperElit men något A-lagskontrakt blev det inte.

– Jag och Frölunda gick inte hand i hand riktigt, säger 21-åringen som blir 22 nästa vecka och fortsätter:

– Det jag fick med mig därifrån var ju förmågan att tävla varje dag. Och man har ju alla förutsättningar i världen för att bli hur bra som helst där.

mans-carlsson-1566035732.jpg

Måns Carlsson i Frölundas tröja back in the day. Foto: Youtube.

Vad menar du med att ni inte gick hand i hand?

– Allt var jättebra i början men sen funkade det inte riktigt. Det är svårt att säga vad det berodde på men dom hade kanske en annan syn på mig som spelare än vad jag hade. Jag fick inte vara den spelaren som jag ville vara.

Fick lyftet - efter nya fysträningen

Genombrottet för centern kom i stället i Hockeyettan. Det blev 25 poäng säsongen 17/18 för Tyringe och Lindlöven och förra säsongen dunkade Carlsson in 14 mål och 42 poäng på 40 matcher för Vimmerby.

– Det började redan på sommaren egentligen då jag fick ett tips från min agent Jocke Nerell. Han berättade om Kallinge/Ronnebys fystränare Joakim Dettner. Jag tog kontakt med honom och fick en träning som tog hand om hela kroppen på ett annat sätt än jag förut. Det var starten för mig. Jag kände att jag kom in i säsongen och var jäkligt bra tränad.

Vad var det han gjorde som lyfte dig?

– Jag hade nog tränat fel innan. Jag tränade mer Old School och satsade på benböj och sådana saker. Joakims träningsform heter "STAC".  Jag har blivit mycket rörligare sedan jag började med det. Förr har man ju knappt tänkt på att stretcha och nu gör man det tre gånger per dag och det tar 45 minuter varje gång.

– Nu har de ju samma träningsprocess i Mora också, så det är ju perfekt för mig med tanke på hur bra den träningen var för mig.

Hyllar nye KHK-coachen

En annan succéfaktor var tränaren Phil Horsky, berättar Carlsson också. Horsky som nu tränar Karlskrona i HockeyAllsvenskan.

– Han var jäkligt rak och ärlig och fick ut max av varje spelare hela säsongen.

– Jag sa det redan förra säsongen, att han kommer träna i SHL om ett par år. Så jag är inte förvånad att han fått chansen i allsvenskan nu. Han var inte på Hockeyettan-nivå, om jag säger så. Det spelade ingen roll vilka vi mötte, han förberedde oss på samma sätt och gav oss hela tiden bästa förutsättningar för att kunna prestera.

bb130901bb435-1562202165.jpegPhil Horsky. 

Måns Carlsson har gjort två säsonger i Hockeyettan men bara en som etablerad stjärna. Någon oro för att det gått för snabbt fram känner han emellertid inte.

– Vi mötte VIK på försäsongen förra året och då kände man att det gick fort. Men nu har jag varit med från början och känner att jag är inne i samma tempo som de som spelade SHL-hockey förra säsongen, så jag har kommit in i det på ett annat sätt nu.

– Sen kanske man inte kan vara den poängspelare som jag egentligen är, på en gång. 

Vad har du för målsättningar med säsongen?

– Det är svårt att säga vad man ska ha för målsättningar. Jag vill etablera mig och visa att jag håller på den här nivån. I början får man säkert gå igenom en läroperiod och "se och lära" men jag vill ändå vara påslagen, ha mycket puck och ta för mig. Sen är det upp till tränarna att avgöra vad de ser i mig. Jag kan bara göra mitt yttersta och visa vem jag är, avslutar Carlsson.

Du kanske även vill läsa:
"Jag tänkte att det kanske var dags att ge upp hockeyn"
"Jag tänkte att det kanske var dags att ge upp hockeyn"
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL