Jesper Ylivainio
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

"Jag tänkte att det kanske var dags att ge upp hockeyn"

Nu har han ett allsvenskt kontrakt efter att ha öst in poäng i Boden. Men resan dit har varit krokig. Jesper Ylivainio nobbades först av Luleå och åkte sen på en knäskada som gjorde att han på allvar funderade på att lägga ned hockeysatsningen.

– Det kanske inte skulle gå längre på grund av skadan. Det tog hårt på mig, det gjorde det verkligen, säger Moraforwarden till hockeysverige.se.

Övertorneå har fostrad en rad skickliga spelare där ett par av dessa faktiskt tagit sig hela vägen till NHL. I det fallet handlar det om Linus Omark och Johan Harju  Även förra landslagsmålvakten, Daniel Henriksson har som bekant sina rötter i orten med cirka 2000 invånare beläget vid finska gränsen intill Torne älv. 22-åriga Jesper Ylivainio är även han från Övertorneå. Han debuterade i SHL för Luleå säsongen 2014/15, men fick inget fäste i högsta serien. I stället har det blivit spel i Hockeyettan för Asplöven och Boden innan han inför årets säsong får chansen i Hockeyallsvenskan med Mora.

 
- Ylivainio? Det är finskt. Övertorneå ligger på gränsen till Finland så jag är halvfinne, om man kan säga så, säger Mora-forwarden med ett skratt då hockeysverige.se frågar honom om hans ganska ovanliga efternamn. 


- Mamma är från Finland och pappa är halv-finsk. Det kanske är lite mer finskt än svenskt i mig, men jag är svensk medborgare. "De två största förebilderna jag haft"

Raden av skickliga hockeyspelare från Övertorneå kan göras relativt lång. Ovan nämnda Harju, Omark och Henriksson har också betytt mycket för nya generationens spelare från orten.


- Framförallt har dom visat att det går att komma från en liten by och göra en karriär. Det är nog den största grejen när jag har sett på dom, att komma från lilla Övertorneå och göra karriärerna dom gjort. Har dom varit förebilder för dig?


- Herregud, ja. Omark och Harju är absolut dom två största förebilderna jag har haft. Dom har satt Övertorneå på kartan. Många vet vad Övertorneå är tack vare dom två. Klart att dom nog är lite helgonstämplade där hemma. bb090425jm023-1565866939.jpgLinus Omark och Johan Harju var ett fruktat radarpar.

Hur stark är annars hockeyn där?


- Just nu tror jag det är ganska få lag där. Egentligen vet jag inte riktigt ser ut, men tidigare var hockey väldigt stark där. Det fanns intresse även om det bara fanns tio spelare i varje årsgrupp. Dom flesta årgångarna var oftast ändå ganska bra. Flera nådde eliten

Det låter som ni fick mycket speltid?


- Ja, det fanns inget att klaga på där (skratt). Det var nästan mer att jag ville pusta ut emellanåt, men det fanns knappt tid för det. I de flesta matcherna hade vi tolv gubbar, vilket vi var nöjda med eftersom vi i alla fall hade fått ihop ett lag. 


- Vi var en ganska stark årgång födda 1996 och 97. Bland annat var Isak Pantzare med som nu spelar i Oskarshamn, Felix Olsson i Tingsryd, lillebror Jonatan Harju i Karlskoga… Vi hade ett bra gäng på den tiden. Vad var det som gjorde att just den generationen spelare från Övertorneå lyckats så pass bra?

- Jag skulle säga att alla vi som var där är ett gäng tävlingsmänniskor. Sedan hade vi tillgång till ishallen dygnet runt. Vi bodde i stort sett där. Klart att det har spelat in. Som så många andra från mindre orterna i Norrbotten valde Jesper Ylivainio att flytta till Luleå för att fortsätta sin hockeyutbildning. 


- Det föll sig ganska naturligt eftersom Omark och Harju varit där. När ”Skuggan” (Stefan Nilsson), som är sportchef i Luleå idag, hörde av sig kändes det som bästa alternativet. Jag åkte dit när jag skulle börja nian och det var också då jag klev upp i J18. 

Det var också ett stort steg att ta för en 15-åring som bott hela sitt liv hos föräldrarna på en mindre ort. Nu är det inte så jättelångt hemifrån, ungefär en och en halv timme från Luleå. Klart att det var tufft och inget jag var riktigt förberedd på, att som 15-åring flytta själv. Det löste sig gick ändå bra. 

bb150919zx059-1565867089.jpg

Vilken var favoriträtten du lagade hemma under första året?


- Jag åt i skolan och sedan fick jag mat i ishallen så allt sådant löste sig, vilket nog var tur det, skrattar Jesper Ylivainio.Fick inget A-lagskontrakt

Jesper Ylivainio fick chansen några matcher med Luleå i SHL, men när det sedan var dags att prata A-lagskontrakt blev han inte kvar i klubben, vilket just då var en besvikelse för honom. 


- Besvikelse… Ja, så var det kanske. Säger jag något annat så ljuger jag. Klart att jag ville vara kvar, men dom kände kanske att jag inte räckte till. 


- Det är inget jag lägger någon energi på alls längre. Jag åkte till Asplöven och hade en okej säsong där som sistaårsjunior. Sedan var jag två säsonger i Boden, vilket är dom roligaste säsonger jag spelat hittills och varit mest nyttiga för mig. 
Ibland måste man ta ett steg tillbaka för att kunna ta ett steg framåt. Hockeyettan, det är kanske inte världens roligaste serie att spela i, men det har varit nyttigt för mig. bb170204ps014-1565867745.jpgJesper Ylivainio i Asplövens tröja. Foto: Bildbyrån.

Under sina tre säsonger i Hockeyettan hade han jobb vid sidan av, precis som dom flesta i vår tredjeserie. 


- Jag tyckte att det fungerade bra. Det har nog också varit nyttigt för mig att ha någon grej där jag inte behövt ha fokuset på hockeyn dygnet runt. Jag gick till mitt jobb, gjorde det jag skulle och sedan åkte till ishallen där jag fick rensa skallen. 
Hockeyplanen blev som en fristad där jag kunde lira ut och inte gå runt och fundera så mycket. Funderade på att lägga av

Flytten till Boden kan inte beskrivas annat än succé. Förra säsongen svarade 22-åringen för 21 mål och totalt 47 poäng på 37 matcher. Men det fanns även tider under hans tid i klubben som var betydligt tråkigare. 


- Jag skadade knäet och var borta i slutet av den första säsongen. Sedan blev jag inte spelklar förrän seriepremiären. Jag hade jobbiga tankar just där och då.

jesperylivainio-1563118582.jpgJesper Ylivainio i Boden.Det gick till och med så långt att Jesper Ylivainio var nära att sluta spela.


- Ja, jag tänkte att det kanske var dags att ge upp hockeyn. Det kanske inte skulle gå längre på grund av skadan. Det tog hårt på mig, det gjorde det verkligen, men jag har Robert Nordberg, ”Nobbe”, att tacka för mycket. 
Han har jobbat med mig otroligt för att få mig att förstå vad det verkligen handlar om i fall jag vill lyckas. Hur hanterade du personligen hela den här biten eftersom du antagligen även måste lagt om ditt eget sätt att tänka kring satsningen på hockeyn?


- ”Nobbe” fick mig tänka rätt och inte se skadan som ett nederlag. Han sa många bra grejer som verkligen fastnade hos mig. Det här gjorde att jag verkligen gav mig själv en chans till och det har gått riktigt bra faktiskt. Vi har haft många och långa samtal (skratt).


- Förra säsongen, ”Nobbe” och Petter (Nilsson), jag har alltid skapat mycket, men inte alltid fått ut det mesta av det. Dom var på mig och jag fick höra i stort sett varje dag att jag måste ta betalt för chanserna jag skapar. ”Du kan inte vara nöjd med att bara skapa en chans utan att göra mål”. 
 Det här lönade sig och jag spelade med ett oerhört stort självförtroende förra säsongen. "Var inget svårt val"

Efter säsongen fick Jesper Ylivainio veta av sig agent, Jan Asplund, att Mora vill ha ner honom dit. 


- Det var efter kvalserien. Jag hade sagt till min agent innan att jag först ville spela klart säsongen. Sedan hörde Peter Hermodsson av sig och det kändes rätt redan från första stunden.  Egentligen var det inget svårt val och det gick ganska snabbt allting efter första kontakten. Det fanns även fler alternativ för honom även om valet till slut föll på Mora.

 
- Ja, det fanns lite alternativ, men jag bestämde mig ganska snabbt för Mora så det gick inte något längre med någon annan klubb. 

hermodsson-1562198764.jpegPeter Hermodsson. Jesper Ylivainio flyttade till Mora i början av juni och så här långt stortrivs han. 


- Mina första intryck är bara positiva och jag har inget att klaga på. Dom bryr sig om oss spelare och tar bra hand om oss så jag är supernöjd. Och med att bo i Mora? 


- Det känns lite som Norrbotten här faktiskt (skratt). Jag trivs bra. Det kanske är en lite större ort än vad jag är van vid, men det ska nog gå bra.

"Vill inte se och lära"

 

Vilka förväntningar har du på säsongen?

- Jag hoppas kunna spela vidare på förra säsongen. Jag är i grund och botten en offensiv spelare samtidigt som jag inte är här för att se och lära utan vill vara med och bidra. Det är också det jag är hit-värvad för. Du åker med Mora till Belfast idag, vilka förväntningar har du på den resan eftersom du knappt varit utomlands förut?

- Det ska bli intressant. Finland har jag varit i, men det kanske inte riktigt räknas som utomlands, skrattar Jesper Ylivainio och fortsätter:


- Det ska bli kul att möta ett från en annan del av Europa, men jag har ingen koll alls på vad det är för lag eller hur dom spelar där. Det kommer bli en kul utmaning. 
Du kanske även vill läsa:
MJÖRNBERG: Hockeyallsvenskans tio bästa Hockeyettan-värvningar
MJÖRNBERG: Hockeyallsvenskans tio bästa Hockeyettan-värvningar
Poängstarke forwarden klar för spel i Hockeyallsvenskan
Poängstarke forwarden klar för spel i Hockeyallsvenskan
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten