Sök
Bildbyrån
SHL
KARLSSON: De är SHL:s bästa tränare
För mig var det ganska givet vilka fem tränare som skulle ta plats på den här listan, men ordningen var desto svårare. Till sist lyckades jag dock ranka de fem.

Det finns 14 huvudtränare i SHL och gissningsvis kommer ett par av dem vara borta innan säsongen är över. Men de fem jag kom fram till skulle ta plats på den här listan lär sitta säkert, så länge de inte går mot att behöva kvala, typ.

Det finns en mängd skickliga tränare i SHL och coacher som Bert Robertsson,  Niklas Eriksson och Cam Abbott ska bli otroligt spännande att följa när de blir riktigt varma i SHL-huvudtränar-kostymerna. Johan Pennerborn var en coach som var hyfsat nära att komma med på listan - han har blivit varm i SHL-kostymen - men landade precis utanför. Även Roger Melin fanns med i mina funderingar av den enkla anledningen att karln nästan aldrig misslyckas (den konstiga Brynäs-floppen undantagen) men räckte inte riktigt hela vägen.

SHL:s fem bästa tränare

5. Robert Ohlsson, Djurgården

Med tanke på hur djupt ifrågasatt han var under sitt första år är det imponerande hur Robert Ohlsson vänt opinionen och nu känns otroligt säker, närmast självklar på sin post. Det går förstås att argumentera för att "Robban" ska vara ännu högre upp eftersom Djurgården slutat tvåa och fyra i SHL och gått till semifinal respektive final de senaste två åren - men det finns en faktor som inte ska glömmas bort. Djurgården har blivit extremt hjälpta av Adam Reideborns lysande målvaktsspel. Ibland kanske Djurgården snarare haft hjälp av det, mer än av Ohlssons coachning. Men han ska förstås vara med på en sån här lista och om Djurgården kan leverera samma resultat kommande säsong är jag öppen för att flytta upp 44-åringen på listan till nästa års ranking...

För övrigt: Ohlsson "slog igenom" som assisterande tränare till Roger Rönnberg. Tänk att Juniorkronorna ett tag hade en ledarstab bestående av Robert Ohlsson, Roger Rönnberg och Rikard Grönborg... Det är en skaplig meriterad trio.

4. Peter Andersson, Malmö

Han är inte gammal på något sätt (53) men känns som SHL:s enda "Old School"-tränare jämte Roger Melin. De underliggande siffrorna är kanske inte på topp och han är kanske inte den tränare som allra tydligast släpper fram "lirare" och moderna spelare, men ingen kan ifrågasätta Peter Anderssons resultat. Han tog upp Örebro genom två divisioner och har i Malmö gått till två semifinaler och tagit en sjätteplats. Sjätteplatsen är imponerande med tanke på att Redhawks kom till spel med en extremt oflashig trupp förra säsongen. De kom exempelvis före Växjö på målskillnad och var bara fyra poäng bakom finallaget Djurgården. Det är för mig en riktigt stark prestation, som vi till ganska stor del kan tillskriva Peter Andersson.

3. Thomas Berglund, Luleå

Jag hade gärna haft "Bulan" högre. Han tog Brynäs till final och gjorde Luleå till ett lag som in i det längsta slogs om seriesegern. Det blev till slut en andraplats och en semifinal som resultat av den mycket imponerande säsongen. Han prisades, med all rätt, också som säsongens tränare på SHL Awards.

Så varför är han då inte högre? Ja, det förstår jag om du frågar. Men det finns två andra tränare som det också hade känts svårt att ha så "lågt" som trea. Dessutom saknar ju "Bulan" fortfarande det där SM-guldet, som han kanske kan komma att ta säsongen som kommer. Det som imponerar med Berglund är också att det känns som att han hela tiden utvecklas. Ser vi till Luleås säsong så såg deras underliggande siffror bättre och bättre ut genom hela säsongen. I början var de dassiga, men mot slutet av säsongen var Luleå ett topplag även sett till dem. Kanske kan Berglund vara etta på listan om ett år?

2. Sam Hallam, Växjö

Förra säsongen blev en rejäl missräkning för Växjö och Sam Hallam. Ser vi till förväntningar så kanske det till och med var Hallams största misslyckade i Lakers. Visst, de har åkt ut i kvartsfinal tidigare men när det hände 2017 vann de i alla fall serien så det är ändå svårt att se säsongen som helhet som ett misslyckande. Den här säsongen blir en chans för Hallam att studsa tillbaka och visa att han fortfarande ska sitta på tronen och kunna kalla sig för Sveriges bästa tränare, för det har de flesta nog tyckt att han varit de senaste åren. Skulle det bli en ny tung säsong för Lakers så kanske vi får omvärdera vår tidigare åsikt.

Hallam verkar dock vara en coach som inte ställer sig med armarna i coach och får sitt lag att rulla i samma hjulspår som tidigare, utan jag tror han såklart är rätt person för att basa över Växjö även kommande år. Förmodligen till något SM-guld till, eller två.

1. Roger Rönnberg, Frölunda

Det går inte att ha någon annan person som etta än känslomänniskan, citatmaskinen, provokatören och, framför allt, mästercoachen Roger Rönnberg. 48-åringen går in på sin sjunde säsong som Frölundatränare och har hittills vunnit två SM-guld. Märkligt nog har han aldrig vunnit SHL under sina år i Frölunda, men resultatraden 2, 2, 2, 3, 3, 3 säger en del om vilken enorm maktfaktor Frölunda ändå varit under Rogers år i klubben.

Visst, han har inte direkt haft ett dåligt lag att coacha, men det är långt ifrån alla coacher som skulle få ut samma resultat ur de lag han haft, som Rönnberg. Därför är det ändå rättmätigt att ha honom som etta. Inte minst efter en säsong där Frölunda vunnit både CHL och SM-guld. En bedrift de mycket väl kan komma att upprepa 2020. För det som imponerar är att spelarna inte verkar tröttna på Rönnberg och han verkar inte tröttna på att hela tiden försöka göra sitt lag bättre för att kunna vinna mer. Han är lika investerad i Frölunda HC som han var när han tog över. Därför finns det som sagt all anledning till tro att Rönnberg kommer kunna addera ett par SM-guld till innan coachslipsen läggs på hyllan.


Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten