Sök
Marcus Dahlbom
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Lägger av - men öppnar för comeback

I veckan meddelade Marcus Dahlbom att han slutar med ishockey efter ett turbulent år. För hockeysverige.se berättar han om det tunga avslutet i Västerås, framtidsplanerna och öppnar dörren för en snabb comeback.

- Skulle någon klubb i närheten av Västerås vilja att man kommer och spelar så kanske jag hoppar på det, säger målvaktsprofilen.

Marcus Dahlbom senaste två säsonger har varit händelserika, för att uttrycka det milt. Först stod han på huvudet och blev Västerås stora hjälte när de tog klivet tillbaka till HockeyAllsvenskan, sen kom motgångarna. Han hade svårt att prestera i HockeyAllsvenskan, petades av succéjunioren Samuel Ersson,  gick ut och berättade om sin psykiska ohälsa och fick sedan beskedet att Västerås inte ville ha honom kvar. 

Efter en viss betänketid gick han tidigare i veckan ut och berättade att han lägger av med ishockey.

- När man väl går ut och ger beskedet så blir det som att man lägger det bakom sig. Det är klart det känns speciellt. Man var ändå kvar i något sorts "kanske-land" och funderade på att fortsätta. Nu kände jag till sist att jag var redo att köra på en civil karriär och fokusera på något annat. Jag var redo för ett nytt avstamp i livet, säger 29-åringen till hockeysverige.se.

Känns det vemodigt?

- Ja, det gör det. Det blir ju ett avslut och jag ser det här som ett kapitel som kommit till ända. Jag menar, jag har hållit på med ishockey nästan hela livet så det blir lite läskigt att gå in i en värld där hockeyn inte är en del av livet lägre, även om jag såklart är intresserad och kommer kolla på matcher ändå. Det känns lite tomt och läskigt men samtidigt kul och utmanade. Nu får jag se hur livet kan vara utan hockeyn. Och jag har ju familjen som kommer hjälpa mig på vägen också.

Brottades med psykisk ohälsa 

På det hockeymässiga planet har de senaste åren varit omtumlande för Marcus Dahlbom. Samtidigt som han brottades med att må bra skulle han leverera på isen - och mitt i allt blev han tvåbarnsfar.

- Det blev väldigt mycket att hantera. Först blev det som en jäkla smäll när vi gick upp till HockeyAllsvenskan, med mycket som snurrade i huvudet. Samtidigt hade jag fått familj och det hände mycket runtomkring. Det blev väldigt tufft när man kom in i den dåliga perioden av livet, som jag var inne på då, säger värmlänningen.

- Egentligen borde det ha varit min bästa period i livet och så blev det precis tvärtom. Det blev en konstig känsla, för å ena sidan var det som hände fantastiskt kul men å andra sidan brottades jag med mig själv och mina problem, det jag gick igenom på ett personligt plan.


bb180908dy024-1565518690.jpg

Väl på isen hade den tidigare kvalhjälten, förståeligt nog, svårt att prestera på den nivå som förmodligen både han och klubben hade hoppats på.

- Säsongen blev ju som den blev och det blev en smäll till. Det var skitjobbigt. Sen fick vi ett barn till och helt plötsligt var jag småbarnsfar. Det var mycket som hände på två år och det var svårt att hantera.

- Men samtidigt...tittar jag tillbaka på det idag så var väldigt mycket av det som hände väldigt roligt, och det hände många saker jag är stolt över. Jag skulle aldrig vilja ta bort den delen av mitt liv för det är en livserfarenhet jag tar med mig. Jag är inte de typen av person som ångrar saker utan jag försöker ta vara på det man har i livet.

"Fruktansvärt besviken"

Fanns det någon del av dig som ville köra vidare med hockeyn, bara för att bevisa att du är mycket bättre än det du presterade förra säsongen?

- Ja, absolut. Den senaste säsongen blev som sagt helt fel. Det skulle bli en kanonsäsong, för jag var i mitt livs form rent hockeymässigt när jag klev av isen efter avancemanget 2018. Men mentalt var jag inte där, tyvärr.

- Jag kände att jag ville komma tillbaka till den målvakt jag var innan, men Västerås hade inget förtroende för mig längre efter allt som varit. Jag skulle ha kunnat gå till en annan klubb och börjat på ny kula, men jag ville bevisa mig hos Västerås. När det sen blev som det blev så kände jag att det skulle bli svårt att spela för en annan klubb. Vi har köpt hus, barnen är födda i staden och går på dagis här och sådana saker. Det är många saker som gjort att vi blivit kvar i Västerås så det hade varit svårt att flytta.

Känner du någon besvikelse mot Västerås?

- När allt sattes på sin spets och jag fick beskedet att de inte ens såg mig som en av två målvakter var jag fruktansvärt besviken. De vet ju vem jag är och vad jag kan göra. Men jag har sagt det förut, jag vill inte peka finger mot dem på något sätt. De gjorde vad de tyckte var bäst för klubben. "Zäta" (sportchef Patrik Zetterberg) och jag har inga hard feelings mot varandra. Han gjorde det han tyckte var bäst för Västerås och det är klart jag är besviken att han inte trodde på mig mer - men han valde så och då är det så. Jag är stolt över vad jag åstadkom i VIK och det som hände med min hälsa kan jag inte påverka ändå och det känns på något sätt skönt. Jag blev inte utköpt för att jag var dålig, utan mer på grund av att de inte vågade chansa på hur jag skulle må.

Öppnar dörren på glänt

Men helt främmande för en comeback är målvakten inte. Det är dock mycket som ska falla på plats.

- Jag har sagt det till min sambo, att skulle någon klubb i närheten av Västerås vilja att man kommer och spelar så kanske jag hoppar på det. Jag har inte stängt dörren helt, men då måste det vara i HockeyAllsvenskan. Det är den lägsta nivån jag kan tänka mig att spela på. Men skulle den chansen inte dyka upp så är det slut.


bb181128ts028-1565518735.jpg


Är du sugen på att återvända till hockeyn i någon annan roll?

- Tränare och sånt har jag inte tänkt så mycket på, det håller jag osagt. Men jag är säker på att hockeysuget kommer komma tillbaka. Men det hade nog faktiskt varit kul att testa på att vara tränare, jag stänger inte den dörren heller. Den frågan får du komma tillbaka till, haha!

Det var karriärens höjdpunkt

Även om avslutet blev trist minns de flesta Västerås-supportar Marcus Dahlbom som en hjälte eftersom han var den stora anledningen till att klubben tog sig tillbaka till allsvenskan. Det ser han som karriärens höjdpunkt.

- När vi åkte ur var det otroligt mycket negativitet i Västerås. Vi var världssämst och det var uselt att Västerås skulle spela i ettan, och så vidare. Det snackades om att vi mer eller mindre var tvungna att gå upp direkt. Egentligen hade vi kanske inte laget för att gå upp, men vi lyckades.

- Med den form jag var inne i då var det såklart jävligt roligt att spela. Allt stämde. Det var min bästa säsong både spelmässigt och känslomässigt och det var fantastiskt att få stå där och fira inför 5000 åskådare, när vi gått upp. Det var höjdpunkten.


Framtiden då, hur ser den ut?

- Jag är utbildad snickare och har faktiskt redan jobbat som det hela sommaren, och det kommer jag göra på heltid nu. Det känns nytt men väldigt kul. Det är lite skillnad på att jobba 7-16 och sen komma hem och vara hemma på helger och kvällar. Jag har två små barn och det är jäkligt kul att få vara med dem och se dem leka och växa upp. Även om man inte var borta jämt när man spelade hockey så fokuserade man ofta på det ändå. Nu är det annorlunda, avslutar den tidigare målvaktshjälten.Du kanske även vill läsa: Spelade upp klubben - nu lägger målvakten av Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten