Bildbyrån
SHL
KARLSSON: SHL:s 15 bästa värvningar
ANNONS
Eftersom alla andra journalister redan rankat SHL:s bästa värvningar vill jag inte vara sämre, nu när jag är tillbaka från semester. Därför har det blivit min tur att ranka de 15 främsta nyförvärven i SHL.


Niclas Burström, Simon Després, Juhani Tyrväinen, Arttu Ilomäki, Jonathan Sigalet, Marcus Högström, Dominik Furch, Johan Fransson, Vojtech Mozik, Nicklas Lasu med flera är spelare som hade kunnat komma med på listan, som fanns med i snacket, men föll bort. Det säger en del om vilken enorm konkurrens det är i den här kategorin i år. SHL KRYLLAR av klasspelare och vi är många som längtar efter att säsongen ska dra igång. Inte minst nu när försäsongen dragit igång också. Åtminstone 30 spelare hade absolut kunnat gå in på den här rankingen.


Som vanligt kommer ett helt gäng spelare floppa och få sparken innan jul, medan ett gäng andra kommer bli snabba publikfavoriter. Det är ofta en chansning att värva spelare som inte spelat i SHL tidigare så därför föll några spelare i den kategorin bort från rankingen - medan andra ändå slog sig in.


Nu kör vi!


DE 15 BÄSTA VÄRVNINGARNA


15. Kerby Rychel, Örebro.

Det här är en av de här killarna jag tar med fast han inte spelat i SHL tidigare. Men Kerby Rychel är en ovanlig värvning. Killen gick i förstarundan så sent som för sex år sedan och spelade två NHL-matcher förra säsongen. Men det är framför allt hans ålder som gör att jag tror han har mer i sig. Han är inte i Sverige för att runda av karriären. Han är i Sverige för att antingen jobba sig tillbaka till NHL, eller åtminstone kunna göra karriär i Ryssland eller Schweiz.


14. Jakob Forsbacka Karlsson, Växjö

Precis som Rychel spelade han NHL-hockey förra säsongen. Jakob Forsbacka Karlsson gjorde 28 matcher för ett av NHL:s bästa lag, Boston, och är en spelare som är preciiis på gränsen till NHL. Han är förmodligen ingen poängmaskin på SHL-nivå, men de kvalitéer han har borde göra honom till en klasspelare i SHL. Kommer garanterat spela i Tre Kronor vid något tillfälle under säsongen.


bb190801bb599-1565352192.jpg


13. Ville Leskinen, Färjestad

En av många potentiella poängkungar i Färjestad. Ville Leskinen är en renodlat offensiv spelare som sprutade in poäng i Finland förra säsongen. Den han slogs med i poängtoppen, Malte Strömwall, fick ju KHL-kontrakt så vi var många som trodde att Leskinen skulle få samma sak. Men icke. På pappret en supervärvning från Färjestad. Jag hade haft honom högre upp om han hade varit beprövad i SHL sedan tidigare.


12. Mathias Bromé, Örebro

En svensk landslagsspelare som gjorde 35 poäng i SHL förra säsongen och som dessutom är smart på isen och bidrar med så mycket mer än poäng... Ja, det är den typen av spelare som står närmast högst i rang hos SHL-sportcheferna. Därför är Mathias Bromé inget annat än en toppvärvning av Örebro. Han är bara 25 år och kan säkert ta ytterligare ett kliv i Örebro. Gör han omkring 40 poäng så kommer han slåss om en topp tio-plats i poängligan - och det säger väl egentligen allt.


11. Eric Martinsson, HV71

Johannes Kinnvall, Emil Johansson och Eric Martinsson är tre kanon-förvärv av HV71 på backsidan. Kinnvall har ett högre tak, Johansson känns otroligt stabil, men Martinsson känns som ett mer säkert kort (även om han sågades duktigt för sin debut i HV-tröjan igår). Senast han var i SHL var Martinsson en av ligans bästa backar och jag räknar med att han kommer vara det även i år. 26-åringen är säkert revanschsugen efter ett tungt år i USA och Schweiz, dessutom.


bb190808cs083-1565352117.jpg


10. Greg Scott, Brynäs

Det är snarare regel än undantag att spelare som varit i KHL ett par år och sen återvänder till SHL får problem med omställningen. Därför tror jag det kan dröja ett par månader innan Greg Scott hittar tillbaka till den nivå han hade senast det begav sig i SHL. Då gjorde han flest poäng av alla under sina tre år i ligan. Kommer från en defensiv roll i Europas bästa lag, CSKA Moskva, så frågan är om han har samma offensiva krut i sig nu?


9. Spencer Abbott, Leksand

I hysterin kring spelare som Johan Fransson, Jonas Ahnelöv och Patrik Zackrisson känns det som att vi glömt bort Spencer Abbott litegrann. Men det här är en spelare som gjorde 36 poäng på 42 matcher i Mora förra säsongen och garanterat hade gjort över 40 om han spelat en hel SHL-säsong. Dessvärre för Leksand kommer han inte göra det nu heller, då han ansluter först i oktober, men oj vad nyttig han kommer vara för nykomlingarna då. En personlig favorit.


8. Emil Pettersson, Växjö

26 poäng på 27 SHL-matcher och sju poäng på sex slutspelsmatcher. Det var Emil Petterssons facit när han spelade i Växjö säsongen 16/17. Håller du ett poäng-per-match-tempo i SHL så är du med och slåss om poängligasegern - så om Emil Pettersson är på den nivån även i år kommer han vara betydligt högre upp än åtta på den här listan när säsongen summeras.


bb170323pa103-1565352383.jpg


7. Patrik Zackrisson, Leksand

Är en av tre OS-spelare som Leksand värvat. Gjorde en kanonsäsong 17/18 men kommer närmast från ett sämre år med blott elva poäng på 38 matcher i KHL. Kan sättas i samma fack som Greg Scott, det vill säga extremt pålitlig i SHL men kan behöva en startsträcka efter ett par år i Ryssland. Det här är dock en potentiell MVP-kandidat i SHL den här säsongen, om Leksand skulle göra succé som nykomling.


6. Anton Rödin, Brynäs

Det finns absolut en osäkerhetsfaktor kring Anton Rödin. Hur mycket har alla skador påverkat honom? Och kan han hålla sig skadefri nu? Med tanke på att han var SHL:s klart bästa spelare när han senast spelade i Brynäs måste han dock ta plats högt upp på en sån här lista. Om det här faller väl ut kanske det här till och med kan ses som SHL:s bästa värvning när säsongen summeras i april. Han har potential för att vara högre upp på en lista av det här slaget.


5. Victor Ejdsell, Färjestad

Här har vi en potentiell skyttekung i SHL. Sköt 20 mål under sitt rookieår och fick sedan chansen i Chicago Blackhawks. Fjolåret blev tungt, i AHL, men det behöver inte säga så mycket i Victor Ejdsells fall. Åldern, spelstilen, potentialen och det han visade upp i HV-tröjan för två år sedan indikerar att det här kommer bli en succé för Färjestad. Jag blir inte förvånad om han gör 25 mål och landar in mellan 45 och 50 poäng.


bb190731fk057-1565352143.jpg


4. Richard Gynge Växjö

Vi smäller in en till Växjövärvning på listan. De senaste fyra säsongerna han spelat i Sverige har Richard Gynge gjort 28, tolv, 28 och 21 mål. Den första säsongen var i HockeyAllsvenskan, de övriga tre har varit i SHL. Det säger en del om vilken målskytt den här killen är. Han dunkade dessutom in 24 kassar i KHL säsongen 16/17. Han kommer från ett skadefyllt år, men det finns nog ingen anledning till oro. Det här är en spelare som kommer tillhöra SHL:s absoluta toppskikt.


3. Johan Sundström, Frölunda

Precis som med många andra återvändare finns det förstås ett symbolvärde i att Johan Sundström kommer tillbaka. Skadefri är han en av ligans bästa spelare, utan tvekan. Det som gör att jag inte har honom ännu högre på listan är, precis som i fallet Anton Rödin, att han inte spelat så mycket de senaste åren. 31 matcher på två säsonger är inget att skryta med. MEN - i SHL har han bevisat sig förut. Frölunda behöver nog inte vara oroliga.


2. Dennis Everberg, Rögle

Dennis Everberg kommer kanske inte slåss om poängligatiteln. Men för Rögle kommer han vara värd så otroligt mycket. Det här är en av SHL:s smartaste och mest användbara spelare. Han kan spela i alla roller och kommer förmodligen få sluka enormt med istid. Det han gjorde i Schweiz förra säsongen, 28 poäng på 31 matcher, vittnar dessutom att han har en offensiv uppsida som kommer bli att räkna med även i SHL. En dunderförstärkning på alla sätt och vis.


bb190805bb156-1565352171.jpg


1.Patrik Berglund, Djurgården

Hur tråkigt det än är att ha honom som nummer ett på listan så har jag inget annat val. Patrik Berglund är den tyngsta värvningen i SHL på många år. Är det den tyngsta sedan "Foppa" och Näslund spelade i MODO, rent utav? Kanske. Men den nivån är Berglund såklart inte på. Han ska dock vara SHL:s bästa spelare om han hittar tillbaka till en harmonisk tillvaro i livet och kommer ge Djurgården en mördande superduo i förstakedjan med Jacob Josefson, eller en galen centerbredd med Josefson, Tom Wandell och Michael Haga som andra möjliga alternativ. Förutsatt att Andreas Engqvist inte kommer tillbaka alltså.


Patrik Berglund är i särklass SHL:s bästa värvning på förhand. Nu ska han bara leva upp till de höga kraven även på isen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL