Sök
Patrik Berglund, Victor Lindman och Tim Hultstrand - tre spelare som självmant valt att spela på en nivå de är för bra för egentligen.
Bildbyrån
ÖVRIGT
SKOGLUND: Jag applåderar oväntade karriärval

Ibland gör ishockeyspelare inte karriärval som vi på utsidan förväntat oss. Ibland kan en spelares val till och med dela in tyckare i olika läger. Men till syvende och sist måste vi applådera spelare som gör det som känns bäst för dem själva.

Jag lyfte luren igår och ringde målvakten Tim Hultstrand för att fråga om hans klubbval tidigare i somras. Den forne juniorlandslagsmannen kritade ju på för moderklubben Trelleborg i Hockeytvåan och det fick en och annan att höja på ögonbrynen.


Backgrunden till Hultstrands beslut var att hans tänkta klubb till kommande säsong, IK Pantern, först avsade sig sin allsvenska plats och sedermera gick i konkurs. Nu har de återuppstått och ska starta om i trean.

Men hursomhelst. Där stod Hultstrand i maj utan arbetsgivare och fulla målvaktsbesättningar på de flesta håll att ta hänsyn till. Jag vågar faktiskt ta gift på att de allra, allra flesta i den situationen hade avvaktat så länge det går, även en bit in på säsongen, innan de tagit beslutet att kliva ner två divisioner. En hel del hade nog kunnat tänka sig att vänta ända in på vintern i hopp om någon söndertrasad menisk någonstans.


Men inte Tim Hultstrand, trots att han absolut skulle tillhöra en av de bättre målvakterna i Hockeyettan. Han gjorde tidigt klart med moderklubben Trelleborg i tvåan och sa så här till mig om den saken:
– Jag tror att jag kommer få spela en hel del, det får jag väl hoppas i alla fall. Träningsmässigt kommer jag få den fysen jag behöver. Det är väl framförallt det, men sen försöka hjälpa till att vinna matcher och ta ett större ansvar. Även om man har stort ansvar som målvakt så känns det som det kommer bli ännu större och ännu mer press på mig. Det får man räkna med.

Man ska också veta att den unge målvakten haft mer än lovligt röriga säsonger de senaste åren med ett evigt hattande fram och tillbaka mellan klubbar. Det kan nog vara nyttigt att få lite lugn och ro nu.

I slutet av juni twittrade den förre Västervik – och Vita Hästen-backen Victor Lindmanom sitt beslut att lämna allsvenskan och istället spela nästa säsong i division 2 med Norrköpingsgänget IK Guts. Han motiverade med en tuff tid på det personliga planet fått honom att tänka på vilken riktning han skulle ta i livet. Han berättade att han trivdes i Norrköping och ville hitta tillbaka till glädjen till hockeyn. Då passade IK Guts bra.

De båda exemplen ovan har två olika infallsvinklar till sina beslut, men båda har fattat förbannat bra och mogna beslut utifrån sina egna behov. Jag tror knappast Lindman saknade anbud från andra klubbar och det hade ju varit enkelt för honom att ”göra det alla förväntat sig” och kritat på någonstans hos en klubb på en nivå som bättre motsvarat hans skicklighet.

Men hur bra hade han mått av det? Jag tror faktiskt både Hultstrand och Lindman kommer komma tillbaka på högre nivå som bättre hockeyspelare efter det här.

Robert Pettersson summerade det hela väldigt väl i den här krönikan för några veckor sedan apropå Jonathan Dahlén möjliga återkomst till Sverige och folks tyckande och tänkande om det. Jag håller med Pettersson i varje stavelse där. Dahlén ska göra det som känns bäst för honom själv, ingen annan.

Det mest kända exemplet på senare tid är naturligtvis Patrik Berglund. Inte just det faktum att han valde Djurgården i SHL, utan hans val att faktiskt lämna NHL helt och hållet när han kände att han inte mådde bra. Väldigt modigt beslut. Många av oss hade nog harvat på, i mångt och mycket för att det förväntas av oss, tills väggen sagt "STOPP OCH BELÄGG".


Om jag får väva in mig själv i dessa rader så tog jag själv för några år sedan ett rätt vågat beslut. Med barn, nyköpt hus och barn nummer två på väg tog jag tjänstledigt och började plugga. När studierna var klara så sa jag upp mig från en trygg anställning för att satsa helhjärtat som frilansjournalist. Det är nog en och annan som tyckte (och förmodligen fortfarande tycker) att jag är dum i huvudet som tog det beslutet. Jag kan erkänna att jag tvivlat ibland själv.

Men vad hade alternativet varit? Springa snabbare och snabbare i ekorrhjulet för att tillslut riskera att okontrollerat slungas iväg? Bara för att folk förväntar sig att man ska prisa en arbetsplats som man förvisso trivs på, men där man är utled på arbetsuppgifterna.

Livet som frilansjournalist är förvisso jäkligt slitsamt, men varierande och just variation i arbetsvardagen är något jag kommit på passar mig som handen i handsken.

Så jag talar av egen erfarenhet när jag säger vi alla ska ställa oss upp och applådera oväntade karriärssteg. Individen har förmodligen följt sin magkänsla, och då brukar det oftast bli rätt.
Du kanske även vill läsa:
Forne juniorlandslagsmålvakten startar om - i division 2
Forne juniorlandslagsmålvakten startar om - i division 2
PETTERSSON: Inte nödvändigtvis en styrka att skita i hur man mår
PETTERSSON: Inte nödvändigtvis en styrka att skita i hur man mår
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten