Sök
Johan Fransson är tillbaka i svensk hockey.
Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån
SHL

”Nu tror jag att Leksand åkt ur för sista gången”

Efter fem säsonger i Schweiz är Johan Fransson tillbaka i svensk hockey igen. 34-åringen är en av många meriterade nyförvärv hos Leksand inför återkomsten till SHL och det är en ivrig norrbottning som väntar på att SHL-säsongen ska dra igång på allvar.
– Jag kan knappt vänta på att kliva in på premiären inför en fullsatt hall. Det kommer bli en av dom mäktigaste matcher jag spelat och då har jag ändå spelat en del stora matcher, säger Fransson till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Johan Fransson från Kalix har spelat tre VM-turneringar och ett OS. Vid turneringen i Stockholm 2013 fick han dessutom vara med om att vinna ett VM-guld. Senaste fem säsongerna har han tillbringat i Schweiz, men närmsta fyra (minst) säsongerna är det tänkt att han ska tillbringa i Leksand som nu tagit klivet tillbaka till SHL.

Nu är inte han ensam om att komma från Kalix och spela i SHL kommande säsong. Bland andra Luleås Fredrik Styrman och Rögles Christoffer Rifalk har samma moderklubb som Fransson som även tycker hockeyn var ganska stark på hans födelseort när han växte upp även om det var en tuff konkurrens från en annan sport.
– När jag växte upp i Kalix upplevde jag att hockeyn var ganska stor där. Det var ändå lite fart kring den och vi hade så kallade derbyn mot Överkalix som var årets höjdpunkt. Jag tror det kan jämföras med Leksand mot Mora, berättar Johan Fransson då hockeysverige.se träffar honom i Tegera Arenas innandömen för en intervju.
– Jag kommer ihåg att jag jämt åkte runt för mig själv och spelade men även åkte för att se på A-lagsträningarna. Jag kunde cykla till allt och jag upplevde att en division 1-match då var nästan som en allsvensk match är idag.  
– Ju äldre jag blev desto mer gick hockeyn ner och idag vet jag faktiskt inte hur det är där uppe.

RÖNNBERG VIKTIG

Trots att bandyn också är en stark sport i Kalix valde Johan Fransson att satsa på hockey.
– Jag skulle nog säga att bandy var större då. Även jag spelade bandy och vi vann junior-SM-guld den 15:e mars 1998…

Du kommer ihåg datumet alltså?
– (Skratt) Jag är ganska säker på att det var då eftersom det var min sista bandymatch. Jag får väl säga att jag slutade i ungdomens år då jag var på topp.
– Funderingarna fanns på att satsa allt på bandyn. Sedan lockade det att Luleå fanns och att dom hade ett elitserielag. Det fanns en bra framtid där om man ville nå högre. Sedan hade jag kanske gjort det i Kalix också, men det lockade med ett elitserielag, att det alltid var tryck i hallen där och låg nära Kalix.

Har du fått offra någonting för att satsa på hockeyn?
– Nej, det tycker jag inte. Som allt annat, folk som jobbar mycket, att man missar en del fritid och familjetid.
– I ungdomsåren var jag aldrig någon som enbart umgicks med polare. Visst har jag varit med kompisar och jag är väldigt, väldigt social. Ändå gillar jag också att vara själv med familjen.
– Roger Rönnberg har annars en stor del i att jag valde hockeyn. Det var han som kontaktade mig och mina föräldrar. Sedan tog han ner mig till Luleå och ville ha mig till deras hockeygymnasium. Han har varit en stor del i min karriär och gett mig en stor del av hockeybiten.

fransson1-1565074552.jpgJohan Fransson i sina nya färger.Ronnie Rönnkvist

Flera av Johan Franssons tidigare lagkamrater vittnar om att han alltid haft en skön distans till hockeyn. När vi berättar det för honom ler han och nickar instämmande.
– Jag är intresserad av hockey och tycker att det är roligaste som finns. När jag var ung var det bara hockey, var på varje träning, såg highlights, hockeyvideos och allt sådant. 
– På senare år, jag har inte haft något större intresse av att följa exempelvis NHL. Jag ser inte heller speciellt mycket hockey. Visst ser jag en del matcher, men det har aldrig varit ”Nu är det match ikväll och den måste jag se”.
– Självklart såg jag hockeymatcher då Sverige eller exempelvis Leksand spelade då jag var utomlands. Eller kanske då det var slutspel. Det har blivit någon strömatch här och där. Jag är mer intresserad av fotboll och ser hellre det än en hockeymatch.
– Jag tycker det är jättekul att komma hit till hallen varje dag. Det är en sådan jäkla glädje att få komma till ett lag och jag känner här i Leksand, trots att vi bara varit här en kort tid, att vi redan nu har en väldig kemi samtidigt som vi är ett roligt gäng. Jag går in med inställningen ”go hard or go home”.
– När jag tränat färdigt är det familjen som gäller. Jag har tre ungar, hund, katt och fru… Dom håller på med idrott, hockey och fotboll. Då blir det att jag distanserar hockeyn från mitt eget.

TRIVDES BRA I SCHWEIZ  

Var det samma sak då du och familjen bodde i Schweiz?
– Ja, så var det. Det är alltid en grupp som gillar mer att umgås än andra. Jag har aldrig varit den som sticker iväg och fikar med en massa från laget även om det också trevligt att gå ut och käka en bit mat tillsammans då och då.
– Samtidigt är det kanske så jag distanserat mig lite också, att jag är supersocial då jag är här. Sedan distanserar jag mig lite då jag, så att säga, jobbat färdigt.

Du har sagt i en intervju att Schweiz är ett land du skulle kunna bo i resten av livet, vad är det som tilltalar dig med just det landet?
– Allt runtomkring. Att det är nära till allt. När jag bodde uppe i norr (Kalix) var det så långt till allt. Skulle jag ta bilen var jag tvungen att nästan åka i tio timmar för att komma någonstans.
– I Schweiz är det så att det räckte med att åka en och en halv timme för att komma till superberg eller Frankrike. Åker du en timme så är du i Italien. Det är sjukt nära till allt.
– Samma sak med bussresorna. Du åker dit, spelar och sedan åker du hem på samma dag. Det gillar jag. Dessutom är Schweiz ett fantastiskt vackert land och det finns en livskvalité där.
– Jag upplever samma sak här, att det är en harmoni. Dels kan jag då ge ungarna lite av det själv jag hade då jag var liten. Jag tror att man kommer ut mycket mer och göra flera saker i ett litet samhälle än om man bor i en större stad.

Påverkade det här ditt val av Leksand?
– Först och främst skulle jag aldrig lira för en klubb enbart för att familjen skulle trivas bäst där. Jag måste känna att jag kan tillföra något och brinner för föreningen.
– När Leksand gick upp tänkte jag för mig själv, men sa också det till frun att ”Nu tror jag att Leksand åkt ur för sista gången”. Sedan är det väldigt små marginaler i ligan och jämt i serien så det kommer vara svårt att säga något i förhand, men vi går in med inställningen att fajtas varje match mot alla andra lag. Självklart drömmer jag om att spela slutspel redan första säsongen. Det är inget snack om den saken. Samtidigt få vi vara ödmjuka när vi säger det.

Du, Mattias RitolaJonas AhnelövMattias KarlssonSpencer AbbottAndreé HultLinus PerssonPatrik Zackrisson… Ni är ett gäng ”gubbar” i laget kommande säsong.
– Ja, så är det (skratt). Det var någon som kom och frågade mig idag ”har du någonsin varit äldst i ett lag tidigare?”. Tydligen är jag äldst i det här laget.

170104bb583-1565074693.jpgFransson trivdes bra under sin tid i Schweiz.Pascal Muller/EQ Images

"KOMMER BLI EN AV DOM MÄKTIGASTE MATCHER JAG SPELAT"

Hur tänker du kring att Leksand valt att satsa på en hel del äldre och erfarna spelare?
– Jag tror det är bra. Dessutom är jag nog världens mest omogna 34-åring, säger Johan Fransson med ett skratt och fortsätter:
– Jag känner mig fräsch i kroppen och brinner för att spela hockey. Det är lätt att säga, men jag har alltid sagt att jag ska hålla på så länge jag kan. Jag har aldrig gjort något annat i livet än att spela hockey och jag tycker det är så jäkla roligt.
– När kontraktet går ut är jag 38 år. För mig är ålder bara en siffra. Tränar man bra och håller sig i bra ”shape” finns det ingen som kan säga att man är slut. Så länge jag hänger med tror jag att jag kan spela väldigt länge. Sedan gäller det självklart att ha tur med skadebiten.

Var det viktigt för dig att skriva på för fyra säsonger?
– Ja, jag kände att skulle jag flytta hem ville jag ha en trygghet både för mig och familjen. Sedan vill jag vara med Leksand på resans gång.
– Jag har alltid tyckt det varit speciellt att spela här när jag spelat mot Leksand. När jag pratade med Thomas (Johansson) tidigt fick jag en grymt bra magkänsla när det gäller deras idé och framtidsplaner. Det känns otroligt kul att vara här, sprida lite glädje och försöka bidra med det jag är bra på.

Har du hunnit få något favoritställe här i Leksand?
– Jag skulle säga en enkel sak som att gå ut och promenera med hunden. Det är rogivande att gå bredvid Siljan eller i lilla byn.
– Sedan blir jag glad då jag ser när ungarna tar cykeln för att cykla till kompisar, fotbollsplan eller ishallen. Det känns kul för både mig och frugan att Leksand verkar vara ett väldigt socialt samhälle med trevliga människor, men jag kan knappt vänta på att kliva in på premiären inför en fullsatt hall. Det kommer bli en av dom mäktigaste matcher jag spelat och då har jag ändå spelat en del stora matcher, avslutar Johan Fransson     

Du kanske även vill läsa: OS-backen till Leksand – skriver långtidskontrakt Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten