Bildbyrån
SHL
SKOGLUND: 10 potentiella genombrottsmän
ANNONS

Vilka spelare får sina SHL-genombrott säsongen som kommer? Hockeysveriges Henrik Skoglund ger sig på ett försök att identifiera tio potentiella genombrottsmän.


En ny SHL-säsong står för dörren och med den även en hel del genombrott på nivån. Nedan listar jag tio spelare som under sommaren har skapat en magkänsla hos mig. En magkänsla som säger att de här bör vi hålla ett rejält öga på säsongen som kommer.

I en del fall baseras min känsla på hur vederbörande spelare avslutade förra säsongen, i andra handlar det om spelare jag följt lite extra genom åren och som fastnat hos mig med etiketten: ”Han kan bli något riktigt bra i framtiden”.

Jag har medvetet valt att utelämna spelare som under säsongen är juniorer. Vi har en diger talangbank i svensk ishockey och skulle jag ta med juniorer som Samuel FagemoDavid Gustafsson Alexander HoltzLucas RaymondZion NybeckTobias BjörnfotHelge Grans...Ja, ni märker ju att det hade blivit en kilometerlång lista.

Spelare som Isac BrännströmLinus SandinFilip SveningssonLinus Ölund och Kalle Östman var länge och väl med i mina inre diskussioner. Det är spelare jag också tror kan gå mot rejäla genombrott denna säsongen, det finns såklart fler än dem. Men eftersom jag ville hålla det till tio namn, fick det bli denna lista som presenteras i bokstavsordning.


Simon Després (b), Oskarshamn

Det är väl förvisso synd att prata i genombrottstermer om en spelare som redan hunnit göra närmare 200 NHL-matcher för Pittsburgh och Anaheim och dessutom lirat JVM på både U18- och U20-nivå. 

Men skador har förstört de senaste säsongerna för 28-åringen och kommande säsong känns som en omstart för honom. Det pratas knappt något om vilket kanonförvärv sportchefen Daniel Stolt hittat här, men får han bara vara skadefri så är jag övertygad om att kanadensaren kommer vara en av SHL:s bästa backar. Den potentialen finns onekligen.


Rickard Hugg (fw), Skellefteå

Vänder åter till Sverige efter två säsonger med juniorhockey i Kanada. Den senaste säsongen var han lagkapten för Kitchener och var även med i junior-VM. 20-åringen känns om en av SHL:s mest spännande spelare.

Har alla möjligheter att få en ledande roll i Skellefteå som håller på att bygga om och satsar ungt.

Max Lindroth (b), Linköping

För mig som följer Hockeyettan stenhårt är den 22-årige backen ingen ny bekantskap. Har under flera år benämnts i positiva ordalag av supportrar och ledare i de klubbar han spelat i. Inledde fjolåret i Hanhals, men värvades i november till Tingsryd där han omgående blev en viktig pjäs på deras blålinje.

Har många offensiva verktyg i sin låda och ett riktigt bra skott. Nu ska han för första gången spela i SHL och i ett Linköping som håller på att bygga om känns det som han kommer passa bra in. Dessutom ska luckan efter Lukas Bengtsson fyllas, det känns som att Lindroth är ett passande alternativ.

Emil Molin (fw), Malmö

Vann den allsvenska poängligan med 51 poäng säsongen 17/18 när han spelade för Modo. Värvades till Malmö ifjol, men säsongen spolierades av en skada.

Alla man pratar med tvekar inte om att Molin mycket väl kan gå och vinna Malmös interna poängliga säsongen som kommer och det är bara att ta rygg på det.


Jacob Moverare (b), Frölunda 

Jag tycker 20-åringen var magiskt bra i SM-slutspelet och det ska bli ytterst intressant att se om han konserverat den formen över sommaren. Har potentialen att vara en första klassens backgeneral och jag sticker ut hakan och tror att Moverare har alla möjligheter i världen att få debutera i Tre Kronor under säsongen.

Spelar på lån från Los Angeles Kings under säsongen.


Carl Persson (fw), Malmö

Hade en mardrömssäsong ifjol. Först tog han chansen att försöka spela till sig en NHL-plats i Nashville. Det gick inget vidare och istället fick han börja säsongen i ECHL. Kom tillbaka till Sverige i november och satte kanske inga större avtryck i Malmö-tröjan.

Men potentialen finns där hos den ettrige forwarden och med en hel sommar där han kunnat förbereda sig i lugn och ro tror jag vi kommer få se en helt annan Persson till kommande säsong.


Jacob Peterson (fw), Frölunda 


Var på lån hos Björklöven ifjol och med sina 27 poäng var han tillsammans med Oskarshamns Filip Sveningsson allsvenskans poängbäste junior. Återkom till Frölunda mot slutet av säsongen och var en positiv injektion i det lag som senare skulle vinna SM-guld.

Konkurrensen bland Frölundas forwards i år är mördande. Men Peterson har verktygen för att kunna spela till sig en ledande roll i laget.


Christoffer Rifalk (mv), Rögle

Vårens kvalhjälte behöver ingen närmare presentation. 23-åringen visade under slutspurten av säsongen 18/19 att han kan hålla nerverna i styr och när han nu kliver upp på en ny nivå så har han faktiskt större möjlighet till riklig speltid än vad många förstår. 

Som parhäst har han nämligen tjecken Roman Will. Ett oskrivet kort som inte många vet vad han står. Här har Rifalk alla möjligheter i världen att konkurrera på lika villkor.


Joakim Thelin (fw), Oskarshamn

Jag satt framför TV:n och följde Oskarshamns fantastiska kvalresa och nu flera månader senare kan jag fortfarande förnimma min känsla kring Thelin. Han var magiskt bra i kvalet och han kändes ”SHL-ready”. Har tagit den långa vägen till finrummet och jag tror 27-åringen (fyller år innan SHL-premiären) kommer överraska en och annan under säsongen.

Har bra storlek och räckvidd och tvekar inte att skjuta.


Sebastian Wännström (fw), Leksand

Det är fler än en journalist på Kinnarps Arenas pressläktare de två senaste säsongerna som rynkat pannan och frågat sig varför Wännström inte fått ner förtroende i HV71. Inledde SHL strålande för Rögle för tre säsonger sedan. Sedan drabbades han av en tuff hjärnskakning som förstörde resten av den säsongen.

Jag tycker att han levererade bra med poäng de gånger han fick chansen i HV71 och Leksands GM Thomas Johansson känns som en man som inte gör ogenomtänkta saker. Han sitter alldeles säkert på en plan som kommer få ut det mesta av Wännströms kvaliteter. I mitt tycke är detta en av SHL:s smartaste värvningar.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga