Bildbyrån
SHL
SKOGLUND: 10 potentiella genombrottsmän

Vilka spelare får sina SHL-genombrott säsongen som kommer? Hockeysveriges Henrik Skoglund ger sig på ett försök att identifiera tio potentiella genombrottsmän.


En ny SHL-säsong står för dörren och med den även en hel del genombrott på nivån. Nedan listar jag tio spelare som under sommaren har skapat en magkänsla hos mig. En magkänsla som säger att de här bör vi hålla ett rejält öga på säsongen som kommer.

I en del fall baseras min känsla på hur vederbörande spelare avslutade förra säsongen, i andra handlar det om spelare jag följt lite extra genom åren och som fastnat hos mig med etiketten: ”Han kan bli något riktigt bra i framtiden”.

Jag har medvetet valt att utelämna spelare som under säsongen är juniorer. Vi har en diger talangbank i svensk ishockey och skulle jag ta med juniorer som Samuel FagemoDavid Gustafsson Alexander HoltzLucas RaymondZion NybeckTobias BjörnfotHelge Grans...Ja, ni märker ju att det hade blivit en kilometerlång lista.

Spelare som Isac BrännströmLinus SandinFilip SveningssonLinus Ölund och Kalle Östman var länge och väl med i mina inre diskussioner. Det är spelare jag också tror kan gå mot rejäla genombrott denna säsongen, det finns såklart fler än dem. Men eftersom jag ville hålla det till tio namn, fick det bli denna lista som presenteras i bokstavsordning.


Simon Després (b), Oskarshamn

Det är väl förvisso synd att prata i genombrottstermer om en spelare som redan hunnit göra närmare 200 NHL-matcher för Pittsburgh och Anaheim och dessutom lirat JVM på både U18- och U20-nivå. 

Men skador har förstört de senaste säsongerna för 28-åringen och kommande säsong känns som en omstart för honom. Det pratas knappt något om vilket kanonförvärv sportchefen Daniel Stolt hittat här, men får han bara vara skadefri så är jag övertygad om att kanadensaren kommer vara en av SHL:s bästa backar. Den potentialen finns onekligen.


Rickard Hugg (fw), Skellefteå

Vänder åter till Sverige efter två säsonger med juniorhockey i Kanada. Den senaste säsongen var han lagkapten för Kitchener och var även med i junior-VM. 20-åringen känns om en av SHL:s mest spännande spelare.

Har alla möjligheter att få en ledande roll i Skellefteå som håller på att bygga om och satsar ungt.

Max Lindroth (b), Linköping

För mig som följer Hockeyettan stenhårt är den 22-årige backen ingen ny bekantskap. Har under flera år benämnts i positiva ordalag av supportrar och ledare i de klubbar han spelat i. Inledde fjolåret i Hanhals, men värvades i november till Tingsryd där han omgående blev en viktig pjäs på deras blålinje.

Har många offensiva verktyg i sin låda och ett riktigt bra skott. Nu ska han för första gången spela i SHL och i ett Linköping som håller på att bygga om känns det som han kommer passa bra in. Dessutom ska luckan efter Lukas Bengtsson fyllas, det känns som att Lindroth är ett passande alternativ.

Emil Molin (fw), Malmö

Vann den allsvenska poängligan med 51 poäng säsongen 17/18 när han spelade för Modo. Värvades till Malmö ifjol, men säsongen spolierades av en skada.

Alla man pratar med tvekar inte om att Molin mycket väl kan gå och vinna Malmös interna poängliga säsongen som kommer och det är bara att ta rygg på det.


Jacob Moverare (b), Frölunda 

Jag tycker 20-åringen var magiskt bra i SM-slutspelet och det ska bli ytterst intressant att se om han konserverat den formen över sommaren. Har potentialen att vara en första klassens backgeneral och jag sticker ut hakan och tror att Moverare har alla möjligheter i världen att få debutera i Tre Kronor under säsongen.

Spelar på lån från Los Angeles Kings under säsongen.


Carl Persson (fw), Malmö

Hade en mardrömssäsong ifjol. Först tog han chansen att försöka spela till sig en NHL-plats i Nashville. Det gick inget vidare och istället fick han börja säsongen i ECHL. Kom tillbaka till Sverige i november och satte kanske inga större avtryck i Malmö-tröjan.

Men potentialen finns där hos den ettrige forwarden och med en hel sommar där han kunnat förbereda sig i lugn och ro tror jag vi kommer få se en helt annan Persson till kommande säsong.


Jacob Peterson (fw), Frölunda 


Var på lån hos Björklöven ifjol och med sina 27 poäng var han tillsammans med Oskarshamns Filip Sveningsson allsvenskans poängbäste junior. Återkom till Frölunda mot slutet av säsongen och var en positiv injektion i det lag som senare skulle vinna SM-guld.

Konkurrensen bland Frölundas forwards i år är mördande. Men Peterson har verktygen för att kunna spela till sig en ledande roll i laget.


Christoffer Rifalk (mv), Rögle

Vårens kvalhjälte behöver ingen närmare presentation. 23-åringen visade under slutspurten av säsongen 18/19 att han kan hålla nerverna i styr och när han nu kliver upp på en ny nivå så har han faktiskt större möjlighet till riklig speltid än vad många förstår. 

Som parhäst har han nämligen tjecken Roman Will. Ett oskrivet kort som inte många vet vad han står. Här har Rifalk alla möjligheter i världen att konkurrera på lika villkor.


Joakim Thelin (fw), Oskarshamn

Jag satt framför TV:n och följde Oskarshamns fantastiska kvalresa och nu flera månader senare kan jag fortfarande förnimma min känsla kring Thelin. Han var magiskt bra i kvalet och han kändes ”SHL-ready”. Har tagit den långa vägen till finrummet och jag tror 27-åringen (fyller år innan SHL-premiären) kommer överraska en och annan under säsongen.

Har bra storlek och räckvidd och tvekar inte att skjuta.


Sebastian Wännström (fw), Leksand

Det är fler än en journalist på Kinnarps Arenas pressläktare de två senaste säsongerna som rynkat pannan och frågat sig varför Wännström inte fått ner förtroende i HV71. Inledde SHL strålande för Rögle för tre säsonger sedan. Sedan drabbades han av en tuff hjärnskakning som förstörde resten av den säsongen.

Jag tycker att han levererade bra med poäng de gånger han fick chansen i HV71 och Leksands GM Thomas Johansson känns som en man som inte gör ogenomtänkta saker. Han sitter alldeles säkert på en plan som kommer få ut det mesta av Wännströms kvaliteter. I mitt tycke är detta en av SHL:s smartaste värvningar.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten