Bildbyrån
SHL
SKOGLUND: 10 potentiella genombrottsmän
ANNONS

Vilka spelare får sina SHL-genombrott säsongen som kommer? Hockeysveriges Henrik Skoglund ger sig på ett försök att identifiera tio potentiella genombrottsmän.


En ny SHL-säsong står för dörren och med den även en hel del genombrott på nivån. Nedan listar jag tio spelare som under sommaren har skapat en magkänsla hos mig. En magkänsla som säger att de här bör vi hålla ett rejält öga på säsongen som kommer.

I en del fall baseras min känsla på hur vederbörande spelare avslutade förra säsongen, i andra handlar det om spelare jag följt lite extra genom åren och som fastnat hos mig med etiketten: ”Han kan bli något riktigt bra i framtiden”.

Jag har medvetet valt att utelämna spelare som under säsongen är juniorer. Vi har en diger talangbank i svensk ishockey och skulle jag ta med juniorer som Samuel FagemoDavid Gustafsson Alexander HoltzLucas RaymondZion NybeckTobias BjörnfotHelge Grans...Ja, ni märker ju att det hade blivit en kilometerlång lista.

Spelare som Isac BrännströmLinus SandinFilip SveningssonLinus Ölund och Kalle Östman var länge och väl med i mina inre diskussioner. Det är spelare jag också tror kan gå mot rejäla genombrott denna säsongen, det finns såklart fler än dem. Men eftersom jag ville hålla det till tio namn, fick det bli denna lista som presenteras i bokstavsordning.


Simon Després (b), Oskarshamn

Det är väl förvisso synd att prata i genombrottstermer om en spelare som redan hunnit göra närmare 200 NHL-matcher för Pittsburgh och Anaheim och dessutom lirat JVM på både U18- och U20-nivå. 

Men skador har förstört de senaste säsongerna för 28-åringen och kommande säsong känns som en omstart för honom. Det pratas knappt något om vilket kanonförvärv sportchefen Daniel Stolt hittat här, men får han bara vara skadefri så är jag övertygad om att kanadensaren kommer vara en av SHL:s bästa backar. Den potentialen finns onekligen.


Rickard Hugg (fw), Skellefteå

Vänder åter till Sverige efter två säsonger med juniorhockey i Kanada. Den senaste säsongen var han lagkapten för Kitchener och var även med i junior-VM. 20-åringen känns om en av SHL:s mest spännande spelare.

Har alla möjligheter att få en ledande roll i Skellefteå som håller på att bygga om och satsar ungt.

Max Lindroth (b), Linköping

För mig som följer Hockeyettan stenhårt är den 22-årige backen ingen ny bekantskap. Har under flera år benämnts i positiva ordalag av supportrar och ledare i de klubbar han spelat i. Inledde fjolåret i Hanhals, men värvades i november till Tingsryd där han omgående blev en viktig pjäs på deras blålinje.

Har många offensiva verktyg i sin låda och ett riktigt bra skott. Nu ska han för första gången spela i SHL och i ett Linköping som håller på att bygga om känns det som han kommer passa bra in. Dessutom ska luckan efter Lukas Bengtsson fyllas, det känns som att Lindroth är ett passande alternativ.

Emil Molin (fw), Malmö

Vann den allsvenska poängligan med 51 poäng säsongen 17/18 när han spelade för Modo. Värvades till Malmö ifjol, men säsongen spolierades av en skada.

Alla man pratar med tvekar inte om att Molin mycket väl kan gå och vinna Malmös interna poängliga säsongen som kommer och det är bara att ta rygg på det.


Jacob Moverare (b), Frölunda 

Jag tycker 20-åringen var magiskt bra i SM-slutspelet och det ska bli ytterst intressant att se om han konserverat den formen över sommaren. Har potentialen att vara en första klassens backgeneral och jag sticker ut hakan och tror att Moverare har alla möjligheter i världen att få debutera i Tre Kronor under säsongen.

Spelar på lån från Los Angeles Kings under säsongen.


Carl Persson (fw), Malmö

Hade en mardrömssäsong ifjol. Först tog han chansen att försöka spela till sig en NHL-plats i Nashville. Det gick inget vidare och istället fick han börja säsongen i ECHL. Kom tillbaka till Sverige i november och satte kanske inga större avtryck i Malmö-tröjan.

Men potentialen finns där hos den ettrige forwarden och med en hel sommar där han kunnat förbereda sig i lugn och ro tror jag vi kommer få se en helt annan Persson till kommande säsong.


Jacob Peterson (fw), Frölunda 


Var på lån hos Björklöven ifjol och med sina 27 poäng var han tillsammans med Oskarshamns Filip Sveningsson allsvenskans poängbäste junior. Återkom till Frölunda mot slutet av säsongen och var en positiv injektion i det lag som senare skulle vinna SM-guld.

Konkurrensen bland Frölundas forwards i år är mördande. Men Peterson har verktygen för att kunna spela till sig en ledande roll i laget.


Christoffer Rifalk (mv), Rögle

Vårens kvalhjälte behöver ingen närmare presentation. 23-åringen visade under slutspurten av säsongen 18/19 att han kan hålla nerverna i styr och när han nu kliver upp på en ny nivå så har han faktiskt större möjlighet till riklig speltid än vad många förstår. 

Som parhäst har han nämligen tjecken Roman Will. Ett oskrivet kort som inte många vet vad han står. Här har Rifalk alla möjligheter i världen att konkurrera på lika villkor.


Joakim Thelin (fw), Oskarshamn

Jag satt framför TV:n och följde Oskarshamns fantastiska kvalresa och nu flera månader senare kan jag fortfarande förnimma min känsla kring Thelin. Han var magiskt bra i kvalet och han kändes ”SHL-ready”. Har tagit den långa vägen till finrummet och jag tror 27-åringen (fyller år innan SHL-premiären) kommer överraska en och annan under säsongen.

Har bra storlek och räckvidd och tvekar inte att skjuta.


Sebastian Wännström (fw), Leksand

Det är fler än en journalist på Kinnarps Arenas pressläktare de två senaste säsongerna som rynkat pannan och frågat sig varför Wännström inte fått ner förtroende i HV71. Inledde SHL strålande för Rögle för tre säsonger sedan. Sedan drabbades han av en tuff hjärnskakning som förstörde resten av den säsongen.

Jag tycker att han levererade bra med poäng de gånger han fick chansen i HV71 och Leksands GM Thomas Johansson känns som en man som inte gör ogenomtänkta saker. Han sitter alldeles säkert på en plan som kommer få ut det mesta av Wännströms kvaliteter. I mitt tycke är detta en av SHL:s smartaste värvningar.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL