Sök
Carl Becker och Tim Juel
Bildbyrån
Hockeyettan
MJÖRNBERG: Hockeyettans tyngsta spelarförluster

Övergångar när spelare lämnar för seriekonkurrenter svider kanske mer, men det uppstår ändå ett stort tomrum när skickliga spelare väljer att lämna ligan helt och hållet. Vissa kommer bli mer saknade än andra.

Hockeyettan ska vara en språngbräda. Det är fullt naturligt att spelare utvecklas och får chansen att kliva vidare till större uppgifter. Samtidigt finns det spelare som efter lång och trogen tjänst väljer att lägga av och summera karriären som ettan-spelare. Båda kategorierna av utövare lämnar ungefär lika stora tomrum efter sig.

Idag ger jag er de 15 spelare som väljer att lämna Hockeyettan och som enligt min uppfattning kommer bli mest saknade.

15. Oskar Back, Skövde
Att 26-åringen väljer att langa upp skridskorna på hyllan för att istället satsa på ett civilt jobb är inte trist enbart för att vi som skriver om ettan går miste om ordvitsiga rubriker av typen ”Back värvad som forward”, utan också för att en kompetent doldis väljer att stämpla ut. Utan att få de stora rubrikerna (mer än de ordvitsiga i en gång om året) har Back gjort sex starka säsonger i Skövde och positionerat sig som en allround-spelare. Främst blir han så klart ihågkommen för säsongen 16/17 när han utgjorde en magisk förstakedja tillsammans med Carl-Johan Sjögren och Tomas Wallgren och nitade dit 18 kassar på 40 seriematcher.

14. Felix Olsson, Kalix
Att den allsvenska chansen skulle komma förr eller senare var förstås något man kunde förvänta sig. Olsson fick en första smak som utlånad till Karlskrona några matcher säsongen som gick och har nu ritat på för budgetvärvande Tingsryd inför kommande säsong. Men i Kalix kommer 23-åringen lämna ett oerhört stort hål efter sig. Det är ju han och Johan Pettersson som har dragit skeppet som enda stjärnor och i vintras exploderade Olsson fullständigt med 45 mäktiga poäng (18+27) på 36 matcher. Han blir väldigt svår att ersätta.

13. Albin Hernod, Mariestad
Som så många andra tycktes det som att Hernod växt fast i Mariestad och kanske hade det också blivit så om inte Kristianstad gått upp i Hockeyallsvenskan. För tränaren Mikael Gath vet mycket väl vad han får i den reslige 24-åringen och var villig att ta chansen. Synd för Mariestad. Synd för Hockeyettan. För även om Hernod i första hand är ett elakt kraftpaket som håller rent i egen zon har han de senaste säsongerna också glimtvis visat en offensiv finess som gör honom snudd på komplett. Fyra säsonger i Bois fick räcka, jag tror han är i Hockeyallsvenskan för att stanna.

12. Johan Erkgärds, Grums
Han hade all potential i världen, men lyckades aldrig riktigt få ut den. Skador kom i vägen och kanske var värmlänningen inte riktigt beredd att lägga ner allt det hårda jobb som krävs för att komma riktigt långt. Vi var nog ganska många som trodde att satsningen på karriären var över när han efter ett gäng ojämna (definitionen av ömsom vin, ömsom vatten) säsonger med Vita Hästen och Skövde vände hem till Värmland för spel med först Forshaga och sen Grums. Men den gångna säsongen skolades han om till back och fick lite av en revival med mycket ansvar och fint spel. När han nu 29 år gammal ger sig av på ett nytt äventyr i Norge och Narvik blir Hockeyettan en vältalig profil fattigare.

11. Daniel Andersson, KRIF
Daniel Andersson, Sebastian Magnusson och Stefan Söder hade lekstuga säsongen som gick. KRIF-formationen kan vara en av de mest imponerande som skrinnat på Hockeyettan-is på bra många år och att det då öppnas allsvenska chanser är inte mer än naturligt. Speciellt inte som Andersson fick chansen att återvända till det Kristianstad som han redan känner väldigt väl efter sina säsonger där. Med sin storlek och sin blick för spelet är han ett allround-verktyg som kommer vara väldigt saknat i Blekinge.

10. David Westlund, Östersund
Det fanns så klart med i bilden att det skulle bli precis så att Westlund lämnade för nya utmaningar i Hockeyallsvenskan om han lyckades hitta tillbaka till den spelare han kan vara. Skador fullkomligen slet sönder hans karriärförsök i SHL och Hockeyallsvenskan vilket föranledde en nystart i Valbo. Som sedermera ledde till kontrakt i Östersund. Men backen är alldeles för bra för att spela i ettan och är trots att det känns som att han har varit med i en smärre evighet bara 24 år gammal. Efter en stark säsong i Östersund är det inte mer än rätt att han får en ny chans i Timrå.

9. Evan Allen, Kalmar
Det finns brister, annars skulle förstås en amerikan med meriter från ungdomslandslagen i hemlandet inte spela i Hockeyettan. Men med artister av Allens sort måste man ha överseende med svagt hemjobb, svajande inställning och andra egenheter. Vi talar ändå om en artist, en gudabenådad avslutare som kommer vara saknad nu när han söker större dolares någon annanstans.

8. Tim Juel, Östersund
Det allsvenska intresset för Juel har funnits länge, men keepern tog det mogna beslutet att vara kvar i Östersund något är längre än vad som kanske hade varit nödvändigt. Nu är han definitivt en väldigt redo målvakt som tar klivet till den högre nivån och BIK Karlskoga. För Östersund blir det ett väldigt stort hål att fylla. Speciellt som de för några säsonger sedan fick väldigt mycket skit för beslutet att sparka ut publikfavoriten och trotjänaren Johan Berge för att att satsa fullt ut på Juel. Så här i backspegeln var det beslutet uppenbarligen helt rätt.

7. Hampus Harlestam, Vimmerby
När spelare som Jesper KokkonenMarkus Modigs och Dennis Fröland lämnade Vimmerby för Hockeyallsvenskan inför säsongen som gick höjdes en del röster, så även min, kring att Harlestam var minst lika bra och att han var väldigt underskattad som blev kvar i ettan. Nu får han utdelningen lite retroaktivt i och med att han ritade på ett kontrakt med det IK Oskarshamn vars succéavancemang nu gör honom till SHL-spelare. Bara så där. Det återstår väl att se om han kan kliva in i den rollen, men i Vimmerby lämnar han ett gigantiskt hål efter sig med sin förmåga att leverera så väl offensivt som defensivt.

6. Joni Liljeblad, Kiruna IF
Efter åtta raka säsonger i klubben varav de fem senaste som kapten väljer den finländske ledaren att skicka upp skridskorna på hyllan och kalla det en karriär. Med åren har han växt ut till något mer än bara en solid back utan även en grymt viktig ledare som de senaste säsongerna när ekonomin tvingat klubben till budgetsatsningar verkligen burit det unga laget. Han är bara 29 år gammal (fyller 30 i september), men kan när han nu väljer att låta det civila livet gå först ändå se tillbaka på en karriär där han betytt oerhört mycket. Lämnar ett stort hål efter sig i Hockeyettan och ett gigantiskt gruvdito efter sig i Kiruna.

5. Sebastian Fakt, Hudiksvall
Han kom till Östersund som ett kraftpaket som skulle hjälpa till att skänka tyngd åt lagets offensiv. Han lämnar Hockeyettan och Hudiksvall tre säsonger senare som en fruktad målskytt. Under sin andra säsong i Östersund klev Fakt fram som det vassa offensiva vapen han är med 21 mål framåt och hade det inte varit för Hudiksvalls utpräglat defensiva spelstil hade det blivit betydligt mer än 18 fullträffar säsongen som gick. Han kan skapa på egen hand med sin tyngd och vilja att bryta in på mål lika gärna som vara på rätt plats vid rätt tidpunkt och raka in puckarna. En sådan spelare som är oerhört svår att ersätta.

4. Måns Carlsson, Vimmerby
Visst fanns där talang, men när Carlsson klev in i Hockeyettan med Tyringe säsongen 17/18 var det svårt att förutspå vilken monumental och blixtsnabb utväxling han skulle få. Säsongen i Skåne var bra, men när han fick ordning på fysiken till den gångna vintern i Vimmerby släppte allt. Carlsson är intelligent och har bra blick, det placerar honom på rätt ställe så gott som hela tiden och han spelade som en allsvensk center i Hockeyettan. Med andra ord helt i sin ordning att Mora tidigt visade stort intresse.

3. Jesper Ylivainio, Boden
Hade det inte varit för att han åkte på en allvarlig knäskada borta mot Lindlöven i januari 2018 hade han kanske rent av spelat i Hockeyallsvenskan redan den gångna säsongen. Istället blev det ett år till med Boden och poängsuccé (47 poäng på 37 seriematcher). En irrationell lirare som är väldigt underhållande att se. Sådana lämnar alltid stora tomrum efter sig när det flyttar vidare. Mora får dessutom en herre med härlig energi att pula in i sitt allsvenska lagbygge.

2. Carl Becker, Piteå
Om man är den starkaste länken i en kedja med Magnus Isaksson och Joakim Högberg säger det ganska mycket om hur bra man är. Efter några säsonger där nivån svajat en aning fick Becker det verkligen att lossna den gångna vintern. Om Sebastian Fakt, nämnd ovan, är en målfarlig bulldozer är Carl Becker lyxvarianten av honom. Målsinnet imponerar (25 mål och 50 poäng på 36 Hockeyettan-matcher snubblar man inte in av en slump) och han har en avig spelstil som jag är ruggigt svag för. Becker kan bryta in på mål och skapa chanser på egen hand och är oerhört svår att ta pucken av. Han kommer att saknas i Piteå vem de än värvar som hans ersättare.

1. Oskar Lundberg, Visby/Roma
Jag skrev i samband med beskedet att Lundberg hivar upp utrustningen på hyllan att han var en spelare som personifierade Visby med hela sin spelstil. Det vill säga en spelare med betydligt mer skills och skicklighet än han egentligen fick erkännande för och som kunde plocka fram temperamentet och verkligen spela på gränsen de gånger det verkligen behövdes. Oerhört goda egenskaper och Lundberg har under många, många år tillhört toppskiktet av spelare i Hockeyettan. Att han dessutom varit en laglojal trotjänare ute på ön förstärker bara vilden av hans storhet. Efter sammanlagt nio säsonger i Visby, varav de sju sista i följd, lägger han av. Visby överlever säkert, men i Hockeyettan som liga lämnar han ett väldigt stort tomrum efter sig. Tack för showen!

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten