FRAMTIDENS DAMKRONOR
HV71:s forwardstalang Felizia Wikner Zienkiewicz.
Ronnie Rönnkvist
SDHL

Framtidens Damkronor: Felizia Wikner Zienkiewicz

Via spel hemma i Hanhals och Hovås, samt en hockeygymnasiumutbildning i Örnsköldsvik hamnade Felizia Wikner Zienkiewicz i HV71 inför den gångna säsongen. Nu siktar den 19-årige forwarden på att ta nästa kliv i utvecklingen.
 – Självklart vill jag komma med i landslaget. Jag vill ju gå så långt som möjligt, säger Wikner Zienkiewicz till hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Kungsbacka har under många år varit ett starkt fäste för hockey. Under många år krigade både KBA 67 och Hanhals om kvalplatser upp till Elitserien. Just Hanhals har fostrat skickliga spelare som exempelvis målvakten Mikael Sandberg och inte minst Christian Folin.

Hockeyn i Kungsbacka har även fostrat den snabbskrinnande Felizia Wikner Zienkiewicz. 19-åringen inledde sitt hockeyspelande i Hanhals, men har gått via Hovås och Modo till HV71.
– Man kan säga att jag fått skridskoåkningen lite gratis. När jag var yngre och spelade i Hanhals hade vi väldigt mycket skridskoåkning. Det tror jag har lagt mycket av grunden till den. Jag tycker nog att just skridskoåkningen är en av mina starkaste sidor, berättade Wikner Zienkiewicz när hockeysverige.se träffade henne för en intervju på läktaren i Kinnarps Arena i början av januari.

Efternamnet Zienkiewicz…
– Farfar är från Polen. Pappa är halvpolsk, men farmor är svensk.

Spelade pappa också hockey eller vart kommer ditt hockeyintresse ifrån?
– Nej, pappa spelade inte, men det gjorde båda mina äldre bröder (Kristoffer Wikner Sundborg och Johannes Wikner) då jag var liten. Mitt intresse kommer väl därifrån.
– När jag var yngre och mina äldre bröder skulle spela match gick jag upp tidigt på morgonen för att tvinga mamma att ta med mig till hallen (skratt). Jag var ungefär fem år när jag började i Hanhals.

SPELADE MED KILLAR I UNG ÅLDER

Kristoffer Wikner Sundborg spelade förra säsongen tre matcher i Hockeyallsvenskan för Pantern, men har även spelat 21 SHL-matcher för Frölunda.
– Han har betytt mycket för mig och är väldigt teknisk, mer teknisk än vad jag själv är. Jag har kunnat se vad han gjort och då tagit hjälp av honom.

Har han även varit ett bra bollplank för dig?
– Ja, men det blir inte så himla mycket hockey när vi snackar. En del hockey blir det och givetvis har det hjälp mig. Sedan brukar han kolla på matcherna när vi spelar i Stockholm. Då brukar han komma med lite feedback efteråt, vilket är kul.
– Nu lade han av till den här säsongen (2018/19). Han fick hjärnskakning för något år sedan och blev aldrig riktigt bra från den. Sedan ville han satsa på sin civila karriär och bor nu i Stockholm.

Hur var det som hockeytjej att växa upp i Kungsbacka?
– Det var bra. Jag var ensam tjej i laget, men när jag var väldigt liten spelade damlaget i Riksserien. Dessutom hade Hanhals ett andralag och där spelade jag samtidigt som jag spelade med killar. Alla var schyssta mot mig så det var inga problem.
– När damlaget i Hanhals lades ner bytte jag till Hovås. Anledningen till att jag började där var att dom hade ett damlag och det var nära dit. Dessutom ville jag spela med både killar och tjejer. Det var också många tjejer i Hovås när jag började där, vilket var kul.

feliziawikner1-1564486015.jpgFelizia Wikner Zienkiewicz.Ronnie Rönnkvist

LAGKAMRAT MED LANDSLAGSMÅLVAKTEN

En av lagkamraterna i Hovås var målvaktstalangen Anna Amholt.
– Ja, hon spelade där, men det var också många tjejer i 00 och 01-grupperna. Jag var den enda 99:an, men det var många yngre som nästan var i min egen ålder som spelade där, vilket var roligt.

Hur många av dom här tjejerna spelar fortfarande hockey?
– Jag vet faktiskt inte, men fyra, fem stycken kanske från den åldersklassen åtminstone.

Hur ska vi få tjejerna att fortsätta med hockeyn när dom kommer upp i junioråldern så vi får en större bredd i Sverige?
– Jag vet egentligen inte, men det som har fått mig att fortsätta är att jag tycker att det är så himla roligt och brinner för det. Dessutom älskar jag att träna och allting runtomkring.
– Många spelar bara för att det är kul och vill inte satsa hockeyn utan vill ha det som en fritidsaktivitet.
– Det är också många som fortsätter att spela för att det är just kul och det är därför man ska spela. Sedan finns det inte heller något att spela för pengamässigt.

Har ni ekonomisk ersättning i HV71?
– Vissa i laget har det.

GICK HOCKEYGYMNASIET I ÖRNSKÖLDSVIK

Efter tiden i Hovås valde Felizia Wikner Zienkiewicz att flytta till Ångermanland för att gå på hockeygymnasiet hos Modo.
– Jag har en stor del av min släkt där uppe, i Umeå och Kramfors. Det var egentligen därför jag sökte hockeygymnasiet där. Jag trivdes bra. Modo är en bra klubb och det var ett roligt gäng som vi hade.

Hur utvecklades du som hockeyspelare där för jag antar att det var en kontrast mot Hovås?
– Ja, det blev mer träningar och det passade mig bra eftersom jag tycker om att vara på is. Sedan blev det morgonträningar med gymnasiet och så vidare. Det blev mest att jag spelade hockey och pluggade under tiden jag bodde där.

Efter tre säsonger i Modo väljer Wikner Zienkiewicz att lämna Modo och flytta ner till HV71.
– Jag ville ha en förändring och testa något nytt eftersom jag hade varit där uppe i tre år. Då tyckte jag att HV71 kändes bra och att det var en klubb som kunde hjälpa min utveckling ännu mer. Det var tre bra år, men jag ville gå vidare.

Hade du fastnat i din utveckling i Modo?
– Nej, det tycker jag inte. Tvärtom, jag tycker att jag utvecklades bra, men det ger ofta mycket i sin utveckling att röra på sig ibland.

190223dr041-1564486188.jpgFelizia Wikner Zienkiewicz.Daniel Eriksson/Bildbyrån

STARK FJOLÅRSSÄSONG

Förra juniorlandslagsforwardens utvecklingskurva går också stadigt uppåt i HV71. Säsongen 2018/19 svarade hon för elva mål och totalt 17 poäng på 36 matcher.
– Det har gått bra samtidigt som hela laget är bra. Vi har en bra stämning och jag har bara kört på, säger HV71-forwarden som inte riktigt har samma roll i HV71 som hon hade i Modo.
– Jag håller lite mer i pucken över hela banan den här säsongen så det blir en liten annan roll. Det som ligger bakom min utveckling skulle jag säga är hård träning. Jag älskar att träna och lägger ner många timmar på det under sommaren. Dessutom, finns det lite is så vill jag alltid vara på is.
– Sedan tränar jag mycket själv, mycket skott eftersom jag inte är nöjd med mitt skott ännu. Det blir mycket skott, klubbteknik och sådant.

Feliza Wikner Zienkiewicz gör ingen hemlighet av att hon att Jönköping är en stad som passar henne bra.
– Jag trivs bra och det är en fin stad.

Ditt namn har seglat upp som ett stort framtidsnamn för landslaget, hur tänker du själv kring det?
– Det är såklart ett mål och det största man kan vara med om inom damhockeyn. Självklart vill jag komma med i landslaget. Jag vill ju gå så långt som möjligt. Sedan får vi se hur långt det räcker.

Du kanske även vill läsa:
Framtidens Damkronor: Linnea Johansson
Framtidens Damkronor: Linnea Johansson
Framtidens Damkronor: Annie Silén
Framtidens Damkronor: Annie Silén
Framtidens Damkronor: Estelle Forsberg
Framtidens Damkronor: Estelle Forsberg
Framtidens Damkronor: Maja Beverin
Framtidens Damkronor: Maja Beverin
Framtidens Damkronor: Lova Blom
Framtidens Damkronor: Lova Blom
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten