Rickard Palmberg nobbade SHL för spel i Tjeckien.
Nils Jakobsson/Bilbyrån
Europa

Nobbade SHL-anbuden – för utlandsäventyret: ”En jävligt bra deal som jag inte kunde säga nej till”

Många höjde nog på ögonbrynen när det stod klart att fjolårets succéspelare Rickard Palmberg nobbade en fortsättning i SHL för spel i tjeckiska Zlin. För den 30-årige stockholmaren var valet i slutändan dock inte speciellt svårt.

– Jag hade väl i ärlighetens namn kanske inte tänkt Tjeckien i förstaläget, men de (Zlin) kom med en jävligt bra deal som jag inte kunde säga nej till, säger Palmberg till hockeysverige.se.

Rickard Palmbergs fjolårssäsong var mer eller mindre en enda stor framgångssaga på det personliga planet. 30-åringen hade aldrig tidigare spelat i SHL inför den gångna säsongen, men det stoppade inte den spelskicklige centern från att producera 31 poäng (9+22) på 46 matcher i bottenlaget Timrå.

– Det är klart att jag är nöjd över säsongen som var för personlig del. Jag fick inte spela så mycket i början. Under de tio första matcherna satt jag väl mest på bänken och fick mest hoppa in och spela powerplay, säger Palmberg.

– Det var en tung period där i början och man började väl fundera lite på hur det skulle gå, men jag har alltid trott mycket på mig själv, så jag deppade väl aldrig riktigt ihop. Sen började jag få spela lite mer och blev även flyttad från ytterforward in till center, där jag kom mer till rätta. 

För Timrås del var säsongen allt annat än en succé. Laget slutade överlägset sist i SHL och lyckades bara skrapa ihop 44 poäng på 52 spelade matcher. I kvalet mot Oskarshamn föll man sedan med 4–3 i matcher efter att ha förlorat den sjunde och avgörande matchen på hemmaplan.

– Det var riktigt tungt. Vi hade ett jäkligt bra gäng… Det säger man väl alltid, men jag menar det verkligen. Vi hade riktigt bra sammanhållning i gruppen och jag tror att det gjorde det hela lite extra surt. Det är aldrig kul att se folk ledsna och känna att man kanske kunnat prestera mer med det spelarmaterial som vi hade.

– Samtidigt tycker jag att Oskarshamn kanske var snäppet vassare än oss sett över hela matchserien. Det är små marginaler som avgör, men det var riktigt, riktigt, surt att åka ur…

"MÅNGA LAG SOM HÖRDE AV SIG"

När degraderingen var ett faktum var det nog många som hade förväntat sig att se Rickard Palmberg i en annan SHL-svid till hösten. I stället stod det i slutet av maj klart att 30-åringen kommer att representera Zlin i den tjeckiska ligan nästa säsong.
– Jag kände tidigt att jag ville testa på spel utomlands och det var mitt förstaval. Jag hade en väldigt bra säsong med Timrå vilket gjorde att jag hade ganska mycket möjligheter inför den här säsongen, om man säger så. 

– Sportchefen (Martin Hosták) flög upp till Sverige och kollade på mig och hade lite kontakt med honom under säsongen. Jag hade även kontakt med andra klubbar i andra länder under säsongen och bollade länge fram och tillbaka, men till slut så tyckte jag att det var ett av de bästa alternativen jag hade, så då körde jag på det.

Vad tänkte du när chansen dök upp att du skulle få testa på utlandsspel?

– När det gick så pass bra som det gjorde under säsongen så var det många lag som hörde av sig, så då visste jag att jag skulle få chansen att spela utomlands. Jag hade väl i ärlighetens namn kanske inte tänkt Tjeckien i förstaläget, men de (Zlin) kom med en jävligt bra deal som jag inte kunde säga nej till.

palmberg-1562187373.jpegRickard Palmberg.Nils Jakobsson/Bildbyrån

HUNNIT BEKANTA SIG MED STADEN OCH LAGET

Många blev nog förvånade när det stod klart att du skulle flytta till Tjeckien, snarare än att skriva på för någon SHL-klubb. Fanns SHL-klubbar med i bilden, eller?
– Ja, det fanns det. Jag pratade med SHL-klubbar ganska tidigt under säsongen, då jag fick ganska mycket intresse kring mig. Jag övervägde SHL hela vägen till slutet, men som jag sade så var spel utomlands mitt förstaval. När jag fick anbuden därifrån så tänket jag inte så mycket på SHL längre.

– Jag är ändå 30 år och har harvat runt i allsvenskan och division 1 större delen av min karriär. Om jag skulle stanna och göra en halvdålig säsong i SHL kanske man inte får någon ny chans utomlands, så jag ville ta chansen när jag fick den. Även fast SHL är en riktigt bra liga och jag visat att jag kan prestera på SHL-nivå så lockade utlandsspel lite mer än att vara kvar i Sverige.

Palmberg kom ned till Tjeckien i slutet på förra veckan och har således hunnit bekanta sig en del med både staden och laget. Hittills är det idel positiva vibbar från Palmbergs sida.

– Jag visste inte riktigt vad som väntade mig när jag kom ner hit, men allting har känts bra. Nu har jag bara hunnit vara här en vecka, så jag har inte lärt känna alla men det har fungerat väldigt bra under första veckan.

– Det är verkligen en proffsig klubb och det känns som att alla är så positiva runt laget. Jag har känt mig välkommen sen dag ett, måste jag säga.

"ÄRLIGT TALAT HAR JAG VÄL INTE SÅ JÄTTESTOR KOLL"

Förra säsongen spelade tre svenskar – Oscar Eklund, Mathias Porseland och Erik de la Rose – i den tjeckiska ligan. Till den kommande säsongen är det Palmberg och Eklund (Pardubice) som just nu är de svenska representanterna i ligan. 

Palmberg är ärlig med att han inte har speciellt stor koll på ligan han kommer till.

– Ärligt talat har jag väl inte så jättestor koll, skrockar han.

– Jag har pratat med en del folk som kan ligan bra och de säger att det är en väldigt bra liga som är ganska offensiv. Det finns mycket skickliga spelare här och tempot är rätt högt, så det känns skitkul att få dra igång ligaspelet sen.

Det låter som att det är en liga som kan passa dig?

– Ja, så är det väl. Med tanke på min spelstil så ska det förhoppningsvis fungera bra. Det gick ju bra i SHL, som kanske är känd som en lite mer defensiv liga. Här hoppas jag att jag kommer att kunna få ännu större användning av mina offensiva kvalitéer, så jag tror och hoppas att spelet här borta kommer att passa mig bra.

Närmast väntar ett par intensiva veckor av tränande och matchande för Palmberg och Zlin innan ligaspelet drar igång i september.

– Vi spelar första träningsmatchen den 13 augusti, så vi kommer att köra några hårda veckor på is fram till dess. Upplägget skiljer sig inte så mycket från Sverige. Vi kommer väl ligga på två ispass per dag tre dagar i veckan, sedan en gång om dagen och ett fyspass de andra dagarna. 

– Nu har jag bara varit här i en vecka, så jag vet inte riktigt. Nästa vecka kanske vi gör något helt sjukt, avslutar han.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 05 oktober
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Boston Bruins NHL
torsdag 06 oktober
19:00 Brynäs - Leksand SHL
19:00 Skellefteå - Timrå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Färjestad - Rögle SHL
19:00 Malmö - Luleå SHL
19:00 Örebro - HV 71 SHL
19:00 Linköping - Oskarshamn SHL
fredag 07 oktober
19:00 BIK Karlskoga - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Brynäs SDHL
19:00 Vastervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
lördag 08 oktober
12:00 Djurgården - Brynäs SDHL
13:00 Linköping - Leksand SDHL
15:00 Almtuna - Djurgården Hockeyallsvenskan
15:15 Frölunda - Luleå SHL
15:15 Timrå - Örebro SHL
15:15 Leksand - Malmö SHL
15:15 Oskarshamn - Färjestad SHL
17:30 SDE - Modo SDHL
18:00 HV 71 - Linköping SHL
18:00 Växjö - Rögle SHL
18:00 Brynäs - Skellefteå SHL
18:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
18:00 AIK - Luleå SDHL
18:00 Björklöven - Modo Hockeyallsvenskan
00:00 Minnesota Wild - Dallas Stars NHL
söndag 09 oktober
12:00 Djurgården - Leksand SDHL
15:00 Kristianstad - Vastervik Hockeyallsvenskan
15:00 Mora - Ostersund Hockeyallsvenskan
15:30 AIK - Modo SDHL
16:10 SDE - Luleå SDHL
18:00 Tingsryd - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
tisdag 11 oktober
18:00 Krakow - Färjestad Champions Hockey League
19:05 Frölunda - Grenoble Champions Hockey League
19:30 Djurgården - Brynäs SDHL
20:35 Zürich - Rögle Champions Hockey League
01:30 New York Rangers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 12 oktober
04:00 Los Angeles Kings - Vegas Golden Knights NHL
19:00 Vita Hästen - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Vastervik Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten