Rickard Palmberg nobbade SHL för spel i Tjeckien.
Nils Jakobsson/Bilbyrån
Europa

Nobbade SHL-anbuden – för utlandsäventyret: ”En jävligt bra deal som jag inte kunde säga nej till”

ANNONS

Många höjde nog på ögonbrynen när det stod klart att fjolårets succéspelare Rickard Palmberg nobbade en fortsättning i SHL för spel i tjeckiska Zlin. För den 30-årige stockholmaren var valet i slutändan dock inte speciellt svårt.

– Jag hade väl i ärlighetens namn kanske inte tänkt Tjeckien i förstaläget, men de (Zlin) kom med en jävligt bra deal som jag inte kunde säga nej till, säger Palmberg till hockeysverige.se.

Rickard Palmbergs fjolårssäsong var mer eller mindre en enda stor framgångssaga på det personliga planet. 30-åringen hade aldrig tidigare spelat i SHL inför den gångna säsongen, men det stoppade inte den spelskicklige centern från att producera 31 poäng (9+22) på 46 matcher i bottenlaget Timrå.

– Det är klart att jag är nöjd över säsongen som var för personlig del. Jag fick inte spela så mycket i början. Under de tio första matcherna satt jag väl mest på bänken och fick mest hoppa in och spela powerplay, säger Palmberg.

– Det var en tung period där i början och man började väl fundera lite på hur det skulle gå, men jag har alltid trott mycket på mig själv, så jag deppade väl aldrig riktigt ihop. Sen började jag få spela lite mer och blev även flyttad från ytterforward in till center, där jag kom mer till rätta. 

För Timrås del var säsongen allt annat än en succé. Laget slutade överlägset sist i SHL och lyckades bara skrapa ihop 44 poäng på 52 spelade matcher. I kvalet mot Oskarshamn föll man sedan med 4–3 i matcher efter att ha förlorat den sjunde och avgörande matchen på hemmaplan.

– Det var riktigt tungt. Vi hade ett jäkligt bra gäng… Det säger man väl alltid, men jag menar det verkligen. Vi hade riktigt bra sammanhållning i gruppen och jag tror att det gjorde det hela lite extra surt. Det är aldrig kul att se folk ledsna och känna att man kanske kunnat prestera mer med det spelarmaterial som vi hade.

– Samtidigt tycker jag att Oskarshamn kanske var snäppet vassare än oss sett över hela matchserien. Det är små marginaler som avgör, men det var riktigt, riktigt, surt att åka ur…

"MÅNGA LAG SOM HÖRDE AV SIG"

När degraderingen var ett faktum var det nog många som hade förväntat sig att se Rickard Palmberg i en annan SHL-svid till hösten. I stället stod det i slutet av maj klart att 30-åringen kommer att representera Zlin i den tjeckiska ligan nästa säsong.
– Jag kände tidigt att jag ville testa på spel utomlands och det var mitt förstaval. Jag hade en väldigt bra säsong med Timrå vilket gjorde att jag hade ganska mycket möjligheter inför den här säsongen, om man säger så. 

– Sportchefen (Martin Hosták) flög upp till Sverige och kollade på mig och hade lite kontakt med honom under säsongen. Jag hade även kontakt med andra klubbar i andra länder under säsongen och bollade länge fram och tillbaka, men till slut så tyckte jag att det var ett av de bästa alternativen jag hade, så då körde jag på det.

Vad tänkte du när chansen dök upp att du skulle få testa på utlandsspel?

– När det gick så pass bra som det gjorde under säsongen så var det många lag som hörde av sig, så då visste jag att jag skulle få chansen att spela utomlands. Jag hade väl i ärlighetens namn kanske inte tänkt Tjeckien i förstaläget, men de (Zlin) kom med en jävligt bra deal som jag inte kunde säga nej till.

palmberg-1562187373.jpegRickard Palmberg.Nils Jakobsson/Bildbyrån

HUNNIT BEKANTA SIG MED STADEN OCH LAGET

Många blev nog förvånade när det stod klart att du skulle flytta till Tjeckien, snarare än att skriva på för någon SHL-klubb. Fanns SHL-klubbar med i bilden, eller?
– Ja, det fanns det. Jag pratade med SHL-klubbar ganska tidigt under säsongen, då jag fick ganska mycket intresse kring mig. Jag övervägde SHL hela vägen till slutet, men som jag sade så var spel utomlands mitt förstaval. När jag fick anbuden därifrån så tänket jag inte så mycket på SHL längre.

– Jag är ändå 30 år och har harvat runt i allsvenskan och division 1 större delen av min karriär. Om jag skulle stanna och göra en halvdålig säsong i SHL kanske man inte får någon ny chans utomlands, så jag ville ta chansen när jag fick den. Även fast SHL är en riktigt bra liga och jag visat att jag kan prestera på SHL-nivå så lockade utlandsspel lite mer än att vara kvar i Sverige.

Palmberg kom ned till Tjeckien i slutet på förra veckan och har således hunnit bekanta sig en del med både staden och laget. Hittills är det idel positiva vibbar från Palmbergs sida.

– Jag visste inte riktigt vad som väntade mig när jag kom ner hit, men allting har känts bra. Nu har jag bara hunnit vara här en vecka, så jag har inte lärt känna alla men det har fungerat väldigt bra under första veckan.

– Det är verkligen en proffsig klubb och det känns som att alla är så positiva runt laget. Jag har känt mig välkommen sen dag ett, måste jag säga.

"ÄRLIGT TALAT HAR JAG VÄL INTE SÅ JÄTTESTOR KOLL"

Förra säsongen spelade tre svenskar – Oscar Eklund, Mathias Porseland och Erik de la Rose – i den tjeckiska ligan. Till den kommande säsongen är det Palmberg och Eklund (Pardubice) som just nu är de svenska representanterna i ligan. 

Palmberg är ärlig med att han inte har speciellt stor koll på ligan han kommer till.

– Ärligt talat har jag väl inte så jättestor koll, skrockar han.

– Jag har pratat med en del folk som kan ligan bra och de säger att det är en väldigt bra liga som är ganska offensiv. Det finns mycket skickliga spelare här och tempot är rätt högt, så det känns skitkul att få dra igång ligaspelet sen.

Det låter som att det är en liga som kan passa dig?

– Ja, så är det väl. Med tanke på min spelstil så ska det förhoppningsvis fungera bra. Det gick ju bra i SHL, som kanske är känd som en lite mer defensiv liga. Här hoppas jag att jag kommer att kunna få ännu större användning av mina offensiva kvalitéer, så jag tror och hoppas att spelet här borta kommer att passa mig bra.

Närmast väntar ett par intensiva veckor av tränande och matchande för Palmberg och Zlin innan ligaspelet drar igång i september.

– Vi spelar första träningsmatchen den 13 augusti, så vi kommer att köra några hårda veckor på is fram till dess. Upplägget skiljer sig inte så mycket från Sverige. Vi kommer väl ligga på två ispass per dag tre dagar i veckan, sedan en gång om dagen och ett fyspass de andra dagarna. 

– Nu har jag bara varit här i en vecka, så jag vet inte riktigt. Nästa vecka kanske vi gör något helt sjukt, avslutar han.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 08 december
17:30 Ässät - Kärpät Liiga
17:30 Jukurit - SaiPa Liiga
17:30 Helsingfors IFK - KalPa Liiga
17:30 Ilves - Tappara Liiga
17:30 JYP - HPK Liiga
17:30 TPS Åbo - Lukko Liiga
17:30 KooKoo - Pelicans Liiga
18:00 Leksand - HV 71 SDHL
18:00 Brynäs - Frölunda SDHL
19:00 BIK Karlskoga - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Tingsryd Hockeyallsvenskan
lördag 09 december
01:00 Florida Panthers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
13:45 Modo - SDE SDHL
15:00 Luleå - AIK SDHL
15:15 Örebro - Växjö SHL
15:15 Timrå - Oskarshamn SHL
15:15 Skellefteå - Malmö SHL
16:00 SaiPa - Jukurit Liiga
16:00 Vaasan Sport - JYP Liiga
16:00 Pelicans - Ilves Liiga
16:00 HPK - Tappara Liiga
16:00 Lukko - Kärpät Liiga
16:00 TPS Åbo - Ässät Liiga
17:30 KalPa - KooKoo Liiga
18:00 Rögle - Leksand SHL
18:00 HV 71 - Frölunda SHL
18:00 Linköping - Luleå SHL
18:00 Färjestad - Modo SHL
19:00 Boston Bruins - Arizona Coyotes NHL
22:00 Calgary Flames - New Jersey Devils NHL
22:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
söndag 10 december
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:00 Detroit Red Wings - Ottawa Senators NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Nashville Predators NHL
01:30 New York Islanders - Los Angeles Kings NHL
02:00 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Colorado Avalanche - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Seattle Kraken - Tampa Bay Lightning NHL
12:00 Leksand - Frölunda SDHL
12:00 Djurgården - Linköping SDHL
15:00 Luleå - SDE SDHL
15:45 Davos - Langnau Tigers National League
16:00 Modo - AIK SDHL
19:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
22:00 Edmonton Oilers - New Jersey Devils NHL
måndag 11 december
01:00 Chicago Blackhawks - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Los Angeles Kings NHL
02:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Seattle Kraken - Minnesota Wild NHL
04:00 Vegas Golden Knights - San Jose Sharks NHL
tisdag 12 december
01:00 New York Islanders - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Buffalo Sabres - Arizona Coyotes NHL
02:00 Dallas Stars - Detroit Red Wings NHL
03:30 Colorado Avalanche - Calgary Flames NHL
17:30 Lukko - Pardubice Champions Hockey League
18:00 Vitkovice - Rapperswil Champions Hockey League
19:00 Växjö - Servette Champions Hockey League
19:00 Färjestad - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 13 december
01:00 Ottawa Senators - Carolina Hurricanes NHL
01:00 New York Rangers - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Arizona Coyotes NHL
01:30 St Louis Blues - Detroit Red Wings NHL
02:00 Nashville Predators - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Seattle Kraken - Florida Panthers NHL
04:00 Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Calgary Flames NHL
04:00 Vancouver Canucks - Tampa Bay Lightning NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
17:30 Ässät - JYP Liiga
17:30 Helsingfors IFK - Vaasan Sport Liiga
19:00 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Västerås Hockeyallsvenskan
torsdag 14 december
01:00 Montreal Canadiens - Pittsburgh Penguins NHL
01:30 New York Islanders - Anaheim Ducks NHL
01:30 New Jersey Devils - Boston Bruins NHL
04:00 Colorado Avalanche - Buffalo Sabres NHL
04:30 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
18:00 Tjeckien - Finland Swiss Ice Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Swiss Ice Hockey Games
fredag 15 december
01:00 Toronto Maple Leafs - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
02:00 Minnesota Wild - Calgary Flames NHL
02:00 St Louis Blues - Ottawa Senators NHL
03:00 Edmonton Oilers - Tampa Bay Lightning NHL
04:00 Vancouver Canucks - Florida Panthers NHL
04:00 Seattle Kraken - Chicago Blackhawks NHL
17:30 KalPa - TPS Åbo Liiga
17:30 Lukko - JYP Liiga
17:30 KooKoo - Kärpät Liiga
17:30 SaiPa - HPK Liiga
17:30 Ässät - Pelicans Liiga
17:30 Jukurit - Tappara Liiga
17:30 Ilves - Vaasan Sport Liiga
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Södertälje Hockeyallsvenskan
lördag 16 december
01:00 New York Rangers - Anaheim Ducks NHL
01:30 Carolina Hurricanes - Nashville Predators NHL
01:30 New York Islanders - Boston Bruins NHL
02:00 Dallas Stars - Ottawa Senators NHL
03:00 Arizona Coyotes - San Jose Sharks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Buffalo Sabres NHL
14:00 Finland - Sverige Swiss Ice Hockey Games
18:00 Schweiz - Tjeckien Swiss Ice Hockey Games
20:00 Minnesota Wild - Vancouver Canucks NHL