Emil Wahlberg har vandrat den långa vägen till SHL. För elva år sedan spelade han i division 3.
Bildbyrån
SHL

Krokig resa från division 3 till SHL-debut som 30-åring

Han har gjort hela resan från division 3 till SHL. Men vägen har inte varit spikrak för Emil Wahlberg som nu går mot debut i högsta serien. På resan har han hunnit med att ta beslutet om att lägga av och han berättar att en bloggande sportchef gav en karriärskjuts.
– Känslan är jättebra. Jag är jättetaggad, det ska bli otroligt häftigt. Det är nästan så jag får nypa mig i armen fortfarande, berättar Wahlberg för hockeysverige.se om det kommande SHL-äventyret.


Med hjälp av Elite Prospects eminenta premium-filter kan vi konstatera att det till nästa säsong finns 13 spelare i SHL som någon gång under sin karriär har spelat i division 3. Av dessa är det bara en som spelat i samtliga ligor mellan SHL och femtedivisionen, nämligen Djurgårdens back Marcus Högström.

Men till hösten talar mycket för att Oskarshamns back Emil Wahlberg kommer kunna skriva in samma sak i sitt CV.
– Nu har jag inte gjort någon debut än, men det är klart att jag ser fram mot den, berättar han för hockeysverige.se.


RINGDE UPP VIMMERBY SJÄLV


Emil Wahlberg kommer ursprungligen från småländska Åseda och han var, förutom en säsong i Superelit med Troja, moderklubben trogen fram till året han skulle fylla 22. Då hade han spelat i både division 3 och 2 med Åseda. En bloggande sportchef skulle lägga grunden för ett klubbyte. Michael Rundberg heter han och drev parallellt med sportchefsjobbet i Vimmerby en blogg som avhandlade klubbens öden och äventyr.
– Vi mötte Vimmerby med Åseda och efter varje gång vi mött dem så skrev han väldigt mycket om att jag varit bra mot Vimmerby. Efter den säsongen så ringde jag faktiskt själv till Vimmerby och kollade om det fanns någon möjlighet att få ett kontrakt eller tryout, berättar Wahlberg om hur det hela gick till.

Rundberg lämnade dock sin roll som sportchef och ersattes i stället av Fredric Jaensson. Wahlberg erbjöds en tryout av nykomlingen i Hockeyettan, men efter bara några veckor blev det ett permanent kontrakt av det hela och backen var med att etablera klubben på nivån under sina fem säsonger.


DOTTERN FÖDDES TRE MÅNADER FÖR TIDIGT


Men efter den femte säsongen, vilket var 2015/2016, hade han bestämt sig för att sluta.
– Min fjärde säsong i Vimmerby, det måste bli 14/15, så fick jag och min sambo vårt första barn. Hon kom tre månader för tidigt och det var lite komplikationer och mycket sjukhus där ett tag, berättar Emil Wahlberg och fortsätter:
– Jag försökte bara lappa ihop jobb, familj och sen att jag skulle kunna spela hockey samtidigt. Det var mycket hattande där.

Sambon låg på sjukhus tre veckor innan förlossningen och totalt blev det tio-elva veckor i på sjukhus i Linköping respektive Västervik.
– Det var lite halvsvårt att få ihop jobb, hockey och sen vara där och stötta sambon.

Han blev kvar ytterligare ett år i Vimmerby efter dotterns födsel, men det var en tung säsong.
– Det var ganska tufft. Jag fick det inte att fungera. Jag jobbade heltid och var mycket i ishallen. Jag gick hemifrån halv sju på morgonen och kom hem vid sju, halv åtta på kvällen. Då sa jag till (Daniel) Stolt i januari, februari där att ”det här kommer inte funka, jag kommer inte spela mer efter den här säsongen”.
– Jag var inställd på att det inte skulle bli mer hockey för mig efter min sista säsong i Vimmerby. Men då lyckades Västervik ta sig upp i Hockeyallsvenskan och kunde erbjuda så att jag kunde ha hockeyn som jobb åtta månader om året.
– Då var det helt andra förutsättningar och det blev mer tid hemma de dagarna vi tränade än om jag bara skulle jobbat 07-16 på mitt jobb som jag var tjänstledig ifrån.


Wahlberg och hans sambos förstfödda dotter har repat sig bra efter den för tidiga födseln och mår bra nu.
-- Idag är hon som vilket barn som helst. Det har gått bra hela tiden egentligen, säger han och passar också på att hylla den svenska neonatalvården.
-- Neonatalvården i Sverige är ju världsledande, så man är ju i väldigt goda händer. 


ENKELT VAL


Totalt blev det tre säsonger i Västervik och går man enbart på poängen är den senaste hans bästa. Emil Wahlberg berättar att han bara hade Oskarshamn och Västervik att välja på inför hösten.
– När de gick upp så var det ett ganska enkelt val tycker jag. Jag har aldrig tänkt egentligen under mina år i Västervik att jag skulle få chansen i ett SHL-lag. När chansen dök upp så ville jag verkligen testa på det.


Och han är inte ett helt obekant ansikte i sin nya klubb. Hans förra sportchef i Vimmerby är numera sportchef i SHL-klubben.
– Stolt har jag ju haft att göra med tidigare. Dels var han med och tog mig till Vimmerby från Åseda. Jag har bott i Vimmerby sedan dess och jag känner Daniel vid sidan av också. Så det är klart att han haft koll på mig.
– Sedan har jag mött Oskarshamn nu i tre säsonger och Håkan (Åhlund) och (Fredrik) Hallberg har ju varit i Pantern tidigare och jag har mött dem med. Så de har bra koll på vem de plockar in.


bb170903bb898-1562583672.jpgJoakim Englund Foto: Bildbyrån

En annan som har bra koll på Emil Wahlberg är hans tidigare lagkamrat i Västervik, Hockeysveriges allsvenske expert Joakim Englund.
-- Senaste säsongerna har jag tänkt att Wahlberg skulle göra sig kanonbra i SHL som typ sjätte-back. Dock trodde jag att åldern skulle innebära att han aldrig skulle få chansen, berättar Joakim Englund och fortsätter med att beskriva Wahlberg som spelare och lagkamrat:
-- En solid tvåvägsback som behärskar alla delar av spelet. Bra på att ta pucken i offensiv riktning, både via passningar men kanske framförallt via några snabba skär. Han har även ett bra skott från blålinjen vilket han visat upp i allsvenskan men jag kan dock tänka mig att IKO har spetsigare spelare än Wahlberg i positionen som point i powerplay. En bra kille att ha i omklädningsrummet. Noggrann i sin hockey och har allmänt bra värderingar.


SKA KRIGA FÖR PLATSEN


Oskarshamn har just nu nio backar på kontrakt inför nästa säsong. Emil Wahlberg säger att han är medveten om att han kommer få kämpa för en plats.
– Sen förstår jag också att jag inte bara kommer få en plats, det är krig som gäller från nu på försäsongen, när isen drar igång och så vidare. Jag måste verkligen bevisa att jag ska ha den här platsen.
– Man måste bevisa att man ska ha platsen och verkligen bidra varje match för att behålla den också.

Vad är dina styrkor som hockeyspelare?
– Jag tycker att jag är ganska jämn på allting. Jag är inte jättespetsig offensivt, men jag kan ändå bidra offensivt. Jag är inte en sarg ut-back som är superbra defensivt, men jag tycker ändå att jag är bra defensivt.
– Jag tycker att min styrka är att jag är lite halvbra på allt, säger han och skrattar.

Ordet man tänker på är att du verkar vara en väldigt smart spelare. Stämmer det?
– Ja, jag vet inte. Det kanske det gör, säger han och skrattar igen innan han fortsätter:
– Det har väl lite med åldern att göra också. Det är svårt att bli skitmycket snabbare, då kanske man kompenserar det med annat och försöker ligga rätt och så vidare.
– Så det kanske ligger något i det, men jag vet inte om jag är smartare än någon annan.


BRA PÅ ATT ANPASSA SIG


Division 3 har blivit divison 2. division 2 har blivit Hockeyettan. Hockeyettan har blivit Hockeyallsvenskan och Hockeyallsvenskan har nu blivit SHL.

– Nu har jag ju inte spelat i SHL än, men av de nivåer jag spelat på så har jag hela tiden anpassat mig ganska snabbt. Det kan vara både en fördel och en nackdel.

Det var intressant, vad är nackdelen med det?
– Fördelen är ju att man kommer in i det fort, men nackdelen kan ju vara att man känner att man kommer in i det fort, men sen inte tar ytterligare ett steg och blir dominant.
– Men det är klart att det är större fördel än nackdel att kunna anpassa sig fort.


Vad tror du att det beror på att du är såpass bra på att anpassa dig?
– Ja du, det var en väldigt bra fråga. Jag vet faktiskt inte...När jag kommer till nya föreningar så försöker jag bara visa vad jag går för och försöker anamma spelsystemet så snabbt som möjligt. De gångerna jag bytt klubb har det lyckats och jag får hoppas att det gör det denna gången också.

Att du sett alla nivåer, har du nytta av det någonstans?
– Jag vet faktiskt inte, säger han och skrattar.
– Det är klart att man kanske hela tiden haft nytta av det genom att man hela tiden sett vad man behöver lägga ner för tid för att hålla sig kvar på den nivån man är. Annars kommer man tillbaka förr eller senare till den nivån man var på förut.

Ishallen i Åseda har bytts ut mot Be-Ge Hockey Center och den allsvenska kostymen ska bytas mot en SHL-smoking. Emil Wahlberg vet vad som gäller. Han har ju gjort resan förr.

– När jag skulle från Åseda till Vimmerby som visste jag att jag kom från en sämre division 2-klubb och ska spela i en nykomling i division 1. Jag måste ju lägga ner mycket tid på att komma så väl förberedd som möjligt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 22 september
19:00 Oskarshamn - Brynäs SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Leksand - Skellefteå SHL
19:00 Luleå - Rögle SHL
19:00 Färjestad - Växjö SHL
19:00 Malmö - HV 71 SHL
19:00 Timrå - Linköping SHL
fredag 23 september
18:00 Djurgården - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Kristianstad - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - Södertälje Hockeyallsvenskan
20:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
lördag 24 september
12:00 Luleå - Leksand SDHL
13:00 Modo - Brynäs SDHL
15:15 Linköping - Färjestad SHL
15:15 Brynäs - Luleå SHL
15:15 Malmö - Frölunda SHL
15:15 Örebro - Oskarshamn SHL
15:30 AIK - Göteborg SDHL
17:30 SDE - HV 71 SDHL
18:00 Skellefteå - Rögle SHL
18:00 Växjö - Timrå SHL
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten