Sök
FRAMTIDENS DAMKRONOR
Annie Silén.
Ronnie Rönnkvist
SDHL

Framtidens Damkronor: Annie Silén

Svensk landslagshockey på damsidan upplevde sin mörkaste stund någonsin när man ramlade ur A-VM tidigare i år. Men det finns nya talanger som kommer underifrån, redo att ta över från det tidigare gardet. I en artikelserie på hockeysverige.se får ni möta några av framtidens Damkronor. Idag möter vi Leksands Annie Silén.


HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)

I del fyra av vår mini-serie med framtidens damkronor får ni möta Leksands Annie Silén. Uppväxt i Huddinge inte långt ifrån klassiska Björkängshallen. Moderklubben är Segeltorp, men via AIK kom hon att hamna i Leksand förra säsongen. Nu ses hon som en av svensk hockeys större framtidsnamn.
- Min brorsa (Henrik Silén) började spela hockey i Segeltorp och min syrra sjöng och dansade. Jag testade på det min syrra gjorde, men det var ingenting för mig. Jag ville testa på hockeyn i stället och jag fastnade direkt, berättar 17-åringen då vi ses i hennes föräldrahem i Huddinge.
- Det fanns många bra damer som spelade i Segeltorp då. Bland annat Erika Holst. Hon och min brorsa är mina stora förebilder. 


STORSTJÄRNAN EN INSPIRATION


Brodern Henrik Silén spelar i Huddinges J20-lag.
- Han är ”01:a”, bara ett år äldre än jag och betyder sjukt mycket för mig. Han har hjälpt och pushat mig i allt.
- Jag har egentligen spelat med killar i hela mitt liv. Började med 02:orna i Segeltorp, men jag var även med lite i 01-laget. Där spelade vi lite tillsammans när vi var mindre. Det var en bra kemi mellan oss även om jag var back medan han spelade lite överallt.

Precis som Annie Silén nämnde inledningsvis var Erika Holst en stor inspirationskälla för henne.
- Hon var med mycket på hockeyskolan innan jag började spela i ett lag. Hon var as-duktig och det var verkligen häftigt att hon visade att tjejer också kan. Det gav mig motivation och jag kände att det här ska jag bli riktigt bra på. 


erika-holst-6-1562212987.jpegErika Holst. Foto: Ronnie Rönnkvist

Har det någon gång funnits tvivel hos dig att tjejer kanske inte ska eller kan spela hockey?

- Nej, det tror jag inte. Det var väldigt få tjejer som spelade då, men nu blir det fler och fler. Segeltorp hade ett damlag som var duktiga och vann flera SM-guld. Jag var själv aldrig med i deras A-lag eftersom jag var för liten då, men jag var matchen knatte på deras matcher, skrattar Annie Silén och fortsätter:
Ylva Martinsen var tränare där och i laget spelade Line Bialik Øien och dom här tjejerna. 


DJURGÅRDEN OCH AIK - SAMTIDIGT


Efter tiden i Segeltorp gjorde Annie Silén det något annorlunda att spela i både Djurgården och AIK samtidigt.
- Vår tränare i Segeltorp Jonny Lindahl, som också har betytt jättemycket för mig, bytte till Djurgården där han skulle ta hand om deras 02-lag. Jag var kvar i Segeltorp, men kände att jag tappade lite och det blev inte riktigt som jag ville att min hockey skulle vara.
- Då testade jag Djurgården, kom in där och fick spela med Johnny som tränare där också. Där var jag i fyra säsonger fram till U15.
- Jag var fortfarande ganska lite då jag gick till Djurgården, men det var mycket mer på allvar, om man säger så. Jag har alltid gillat att det är seriöst så jag hela tiden har kunnat bli bättre. Så var jag även då jag var liten.
- Jag trivdes jättebra i Djurgården och killarna där var helt fantastiska. Jag spelade bland annat mot Alexander Holtz då han spelade i Nacka. Jag bytte klubb innan han kom till Djurgården. Han var sjukt duktig redan då och det var utvecklande att möta en så pass duktig hockeyspelare. Jag har hela tiden velat jaga dom som är bäst, vilket också ger en utveckling. 


annie-silen-8-1563868097.JPGAnnie Silén har spelat i både AIK och Djurgården - samtidigt. Foto: Ronnie Rönnkvist

Det var då Annie Silén började spela i AIK som hon kom i kontakt med tjejhockeyn på allvar första gången.
- Det var då jag gick till AIK eftersom det inte fanns något tjejlag i Djurgården och deras damlag fokuserade på äldre spelare.
- Då snackade jag lite med AIK eftersom dom hade ett SDHL-lag, men även ett lag i Division 1. I början spelade jag med både och, men sedan gick jag över och bara spelade i AIK.

Du spelade alltså i Djurgården och AIK samtidigt?
- (Skratt) Ja, det är lite speciellt.

Var det svårt att ta klivet över till tjejhockeyn?
- Ja, det var ”illegal-hit” hela tiden och väldigt svårt att anpassa sig. Jag var så van med att det smällde i varje närkamp. Ofta i tjejhockeyn är det att dom inte är vana att titta upp på samma sätt. Då blir det också lätt huvudtacklingar.
- Det var jättesvårt i början eftersom jag inte visste hur jag skulle vinna pucken utan att gå in och tackla ordentligt. Sedan lärde jag mig och det är ett ganska hårt spel även i damhockeyn.

För två säsonger sedan gjorde Annie Silén debut i SDHL för AIK.
- Jag hade spelat en Division 1-match som gick till straffar dagen innan mot Södertälje. Damernas tränare, ”Empa” (Emelie Berggren) ringde mig direkt efter matchen. Hon sa ”Tja ”Sillen” vill du vara med och köra med damerna imorgon?”
- Det var så mycket på en gång och jag var hemma från skolan dagen efter eftersom vi hade kommit hem så himla sent från Södertälje. Vi åkte upp till Brynäs, men vi var inte så många så jag körde faktiskt vartannat byte tillsammans med Linnéa Bäckman.

Vad var den tuffaste biten med att kliva in i SDHL?
- Jag skulle säga att våga. Att jag måste lita på att jag kan även om det går snabbare. Lita på mig själv, våga hålla i pucken även om jag är yngre än alla andra.
- Det var bra att ha Linnéa bredvid mig eftersom hon var lugn och snackade med mig om vad jag skulle göra. Dessutom är hon en riktigt duktig hockeyspelare med mycket rutin. 


annie-silen-6-1563868259.JPGAnnie Silén med Leksandströjan. Foto: Ronnie Rönnkvist

Efter bara en säsong i AIK lämnade den talangfulla backen AIK för att flytta upp till seriekonkurrenten, Leksand.
- Jag ville ha lite ny miljö, lämna stockholmshockeyn. Det var vissa saker jag inte riktigt trivdes med och då ville jag komma till en miljö där ingen riktigt visste vem jag är. 


TUFFT I STOCKHOLM


Det var många gånger tufft för Annie Silén kring hockeyn i Stockholm, vilket fick henne att söka en nystart.
- Det var vissa uttagningar… Ofta fick jag en stämpel på mig och folk trodde på att det var så även om dom inte kände mig, säger 17-åringen samtidigt som det syns på henne att just den här biten i hockeykarriären varit tuff för henne.
- Det blev att många verkade uppleva mig som någon jag inte var. Det var varken den hockeyspelaren eller personen jag var. Jag kände att det här gjorde att jag blev mer nedtryckt än vad jag borde blivit.

Det du säger kan inte ha varit lätt att hantera, speciellt eftersom du inte var speciellt gammal?
- Nej, det var inte lätt… (Silén tystnar lite innan hon fortsätter) Det var mycket snack om att jag hade en dålig attityd.
- Jag hade inte så jättebra självförtroende och det är något jag alltid har jobbat med. Jag tycker också att jag blivit bättre på det för varje år. Egentligen är det största motgången att jag inte har speciellt bra självförtroende.
- När jag nu kom till Leksand fick jag en nystart. Här fick jag av tränarna ”Vi tycker om dig som du är både som hockeyspelare och person”. Det gav också mig självförtroende jämfört med att bara bli nedtryckt.


TILLFÄLLIGHET ATT DET BLEV LEKSAND


Att det blev just Leksand var mest av tillfälligheter.
- Vi fick kontakt med Kevin Törnblom så vi åkte dit och snackade det med honom. Sedan blev det att jag flyttade dit. Allt blev väldigt hastigt. Egentligen skulle jag börja i Solna, men det blev Leksand istället.

Hur var det att flytta in i ett litet hus på Leksands Strand som 16-åring?
- Jag kände ingen. Samtidigt är jag en person som inte har svårt att lära känna nya personer eller ta in nya vänner. Jag har aldrig haft problem med det utan såg det bara som något spännande.

Annie Silén spelade inga matcher i SDHL förra säsongen, men svarade från sin backposition för fyra mål och totalt sju poäng på 15 matcher i Division 1.
- Jag började i Damjuniorerna. Veckan efter jag flyttat dit var jag med damerna och tränade. Sedan har jag kört mellan lagen fram och tillbaka, men framförallt kört matcher med Damjuniorerna. Däremot spelade jag inte något med Damlaget.
- Jag fick vara med och träna och utvecklades också mycket av det. Uffe sa att han såg en potential i mig, vilket kändes bra även om jag inte spelade någon match i SDHL.

Vilka förväntningar har du på nästa säsong?
- Det skulle vara riktigt kul att få vara med damlaget ordentligt. Jag tror det på ett sätt blir ett läroår för mig, men samtidigt ska jag visa att jag vill vara med, spela och ta en plats i det här laget.
- Jag måste lita på mig själv och jag vet att jag kan. I sommar har jag kört stenhårt och är här ute på skottrampen och skjuter i princip varje dag. Jag kör för att ta en plats. Bara för att jag är yngst betyder det inte att jag ska få minst speltid.

Ni tappar stora delar av stommen från förra säsongen, kan det innebära att du istället kan få chansen till en stor roll i laget?

- På ett sätt är det positivt eftersom det är en större chans för mig att få spela i fall inte exempelvis Maja Nylén Persson inte är med. Samtidigt är hon en otroligt duktig hockeyspelare.
- Det är tunga tapp, men nu då vi tränat tillsammans känns det som ett bra lag. Dessutom har vi fått in några nya spelare även om jag ännu inte har så bra koll på dom. Vi får lita på att Lars (Stenmark) vet vad han gör.
- Dessutom har vi spelare kvar som exempelvis Elin Lundberg, Madde Hall och Hanna Sköld som är landslagsmässiga och inte är några spelare viker ner sig bara för en del har slutat. I stället ser dom sin chans att ta en ännu större roll nästa säsong.

Finns även juniorlandslaget med i tankarna?
- Jag var med på russinlägret i våras. Sedan ska jag vara med i Uppsala och efter det åka till Tjeckien för att spela fyranationersturneringen. Det ser jag verkligen fram emot. Jag ska verkligen visa att jag ska ha en plats i truppen till JVM, avslutar Annie Silén.   

Du kanske även vill läsa: Framtidens Damkronor: Lova Blom Framtidens Damkronor: Maja Beverin Framtidens Damkronor: Estelle Forsberg Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten