Sök
Bildbyrån
NHL
KARLSSON: Superstjärnorna med utgående kontrakt
Förra året bytte John Tavares klubb när hans kontrakt gick ut. I år gjorde Artemij Panarin, Sergej Bobrovskij, Matt Duchene och Robin Lehner det. Vilka superstjärnor med utgående kontrakt byter klubb nästa sommar?


När vi pratar om kontrakt i NHL måste vi skilja på "RFA"-spelare och "UFA"-spelare. De som är RFA är de yngre killarna som fortfarande har sina rättigheter hos en klubb även om de inte har något faktiskt kontrakt. I den kategorin finns exempelvis Patrik Laine, Mitch Marner och Brayden Point. Nästa år finns exempelvis 2018 års Calder Trophy-vinnare Mat Barzal i den kategorin. Men i den här bloggen är det de spelare som blir "Unrestricted free agents" jag fokuserar på. Spelarna som är fria att gå till vilken klubb de vill när deras kontrakt löper ut, så som John Tavares förra året och Artemij Panarin i år.

Nästa sommar är det många stora stjärnors kontrakt som löper ut. Från och med den första juli i år fick de börja förhandla om nya avtal men det vanliga är att det dröjer en stund innan de börjar förhandla och kommer överens. 2016 skrev Steven Stamkos exempelvis på ett kontrakt med bara en dag kvar på sitt kontrakt. I år gjorde Erik Karlsson detsamma, med två veckor kvar på sitt tidigare avtal.

Det troligaste är att de flesta på listan nedan kommer förlänga med sin nuvarande klubb, men det finns absolut skäl att tro att någon kommer göra en "Tavares" och byta klubb på första juli.

TIO SUPERSTJÄRNOR MED UTGÅENDE KONTRAKT

Braden Holtby, målvakt, Washington

Braden Holtby närmar sig 30-strecket och har varit ganska ojämn de senaste två åren. Han blev visserligen Stanley Cup-hjälte så sent som för ett år sedan men vi ska komma ihåg att han gick in i det slutspelet som backup till Philipp Grubauer. Holtby tjänar just nu 6,1 miljoner dollar per år och om Capitals kan få in honom på ett ganska kort kontrakt är det förstås en no-brainer. Men tänk om Holtby blickar mot Carey Price och Sergej Bobrovskij och vill ha ett långt kontrakt kring tio miljoner dollar? Då KAN det bli svårt för Washington att behålla honom. Ursprungstipset är dock att han blir kvar.

Robin Lehner och Corey Crawford, målvakter Chicago

Dessa båda herrar måste klumpas ihop här. På pappret sitter Chicago på NHL:s bästa målvaktsuppsättning men båda har alltså utgående kontrakt och åtminstone en av dem lär lämna Chicago efter säsongen. Om Robin Lehner spelar på samma nivå som förra säsongen är han Blackhawks givna förstaval för framtiden. Samtidigt är Crawford en världsmålvakt när han får vara skadefri - vilket han dock sällan är. Hjärnskakningsproblemen har börjat ta ut sin rätt så stalltipset är att Lehner blir kvar och att Crawford inte blir det. Just nu kanske det till och med är troligast att Corey Crawford lägger av efter kommande säsong.

Roman Josi, back Nashville

Vi går vidare till backsidan och börjar med att titta närmare på mannen som sitter på NHL:s bästa kontrakt just nu. Roman Josi är en av världens fem, tio bästa backar men har just nu en lönetaksträff på fyra miljoner dollar. Som jämförelse fick exempelvis Anton Strålman 5,5 miljoner per år av Florida häromveckan. Roman Josi kommer alltså kunna få ett superkontrakt om ett år. Han är dessutom Nashvilles lagkapten och de kommer naturligtvis göra allt de kan för att behålla sin stjärnback. I synnerhet nu när P.K. Subban är borta är det ännu viktigare att Josi blir kvar. Och det lär han bli. Men billigt blir det inte.

Alex Pietrangelo, back St. Louis

Ledde som lagkapten St. Louis Blues till klubbens första Stanley Cup-titel någonsin och det lär märkas i hans kommande kontrakt. Har hunnit bli 30 år men tjänar i sammanhanget ganska billiga pengar: 6,5 miljoner dollar. Således lär han få sin belöning i nästa kontrakt, som lär bli både lite för långt och lite för dyrt. Men det känns nästan givet att han kommer förlänga med St. Louis Blues. Det här känns som ett kontrakt som kommer bli klart så fort han hunnit fira klart efter Stanley Cup-vinsten.

Torey Krug, back Boston

Torey Krug är nästan lite av en doldis fortfarande men har gjort 40, 39, 44, 51, 59 och 53 poäng under sina sex NHL-säsonger och drog dessutom ett enormt tungt lass under slutspelet, där Boston sånär blev mästare. Han har hunnit bli 28 år men det här är en kille som kommer åldras väl, något annat känns otänkbart, och precis som i fallet med Pietrangelo känns det bara som en tidsfråga innan amerikanen belönas med ett både långt och dyrt kontrakt med Boston. Chanserna att han flyttar nästa sommar känns mikroskopiska.

Tyson Barrie, back Toronto

Här har vi ett riktigt intressant fall. Tyson Barrie är en högerskjutande, offensiv back med ett ganska billigt kontrakt (strax under sex miljoner per år) som alltid gör mycket poäng och som numera spelar i ett lag med lönetaksproblem. Barrie kommer, om han gör en kanonsäsong i Toronto, kunna bli nästa sommars mest eftertraktade back. De senaste två säsongerna har han gjort 14 mål per år och snuddat på 60 poäng. Dessutom kommer han bara vara 28 år när kontraktet löper ut. Det är svårt att förutse ett år i förväg, men min gissning är att Tyson Barrie inte blir kvar i Toronto utan blir marknadens hetaste back om ett år. Kanske den hetaste spelaren över huvud taget.

bb190323bb576-1563109911.jpg

Torontos stjärnvärvning Tyson Barrie.Taylor Hall, forward New Jersey 

Här har vi ett potentiellt "John Tavares-fall" där spelaren håller alla dörrar öppna till första juli och sen sajnar någon annanstans. Av någon anledning har Taylor Halls framtid redan diskuterats i något år, och det kan finnas flera anledningar till det. Dels har det mer eller mindre setts som att han på egen hand dragit Devils-loket och att han därför vill till ett bättre lag, dels är väl new Jersey inte den sexigaste klubben och dels är det för att han själv legat så vansinnigt lågt är han talat om sin egen framtid. Men New Jersey är inte samma klubb nu som de var för några veckor sedan. De har sin supercenter för framtiden i Jack Hughes. De har sin superstjärneback i P.K. Subban och de har en hel del löneutrymme. Skulle Taylor Hall välja att kliva ut på den öppna marknaden kommer han nog kunna få ett ännu fetare kontrakt än det Artemij Panarin fick i år (sju år á 11,6 miljoner) men mitt utgångstips är nog ändå att Hall blir kvar och skriver på för åtta år med New Jersey Devils.

Nicklas Bäckström, center Washington

Det finns några riktigt stora svenska stjärnor som sitter på utgående kontrakt. Robin Lehner är en, backen Erik Gustafsson är en annan. Men Nicklas Bäckström är naturligtvis det största namnet. Han har tidigare gått ut och sagt att han vill förlänga med Washington och det finns förstås ingenting som tyder på något annat än att de vill samma sak. Visst, "Bäckis" börjar komma upp lite i åren men han lär åtminstone kunna få ett fyraårskontrakt med huvudstadslaget. Brynäsfansen lär med andra ord få vänta på att se sin älskling i truppen igen. Nicklas Bäckström lär bli Washington trogen några år till.

Mike Hoffman, forward Florida

Erik Karlssons favoritlagkompis (NOT) är en av NHL:s mest underskattade forwards. Under sina fem säsonger som ordinarie i NHL har han gjort 27, 29, 26, 22 och 36 mål. Dessutom gör han en stor del av målen i fem mot fem snarare än i powerplay. Har passat i perfekt i Florida och gjorde alltså, i skymundan, nästan 40 mål förra säsongen. Det här är en spelare som både kan förlänga med Panthers och testa marknaden för att dra in de riktigt stora pengarna. På sitt nuvarande kontrakt tjänar han nämligen "bara" 5,2 miljoner dollar per år. Å andra sidan lär han leva ett drömliv nere i Florida och han är en stjärna i ett lag som lär kunna utmana om Stanley Cup de kommande åren. Dessutom har han ju ett visst skamfilat rykte efter skandalen med hans hustru i Ottawa, så vem vet - det kanske drar ned hans marknadsvärde på den fria marknaden?

Dessa är de tio största namen som blir UFA i sommar, enligt mig, men det finns flera storstjärnor värda att nämna. På målvaktssidan blir exempelvis Jacob Markstrom free agent. Hur tänker Vancouver, med Thatcher Demko på uppgång, där? På backsidan har jag nämnt Erik Gustafsson och där kan vi också rikta fokus mot namn som Jake Muzzin och Justin Faulk. På forwardssidan finns Brayden Schenn, Mikael Granlund, Jevgenij Dadonov, Alex Galchenyuk med flera.

Ni ser, det lär hända en hel del i NHL även det kommande året...

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten