Oscar Fantenberg testar på en tredje klubb.
Bildbyrån / Ronnie Rönnkvist
NHL

"Var dit jag ville så fort jag fick höra att dom hört av sig"

Tredje NHL-säsongen - tredje klubben. Efter spel i Los Angeles och Calgary vill Oscar Fantenberg nu spela till sig en fast plats i Vancouver Canucks.
- De har något bra på gång, säger han om nya klubben.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Under förra säsongen trejdades Oscar Fantenberg från Los Angeles till Calgary. Efter säsongen blev han en så kallad free agent och hade med det fritt att söka ett nytt kontrakt inom NHL. Valet föll till slut på Vancouver där han blir lagkamrat med bland andra Alexander Edler, Loui Eriksson, Jacob Markström och inte minst Elias Pettersson.
- Jag har alltid tyckt att Vancouver är väldigt fin som stad. Som lag tycker jag att dom har någonting bra på gång, berättar 27-åringen från Ljungby när hockeysverige.se träffar honom på ett café i Jönköping där han är på plats för att träna.
- Det var väldigt kul att höra att dom var så pass intresserade som dom var och det var dit jag ville så fort jag fick höra att dom hört av sig.

Beskedet att det till slut skulle bli just Vancouver fick han en av sista dagarna i juni.
- Det var några klubbar som hörde av sig. Jag vägde för- och nackdelar lite. Sedan var det en del om hur jag ville ha det i kontraktet.
- Sista dygnet var det mycket samtal med agenten, lite fram och tillbaka och förhandlingar.

Vad var det som lockade med just Vancouver?
- Som jag sa tycker jag att dom har någonting på gång. Vancouver har ett ungt lag och många bitar i laget som kan bli bra.
- För min egen del kändes det verkligen som dom ville ha mig dit, att dom har en bra bild av mig som hockeyspelare och person. Det är också något jag vägde in, att dom inte bara slängde iväg kontrakt för att fylla ut. Dom såg att jag kan tillföra någonting, vilket också var något som lockade.

Hur ser du på din roll i laget?
- Vi har inte pratat om det ännu. Jag pratade med tränaren någon dag senare. Då frågade han mig om vad jag tycker att jag är för spelare men också lite om vad dom tror och vilka förväntningar dom har på campen, vad som komma skall där för att förbereda mig lite.
- Vad jag har hört är det en ganska intensiv och tuff camp så dom försöker nog bara förbereda mig så bra som möjligt så jag är redo då jag kommer dit.
- Sedan handlar det om att slåss om platserna. Vi har en ganska bred backbesättning så för mig blir det att slå mig in i laget. Det gäller att ta för sig direkt. 

HAR INGEN GIVEN PLATS

Just defensiven ser väldigt stark ut i Vancouver. I laget finns backar så som Jordie Benn, Tyler Myers, Troy Stecher, Alexander Edler och amerikanska talangen Quinn Hughes.
- Det är verkligen bra backar, men jag tycker det är bra med konkurrens så man inte känner redan innan man är där att jag har en plats. Det ger också en extra tändvätska under sommaren att träna och komma dit bra förberedd.
- Så har jag också haft det senaste två åren. Under min första säsong i L.A var det också att slå sig in. Det var ingen som hade trott att jag skulle ta en plats direkt där. Förra säsongen var det lite likadant eftersom vi hade samma backsättning då med. Det gäller att överleva och ta sig in i laget.
- På något sätt tycker jag det ger mig en extra drivkraft att vilja träna, bli bättre och pusha mig själv över gränsen, vilket måste göras då och då med träning och allt sådant.
- Jag tror att det är en nackdel att komma till ett lag som säger ”du har den här platsen”. Då kan man bli ganska bekväm eftersom människan i sig är ganska bekväm av naturen. Samtidigt ger dig mig lite glöd att visa att jag kan ta en plats och ge dom som tvivlade en liten knäpp på näsan. 

oscar-fantenberg-3-1562934217.JPG

Oscar Fantenberg.


Det blir tredje NHL-klubben på lika många säsonger för Oscar Fantenberg. Han inledde med en och en halv säsong i Los Angeles. Efter det spelade han en halv säsong i Calgary och nu alltså spel med Vancouver.
- Det är väl kul att utforska världen (skratt). Jag tycker att det var lite speciellt att bli trejdad förra säsongen och det är en chock när det händer. 

"VILLE VARA KVAR I L.A."

Dessutom fick du byta solglasögon mot snökängor…
- Ja, det med. Jag ville vara kvar i L.A. Det var så jag kände. Eftersom det var dom som gett mig chansen att komma in i ligan så jag ville ge tillbaka.
- Sedan fattar jag det här med att jag var free agent och vi låg där vi låg i ligan. Vi skulle skicka lite spelare och bygga om lite. Det var också vad dom sa till mig, att L.A inte ville släppa mig utan att få någonting tillbaka.
- Det var, som sagt var, en chock, men samtidigt om jag tänker efter så var det inte en chock eftersom jag spelade en väldigt bra hockey innan deadline. Det var ändå kul att Calgary ville ha mig dit och spelade mig. 

Fungerade det bra i Calgary?
- Ja, det tycker jag. Det gick väldigt fort att komma in i laget och bra att spela med Rasmus (Andersson), vilket jag gjorde mestadels.
- Sedan vi var tio NHL-backar i Calgary och jag visste när jag kom dit att det skulle bli tufft. Sedan var det mentalt tufft att gå från att ha spelat 20 minuter med (Alec) Martinez i andra backpar, vilket jag gjorde i sista tio matcherna, möta motståndarnas bästa och känna förtroende, till att spela tolv minuter och känna att så fort motståndarnas bästa är inne så skulle jag av.
- Samtidigt var det en roll jag fick ta. Överlag känner jag att det inte är lätt att byta lag mitt under säsongen. Dom har spelat tillsammans sedan campen och har sin sammanhållning. Sedan kommer jag in och ruckar på positioner och platser i laget. Det var ändå en väldigt bra grupp som det var lätt att komma in i.

4-496-1562197259.jpeg

Drew Doughty och Oscar Fantenberg.SVENSKTÄTT

I Calgary spelade ytterligare fyra svenskar, Mikael Backlund, Oliver Kylington, Elias Lindholm och nämnde Rasmus Andersson. 

- Jag kände ”Mickis” sedan VM och Elias från det jag spelade hemma i Sverige. Oliver och Rasmus hade jag spelat mot i AHL. Oliver och Adrian Kempe är jättebra kompisar så jag hade träffat Oliver även när han var i L.A och hälsade på.
- Sedan måste man bjuda till lite själv också. Det går inte att komma dit och så fort någon frågar om du ska med och äta lunch säger nej. Till slut slutar dom fråga. Du måste öppna upp lite och visa vem du själv är.
- Det är också något jag lärt mig ännu mer då jag varit där borta, att det inte funkar att låsa in sig. Jag tror inte det blir bra i en grupp.

Du var i Sotji innan Los Angeles, hur fungerade den sociala biten där?
- Då var det vi fyra importer som höll ihop och gick och käkade middag tillsammans. På så vis var det en helt annan sak.

Det måste ha varit lite tråkigt?
- Lite, men ryssarna är väldigt speciella och vill helst prata ryska. Sedan var det en, Ruslan Pedan, som kom hem efter att spelat på college och var jättebra på engelska. Han var nästan mer amerikan än ryss. Vi håller kontakten fortfarande. 

bb190404bb049-1562934350.jpg

Oscar Fantenberg i duell med Sam Steel.Nu är det Vancouver som gäller under kommande säsong för Oscar Fantenberg, något han ser fram mycket emot. 

- Det ska bli kul. Markström känner jag från VM och Loui var med och tränade när en del då jag var i Frölunda. Elias och Edler… ”Garpen” (Johan Garpenlöv) var över i vintras när vi spelade mot Vancouver. Då snackade jag lite snabbt med dom bara. Det verkar vara bra killar.
- Edler skickade ett sms bara någon dag efter det blev klart och välkomnade mig och skrev att var det något så kunde jag höra av mig. 

HYLLAR ELIAS

Oscar Fantenberg har under säsongen ställts mot Vancouvers succéspelare, Elias Pettersson, och är imponerad över det han fått se. - Det var kul att möta honom och han är väldigt duktig…

Vad är svårigheten med att som back möta honom?
- För att vara så liten och inte har den kropp som många andra i NHL har så är det fascinerande att se hur han klarar av att spela där. Det är små saker som gör att han skapar sig extra tid hela tiden.
- Det ser ut som han har en halv eller en sekund extra än vad alla andra har. När han tar emot en puck blir det naturligt att han får den exakt där han vill ha den direkt istället för att ta emot den. Tappar du den där halvsekunden är backarna NHL där direkt.
- När han får pucken vet han exakt vad han ska göra med den. Han skapar den här halvsekunden som gör att han kan göra dom här målen och passningarna. Det är något naturligt som bara finns där. Dessutom tycker jag att han är avig med kroppsfinter och klubban.
- Det kan se så enkelt ut, men det är små saker. Som back brukar man veta hur motståndaren gör i vissa situationer. Men han gör något helt annat i samma situation. På så vis är han svår att läsa av.

Har du råkat ut för någon tunnel av honom?
- Nej, men förra säsongen när jag mötte honom, i övertid, försökte han göra en fint mot mig med klubban mellan sina egna ben, men han kom inte förbi. Vilket var skönt det, säger Oscar Fantenberg med ett leende och fortsätter:
- Jag spelade inte så mycket mot honom varken i L.A eller Calgary eftersom det oftast var toppbackarna som mötte honom.

Vilka förväntningar har du på flytten till Vancouver?
- Det är att få spela en hel säsong och ta en ännu fastare plats i ligan och hjälpa laget. Laget ser väldigt bra ut och jag vill spela slutspel. Personligen vill jag göra en ännu bättre säsong än den jag gjorde i fjol.
- Mitt mål är ändå först och främst att ta en plats och spela regelbundet. Sedan får jag bygga vidare på det. Jag vill spela kvar i NHL och då måste jag hela tiden göra bättre säsonger och visa att jag håller för att spela i NHL, avslutar Oscar Fantenberg innan hockeysverige.se låter honom testa sin nya matchtröja för första gången. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 17 maj
15:20 Tjeckien - Österrike VM
15:20 Italien - Danmark VM
19:20 Sverige - Storbritannien VM
19:20 Schweiz - Kazakstan VM
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 18 maj
03:30 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
15:20 Norge - Österrike VM
15:20 Frankrike - Italien VM
19:20 Finland - Sverige VM
19:20 Schweiz - Slovakien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
torsdag 19 maj
03:30 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL
15:20 Storbritannien - USA VM
15:20 Tyskland - Danmark VM
19:20 Tjeckien - Lettland VM
19:20 Kanada - Kazakstan VM
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
fredag 20 maj
03:30 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
15:20 Tyskland - Italien VM
15:20 Storbritannien - Finland VM
19:20 Lettland - Österrike VM
19:20 Kazakstan - Slovakien VM
lördag 21 maj
02:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
04:30 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL
11:20 USA - Sverige VM
11:30 Danmark - Frankrike VM
15:20 Kanada - Schweiz VM
15:20 Österrike - Finland VM
19:20 Italien - Slovakien VM
19:20 Norge - Tjeckien VM
söndag 22 maj
02:00 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
15:20 Storbritannien - Lettland VM
15:20 Kazakstan - Tyskland VM
19:20 Sverige - Norge VM
19:20 Schweiz - Frankrike VM
19:30 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
21:30 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
måndag 23 maj
02:00 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
15:20 USA - Tjeckien VM
15:20 Kazakstan - Italien VM
19:20 Österrike - Storbritannien VM
19:20 Kanada - Danmark VM
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
tisdag 24 maj
03:30 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
11:20 Sverige - Lettland VM
11:20 Tyskland - Schweiz VM
15:20 USA - Norge VM
15:20 Slovakien - Danmark VM
19:20 Finland - Tjeckien VM
19:20 Kanada - Frankrike VM

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten