Mattias Janmark.
Ronnie Rönnkvist
NHL

Konsekvens och jämnhet ska ta Dallassvensken till nästa nivå: "Jag är ingen Aleksandr Ovetjkin"

Även fast poängproduktionen inte kom upp i de siffror han själv hade önskat kommer Mattias Janmark enligt sig själv från sin stabilaste NHL-säsong i karriären. Med tron på processen och en aning mer medstuds hoppas 26-åringen lyfta nästa säsong. 
– Jag är ingen (Aleksandr) Ovetjkin som skjuter och alla puckar går in. Så länge jag skapar mina lägen vet jag att puckarna kommer gå in, säger Janmark. 

ASPUDDEN/STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Aspuddens IP längs med Hövdingagatan, inte långt ifrån där självaste Roland Stoltz bodde under flera år, är under sommaren en idrottsanläggning där flera av våra NHL-spelare huserar. Dom tränar där tillsammans under ledning av Vladimir Egorov. Bland spelarna på plats märks Victor Rask, Andreas Englund, Carl Hagelin, bröderna Mario och Adrian Kempe, Kevin Stenlund, Marcus Krüger, Oliver Kylington och Mattias Janmark. Den sistnämnde som just den här dagen har specialträning med tidigare NHL-spelaren Johnny Oduya.

Det småregnar och efter träningen slår sig Janmark ner på en bänk utanför omklädningsrummet för en intervju med hockeysverige.se.
 Det är svårt att säga vad jag utvecklat mest under tiden i NHL. Eftersom jag missade hela min andra säsong blev det som att börja om igen och det inte hänt så jättemycket, berättar förra AIK- och Frölundaspelaren då vi frågar om vad han tänker kring sin utveckling under tiden i Dallas.
 Framförallt är jag mer bekväm idag. Jag tycker också att mitt allroundspel ansvarsmässigt har blivit bättre samtidigt som jag är mer pålitlig.

Kan du utveckla hur du menar med ansvar?
 Första säsongen kunde jag vara pålitlig, men jag måste också förtjäna det förtroendet. Jag visste inte heller hur allt går till väga, vilket gjorde att jag hade matcher där jag inte var lika bra.
 Jag tycker att senaste säsongen, utöver starten som var dålig, var den mest konsekventa och jämna jag haft. Även fast poängen uteblivit var det den högsta jämna nivå jag hållit under dom tre säsonger jag spelat där.

BODDE HEMMA HOS KLINGBERG

Mattias Janmark var 22 år när han flyttade över till Dallas och inledningsvis hade han god hjälp av en annan svensk för att komma in i allt.
 Det var väldigt kul att komma över dit. Jag fick först en säsong i Frölunda då jag flyttade från min hemstad som är Stockholm.
 Sedan hade jag inte räknat med att ta en plats så det blev lite att jag åkte över med en resväska, men jag blev kvar hela säsongen. På så vis var det lite omtumlande och en del saker jag fick ta på vägen.
 Annars är dom flesta som åker över förberedda, har fixat bankkonton, boende och så vidare. Allt sådant fick jag göra efter hand. Jag fick redan på dagen innan att jag skulle spela i premiären. Fram till fyra matcher in i serien var det också oklart vart jag skulle spela.

Bodde du på hotell då?
– Nej, då fick jag bo hemma hos John Klingberg, vilket var väldigt skönt. Det var nog en stor del till att jag tog en plats från början, att jag kände en trygghet i att vi kände varandra.
 Han hade varit där en säsong och hjälpte till med att jag fick bo hemma hos honom och hans flickvän. Sedan fick jag lösta andra saker under säsongen, vilket kanske inte är optimalt. Det var en bra läro-peng.

När ”vågade” du köpa lägenhet i Dallas?
 Vår ”GM” (Jim Nill) kom fram efter tre matcher, då jag gjort poäng i alla tre, innan vi skulle iväg på en ”roadtripp”. När vi skulle kliva på planet sa han att jag kunde skaffa lägenhet. Det var en häftig känsla, säger Janmark med ett lätt leende.

Dallas är en väldigt populär stad och har många besökare utifrån. Dallas-forwarden skriver också under på att det är en väldigt attraktiv stad att besöka, men även leva i.
 Jag har haft mycket folk där på besök och alla tycker det är en rolig stad. Jag tror man har en bild av att Dallas är lite som Texas, lite lantligt ute på ”vischan”, men det är en modern, fräsch stad med bra mat och en väldigt snabbt växande stad.
 Dessutom är det mycket ungt folk där och med tanke på skattesituationen är det många företag som flyttar sin huvudbas dit.
 Det är nog kul för folk att komma dit, man har en bild i huvudet och sedan byts den ut helt. Klimatet gör dessutom allting enklare och väldigt kul. Nästan alla jag har haft på besök har en väldigt bra bild av Dallas.

janmark-2-1562832360.jpg

Mattias Janmark är hemma i Stockholm och sommartränar."SÅDANT JAG KAN PLOCKA FRAM NÄR JAG SLUTAT"

Givetvis har Mattias Janmark även besökt den kanske mest kända platsen i Dallas, den där presidenten John F Kennedy blev mördad.
 Det är ett museum alla vill till. Jag har också varit där, men min mamma har säkert varit där fem gånger. George Bush har också ett museum där som vissa vill se, men jag tror mest att många vill testa på Texasgrejerna som barbecue, steakhouse och sådant.

Inför förra säsongen klev Mattias Janmark in som världsmästare, vilket borde ha gett honom ett stärkt självförtroende.
 Jag var jäkligt stolt när det hände. Jag gjorde en bra turnering och vi tog guld…

Jag tänker då på din insats i VM där du var en av ledande spelarna och svarade för fyra mål och totalt tio poäng på lika många matcher. Du måste ändå vara ganska nöjd med den insatsen?
Ja, absolut, men jag vet också att det är en helt annan hierarki och spel i NHL. Det är svårt att ta med sig det internationella till NHL. I VM var vi ett ungt lag med bara svenskar. Det blir det en helt annan känsla då.
 Jag fick spela i förstakedjan och kunde ta för mig. Sedan kommer man över till NHL med blandade nationaliteter där alla ska ta plats.
 För självförtroendet, absolut. När det går lite tyngre, som det gjorde i början av säsongen, och jag inte fick spela lika mycket, visste jag och vet fortfarande att jag har det i mig.
 När jag går in i den här säsongen vet jag också att jag har det i mig, men även att jag gjorde det bra förra säsongen också. Det är mer att när man börjar tvivla på sig själv kan man kolla tillbaka på en sådan turnering, veta att man presterat mot många av dom bästa spelarna i världen och lyckades vara topp tio i poängliga. Sedan vet jag att det kan vara helt annorlunda i NHL kontra ett VM.

Det måste ändå vara mycket stolthet att fått vara med om en sådan resa?
– Ja, absolut, men det är sådant jag kan plocka fram när jag slutat. Jag spelar för att vinna och nu spelar jag framförallt för att få vinna Stanley Cup.
 Samtidigt är det många karriärer som slutar med att man inte vunnit något. Det är inget fel med det och det är få förunnat att få vinna stora mästerskapen som VM, OS, Stanley Cup eller SM. Att veta att jag har varit med om att få vinna oavsett hur det går i framtiden är såklart en skön känsla.

"FÖRSTA TIO MATCHERNA TYCKER JAG VAR RIKTIGT USLA"

Du nämnde själv att din inledning av förra säsongen var trög, varför tror du att det blev så?
 Det är så det är ibland. Andra säsongerna har jag kommit ut och gjort mål i första matchen och haft poäng i princip i första tio matcherna. Sedan har det gått åt fel håll vissa säsonger, att jag blivit sämre och sämre.
 Förra säsongen startade jag lite långsammare, vi hade en ny coach (Jim Montgomery). Sedan har jag min skada som gör att jag får jobba lite annorlunda på somrarna. Dessutom fick kanske självförtroendet en törn när inte puckarna satt i början. Det var många faktorer som spelade in.
 Första tio matcherna tycker jag var riktigt usla. I match tio till 20 var jag på rätt väg och kände mig piggare. Från i princip match 20 och hela vägen in i slutspelet tycker jag att jag var där och presterade i princip varje match, men puckarna gick inte in.
 Det tror jag är en produkt av att dels självförtroendet… När man inte gör mål i början får man en känsla… Framförallt fick jag inte spela mycket i det offensiva, men jag fick mycket förtroende defensivt och i ”penalty kill”.

Trots inledningen är 26-åringen med klassiska Stocksund som moderklubb nöjd med säsongen.
 Om jag kollar på dom 60 matcherna var det mina absolut mest stabila matcher i rad jag har spelat i NHL. Jag är väldigt nöjd med att jag kom ur tuffa inledningen och jag känner mig som en bättre spelare efter.

190427zu020-1562832517.jpg

Det blev 25 poäng för Janmark den gångna säsongen.Kände du coachens förtroende trots den tuffa inledningen?
 Nej, det gjorde jag inte. Dom sätter press och var inte heller nöjda, vilket är ”fine”. Jag tycker att jag tog mig ur det på ett bra sätt och hoppades på att jag skulle få mer speltid och kanske lite powerplay-tid.
– Nu blev det inte riktigt så som jag hade hoppats. Samtidigt är det 19 andra spelare som vill samma sak, så det var bara att köra vidare.
 Jag kanske brände min chans första 20 matcherna. Även fast jag spelade dåligt fick jag då mer chanser än vad jag borde ha fått. Sedan kanske det svängde och när jag väl spelade bra hade jag redan fått mina chanser.
 Man får ta den rollen man blir tilldelad och det lyckades jag hyggligt med. Sedan hade jag hoppats på att göra lite fler mål. Hade jag gjort det kanske dom hade flyttat upp mig.
 Det är också vad jag hoppas på den här säsongen, att tvinga dom till att jag ska spela mer genom att spela bra.

"DÅ ÄR MAN DIREKT VÄRLDENS SÄMSTA SPELARE"

Är målbilden för säsongen att producera mer?
– Framförallt är det att jag vill spela stabilt. Jag tycker att jag gjorde det väldigt bra i ”penalty kill” och defensiva situationer, men absolut vill jag göra mål.
– Jag hade lägen förra säsongen, vilket var framförallt det som var frustrerande. Samtidigt är det också då man vet att man spelar bra. Jag är ingen (Aleksandr) Ovetjkin som skjuter och alla puckar går in. Så länge jag skapar mina lägen vet jag att puckarna kommer gå in.
 För två säsonger sedan spelade jag inte lika bra som förra, men då slängde jag in puckar från hörnen som studsade in. Det är också det som syns på pappret och alla tyckte att jag spelade jättebra. När jag sedan spelar bättre, men går mållös i långa perioder är man direkt världens sämsta spelare.
 Jag bedömer mig själv mer på målchanser och känslan av att skapa. Just att jag inte skapade så mycket som jag ville var nog det som var mest frustrerande i början. När du väl skapar men går ifrån matchen efter att haft fem målchanser utan att sätta dit den så är det frustrerande, men samtidigt kan du släppa det lättare och gå vidare till nästa match efter som du är där och vet att puckarna kommer trilla in så länge du skapar chanser på samma sätt som du gjort tidigare, avslutar Mattias Janmark.

Förra säsongen svarade Janmark för sex mål och totalt 25 poäng på 81 matcher.
 Jag tror att jag hade gjort en poäng efter 18 matcher. Sedan slutade jag på 26. Under sista 60 matcherna hade jag ändå samma poängsnitt som jag hade haft innan under min karriär.
 Självklart hoppades jag på mer, men samtidigt kommer jag aldrig bedöma mig på poäng. Vi gjorde även en bra resa som lag och precis som jag själv blev vi bättre och bättre men ny coach och allt sådant så det känns spännande inför säsongen som kommer, avslutar Mattias Janmark.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten