Sök
Adam Åhman.
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Har storleken verkligen betydelse?

Målvakters storlek har varit ett hett debattämne de senaste säsongerna där trenden har varit att klubbar söker sig mot större målvakter. Jag satte mig ned med HV71-målvakten Adam Åhman för att diskutera frågan.

Jag kan inte beskyllas för att vara en vass målskytt, vilket inte minst min första säsong i Hockeyallsvenskan (16/17) vittnade om. Då klarade jag av bedriften att spela samtliga matcher (52+5) utan att lyckas peta in en enda puck.

Min styrka låg istället i den defensiva orienteringen av spelplanen, nämligen att göra det svårt för motståndarna att göra mål. Som av en händelse sprang jag på Västerviksbördige Adam Åhman för ett tag sedan där det inte helt oväntat tuggades en del hockey.

HV-keepern Adam Åhman var i vintras utlånad och bildade ett ruskigt stabilt målvaktspar tillsammans med Christoffer Rifalk i det Oskarshamn som tog steget upp till SHL.

Adam studsar just nu runt på kryckor efter en, sedan en tid tillbaka, planerad höftoperation. Nu är det full fokus på rehab som gäller för att kunna vara tillbaka i full träning senast under november månad.

NHL-KLUBBARNA EFTERSÖKER STORA MÅLVAKTER

Nyligen hölls den årliga NHL-draften där det kändes som att det var ovanligt många målvakter som blev draftade. När frågan om varför Adam inte gick i draften förra året svarade han:
– Visst hade jag kunnat visa upp mig lite mer på den internationella scenen men framförallt handlar det om att rädda puckar. Hade jag gjort det lite bättre på den fronten hade jag haft en större chans, tror jag. Sedan kan det även ligga lite i att jag anses vara en liten målvakt. Idag så är det väldigt populärt med stora målvakter, kolla bara på årets draft exempelvis.

Adam mäter 182 cm i strumplästen och är allt annat än, i mina ögon, en liten målvakt. Men en snabb översikt på årets draft visar att bland de 100 första spelarna var det nio målvakter som draftades. Sju av dessa mätte över 190 cm vilket visar på en tydlig trend att NHL-lagen eftersöker stora målvakter.

NHL-lagen är överlag ganska ”bra” på att trampa i gamla fotspår. Exempelvis såg vi en trend där stora backar var populära under 90-talet. Allt eftersom hockeyn förändrades började framgångarna komma även med mindre backar. Regelboken hårdnade vilket öppnade upp för spelare som hade spelskickligheten som sitt främsta attribut istället för storleken. Någonstans där ändrades även sättet att se på, och värva backar.


Adam Åhman. Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

”YTTERST SÄLLAN SOM EN PUCK GÅR IN OVANFÖR AXLARNA”

Just nu ser vi alltså en trend där storleken verkar ha stor betydelse för målvakterna.

Adam utvecklar vad det kan tänkas bero på:
– Många tror att storväxta målvakter täcker mer ”nät” precis under ribban. Alltså att små målvakter lämnar en lucka mellan axlarna och ribban. Detta är ofta felaktigt då det är ytterst sällan som en puck går in ovanför axlarna. Om man tittar från puckens öga så syns det sällan något nät ovanför axlarna när målvakterna går ner i butterfly.

Det är alltså en myt att små målvakter släpper in fler puckar ovanför axlarna?
– Alltså, om målvakten ser att ett skott är på väg från exempelvis blålinjen går han ut så pass långt att om skottet passerar ovanför axlarna så går skottet även över målet. De allra flesta skotten som vid första anblicken kan se ut som att de går in ovanför axlarna går faktiskt in bredvid. Detta gäller både på plock- och på stötsidan. Om du tänker dig exempelvis på plocksidan så blir det en lucka rakt ovanför armvecket, bredvid axeln, som är svår att täppa till. Det är ofta där som pucken slinker in.

KAN FINNAS PSYKOLIGISK ASPEKT

Jag antar att de maximala måtten på skydden inte skiljer sig vare sig man är stor eller liten i växten, vilket bör innebära att alla målvakter i princip bör ha ungefär samma förutsättningar att kunna täcka lika mycket av målet, eller?
– Det stämmer att max-måtten för målvaktsskydden är samma oavsett storlek på målvakten. Det som däremot är till gagn för en stor målvakt är att när han går ner i butterfly så kommer han ut längre med benen och kan således täppa till större yta nertill, ut mot stolparna, än vad en liten målvakt kan göra. Det är med andra ord längden på benen som gör skillnad ur den synvinkeln. Sedan kan det naturligtvis finnas en psykologisk aspekt i att en stor målvakt kanske gör att skytten skjuter med mindre marginaler och därigenom får en sämre träffprocent på sina skott. Det sistnämnda är dock svårt eller rent av omöjligt att veta eller att för den delen föra statistik på.

För mig som aldrig varit någon målskytt var det trots allt ett väldigt intressant och givande samtal. För så sent som två säsonger sedan gick snacket i omklädningsrummet om att skjuta högt, om motståndarna hade en något mindre målvakt, i ett försök att trä in den under ribban.

Frågan är om det är slumpen som gör att det just nu är storväxta målvakter som är eftertraktade eller om det är en trend att målvakter ”ska vara stora”?

Hör gärna av er om vad ni tror!

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten