Finske NHL-backen får böta 1,2 miljoner kronor – för fortkörtning

ANNONS

Det går fortare för Rasmus Ristolainen i trafiken än på isen. Nu får Buffalo Sabres finske backstjärna böta motsvarande 1,2 miljoner kronor för fortkörning i centrala Åbo, skriver Ilta-Sanomat.

Det var den 3 maj i år som polisen uppmätte att Rasmus Ristolainen, 24, körde sin Mercedes-Benz G 500 i 81 kilometer i timmen på Linnankatu i centrala Åbo. Hastighetsbegränsningen där ligger normalt sett på 40 kilometer i timmen.

Härom dagen dömdes NHL-backen för grov vårdslöshet i trafiken av tingsrätten i Sydvästra Finland. Det kostar Ristolainen inte mindre än 120 000 euro – mer än 1,2 miljoner svenska kronor – fördelat på 40 dagsböter.

Anledningen till att beloppet blir så pass högt är att man i Finland delar ut trafikböter efter inkomst. Ju mer du tjänar, ju mer tvingas du böta om du åker fast. Ristolainen har en årslön på 5,4 miljoner dollar och ytterligare tre år kvar på sitt kontrakt med Buffalo Sabres.

HÖGSTA BÖTESBLOPPET FÖR EN NHL-FINNE

Under rättegångsförhandlingarna ska Rasmus Ristolainen ha påvisat alla säkerhetsfinesser som hans terrängfordon besitter. Det hjälpte inte. Tingsrätten ansåg att den höga hastigheten han hade vid tillfället fortfarande skulle ha kunnat orsaka allvarliga skador på människors liv och hälsa, skriver Ilta-Sanomat.

Rasmus Ristolainen blev stor finsk hjälte när han avgjorde JVM-finalen mot Sverige – i Malmö – för Finland 2014. Han har gjort sex NHL-säsonger sedan Buffalo Sabres draftade honom som åttonde spelare 2013 och noterats för 194 poäng på 424 NHL-matcher.

Han är långt ifrån den första finska NHL-spelaren att råka ut för dryga böter på grund av fortkörning. Däremot är han den som har fått det klart högsta bötesbeloppet hittills. Vilket den finske NHL-reportern Sami Hoffrén redogör för:

Den här artikeln handlar om: